bagietka - 3616 przepisów (strona:90/242)

Starogardzki, AleWorek - akcja! 245

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Pieczemy fugaski, skony, biove, nawet chleb rosyjski, często zapominając o tym, że możemy piec nasze wspaniałe, pyszne, aromatyczne, polskie chleby. Tak

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 255

W Majowej Piekarni pojawiła się propozycja Moniki, która to upiekła ten chleb w swoim żeliwnym garnku. Ponieważ takowego garnka żeliwnego nie mam, a chleb miał być

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki tygrysie 796

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem je na zdjęciach, z przecudnej wprost urody spękaniami, wiedziałem, że prędzej czy później muszę je zrobić. Bułki tygrysie (ang. Tiger Rolls

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb rżany z czarnuszką, i odrobiną orkiszu 243

Chleb rżany - jak to pięknie i dźwięcznie brzmi. Reż to wyraz nie tak dawno jeszcze używany, dzisiaj prawie całkowicie zapomniany. Ocalało tylko pokrewne rżysko. Rżysko to

Grahamka, weka i kajzerka
Lecytal - wyborowy chleb pszenny 210

Dzisiaj coś z tradycyjnego polskiego piekarnictwa - chleb pszenny „Lecytal” AD 1959, produkowany na drożdżach z dodatkiem lecytyny, margaryny, cukru i soli, przygotowywany w formach, i w

Grahamka, weka i kajzerka
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 292

Kiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i

Grahamka, weka i kajzerka
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 158

Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w

Grahamka, weka i kajzerka
Cebularze lubelskie 193

Cebularz to jeden z najpopularniejszych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na

Grahamka, weka i kajzerka
Orkisz, Tang Zhong, podmłoda i czekolada 193

Dlaczego by nie pomieszać dwóch różnych technik, jeśli wzajemnie się nie wykluczają? Niech Tang Zong doda chlebowi puszystości, zaś podmłoda poprawi aromat i smak. A z

Grahamka, weka i kajzerka
Grissini z solą i nasionami 171

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z

Grahamka, weka i kajzerka
Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 129

Prezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i

Grahamka, weka i kajzerka
Polskie bułki maślane A.D.1959 401

Kolejny przepis ze zbiorów tradycyjnego polskiego piekarnictwa A.D.1959. Na uwagę zasługuje fakt, że receptura nie zawiera masła, tylko margarynę. Sądzę, że w tamtych czasach robiono to

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb kaszubski na podmłodzie 327

Co prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od

Grahamka, weka i kajzerka
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 217

Raz na miesiąc chlebowypiekacze spotykają się przy piekarniku Amber, i wspólnie pieką „coś”. Tym razem to „coś” zostało zaproponowane przez prowadzącą Ogrody Babilonu Kamilę. Upiekliśmy wspólnie

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pomorski 347

Wśród moich kuchennych akcesoriów pojawiły się niedawno nowe foremki do pieczenia. Ani silikonowe, ani pokryte powłoką przeciwdziałającą przywieraniu, ani żadne inne cudo. Zwykłe stalowe formy do

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania