Szakszuka, czyli jajko zatopione w pomidorach z szynką i przyprawami

Szakszuka, czyli jajko zatopione w pomidorach z szynką i przyprawami

Szakszuka, czyli jajko zatopione w pomidorach z szynką i przyprawami

Pierwszy przepis na wytrawne śniadanie z patelni. Jajka i pomidory w towarzystwie aromatycznej szynki, czosnku i oregano. Niecodzienne wydanie dobrze znanego jajka sadzonego dla tych, którzy nie przepadają za wersją z boczkiem. Niecodzienny i naprawdę przepyszny pomysł! Składniki 200 g pomidorów z puszki lub 3 duże mięsiste 1 ząbek czosnku 100 g szynki/kiełbaski 2 jajka 1/2 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki bazylii sól pieprz pół średniej cebuli + bagietka do podania Czosnek, c... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Chocolate Muffin Blog

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Autor

Chocolate Muffin BlogChocolate Muffin Blog

Kochająca piec słodkości, ciągle poszukująca nowych inspiracji uczennica, która w kuchni może przesiadywać godzinami :)

Zapraszam na mój blog :) Dopiero zaczynam przygodę z blogowaniem, dlatego bardzo serdecznie zapraszam w odwiedziny! :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

muffiny, jajko, pomidor, śniadanie, śniadania, bagietka, szynka, papryka, boczek, kolacja

Inne przepisy z Chocolate Muffin Blog

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.