Chleb rżany z czarnuszką, i odrobiną orkiszu
Chleb rżany z czarnuszką, i odrobiną orkiszu
Chleb rżany - jak to pięknie i dźwięcznie brzmi. Reż to wyraz nie tak dawno jeszcze używany, dzisiaj prawie całkowicie zapomniany. Ocalało tylko pokrewne rżysko. Rżysko to ściernisko, choć nie każde ściernisko to rżysko, jedynie to po ścięciu reżu. Reż oznacza bowiem...żyto.Tak więc poniżej przepis na chleb rżany, zawierający ponad 70% mąki z reżu, niecałe 30% mąki orkiszowej, a smaku i aromatu dopełnia czarnuszka. Mąka orkiszowa dodała trochę lekkości, ujęła kwasowości. Sam chleb jest bardzo łatwy do wyko... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Grahamka, weka i kajzerka
Autor
MarcinH
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
chleb, ciasto, pieczenie, mąka orkiszowa, bagietka, bułki, pieczywo, chleb na zakwasie, chleb razowy, chleb na drożdżach , ciasto orkiszowe, ciasto z bezami, szybki ciasto, szybkie ciasto, łatwe ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia, szybkie ciasto bez pieczenia
Inne przepisy z Grahamka, weka i kajzerka
Dodaj komentarz