bagietka - 3616 przepisów (strona:95/242)

Pieczony kurczak z rozmarynem i czosnkiem 219

nieobrane), przecięte w połowie.Pieczemy około 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości, a skórka nabierze chrupkości i złotobrązowego koloru.Kurczaka możemy podać z mieszanką sałat, pomidorkami cherry i bagietką ziołową :)SMACZNEGO

Kredowe Menu
Łosoś z salsą awokado 134

kroimy w kostkę.Dodajemy posiekaną cebulę, świeżą kolendrę, sok z limonki.Przyprawiamy solą i pieprzem.Łososia przekładamy na talerz i nakładamy po 2 łyżki salsy na rybę.Podajemy z bagietką :)SMACZNEGO

Kredowe Menu
Sałata z grzankami i kaszanką 187

musztardy Dijon, a kaszanka okazała się bardzo dobrym zamiennikiem. Polecam!Przepis pochodzi z książki "The very best of traditional english cooking" - Annette Yatesskładniki250 g kaszanki45 ml oliwy1 mała czerstwa bagietka pokrojona w kostki1 sałata rzymska podzielona na małe kawałki250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówkidressingsok z 1 cytryny90 ml oliwy1 łyżeczka musztardy1 łyżka miodu2 łyżki ziół - szczypiorek, pietruszkasól, pieprzprzygotowanieKaszankę pokroić

Stare Gary
Odmienna bruschetta 134

Pomidora i mozzarelle kroimy w drobną kostkę.Bazylie i  2 ząbki czosnku siekamy.Wszystkie składniki wrzucamy do miski dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawiamy sólą

Kredowe Menu
Zapiekanka z kurczaka ,,Bij i Wiej" według Jamiego Olivera 401

godziny, kilka razy przewracając składniki i polewając je sokami z brytfanki, aż kurczak ze złoci się z wierzchu i upiecze w środku.Podawaj danie z pyszną zieloną sałatą i bagietką z chrupiącą skórką do wycierania sosu :)SMACZNEGO

Kredowe Menu
Paryski kłos z lawendą 134

chrupiącą skórkę oraz mięciutki środek. Lawenda daje jej nutę aromatu oraz wizualnie oko cieszy. Moje dziewczynki uwielbiają kłos z lawendą a to jest najlepsza recenzja :)SKŁADNIKI: przepis na 3 bagietki 400 g mąki (użyłam chlebowej 750)7 g drożdży suchych 250 g ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 1 łyżkę naturalnego słodu jęczmiennego diastatycznego

Basia w kuchni
Kanapka z Wieprzem i Cebulką 185

Wartości Odżywcze jednej porcji - 125 g mięsa, 100 g bagietki, 31 g mozzarelli, 25 g cebuli, 25 g keczupu.  Przepis : CZYTAJ DALEJj

Sylwetka Od Kuchni
Włochy, czyli mule a'la marinara 244

muli, 3 szalotek, 4 ząbków czosnku, 2 puszek pomidorów krojonych, 200 gram masła, 500 ml białego wytrawnego wina, oliwy, świeżego oregano, 2 limonek, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, bagietki. Cała trudność i żmudne przygotowanie tego dania sprowadza się do przygotowania muli - dalej danie robi się już prawie samo. Mule należy dokładnie umyć i pozbyć się resztek wodorostów - każdą muszlę należy(...)zredukowania ilości płynu na patelni. W międzyczasie 150 gram masła roztarłem z pozostałymi dwoma ząbkami czosnku, niewielką ilością soli i pieprzu przygotowując masło czosnkowe, którym posmarowałem pokroją w kromki bagietkę. Po lekkim zgęstnieniu sosu dodałem do niego posegregowane wcześniej mule, zwiększając jednocześnie ogień pod potrawą. Całość gotowałem około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Na 5 minut przed końcem

Wyprawy kulinarne
Kanapka "włoska" ( z mozzarellą, pomidorem, oliwkami i bazylią ) 114

pieczywa ? Zazwyczaj masło, lecz bywa i tak, że używam margaryny do smarowania lub masła roślinnego. I nie będę dyskutowała o aspektach zdrowotnych, gdyż każdemu szkodzi co innego - prawda ? Swoją bagietkę posmarowałam margaryną Śniadaniową PREMIUM z masłem . Zawartość masła stanowi 7,32%, nie dużo i dużo. W żadnej innej margarynie z masłem tyle nie widziałam. Margaryna smakuje jak to margaryna, jednak(...)pojemniku do miksowania ( lub większym kubku ). Dodać miód, oliwę, ocet jabłkowy i odrobinę soli - zmiksować blenderem. Półbagietkę przekroić wzdłuż. Posmarować obie połówki bardzo cienką warstwą margaryny Śniadaniowej. Na połówce bagietki ułożyć plastry mozzarelli, plastry pomidora oraz plasterki oliwek. Całość polać emulsją bazyliową i przykryć drugą połówką bagietki. Zjadać od razu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Mój pierwszy krem 174

Pomału wracam do starych nawyków żywieniowych. Po żurawinie  wysypu nie było, to próbujemy dalej. A dalej taka zupa. I mój pierwszy krem. Plus bagietka czosnkowa.  O, jak mi tego brakowało! A jutro się okaże, czy nie namieszałam w jelitkach Młodego. Dla złagodzenia z dużą ilością koperku. Uwielbiam! 1 średni kalafior 2-3 ząbki czosnku w łupinkach(...)litry bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, koperek do smaku 1 łyżka prażonego słonecznika oliwa do pieczenia bagietki,  masło czosnkowe (do podania) Kalafiora podzieliłam na różyczki, ułożyłam na blaszce do pieczenia, skropiłam oliwą, oprószyłam solą. Czosnek skropiłam oliwą, owinęłam w folię do pieczenia i takie czosnkowe zawiniątko umieściłam razem z kalafiorem w piekarniku i zapiekłam

bastalena
Tapenada z czarnych oliwek 138

smaku solą i pieprzem. Można też dodać do pasty kapary, ale wg mnie one są za słone i za bardzo przytłaczają smak oliwek. W między czasie przygotowujemy pieczone kromki bagietki. Bagietkę kroimy na 1,5 cm kromki, które skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy aż kromki bagietki ładnie się zrumienią. Wyjmujemy je z piekarnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszniutkie krewetunie. 106

jejku cóż to była za uczta. Pyszniutkie pikantne krewetunie łagodzone śmietanką i świeżą bagietką. Mmmm... Składniki: 100g krewetek w skorupkach 1 ostra papryczka 1/4 kostki masła troszkę śmietanki 30% czosnek (1-2 ząbki) natka pietruszki bagietka Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojony czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Chwilkę przesmażamy i następnie dodajemy krewetunie. Niech się pitrasi(...)potem zalewamy śmietanką i dajemy krewetunią kolejne 5 min pitraszenia się. Na koniec posypujemy posiekaną natką o podajemy z świeżutką bagietką. Mmm... Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Krem z pieczarek z grzankami czosnkowymi 169

pieczarek Grzanki czosnkowe Zupa krem z pieczarek... pychota! Składniki: kilogram pieczarek cebulka jeden ząbek czosnku + cztery ząbki do grzanek litr bulionu 3 łyżki śmietanki 30% sól  pieprz oregano bagietka oliwa z oliwek  Na łyżce oliwy z oliwek szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek oraz obrane i posiekane pieczarki. Gdy wszystko delikatnie przesmażymy dodajemy bulion. Całość gotujemy około(...)gładki krem, wstawiamy ponownie na ogień, dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Czekamy aż całość się zagotuje i gotowe! Cała filozofia. Jeśli chodzi o grzanki to bagietkę kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Do moździerza wrzucamy cztery ząbki czosnku, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i ucieramy chwilę. Następnie powstałą "papkę" nakładamy na kromki bagietki

Mango Papaja
Zupa krem z pomidorów z mozzarellą i bruschetta z pomidorami 217

bazylią, cebulką, czosnkiem. Mniami! Składniki: 5 pomidorów świeżych jedna puszka pomidorów pięć pomidorów suszonych  łyżka oliwy z oliwek łyżka oleju z pomidorów suszonych  szklanka bulionu sól pieprz bagietka (u mnie z oliwkami) jeden pomidor- bez skórki, bez pestek dwie cebulki cztery ząbki czosnku łyżka masła jedna kula mozzarelli  kilka liści bazylii dwie łyżki śmietany 18% Świeże pomidory(...)uważając przy tym by się nie zważyła. Ponownie wstawiamy na ogień i podgrzewamy wszystko, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest to konieczne.  Teraz czas na naszą bruschettę. Bagietkę kroimy w plastry o grubości 2 cm, smarujemy masłem z każdej strony i wkładamy do piekarnika na 10 minut nagrzanego do 175 stopni. Kroimy pomidora (bez skórki, bez pestek

Mango Papaja
Żółty krem z białych szparagów 210

rzepakowego do smażenia 1 czubata łyżeczka masła Pesto z oregano: pęk świeżego oregano 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku garść orzeszków piniowych sól Grzanki 3 kawałki bagietki (pokrojonej poprzecznie, tak by powstały jak najdłuższe kawałki) duży ząbek czosnku garść startej goudy oliwa z oliwek WYKONANIE Pesto: do malaksera wrzucamy liście oregano, orzeszki i wlewamy oliwę. Rozdrabniamy(...)Dodajemy sok z limonki, a następnie doprawiamy do smaku solą, ewentualnie cukrem (ja nie dodałam). Dodajemy główki szparagów i gotujemy kilka minut. Grzanki: Rozgrzaną patelnię smarujemy oliwą. Układamy kawałki bagietki. Gdy zrumienią się z jednej strony, przekładamy je na drugą. Na zrumienionych stronach kawałków bagietek rozcieramy przecięty ząbek czosnku, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy

OstryKęs