bagietka - 3616 przepisów (strona:86/242)

Zakwas pszenno-żytni z rodzynkami 154

Inspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama, zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong (Water Roux) 166

Co to jest Tang Zhong? Czasem nazywany water roux, lub tłumaczony bezpośrednio na roux de agua. Jest to metoda, czy też technika przygotowywania chleba, która wywodzi

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu 199

Bardzo popularny w Japonii chlebek w stylu mlecznym tostowym. Przepis na dwa bochenki (w formach 20.5cm x 10.5cm x 9.5cm). Składniki:540

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 70% Detmolder 169

Chleb z udziałem 70% mąki żytniej na 3-fazowym cieście zakwaszanym. Przepis bazuje recepturze opracowanej przez Jeffreya Hamelmana.Zaczyn I etap: 1 łyżeczka dojrzałego zakwasu żytniego8 g

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy na Tang Zhongu 199

Nie da się ukryć, że chlebki na bazie startera Tang Zhong bardzo mi się podobają. Jeśli znienacka mam ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i

Grahamka, weka i kajzerka
Bułeczki pszenne z Poolish 133

Skoro powiedziało się A, trzeba powiedzieć B. Skoro zrobiło się Poolish, trzeba go wykorzystać. I tak wybór padł na delikatne bułeczki pszenne, odnalezione na hiszpańskojęzycznym blogu.Delikatne

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki mleczne na Tang Zhongu 261

Pieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych

Grahamka, weka i kajzerka
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 257

Błądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu

Grahamka, weka i kajzerka
Muu-Muu Chleb 173

Trzy w jednym. Dla miłośników chleba, Krasul i dla Tadków-Niejadków, których zachęcam do pałaszowania chleba prosto od krowy :-). Wystarczy posmarować masłem (też dzięki Krasuli), no

Grahamka, weka i kajzerka