Otrzymałem zlecenie na chleb z ostropestem. Bo to dobre na wątrobę. Dobrze się złożyło, bo zbliżał się World Bread Day, i trzeba było upiec coś specjalnego
Grahamka, weka i kajzerkaZ ogromną przyjemnością poprowadzę w listopadzie listę Na zakwasie i na drożdżach, która stała się cykliczną akcją, co miesiąc kolekcjonującą po kilkadziesiąt pięknych i pachnących wypieków
Grahamka, weka i kajzerkaNo i znów się upiekło w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber. W tym miesiącu piekliśmy zaproponowany przez Kamilę żytni chleb litewski. Właściwie chleb inspirowany tradycyjnym wypiekiem
Grahamka, weka i kajzerkaZAPIEKANKA Z GRZYBAMISkładniki:- 500g maślaków- 2 białe cebule- 100g żółtego sera- 100g kiełbasy żywieckiej- pieprzu czarnego mielonego- przyprawy "Kucharek"- 1/2 łyżeczki lubczyku otwartego- 1 łyżeczka cukru- 4 mini bagietki- 1 łyżeczka masła- ketchupSposób przygotowania:Grzyby czyścimy i kroimy na plastry. Pokrojone grzyby podsmażamy maśle. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do grzybów i posypujemy cukrem. Dodajemy pozostałe(...)przyprawy i smażymy do miękkości. Bagietki kroimy na ćwiartki. Na każdą ćwiartkę nakładamy grzyby z cebulą. Następnie na grzybach umieszczamy dwa plastry żółtego sera i po jednym plastrze kiełbasy żywieckiej. Górę polewamy ketchupem. Nasze zapiekanki umieszczamy na ok. 4 minuty w urządzeniu halogenowym i gotowe. Smacznego
Mentor Smakuzaledwie 15 minut. W ten sposób przygotowane małże są delikatne w smaku i aromatyczne. Aksamitny sos, który wytworzy sie w tej potrawie jest idealny do polania świeżej bagietki i zjedzenia jej razem z małżami. Taki sposob serwowania małż jest w moim domu od lat. Mule, inaczej zwane omułkami, są najdelikatniejsze w smaku z całej rodziny mięczaków. Wystarczy im dosłownie(...)miękkości dodajemy małże. Przykrywamy pokrywką i podrzucamy garnkiem, gotujemy chwile, mieszamy i znowu podrzucamy garnkiem. Czynność należy powtarzać do momentu aż wszystkie małże sie otworzą. Podajemy ze świeżą bagietką i plasterkami cytryny. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąDopiero zaczynam moją przygodę z domową piekarnią. We Francji jedynym sklepem otwartym w niedzielę będzie właśnie "bulążeri" z pysznymi bagietkami i innymi frykasami. Owszem, uwielbiałam chwile wyjścia po 8 rano, które wiązały się z wyborem największych, złocistych croissantów oraz podjadaniem bagietki w drodze do domu. Teraz jest jednak zdecydowanie zbyt zimno! Zapach domowego pieczywa uspokaja mnie, a w towarzystwie kawy
Kitchens Alphabetmałym ogniu ok 15-20 minut (do dokładnego rozpuszczenia serków topionych). Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę, wyjęte wcześniej warzywa, posypujemy koperkiem lub natką pietruszki i ... zjadamy :) z bagietką... lub ew. z drobnym makaronem, chociaż wersja z bagietką zdecydowanie bardziej mi odpowiada
Walijskie Pichceniesłodkiego groszkuSkładniki- 500ml bulionu lub wody- 1 łyżeczka płatków chili- 450g mrożonego groszku- 10g świeżo siekanej mięty- 3/4 łyżeczki soli- pieprz- 125ml śmietany kremówki- 90g drobno pokrojonego prosciuttoCrostini:-1 bagietka, pokrojona na plastry grubości 1 cm- Oliwa z oliwek extra-virgin, do skrapiania- 3 lub 4 ząbki czosnkuWykonanie:Podgrzewamy bulion dodajemy płatki chili i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy groszek(...)gotujemy około 5 min. Odsączamy groszek i miksujemy go na puree z mięta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Bagietkę kroimy na plastry i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 min. Ciepłe grzanki skrapiamy oliwą z oliwek i pocieramy czosnkiem.Ubijamy kremówkę na sztywno i mieszany delikatnie z puree. Gotowe
Malinowe Pocałunkiprozdrowotne - idealna na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 1 kg cebuli 1 l bulionu 250 ml wina białego (wytrawne lub półwytrawne) 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek bagietka ser żółty Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło wraz z oliwą. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy minimum 30 minut na bardzo wolnym ogniu(...)się skarmelizowała. W "międzyczasie" bagietkę kroimy pod kątem. Kromki rozkładamy na pergaminie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy z każdej strony w 150 stopniach tak, by kromki lekko się zarumieniły. Następnie wyjmujemy do ostygnięcia, nie wyłączając piekarnika, bo za chwilę będzie nam ponownie potrzebny :) Pamiętajcie, by od czasu do czasu zamieszać cebulą, żeby nie przywarła do naczynia. Gdy będzie biała, miękka
Taste Of My Dayświeży imbir - kardamon - chili - 3 łyżki śmietanki kokosowej - 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej - sól morska - 2 litry wody - 4 łyżki oliwy z oliwek na wierzch: - garść suszonych śliwek - bagietka pełnoziarnista prowansalska - świeża natka pietruszki - pestki z dyni A oto jak to zrobić: - polaną miodem dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut, miąższ oddzielamy i miksujemy na gładką masę(...)imbir, dodaj przyprawy i puree z dynii - podsmażaj masę przez 4 minuty, dodaj wodę gotuj 35 minut - dodaj serek Arla Apetina i pozostałe składniki - gotuj przez 5 minut - bagietkę kroimy w kosteczkę, na rozgrzanej patelni zrumień grzanki (możesz polać grzanki oliwą z oliwek) - pietruszkę posiekaj - śliwki kroimy na kosteczkę Na talerz wlewamy gorącą zupę, posypujemy grzankami, śliwką i pietruszką. Jemy
SMYKWKUCHNIrogu znajdziecie zdrowe miejsce gdzie możecie kupić niemal wszystko na co macie ochotę, oczywiście zdrowego! Piękne, jasne miejsce od samego wejścia robi wrażenie. W lodówkach gotowe kanapki z bagietek z rozmaitymi dodatkami, spakowane tak, że ślinka cieknie. Sałatki, desery spakowane są w przezroczyste opakowania, można dostrzec każdy detal! Są i piwa dla blondynek o nazwie Blonde ;) Desery, dressing i oliwa(...)możemy skusić się na czekolady np. toffi, limonkowe, migdałowe czy kremy do deserów, szybka obsługa, świetny klimat, dania możecie wziąć na wynos, zjeść w lokalu lub na zewnątrz. Ceny, bagietki około 3,5 euro, piwo Kriek - typowe belgijskie piwo dla kobiet o smaku wiśniowym około 2,5 euro w butelce, czekoladki około 1,5 euro, piszę około bo mam słabą
Moja smaczna kuchniapropozycja to zupa z dyni podana ze świeżym awokado, dresingiem bazyliowym, jogurtem i pestkami dyni, drugi z kwaśną śmietanką, płatkami migdałowymi i świeżym selerem naciowym. Podajcie z grzankami z bagietki prowansalskiej i macie obiad jak w najlepszej restauracji ;-))) SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z DYNI: - 1 seler naciowy - 2 marchewki - 1 cebula - 2 łyżki masła - sól, pieprz - 3 szklanki puree z pieczonej(...)marchew. Gotuj 30 minut. Dopraw do smaku solą, chili. Dresing zielony ziołowy: - 2 garście liści bazylii - 1 garść pistacji - 4 łyżki oliwy z oliwek - 4 łyżki wody w/w zmiksuj Bagietkę prowansalską pokrój na kromki i zrumień w tosterze. Smacznego
SMYKWKUCHNIkukurydzę.Dajemy 2-3 łyżki majonezu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pasta gotowa.Na dużym talerzu w centralnym miejscu kładziemy pastę z jajek, ukłądamy sałatę , i na to pokrojoną bagietkę. Drugi talerz:Salamikabanosyserranoszynka z indykarukola Układamy na talerz, gotowe :)Super imprezy życzę
Smaki Edytytych grzankach najlepiej sprawdza się ser kozi, ale ja postanowiłam wykorzystać serek Almette z bazylią. Smak podkreśla miód i świeże listki tymianku. Składniki /dla 2-3 osób/: 2 bagietki 1-2 figi miód 1/2 opakowania serka Almette z bazylią kilka listków bazylii kilka gałązek tymianku oliwa aromatyzowana bazylią Wykonanie:Bagietki pokroić pod skosem na niezbyt grube kromki. Każdą posmarować oliwą
Pasja Smakuzłotej jesieni ;-) Dynię można przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów! Jeden z nich bardzo proszę! ;-) Krem z dyni i awokado: - 1/2 dyni hokkaido - 1 awokado - 1 ząbek czosnku - świeża bazylia - bagietka pszenna - oliwa z oliwek - świeży pieprz kolorowy - 250-350 ml wody - świeży imbir Dynię kroimy na półksiężyce, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 30 minut. Po tym czasie(...)dodaj upieczona dynię, zalej wodą i gotuj około 20 minut. Zdejmij z ognia dodaj pokrojone awokado i przyprawy, za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Zagotuj i dopraw. Bagietkę kroimy w kosteczkę i na suchej patelni rumienimy, pod sam koniec skrop oliwą z oliwek udekoruj bazylią! SMACZNEGO! Zapraszam na mój profil na Facebooka SmykWKuchni tam możesz mnie lepiej poznać
SMYKWKUCHNI