głodnego nic trudnego. Każdy jest w stanie przygotować sobie wielka bagietkę kolorową, do zjedzenia gotową. Można ją na części podzielić i wiele osób nią obdzielić. Składniki na 1 dużą bagietkę: 6 małych pieczarek, 4 pomidorki koktajlowe, 1 mała cebula, 4 plasterki grillowanego boczku, 2 plasterki sera żółtego, łyżka oliwy, sól, pieprz, świeża bazylia, rukola, szczypiorek, kilka ziarenek kapary(...)rozgrzanej patelni z oliwą smażymy cebulę, pod koniec dodajemy pieczarki i całość razem podsmażamy. Lekko doprawiamy sola i pieprzem. Boczek w plasterkach grillujemy, pomidorki kroimy na plasterki, szczypiorek siekamy. Bagietkę przekrawamy na długości i kolejno układamy: ser żółty, gorące pieczarki z cebulą, boczek, bazylię, rukolę, kapary, pomidorki. Całość przykrywamy drugą częścią bagietki i zjadamy. Smacznego
Moniki Smakołykisłoneczne jak Hiszpania - mój pomysł na gazpacho. Doskonałe zarówno w upalne, jak i chłodniejsze dni. Do przygotowania gazpacho potrzeba: 2 puszek pomidorów (mogą być krojone, jak i całe), bagietki, 1 papryczki chili, średniej wielkości ogórka, 1 żółtej papryki, 3 szalotek (ewentualnie średniej wielkości cebuli), 4 sporych ząbków czosnku, 50 gram masła, oliwy, octu winnego białego, soli morskiej, świeżo mielonego(...)dekoracji. Wrzuciłem również około 10 listków świeżej bazylii. Dodałem około 3 łyżek białego octu winnego oraz 4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek. Do tych składników dodałem połowę bagietki, którą porwałem w kawałki. Całość dość dokładnie zmiksowałem za pomocą blendera na w miarę jednolitą masę. Przyprawiłem do smaku solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane gazpacho wstawiłem
Wyprawy kulinarneukochanym mieście w domu nie odtworzę, to smak na pewno udał mi się idealnie i będę do niego regularni wracać. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 bagietka 400g pieczarek Kilka plastrów żółtego sera ( lub ser w kostce starty na dużych oczkach) 3 łyżki masła *jako dodatek ketchup lub sos czosnkowy Pieczarki myjemy dokładnie pod bieżącą(...)wodą. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Grzyby kroimy w paseczki i umieszczamy na patelni. Doprawiamy solą oraz pieprzem, całość mieszamy. Bagietkę przekrajamy na pół wzdłuż, a potem na kawałki wedle uznania. Smarujemy pozostałym masłem. Usmażone pieczarki umieszczamy na bagietce, a na to układamy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 7-10 minut. Kiedy ser zacznie
Kolizje Smakówprzepisów. W oko wpadła mi Panzanella – Tuscan tomato & bread salad (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem). Trochę ją po swojemu zmodyfikowałam, pominęłam dodatek filetów anchois, ciabattę zamieniłam na bagietkę, zmniejszyłam ilość kaparów, zamiast octu winnego wykorzystałam ocet jabłkowy. Ta sałatka jest pyszna, musicie ją przygotować. Nie mogłam nasycić wzroku, oraz nie mogłam nasycić się smakiem tej włoskiej kolorowej letniej(...)wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona kawałek marynowanej czerwonej papryki, osuszonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędługości około 30 cm – kształtem i wielkością zbliżona do bochenka chleba. Bułka paryska ma podłużny kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu(...)takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest ona lekka, puszysta, z chrupiącą skórką. Polecam wszystkim aby ją upiec . Polecam też rustykalne bagietki pszenno-żytnie , albo inne przepisy na pieczywo na blogu, w tym szybkie mini bułeczki. Uwielbiam aromat pieczywa roznoszący się po kuchni podczas jego pieczenia. Bułka paryska ekspresowa gdyż nie wymaga długiego czasu wyrastania, przepis jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDrożdżowe bagietki z białej mąki. Bardzo delikatne dzięki dodatkowi mleka i masła. Składniki na 3 sztuki: 3,5 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży świeżych łyżka soli morskiej łyżeczka cukru łyżeczka masła 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki mleka W małej misce wymieszać drożdże z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i rozczyn(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około półtorej godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i ponownie krótko wyrobić. Podzielić na trzy równe części i z każdej uformować bagietkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i oprószyć mąką. Przełożyć na nią bagietki, przykryć i ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nastawić na 230 stopni. Na dnie wstawić formę
wyzwania kuchenneświecie oprócz kawy jest zapach świeżo upieczonego pieczywa? Kto jest się w stanie jemu oprzeć? Prawdziwy dom, a w nim otulający i rozpieszczający zapach wyjętych prosto z pieca chrupiących bagietek... mniammm... SKŁADNIKI: NA ZAKWAS DROŻDŻOWY: - 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200 g mąki pszennej - 10 g drożdży świeżych - 200ml wody - 2-3 szczypty soli - 2 łyżki oliwy z oliwek Wszystkie(...)opakowania drożdży świeżych - zaczyn drożdżowy (cały) - 2 łyżki oliwy z oliwek - mąka do podsypywania Całe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 25 minut. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy bagietki, układamy w formach. Odstawiamy ponownie na 20 minut. Pieczemy 50- 55 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. CHRUPIĄCE..... ;-)) SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIszybko z samym serem. Ale od czasu do czasu lubię je urozmaicić czymś jeszcze. Nie tylko dzieci na pewno będą się cieszyć z takiej przekąski ale i dorośli. Długa bagietka, trochę pieczarek, szynka, pomidor, papryka...wybierasz co chcesz! Pyszne i jakie proste i szybkie. Moja wersja dzisiejszej zapiekanki wygląda tak: Składniki: 1 bagietka 400 g pieczarek 200 g sera(...)być pokrojone w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Bagietkę kroimy tak żeby powstało 6 połówek. Ser ścieramy na tarce. Bagietkę układamy na blasze wyłożonej papierem i polewamy lekko oliwą.Układamy na każdą bułkę podsmażone pieczarki, posypujemy serem. Wstawiamy
Olikowa kuchniachyba tak już zostanie, bo własnoręcznie wypiekany chleb jest niesamowity w smaku. Ponadto jego przygotowanie i zapach roznoszący się po domu, wprawia mnie w relaksujący stan. Polecam! ;-) Bagietki na zakwasie są bardzo pożywne, dzięki zakwasowi dodatkowo w miąższu jest bardzo dużo dziurek, a to sprawia że są miękkie i puszyste. Składniki na zaczyn: 1/2 szkl. aktywnego zakwasu żytniego(...)pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoją objętość. Pieczemy 50 minut w piekarniku. Wlejcie wodę do garnuszka metalowego i wstawcie go do piekarnika. Wydobywająca się para wodna, spowoduje że bagietki będą jeszcze bardziej chrupiące. Smacznego
SMYKWKUCHNIPrzepyszne mięciutkie i chrupiące bagietki. Nie ma to jak własne pieczywo! Polecam serdecznie! Całkiem nowy i bardzo ciekawy przepis na zakwasie drożdżowym. na zakwas drożdżowy: - 150 g mąki pszennej chlebowej - 200 g mąki pszennej - 10 g drożdży świeżych - 200ml wody - 2-3 szczypty soli Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce. na ciasto główne(...)soli - 1/2 opakowania drożdży świeżych - zaczyn drożdżowy (cały) - 2 łyżki oleju rzepakowego - mąką do podsypywania Całe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 15 minut. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy bagietki, układamy w formach. Odstawiamy ponownie na 20 minut. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Pyszotka! Polecam serdecznie! Zapraszam
SMYKWKUCHNIsobotę podałam Wam przepis na zwykłe bułki . Kolejnym łatwym pieczywem do upieczenia są bagietki. Robi się je na drożdżach, więc nie potrzeba martwić się o zakwas. Z podanych składników wyjdą Wam dwie długie bagietki. Najsmaczniejsze z ziołowym masłem :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrygruszką i sosem balsamicznym. Przygotowanie jest banalnie proste. Składniki dowolne pieczywo gruszka sos balsamiczny odrobina oliwy serek śmietankowy Możecie wykorzystać dowolne pieczywo jakie lubicie. Może to być pieczywo pełnoziarniste, bagietka, chleb pszenny. Bruschetty z gruszką – jak przygotować Dowolne pieczywo kroimy w kromki. Delikatnie skrapiamy je oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na około
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!włoskiej restauracji, gdzie mieliśmy okazję skosztować ten przystawki. Przygotowanie tej bruschetty jest błyskawiczne, jedynie potrzebujecie mieć w domu kilka „niestandardowych” składników, jak na przykład kozi ser. Składniki bagietka, albo inne dowolne pieczywo masło garść rukoli 2 gruszki 4 plastry koziego sera 2 łyżki miodu kilka orzechów włoskich Bruschetta z gruszką i kozim serem – przepis Pieczywo kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bazylią i cebulą. Tak prosto, a tak pysznie. Takiej przystawce po prostu ciężko się oprzeć. Z pewnością docenią ją zagorzali kibice. Składniki: około 300 g ulubionego pieczywa np. bagietka, ciabatta, chleb 3 większe pomidory kilka świeżych listków bazylii 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Bruschetta z pomidorami – przygotowanie: Wybrane
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!