bagietka - 3616 przepisów (strona:85/242)

Zapiekanki 164

ścieramy na tarce jarzynowej.2. Obrane cebule kroimy w kosteczkę.3. Na oleju obsmażamy cebule, następnie dodajemy pieczarki i dusimy, aż woda z pieczarek wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.4. Bagietki przekrawamy wzdłuż, smarujemy pieczarkami i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku.5. Podajemy polane ketchupem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Bób z patelni na grzankach 169

więc jeżeli nie mamy chęci na grzanki - zjedzmy sam bób!składnikiok 200g bobu, ugotowany i obrany1 ząbek czosnkuchili w płatkachkilka listków miętysól1 kulka Mozarelli10 grzanek z bagietkiprzygotowaniePrzygotować grzanki. Pokrojoną bagietkę obsmażyć na maśle na patelni z dwóch stron, lub wstawić do piekarnika pod grill.Bób wrzucamy na patelnię, podlewamy oliwą, dodajemy posiekany czosnek, posiekaną miętę, chili, solimy, podgrzewamy, mieszając

Stare Gary
Stilton klasycznie 218

dwie podstawowe odmiany – niebieską Blue Stilton oraz białą, a także odmiany wzbogacane dodatkami smakowymi."składnikiser Stiltonjabłko, obrane i pokrojone w kawałkiPortobagietkaprzygotowanieBierzemy kawałek sera z kawałkiem jabłka, zagryzamy bagietką, popijamy Porto. Połączenie idealne.Smacznego

Stare Gary
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 237

Kolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana

Grahamka, weka i kajzerka
Krewetki w mleku kokosowym 213

dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze ok 10 - 15 minut. W tym czasie krewetki zmiękną, przyjmą smaki składników dania, a sos zgęstnieje i odparuje.Danie podajemy z ryżem lub świeżą, chrupiąca bagietką posypane kolendrą lub jeśli akurat nie macie jej w swojej kuchni, natką pietruszki.Smacznego

Taste Of My Day
ZUPA - KREM Z CUKINII - NAJLEPSZA 170

jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie nadaje się tu również opieczona na pataleni lub w tosterze bagietka bądź malutkie czosnkowe grzaneczki. Spróbujcie koniecznie, bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BULION WARZYWNY:1-1,2 l wody2 średnie marchewki4 małe lub 2 średnie ziemniaki10 cm-owy kawałek pora2 cienkie gałązki(...)wymieszaj całość dokładnie łyżką.Dodaj gałkę muszkatolową, dosól i dopieprz do smaku. Zupę podawaj z groszkami ptysiowymi lub grzankami pokrojonym w kosteczkę albo ze zrumienioną na patelni bagietką. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Polvorones de chocolate 177

Polworony, w wersji orzechowej, już piekłem. Teraz prezentuję wersję jednocześnie bardziej i mniej klasyczną. Bardziej klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z

Grahamka, weka i kajzerka
MULE W BIAŁYM WINIE I POMIDORACH 168

świeżo mielony pieprz do smaku- puszka pomidorów bez skóry (dla wersji w pomidorach)- 1 łyzeczka masła (nie trzeba)Dodatkowo:- grzanki czosnkowe  (u nas świetnie sprawdziły się te bagietki)- natka pietruszki lub liście bazylii do posypania- chili, oregano lub tymianek (dowolnie)- nie trzebaMule umyć pod bieżącą wodą, zeskrobać narośla i oberwać bisiory, wyglądające jak broda. Uszkodzone muszle wyrzucić. Otwarte(...)całość pod przykryciem na dużym ogniu ok.6 minut aż się otworzą. Kilkakrotnie w tym czasie mieszamy nasze mule. Ja dodałam także trochę masła, dla jeszcze lepszego smaku.Podajemy z grzankami, bagietkami itp. Najlepiej smakują prosto z patelni. Można posypać pokrojonymi listkami bazylii, natką pietruszki, chili, oregano lub tymiankiem, co kto lubi, co komu bardziej odpowiada.Smacznego

Smaczne Zdrowe
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 195

namoczoną w wodzie. Grillować z każdej strony po kilka minut.Arbuza i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem do sałatki, odstawić do lodówki na 20-30 min.Razową bagietkę pociąć na grube kromki, opiec z każdej strony, posmarować pesto z czosnku niedźwiedziego. Smacznego

SzczyptaSmaQ
Tiramisu pomidorowe z prosciutto 200

Serka Kremowego Arla Apetina Pomidory i Bazylia,200 g śmietany 30%,200 g pomidorków koktajlowych,80 g prosciutto,1/2 drobno posiekanej chili,Pieprz Cayenne do smaku,½ pełnoziarnistej bagietki,1 ząbek czosnku,1 łyżka masła,1 łyżka soku z cytryny,2 łyżki suszonych pomidorów,zielenina do przybrania.   Przygotowanie:Przygotować grzanki. Bagietkę przekroić wzdłuż na dwie połowy. Każdą nasmarować przeciętym

SzczyptaSmaQ
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 235

Czosnek to jest to! W Egipcie czosnek był otaczany kultem. Z jego ząbków robiono naszyjniki, które zawieszano dzieciom, aby te nie miały robaków. Faraon Cheops nakazał

Grahamka, weka i kajzerka
Zapiekanka z brokułem, szynką i serem 211

się z dzieciństwem kiedy Babcia taką serwowała mi na kolację :-) No może nie dosłownie taką, bo ja ją wiecznie modernizuję, ale baza jest taka sama, bardzo prosta.Składniki:Bagietka (około 30cm.)masło 1 łyżeczkaszynka 8 plasterkówser (około 70 g)brokuł kilka różyczeksos czosnkowy (z tego przepisu)sól, pieprz, ewentualnie zioła (np.prowansalskie)Wykonanie:Brokuła rozdzielamy na malutkie różyczki i gotujemy około(...)minut w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy. Bagietkę przecinamy wzdłuż i każdą z części smarujemy masłem. Na to kładziemy plasterki szynki, na to ugotowanego brokuła i na samą górę posypujemy startym serem. Można posolić i doprawić pieprzem i ziołami. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C góra-dół na około 7-10 minut sprawdzając cały czas

Anielska Kuchnia Ani
Mule w sosie śmietanowo-serowym 238

świeżych muli20 g sera gorgonzola150 ml białego wytrawnego wina150 ml śmietany 30%sól, pieprz do smakukilka drobno posiekanych listków miętydwie ćwiartki cytryny (do podania)gorąca bagietka (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy ser gorgonzola. Podlewamy winem i wrzucamy wyczyszczone małże.Przez chwilę odparowujemy wino, po czym przykrywamy patelnię i dusimy małże na małym ogniu.Gdy wszystkie skorupki muli(...)podlewamy małże śmietaną, przez chwilę gotujemy, aby zagęścić sos. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną mięty.Małże podajemy w głębokich talerzach, z cząstką cytryny i ciepłą bagietką.Smacznego

W kuchni Katie
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 208

Zaczyn:30 g zakwasu pszennego lub żytniego160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka110 g letniej wodyZakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką na miękkie ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy żytni 80% 160

 Zaczyn 325 g:2 łyżki zakwasu żytniego125 g maki żytniej razowej150 g wodyCałość zagnieć i pozostaw do przefermentowania przez 14-16 godzin.Zaparka 200 g:100

Grahamka, weka i kajzerka