mnie niestety dziś brak było czasu na przygotowanie domowych hot dogów...ale i tak było pysznie..no i szybko..wystarczą bułki do hot dogów - u mnie w sumie były bagietki, parówki i dowolne warzywa.. bułki do hot-dogów / bagietki parówki cebula fioletowa ogórki papryka pomidor ser żółty musztarda ketchup Bułki przekroić wzdłuż , ale nie do końca
Moje domowe kucharzenieząbki czosnku 1 mała papryczka chili 1 mały pęczek natki pietruszki 1/4 szklanki białego wina 2 czubate łyżki masła sól + świeżo zmielony pieprz pieczywo – domowe tosty, bagietka. Wykonanie: Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego(...)drugą stronę i smaż kolejne 1,5 minuty. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj pozostałe masło, natkę pietruszki, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z bagietką lub domowymi tostami. Smacznego
Moja pasja smakuintensywnych poszukiwaniach misja zakończona- idealne zapiekanki namierzone :) Sekret tkwi w proporcjach sera i pieczarek oraz doborze odpowiedniego pieczywa, które stanowi podstawę zapiekanki. Moim zdaniem najlepsza do zapiekanek jest świeża bagietka- zarówno biała jak i pełnoziarnista. Po zapieczeniu bułka jest chrupiąca po bokach i mięciutka w środku, czyli najlepsza jaka może być :) Naprawdę polecam, gwarantuję że na jednym razie nie poprzestaniecie(...)Tymianek drobniutko posiekać i dodać do sera i pieczarek. Dla urozmaicenia można dodać drobno posiekaną papryczke chilii, cebulkę oraz parmezan. Ale bez tych dodatków zapiekanki również smakują wspaniale. 3. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Wycisnąć na nią ketchup i wyłożyć na niego masę pieczarkowo serową. 4. Zapiekać w temperaturze 200 stopni około 10 minut, aż ser sie rozpuści i lekko
DefinicjaSmakupióra h) kiszone ogórki Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę, wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem . Bagietka korzenna , bagietkę kroimy wzdłuż lub w poprzek, skrapiamy oliwą i grillujemy Poniżej foto reportaż z warsztatów, zapraszam do oglądania :) Organizatorzy powitali nas słonecznymi uśmiechami Na wstępie zostaliśmy poczęstowani pysznymi wędlinami
upichconaBardzo delikatne i wyrafinowane danie, które z kawałkiem chrupiącej świeżej bagietki może być przystawką, a z makaronem, np. tagliatelle, może stać się obiadowym daniem. Pasują do tych medalionów jedynie neutralne w smaku, niezbyt aromatyczne dodatki, ponieważ i mięso, i sos, i ser brie tworzą bardzo łagodną kompozycję subtelnych aromatów, którą z lekko leśnym, kwaskowatym wdziękiem podkreśla akcent żurawinowy. Mimo(...)Mięso przełożone serem i żurawiną władamy do piekarnika na10-15 minut, wyjmujemy, gorące polewamy gorącym sosem (gdyby sos trochę zgęstniał, wlewamy do niego 2-3 łyżki wina). Podajemy z bagietką lub makaronem
Kuchnia Prezydentowejalbo dorsza, ok. 4 kostki) 5 łyżek sosu sojowego (jasnego) 1 łyżka sosu rybnego - dałam od siebie Bułka ziołowo-czosnkowa: 1 bułka wrocławska, albo paryska (z braku takowej, kupiłam bagietkę) 1/2 kostki masła, a do masła: 2 roztarte ząbki czosnku zioła: tymianek, bazylia, oregano, majeranek (właściwie co tam macie) trochę oleju do smażenia (dałam 2 łyżki) 1. Warzywa umyć(...)Przygotować ziołowe masło: miękkie masło wymieszać z dużą ilością ziół (nie żałować tymianku i czosnku). Bułkę pokroić, każdą kromkę wysmarować cienko masełkiem z ziołami. Wszystkie kromki połączyć i całą bagietkę zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15minut. Ja do warzyw dodałam jeszcze zalegające w lodówce resztki warzyw
Kuchnia Prezydentowejostatnim wpisie chwaliłem się, że wstałem o 5 rano i zrobiłem 6 chlebów, 4 bagietki i 12 bułeczek (tak jak na zdjęciu na dole wpisu). Zatem właśnie w nawiązaniu do tego teraz pora na przepis na owe bułeczki. Powiem wam zupełnie szczerze, że wyszły tak puszyste w środku i tak fajnie chrupiąca skórkę miały, że nie wyobrażam sobie teraz(...)rośnięciu nacinamy na grzbiecie każdą bułkę w dwóch miejscach i smarujemy rozbełtanym w miseczce jajkiem. I pieczemy 20 minut w 180 stopniach. A za kilka dni przepis na bagietki. Dodam jeszcze, że masło, którego użyłem było własnoręcznie zrobione przez Madzię. Przepis tutaj . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy
Marder&Marder Manufacturedoskonale, Madzia była zachwycona. Na zupę: 500 g cebuli 1 litr bulionu wołowego 250 ml białego wytrawnego wina 100 g masła 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Na grzanki: bagietka ser Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. A potem każdą ćwiartkę na plasterki. I tak pokrojoną cebulę dusimy przez 1 godzinę na maśle, na bardzo małym ogniu. Dobrze mieć(...)cebuli dolewamy wina, zwiększamy ogień i gotujemy 10 minut. Następnie dolewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i gotujemy 20 minut. I zupa gotowa. Podajemy z grzankami (pokrojoną bagietkę posypujemy startym serem i pieczemy kilka minut w piekarniku). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój
Marder&Marder Manufactureszybka i łatwa wiec możemy raz dwa wrócić do łóżka i dalej się wygrzewać :) Potrzebujemy: 6 plastrów bekonu lub szynki dojrzewającej oliwę z oliwek olej z awokado 5 kromek bagietki (około pół długiej) paczka mieszanki sałat 4 suszone pomidory z zalewy sok z połowy cytryny sól, pieprz garść startego sera Grana Padano Bekon lub szynkę podsmażamy na chrupko na łyżce(...)oliwy. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę bagietkę. Mieszankę sałat rozkładamy na talerzu. Na sałacie układamy osączone i pokrojone w paski suszone pomidory, chrupiący bekon i grzanki. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, olejem z awokado, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzch kładziemy starte płatki sera Grana Padano. Smacznego! Zakatarzona Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój
Marder&Marder ManufactureDelikatna w smaku, aromatyczna. Bardzo fajna do pochrupania, ale idealna również do sałatek. Spróbujcie sami :) Składniki: Kostka masła(z dużą zawartością tłuszczu) 3 łyżki ziół prowansalskich bagietki Przygotowanie: Masło przekładamy do miseczki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę, aby zmiękło. Po upływie godziny dodajemy do masła zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy łyżką. Bagietki kroimy
ChilliJemyLekkie, ale jednak dość pożywne i przede wszystkim przepyszne śniadanko. Domowe masełko ziołowe jest wprost niezastąpione. :3 1 duża bagietka łosoś wędzony pół kostki masła osełkowego pół pęczka pietruszki 2 ząbki czosnku Masło rozpuszczamy w rondelku. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, po czym wrzucamy do masła. Pietruszkę siekamy i również dodajemy do masła. Dobrze wszystko mieszamy. Przekładamy do wysokiej(...)miseczki i pozostawiamy do zastygnięcia. Przed całkowitym stężeniem dobrze jest wszystko jeszcze raz przemieszać, by składniki się połączyły. Bagietkę kroimy w kromeczki, każdą smarujmy masłem i układamy na niej nieduży kawałek łososia. Takie małe, a cieszy
Kuchenna KontrrewolucyaBruschetta- d anie pachnące bazylią i pomidorami. Składniki: bagietka oliwa Farsz do bruschetty: 2 pomidory pokrojone w kostkę łyżeczka oliwy posiekana świeża bazylia posiekany bardzo drobno ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz Przygotowanie: Bagietkę kroimy na kromeczki, smarujemy oliwą i zapiekamy w piecu. Wyjmujemy z pieca, nakładamy na wierzch farsz, od razu podajemy. Smacznego
Smak mojego domuczasie zimowych przeziębień. Wyrafinowane danie z prostych składników. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu warzywnego oliwa z oliwek 50 g masła 1 łyżka mąki sól i pieprz bagietka 100 g sera ementaler Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez 15-20 minut do momentu, aż cebula(...)zagotowania się zupy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bagietkę pokroić i posypać startym serem, zapiec w piekarniku
Piąty grzech głównyW maju Amber zaprosiła do wspólnego pieczenia chleba, który został zaproponowany przez Elę z blogu W poszukiwaniu Slowlife . Ela wskazała chleb orkiszowy razowy z kaszą gryczaną
Grahamka, weka i kajzerkacebuli czerwonej ok. 150 g sera feta 10 oliwek kalamata z pestkami 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz suszone oregano do podania - bagietka orkiszowa Przygotowanie: Sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić w ósemki, paprykę i ogórka w półptasterki. Warzywa ułożyć na talerzu. Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym, delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć(...)krążki cebuli i oliwki. Wszystko posypać roztartym w dłoni oregano i polać na koniec cienką strużką oliwy. Podajemy z chrupiącym pieczywem - według mnie idealnie sprawdza się tu orkiszowa bagietka. Jedząc pamiętajmy o pestkach w oliwkach
Kulinarne Inspiracje