Składniki: 1 szt bagietka pszenna długa 1/2 sztuki wędzonego pstrąga 1 mały pęczek koperku 3 czubate łyżki twarożku śmietankowego naturalnego (kremowy ) 1 łyżeczka tartego chrzanu sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Twarożek wymieszałam z chrzanem, doprawiając go solą i pieprzem. Bagietkę pokroiłam, posmarowałam wcześniej przygotowanym twarożkiem. Na wierzch położyłam po kawałeczku wędzonego pstrąga. Udekorowałam świeżym koperkiem
Darcia w kuchnioliwek 250 g pieczarek sól do smaku pieprz pół łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki oregano pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka soku z cytryny opakowanie drobno krojonej mozzarelli bagietka natka pietruszki do dekoracji Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy 5 minut na oliwie. Po tym czasie dorzucamy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki(...)Farsz solimy, pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, paprykę słodką i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy. Bagietkę kroimy. Na każdą kromeczkę nakładamy farsz i wierzch posypujemy mozzarellą. Tak przygotowane grzanki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 5 minut w 175 stopniach. Ja zapiekam w piekarniku z termoobiegiem. Grzanki dekorujemy natką pietruszki. Podajemy gorące. Smacznego :) Przepis dołączam do akcji
Smak mojego domuaromatyczną karmelizowaną gruszką z kuminem, gorgonzolą i orzechami włoskimi, z całą pewnością zaspokoją ochotę na małe co nieco . Składniki: 2 gruszki 100 g sera gorgonzola 1 bagietka lub 2 ciabatty 1 łyżeczka kuminu biały pieprz 1 płaska łyżka cukru pudru garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni garść liści roszponki lub rukoli Przygotowanie: Nasiona kuminu prażymy przez chwilę(...)plastry. Plastry gruszki rozkładamy na talerzu i posypujemy z góry cukrem pudrem oraz kuminem. Na rozgrzanej, teflonowej patelni układamy partiami plastry gruszki i karmelizujemy z dwóch stron. Bagietkę lub ciabattę kroimy ukośnie na kromki, a następnie opiekamy w tosterze lub przez 3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Na ciepłych i chrupiących grzankach rozsmarowujemy gorgonzolę i posypujemy białym
Smakowity Blog Kulinarnydodałam tę samą marynatę, co do mięsa. Mięso było wyborne, miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Całość smakowała pysznie. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami, ale można też podać z podpieczoną bagietką lub frytkami, co kto lubi. Przepis wzięłam z gazetki "Tina" i oczywiście trochę go zmodyfikowałam :-). Zapraszam serdecznie i polecam. PIERŚ KURCZAKA PIECZONA Z WARZYWAMI(...)Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z piekarnika i odczekać chwilę, aż mięso "odpocznie". Podawać z podpieczoną bagietką, frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychsię zrelaksować i daje poczucie bezpieczeństwa - dokładnie - bezpieczeństwa! Myślę, że ten zapach przenosi nas do czasów dzieciństwa. Mnie ten zapach przypomina jeżdżenie z Tatą do piekarni po najlepsze bagietki! Byłam wtedy smarkulą, ale zamykając oczy jestem w stanie przywołać tamte wspomnienia - letnie przedpołudnie, nierówne schody i ten zapach! Ta bagietka nigdy nie dotarła do domu, zawsze zjadaliśmy ją w drodze
Plate of Joytania, bo składniki do jej przygotowania zawsze mamy w domu. Składniki: 4 duże marchewki kawałek selera korzeń pietruszki kawałek pora mała cebula 3-4 łyżki kaszy manny bagietka śmietanka 18% z kartonika sól pieprz imbir ostra papryka tłuczona kolendra 2 ząbki czosnku natka pietruszki Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy). Gotować do miękkości(...)wsypać kaszę mannę i przyprawy, gotować jeszcze chwilę i zmiksować. Doprawić jeszcze jeśli trzeba, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Bagietkę pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Natkę posiekać. Zupę podawać z kleksami śmietany, natką i grzankami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 500 g cebuli ok 1,5 L wywaru 2 łyżeczki mąki pszennej 4-5 łyżek masła bagietka 100 g żółtego ser sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Masło roztopić w rondelku i podsmażyć cebulę na jasnobrązowy kolor, oprószyć mąką chwilę jeszcze podsmażać. Do garnka wlać wywar (warzywny lub mięsny), dodać cebulę. Dokładnie wymieszać(...)zagotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle grzanki. Gorącą zupę nakładamy na talerz, dodajemy grzanki i posypujemy tartym żółtym serem. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasimożna poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha! Składniki: 1 bagietka pszenna 20 dag świeżych rydzy 2 łyżki masła 1 krążek sera camembert olej z pestek winogron do skropienia Oleofarm 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili -u mnie z zalewy(...)mielony gałązki rozmarynu lub tymianku Sposób wykonania: Rydze oczyszczamy, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy na plastry, dusimy w rondelku na masełku pod przykryciem około 10 minut-aż odparują. Bagietkę kroimy na kromki. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z niewielką ilością oleju z pestek winogron, smarujemy pędzelkiem jedna stronę kromek, obsmażamy na suchej patelni z obu stron
Wanilia i Kardamon16 października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji, od wielu już lat, Zorra zaprasza piekących i gotujących blogerów
Grahamka, weka i kajzerkaZapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g rydzów 5 łyżek masła 1 ząbek czosnku, obrany pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Do podania: świeża bagietka lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Rydze dokładnie, ale szybko opłukujemy letnią wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nóżki odcinamy prawie w całości. Duże rydze kroimy na ćwiartki(...)patelnię wszystkie grzyby na 2-3 minuty. 3. Grzyby przekładamy na ciepłe talerze albo małe ciepłe patelnie. Doprawiamy sporą szczyptą soli i pieprzu, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z bagietką lub pieczywem. Smacznego
My Culinary Artśniadanie będzie naprawdę pyszne :-). W sam raz na chłodne dni. Częstujcie się proszę! GRZANKI Z SERKIEM, BAKŁAŻANEM I MARCHEWKĄ. Składniki: 1 długa bagietka lub 2 małe 2 marchewki 1 mały bakłażan 100 g kremowego serka twarogowego do smarowania 2 duże ząbki czosnku 7 łyżek oliwy sól pieprz zioła prowansalskie pieprz cayenne cebula dymka(...)szczypiorkiem Sposób przyrządzania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z 4 łyżkami oliwy. Bagietki pokroić na grubsze kromki. Posmarować je czosnkową oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, aż do lekkiego zrumienienia. Marchewki obrać, bakłażana oczyścić
Zakątek rozkoszy kulinarnychmarchewka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 litr bulionu z kostki, najlepiej wołowy, ale może być także drobiowy lub warzywny sos sojowy sól, pieprz kilka kromek bagietki do przyrządzenia grzanek starty żółty ser lub mozzarella W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż zmięknie i lekko zbrązowieje, dodać marchewkę i tymianek, w razie potrzeby można(...)minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku, z solą należy uważać ponieważ bulion i sos sojowy są dość słone! Pod sam koniec gotowania zupy przygotować grzanki, bagietkę pokroić na dość grube kromki posypać serem i podpiekać w piekarniku przez kilka minut aż lekko się zrumienią a ser się roztopi. Nalać zupę do miseczek, na wierzchu położyć grzankę i podawać
Codzienne GotowanieNie miałem możliwości uczestniczyć we wrześniowej piekarni Amber , ale zaproponowany tam przepis tak mnie zaciekawił, że znalazł się on na mojej liście chlebów do szybkiego upieczenia
Grahamka, weka i kajzerkapotrafię odmówić. Bosko wygląda, a do tego jeszcze lepiej smakuje. Można ją przygotować, jako przystawkę na "proszony obiad". Myślę, że zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości ;) SKŁADNIKI: 1 bagietka czosnkowa 1 ser camembert z orzechami 4-5 plasterków szynki Prosciutto rukola świeża figa oliwa A jak to zrobić: Bagietkę pokroić na kromki i podsmażyć na patelni delikatnie wysmarowanej oliwą. Kromki
Kuchnia w opałachPyszne! Tylko to mi przychodzi na myśl gdy je jem. Gruszki są teraz słodkie, dojrzałe. Najlepsze! Do tego orzechy i mamy idealną przekąskę. Składniki : * bagietka pszenna * łyżka masła * 150g gorgonzoli * dojrzała gruszka * 2 łyżki orzechów Przygotowanie : Bułkę pokroić na kromki, rozpuścić masło na patelni grillowej, opiec bagietki. Na każdej położyć po 2-3 plasterki sera oraz gruszki
Magiczne Życie Marty