bagietka - 3616 przepisów (strona:73/242)

Krewetki z czosnkiem i pietruszką smażone na maśle 122

obgotowanych krewetek pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżki masła 1/2 papryczki chilli przyprawy:sól,pieprz do smaku sok z 1/2 limonki  Dodatkowo bagietka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na patelni rozpuszczam masło. Krewetki wrzucam na masło. Dodaję czosnek przeciśnity przez praskę oraz drobno posiekaną natkę. Smażę ok 4-5 min aż krewetki zaczną się rumienić. Dodaję przyprawy oraz(...)papryczkę chilli. Po upływie 5 min dodaję sok z limonki.  Całość mieszam i smażę jesczze ok 1 minuty mieszając.  Podaję z bagietką

Gotowanie Patki
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 183

łyżki, szpinak świeży baby 20 g, czosnek 1 ząbek, szalotka 1 szt., papryka żółta 1 łyżka, cukinia 1 łyżka, rozmaryn świeży, liść laurowy, ziele angielskie, masło, olej rzepakowy, bagietka 1 szt., natka pietruszki 1 pęczek, sól, pieprz Sposób przyrządzenia Polędwiczkę wieprzową zapakować próżniowo z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i rozmarynu. Gotować w urządzeniu do gotowania w niskiej temperaturze(...)minut w osolonej wodzie. Następnie przesmażyć na czosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku. Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej z pokruszonej bagietki i natki pietruszki. Schab pieczony z puree z pietruszki oraz kaszą pęczak Składniki na 1 porcję  schab 160 g ,  pietruszka korzeń 100   g ,  kasza pęczak

SzczyptaSmaQ
Grzanki czosnkowe 91

Pyszna i łatwa w przyrządzeniu przekąska na domową imprezę, lub seans przed telewizorem. Często wykorzystuję grzanki do sałatek. Przyprawy można dowolnie dobierać.  Składniki: 1 bagietka 2 łyżki ziół prowansalskich  2 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy lub masła roztopionego  Przygotowanie: Do miseczki wlałam oliwę, dodałam zioła oraz rozgnieciony czosnek. Całość wymieszałam. Pokroiłam bagietkę na mniejsze części.  Posmarowałam

Kukuleczki
Grillowana wołowina BBQ 139

Grillowana, pikantna wołowina dla miłośników sosu BBQ. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z dodatkiem świeżej sałatki i bagietki. Składniki: marynata: 250ml sosu BBG 3-4 łyżeczki sosu Piri-Piri lub tabasco biała cebula czarny pieprz 1kg pręgi wołowej Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na grube plastry. Składniki marynaty(...)grill dobrze rozgrzewamy i smarujemy olejem. Mięso grillujemy przez około 2 minuty z każdej strony (w zależności od grubości mięsa i naszych upodobań). Serwujemy z świeżą sałatką i bagietką

Pyry na Gaz
Francuska zupa cebulowa 223

łyżki masła 1 łyżka oliwy 150 ml białego wytrawnego wina 1 litr bulionu (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza) sól i świeżo zmielony czarny pieprz bagietka, pokrojona na kromki czosnek Przepis: Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5-2 mm. Na patelni roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień(...)drewnianą łyżką. Gotować aż wino wyparuje, następnie dodać do bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze,piekarniku lub na patelni po cebuli następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku. Smacznego:) Artykuł Francuska zupa

Gotowanie-uk
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 224

Choć piekę chleb albo bułki prawie co tydzień, dawno nie publikowałem tego, co nowego upiekłem. A to wyszedł zakalec, a to zdjęcia nie takie, a to

Grahamka, weka i kajzerka
Ostatnia taka rozgrzewka przed wiosną 143

duże porcje) 900g cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 250ml białego wytrawnego wina 2 kostki dobrego bulionu wołowego 750ml wody 60ml brandy sól i pieprz do smaku bagietka ząbek czosnku 150g sera (najwięcej czadu daje gruyère, ale jeśli nie macie to może być jakiś inny dość intensywny w smaku) 4 gałązki świeżego tymianku (nasz!) Cebulę obieramy i kroimy(...)mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne pół godziny. Pod koniec zupę doprawiamy pieprzem i solą, dolewamy brandy i gotujemy jeszcze chwilkę. Nagrzewamy piekarnik do 220*C. Bagietkę kroimy na kromki i opiekamy je na złoto. Ser trzemy na tarce. Gotowe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku. Zupę nalewamy do żaroodpornych misek, przykrywamy grzankami, posypujemy tartym serem i dekorujemy gałązką

les mirabelles
Kanapki z kaczką 225

Kanapki są nudne? Nic podobnego! Przygotuj pyszne przekąski z mięsem kaczki. Do przygotowania kanapek z kaczką potrzebujemy: Piersi z kaczki Rozmaryn Majeranek Tymianek Ząbek czosnku Oliwa z oliwek Rukola Bagietka Sos balsamiczny Sól Pieprz Przygotowujemy kaczkę. Zioła drobno siekamy, lub używamy suszonych, Dodajemy dwie, trzy łyżki oliwy i sprasowany ząbek czosnku. Piersi z kaczki dokładnie nacieramy i odstawiamy na pewien(...)naczyniu żaroodpornym wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut. Gotową kaczkę kroimy w plastry. Możemy kanapki przygotować na ciepło, ale równie dobrze smakują na zimno! Bagietkę lub inne ulubione pieczywo kroimy na nieduże kromki. Skrapiamy je oliwą z oliwek. Na kilku liściach rukoli układamy plaster piersi kaczki. Na kaczkę nakładamy jeszcze trochę rukoli oraz posiekany świeży

MarcinChef
ZAPIEKANKA - PIERWSZE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 149

budki z fastwoodem , ale podobnie smakuje.Jest chrupiąca i smaczna ,zawsze to coś dla innego niż tylko owsianka na mleku czy kanapka.Zapraszam na śniadanie!. Danie ma 330 KCAL. 0.5 bagietki - 50 g. 1 plasterek serka topionego lihgt 30 g. 4 plasterki polędwicy sopockiej 20 g. 1 mała cebula 20 g. kawałek papryki świeżej 60 g. 1 szkl.kakao (1 łyżeczka kakao(...)szkl.mleka 0.5%. -200 ml.) *********************************************************************** Bagietkę zapięc w piekarniku w 160 st.z plasterkiem serka topionego,polędwicą,cebulą i papryką.Podawać z kakao.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami 302

Dzisiaj zachęcam do zrobienia ryby pieczonej w piekarniku. Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami jest propozycją na lekki obiad. Podajemy go z bagietką lub innym lubianym pieczywem. Maślany sos, pomidorki o zapachu bazyliowo- czosnkowym, leciutka nuta ziół prowansalskich.  Jeśli Was zachęciłam, zapraszam :) Składniki (na porcję dla jednej osoby- na zdjęciu): 1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia(...)przelewamy cały maślany sos z dna naczynia. Jeśli danie przygotowujemy w kilku małych naczyniach żaroodpornych (z porcją dla jednej osoby), możemy podać je w nim.  Rybę podajemy z bagietką. Smacznego

Smak mojego domu
Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna 205

pominięciem owoców morza), może być dodatkowo przyprawiona lub posypana kolendrą (odmiana portugalska) – my jednak przedstawiamy Wam klasyczny przepis. Zupę bouillabaisse – marsylską zupę rybną podaje się z bagietką i sosem Rouille. Składniki: 3 l wody 1,5 – 2 kg ryb morskich na wywar – najlepiej w całości (wypatroszone, ale z głowami – przydadzą się!) – dorsz, dorada, tilapia(...)dokładnie wymieszać. Ubijać dodając oliwę (drobnym strumieniem, jak do majonezu). Na koniec dodać papryki i dokładnie zmiksować. Przechowywać w lodówce. Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna podana z bagietką i sosem Rouille zabierze Was wprost na francuskie wybrzeże!   Post Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Pstrąg pieczony z cytryną i koperkiem 211

łącznie z przygotowaniami !  Uwielbiam taką rybę dlatego bardzo wam polecam ten ekspresowy przepis. Składniki: 2 pstrągi 1 cytryna masło minimum 80% tłuszczu pęczek koperku sól, pieprz Dodatkowo: 1 bagietka pomidorki koktajlowe Wykonanie: Pstrąga w razie konieczności patroszymy i czyścimy z łusek. Ja miałam patroszonego ale łusek i śluzu musiałam go pozbawić. Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym,  nacieramy od środka(...)cytrynę kroimy w plasterki, wypełniamy nią brzuch pstrąga, zostawiając po 2 plasterki  aby obłożyć rybę z wierzchu. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wraz z pomidorkami koktajlowymi. Bagietkę polecam podpiec na osobnej blasze bo moje wciągnęły sok z ryby i niektóre były dość słone więc przestrzegam

W kuchennej krainie
Grzanki z serkiem i łososiem 205

Przekąska na dwa gryzy :) Składniki 1 bagietka łosoś wędzony z koperkiem serek kanapkowy śmietankowy roszponka olej z chili Sposób przygotowania Bagietkę pokroić na kromki, skropić olejem i obsmażyć na … Czytaj dalej Grzanki z serkiem i łososiem

czarrna od kuchni
Bruschetta z pomidorami, papryką i bazylią 180

jest w różnych zakątkach świata. Jej prostota i doskonały smak mówią same za siebie! Bruschetta z pomidorami, papryką i bazylią Przepis na około 10 małych kromek Potrzebujemy: - 1 mała bagietka - 1 pomidor - 1/4 papryki czerwonej - 1 ząbek czosnku - kilka liści świeżej bazylii - pół łyżeczki sosu sojowego - oliwa z oliwek - sól, pieprz - płatki drożdżowe nieaktywne (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pomidora, paprykę(...)rozgniatamy i również drobniutko siekamy. Dodajemy sól, pieprz, odrobinę oliwy z oliwek i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. Blachę skrapiamy oliwą i kładziemy na niej pociętą w plastry bagietkę. Bułkę dodatkowo smarujemy odrobiną oliwy. Na wierzch kładziemy łyżeczką nasze warzywa. Możemy posypać wierzch płatkami drożdżowymi czy też położyć piórka cebuli. 3. Pieczemy kilka minut w nagrzanym piekarniku, aż bułka

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania