Największy dylemat co zjeść mam zawsze rano. Dziś postawiłam na tradycyjne grzanki czosnkowe z pomidorami i serem :) Składniki: 1 bagietka 3 pomidory 10 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy ketchup Wykonanie: Bagietkę pokroić na kromki i zapiec lekko w piekarniku. Następnie czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i posmarować tosty. Ułożyć na nich plastry pomidora, następnie
Tradycyjna Kuchniapasternaku, 200 gram serka mascarpone, 1,5 litra bulionu drobiowego, 3 łyżek oliwy, 50 gram masła, 150 ml oleju słonecznikowego, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, bagietki, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie zupy rozpocząłem od przesmażenia cukinii i pozostałych warzyw, dzięki czemu zupa miała lepszy, pełniejszy smak. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem(...)ząbkami czosnku i 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Przyprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masłem czosnkowym posmarowałem delikatnie podgrzane na patelni z obu stron pokrojone pod ukosem kromki bagietki. Do miseczek wylałem porcje zupy. Do każdej porcji dodałem czubatą łyżkę serka mascarpone. Udekorowałem natką pietruszki, chipsami z pasternaku i grzankami
Wyprawy kulinarnemożecie zobaczyć poniżej, a recenzje pojawiają się w niedługim czasie, linki odsyłające będą nad zdjęciami. CHLEB RUSTYKLANY Z AMARANTUSEM BEZGLUTENOWY OBWARZANKI BEZGLUTENOWE Recenzję tych produktów znajdziesz TUTAJ. BAGIETKA ORKISZOWA BAGIETKA KUKURYDZIANA Z ZIARNAMI BEZGLUTENOWA Recenzję tych produktów znajdziesz TUTAJ. MUFFINKI Z JAGODAMI Recenzję tych produktów znajdziesz TUTAJ. PALUSZKI O SMAKU PIZZY Recenzję tego produktu znajdziesz TUTAJ
Zdrowie na języku :PŚląskie makówki Składniki: Mak mielony – 500g Bułki kajzerki – 4 sztuki lub 1 bagietka Mleko – 600-700ml Orzechy włoskie – ½ szklanki Migdały całe – ½ szklanki Migdały płatki – 4 łyżki Rodzynki – 1 szklanka Figi suszone – 5 sztuk Miód – ½ szklanki Wykonanie: Bułki/ bagietkę kupujemy kilka dni przed przygotowaniem makówek, tak aby zdążyła dobrze wyschnąć. Zmielony mak mieszamy z orzechami, migdałami, rodzynkami i figami
Kuchnia Bon Appetitplastrów wędzonego boczku - hiszpańskie czarne oliweki Bulerias - 15 szt. papryczek piri piri Bulerias - oliwa z oliwek - po szczyptę na śliwkę ususzonego i roztartego w moździerzu rozmaryn ponadto do podania: - bagietka pszenna - żurawina Premium marki Stovit - borówka Premium marki Stovit (Obydwa produkty posiadają przepiękne zakrętki, obrazujące polskie miasta na starych pocztówkach. Jak dla mnie coś tak uroczego, i tak pięknego(...)boczek pięknie się wytopił i stał się chrupiący. Całość po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową, aby danie utrzymało odpowiednią temperaturę. Jesienne zapiekane śliwki możemy spakować do koszyka, koniecznie spakujcie bagietkę, nóż do krojenia, dodatki do podania takie jak: borówkę, żurawinę. Możecie spakować kilka jabłek, pozostałe czarne oliwki i papryczki, koniecznie jakiś dobry trunek do picia. Sporą ilość łyżeczek, widelczyków, kilka
SMYKWKUCHNIdokonać małego mariażu z burakiem oraz koperkową oliwą, nawiązując tym samym do polskich tradycji kulinarnych i naszych rodzimych chłodników. * SKŁADNIKI na 4 porcje 200 g migdałów 200 g czerstwej bagietki 3 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek + 3 łyżki 30 ml octu winnego 1 litr lodowatej wody sól do smaku 2 ugotowane buraki 1 łyżka posiekanego koperku * PRZYGOTOWANIE(...)wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodą, a migdały wrzuć do kielicha blendera razem z ząbkami czosnku, oliwą z oliwek, winnym octem, namoczoną uprzednio w wodzie bagietką i litrem wody. Miksuj przez kilka minut, aż składniki będą dobrze zmielone. Dopraw solą. Buraki pokrój w kostkę. Koperek zmiksuj z pozostałą oliwą. Chłodnik przełóż na talerze i podawaj
Food Squarepieczenia, dodać anyż, skórkę i aromat cytrynowy, oraz jajka. Wszystko dokładnie zagnieść, dodać migdały i wyrobić do połączenia składników. Ciasto podzielić na 3 i z każdego kawałka uformować bagietkę, o szerokości około 3 cm. (można je z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem, będą miały ładniejszy kolor). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym(...)stopni. Wyjąć bagietki z pieca i póki będą jeszcze miękkie i ciepłe, każdą ostrym nożem, pokroić ukośnie na kawałki o grubości 1 cm. Ciastka w kawałkach pozostawić w odstępach na blasze i piec jeszcze 10 minut zmniejszając temperaturę do 150 stopni. Po przestygnięciu ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Kuchnia w opałachsię w wyszukane danie. Część składników siekamy zostawiając widoczne i wyczuwalne kawałki warzyw, nadając potrawie rustykalny charakter, dodajemy świeżą gałązkę estragonu, użytego do sosu berneńskiego, chrupiącą grzanką lub kawałek bagietki i gotowe. Krem świetnie się sprawdzi w formie śniadania lub kolacji, znakomity na przekąskę, odpowiednio wyeksponowany w szklanych pucharkach będzie ozdobą każdego stołu zwłaszcza podczas przyjęcia lub spotkania z przyjaciółmi(...)ewentualnie solą. Przełóż do szklanek, na wierzchu połóż 1-2 łyżki sosu berneńskiego i jajko w koszulce. Przed podaniem przybierz gałązkami świeżego estragonu, podaj z grzankami lub bagietką
SzczyptaSmaQSkładniki: 300 g polędwicy wołowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 żółtko z jajka przepiórczego lub kurzego sól morska pieprz świeżo mielony Do podania: kapary cebula bagietka Przygotowanie: Wołowinę dokładnie myjemy, mielimy lub drobno siekamy. Mięso mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulę drobno siekamy, bagietkę kroimy
Menmagazineburgundzku dobrze zostawić w lodówce na całą noc, a nawet dwie – wtedy nabierze jeszcze lepszego smaku. Danie podajemy obsypane posiekaną natką pietruszki i w towarzystwie sporego kawałka dobrej bagietki. Boeuf bourguignon odnawia 80 punktów życia po zjedzeniu w 10 sekund. Na tak dobrą potrawę można wyrywać laski lepiej niż Jaskier na swoje ballady * dziękujemy: CD Projekt RED za użyczenie(...)wina Butcher of Blaviken Rivskiemu za pomoc i wykonanie sesji fotograficznej POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH ZALEWAJKA MAHAKAMSKA „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM SANDACZ W TYMIANKU * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny
Nerds KitchenNiewielki pyszne przekąski podawane na czosnkowych grzankach są świetną przekąską na domowe imprezy. Te z tuńczykiem, papryką, pomidorem i zielonymi oliwkami są rewelacyjne w smaku! Czosnkowa bagietka lub grzanki pszenne z czosnkiem 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 2 łyżki zielonych oliwek z czosnkiem i ziołami 150 g tuńczyka w oliwie z oliwek 2 łyżki natki pietruszki 1,5 łyżki majonezu(...)mniejsze kawałki. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie łyżką nakładamy na czosnkowe grzanki lub bagietki
VioletoweKucharzeniePomysł na szybka smaczną kolację. Zaczerpnięty od Kingi Wójcickiej Składniki kilka kromek chleba tostowego ( ew. pół bagietki) oliwa z oliwek 100 g miękkiego sera pleśniowego 20 g parmezanu kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku pół szkalnki jeżyn czarny pieprz Przygotowanie Chleb tostowy opiekłem na złoty kolor (można użyć bagietki). Skropiłem je kilkoma kroplami oliwy, posypałem rozkruszonym serem
R'n'G Kitchenopakowanie mixu sałat 1 opakowanie rukoli 2 filety z kurczaka 150g twardego sera cheddar 100g suszonej żurawiny 2 francuskie sosy sałatkowy olej sól, pieprz, papryka wędzona Grzanki: 1 bagietka, u mnie pelnoziarnista 50g masła 2-3 ząbki czosnku sól 1. Filety kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Łączymy ze sobą mix sałat, rukolę(...)starty na małych oczkach ser cheddar i żurawinę. Sosy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wlewamy do sałatki, mieszamy. Odstawiamy na minimum 15 minut. 3. Bagietkę kroimy wszerz na kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę, wraz z solą dodajemy go do masła. Masłem smarujemy każdą kromkę. Zapiekamy przez około 7-10 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchnispora szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do podania: oliwa, pomidorki koktajlowe, listki bazylii, plasterki papryczki chilli (opcjonalnie), pasuje również pokrojony w kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka Przygotowanie gazpacho pomidorowo-arbuzowego: Pomidory z grubsza posiekaj i przełóż do dużej miski. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj. Cebulę, selera naciowego oraz arbuza również pokrój na kawałki. Przełóż wszystko(...)gazpacho pomidorowo-arbuzowego pasują także inne przybrania - ser feta pokrojony w kostkę, czarne oliwki, pokrojony w kostkę ogórek. Gazpacho świetnie smakuje również z grzankami z białego chleba oraz kromkami bagietki. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie
Chilli Czosnek i Oliwawyrazista i pełna smaku. Jeśli chcecie, aby dressing był mniej kaloryczny, możecie w równych proporcjach wymieszać majonez z jogurtem, lub przygotować równie smaczny sos jogurtowy. Do sałatki pasuje kawałek bagietki posmarowanej oliwą i opieczonej na suchej patelni. Sprawdzi się jako przekąska do pracy lub lekka kolacja w gronie przyjaciół. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⁄₄ główki sałaty lodowej ¹⁄₂ brokuła podzielonego na różyczki ¹⁄₂ pęczka(...)oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy. Układamy pokrojone na ćwiartki (lub na połówki) jajka. Polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy papryczką chili. Podajemy z opieczoną bagietką
cool and minty