łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu) na maśle z oliwą z dodatkiem soli około 25 minut - cebula musi stać się(...)wino i sok z buraków. Po kolejnych 2 minutach dodać bulion i gotować na małym ogniu 15 minut. Podawać oprószone obficie pieprzem i posiekaną natką pietruszki z grzankami z bagietki z dodatkiem dowolnego ulubionego sera (np. gruyere, kozi, oscypek
zadanie-gotowanieSpontaniczny pomysł na zapiekanki z łatwo dostępnych produktów. Składniki na zapiekanki (2 sztuki): pół bagietki 2 pomidory 3 plastry szynki wieprzowej 4 plastry sera żółtego 2 pieczarki 1/2 małej cebuli oregano bazylia oliwa z oliwek Przekroić bagietkę i ugnieść jej środek. Na nim położyć umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory. Zasypać obficie oregano i bazylią. Na pomidory nałożyć obrane, drobno
Karola gotujebardzo lubiłam je jeść. Takie zapiekanki kojarzą mi się z obozami, koloniami i morzem ! Te są lepsze ! Są chrupiące, pachnące i smaczne. Na jednej się nie skończy ;) Składniki: bagietka - 1 szt. (średnia) szynka - 100 gram ketchup łagodny - 2 łyżki mozzarella w kulce - 3/4 kulki ser żółty- 2-3 łyżki ( starty ) ogórek kiszony(...)Sposób przygotowania: 1. Szynkę pokroić w plastry, usunąć skórkę, a potem pokroić w cieniutkie słupki. 2. Sery i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę wysmarować ketchupem. Następnie posypać pieczarkami. Lekko ugnieść. Na pieczarkach ułożyć ser żółty oraz szynkę. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia Paulettesprzepisem :) Składniki: 1 litr bulionu warzywno drobiowego 300g sera żółtego 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki 1 cebula 100g masła szczypta gałki muszkatołowej sól morska, pieprz do smaku Dodatkowo: bagietka, czosnek i suszona bazylia na grzanki Sposób przygotowania: Cebulę szklimy na połowie masła, do przyrumienionej dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy, by nie powstały grudki. Zalewamy bulionem i dajemy szczyptę gałki(...)zmiksowanej zupy i mieszamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grzanki: Pozostałą część masła rozcieramy z posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz bazylią. Smarujemy kromki bagietki z dwóch stron i opiekamy na rozgrzanej patelni
Kuchnia w czekoladziejaką w nim czasami zmieniam to stosuje zamiennie płatki migdałów z orzechami nerkowca. W zależności, które akurat mam w domu i, na które mam większą ochotę. Danie podałam z bagietką pszenną na zakwasie. Smakowałam całej ekipie gości i zniknęło z talerzy w kilka chwil, więc tym bardziej polecam! SKŁADNIKI dla 4 osób: - 250 g łososia wędzonego - 4 garście świeżego szpinaku(...)godzin. Na suchej patelni zrumień na złoto migdały. Danie polej finezyjnie sosem Crema Con, chili w zalewie i oprósz intensywnie przestudzonymi płatkami migdałów. Danie podajemy np. z pszenną bagietką bądź pumperniklem. Życzę Wam obłędnie smacznego! A danie polecam na niejedno spotkanie z przyjaciółmi
SMYKWKUCHNIcebulowa: 10 mniejszych lub 6 większych cebul 3-4 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz chleb lub bagietka ser żółty (np. emmentaler lub gruyere) Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i następnie wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją cukrem i podsmażamy na patelni często mieszając(...)dodajemy do niego mieszankę z patelni. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem (opcjonalnie). Gotujemy całość przez ok. 30 minut. Niemal przed wyłączeniem zupy przygotowujemy grzanki. Chleb lub bagietkę wkładamy do tostera lub podpiekamy w piekarniku. Zupa powinna mieć kolor karmelu i być nieco gęsta. Wlewamy ją do żaroodpornej miseczki, następnie na górę układamy wcześniej podpieczoną grzankę
Cooking MonsterSkładniki: 325g krewetek koktajlowych ( ja użyłam mrożonych ), 1 duża bagietka, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, 1-2 garście natki pietruszki, 1 łyżka masła, 4 ząbki czosnku, 1/2 cytryny, pieprz, sól, ser grana padano - tyle by oprószyć pokrojoną bagietkę masło czosnkowo-bazyliowe: 125g miękkiego masła ( ja użyłam niesolonego ), kilka listków bazylii, 3 ząbki czosnku ( można zrobić z połowy
W kuchni u MonikiNiezwykle syte i zdrowe danie z soczewicą. Smak wzbogaca tarty korzeń selera, czosnek i lubczyk. Idealny obiad z pajdą chleba lub bagietką. Każdego dnia staram się aby tych, których kocham jedli zdrowo. Nic na to nie poradzę, że jestem taka... Że lubię uśmiech bliskich i pełne brzuchy! Czasami ukradkiem spoglądam na jedzących moje dania i uśmiecham się sama(...)solą, pieprzem i ostrym chilli. Soczewicę gotujemy do miękkości (około 15 minut) w osobnym garnku, w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do kurczaka. Całość mieszamy. Podajemy z chlebem lub bagietkami. #Ambition A dla moich Czytelników specjalna niespodzianka na zakupy w internetowym sklepie Dajar otrzymacie 10% rabatu wpisując hasło ZDROWE-GOTOWANIE
VioletoweKucharzenie„ Coca ” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w
Grahamka, weka i kajzerkawody (jeśli chcemy by zupa była gęstsza , bulionu dajemy mniej) 4 ząbki czosnku 60 ml koniaku 250 ml białego wytrawnego wina sól , tymianek , pieprz dodatkowo : bagietka lub inne pieczywo , starty ser (typu comté lub gruyère) Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki , czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Wrzucić cebulę(...)razem ok 2-3 min. Następnie dodać gorący bulion. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem , tymiankiem. Dodać brandy i jeszcze gotować ok 30 min. Kromki chleba lub bagietki opiekamy w tosterze lub piekarniku. Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym serem. Rozgrzewamy piekarnik, wybierając opcję grill i wkładamy
Aromatyczne PodróżeChorizo to kiełbasa hiszpańska o bardzo charakterystycznym smaku. Proponuję Wam podsmażyć ją na patelni, razem z cebulką i aromatycznymi przyprawami. Do tego bagietka i mamy pyszną przekąskę lub kolację. Składniki: 100 g kiełbasy chorizo klasycznego 3 łyżki oliwy 2 średnie cebule 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 1/3 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka majeranku (u mnie Skworcu ) sól(...)cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy ją do zeszklenia. W międzyczasie do cebuli dodajemy przyprawy. Do podsmażonej cebuli ponownie dodajemy chorizo i chwilę razem podgrzewamy. Jeszcze ciepłe podajemy na bagietce. Smacznego
Smak mojego domuKilka dni temu odkryłem zagubione na półce opakowanie semoliny, które kiedyś kupiłem, oczywiście aby z niej zrobić chleb. Niestety zapomniałem o semolinie. I tak sobie cichutko
Grahamka, weka i kajzerkawyszła mi smaczna przystawka. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 3 figi 1 bagietka 3 łyżki marmolady z czerwonej cebuli rukola do serwowania opakowanie serka camembert Bagietkę kroimy na kromki. Na każdej układamy kilka plasterków sera camembert, pokrojone w plasterki figi oraz odbrobinę marmolady
mecookshiszpańskie wino. To był pyszny początek wieczoru. Następny w kolejce był tatar z tuńczyka z kaparami podany z marynowanym w pomarańczowym soku koprem włoskim i świeżą kolendrą. Do tego bagietka francuska bagietka na gryczanym zakwasie. Z przystawek mogliśmy jeszcze skosztować roladek z bakłażana na ciepło z pysznym kozim serem w środku, podanych z rukolą i koktajlowymi pomidorkami. Następnie podano
Kulinarne przygody Gatitycebula 1 średni kalafior 1 łyżka masła 1 mały seler 2 małe pietruszki 1 jabłko (kwaskowe) 1/4 łyżeczki białego pieprzu 2 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany (12% do zupy) bagietka do serwowania Kroimy wszystkie składniki w dużą kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu dodajemy śmietanę(...)blendujemy. Na koniec zupę musimy jeszcze zagotować. Serwujemy ze świeżą bagietką. Pycha. Smacznego! Gotując warzywa, kalafior możemy dodać kilka minut później aniżeli pozostałe składniki. Nie potrzebuje on tak długiego czasu jak np pietryszka aby się ugotwać. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center
mecooks