Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem
Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem
Prezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i dużych prostokątów ciętych na paluszki. Ten duży okrągły placek dzielony na trójkąty nosi nazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu nazwy od francuskiego petits cotés, spiczastych biskwitów jedzonych przy winie,... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Grahamka, weka i kajzerka
Autor
MarcinH
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
ciasto, placki, bagietka, bułki, chleb, ciastka , pieczywo, ciasteczka, pieczenie, francuskie, dekoracje, słodkie, chleb na zakwasie, ciasto kruche, przepisy na kruche ciasto, kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto francuskie, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, ciasto na niedziele, ciasta tortowe, łatwe ciasto, szybki ciasto, szybkie ciasto, bułka pszenna, kruche ciasteczka, ciastka z ciasta francuskiego, proste ciasto, proste i szybkie ciasto
Inne przepisy z Grahamka, weka i kajzerka
Dodaj komentarz