bagietka - 3616 przepisów (strona:59/242)

BRUSCHETTA Z TRUFLAMI 159

minut czasu, aby stworzyć niebanalną przekąskę. Idealna propozycja na kolację we dwoje, do lampki wina ❤ P.S. Carpaccio z czarnej trufli dostępne jest w sklepie Kuchnia Włoska . Składniki: 1 bagietka 125 g sera mozzarella (1 kula) 1/2 słoiczka carpaccio z czarnej trufli w oliwie z oliwek garść rukoli sól Wykonanie: Ser mozzarella kroimy w cienkie plastry. Carpaccio z czarnej trufli kroimy(...)drobne kawałki. Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.  Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy z obu stron oliwą pochodzącą ze słoiczka carpaccio z czarnej trufli. Układamy na patelni grillowej. Gdy dolna strona się zrumieni, to przewracamy kromki na drugą stronę. Na wierzchu każdej grzanki kładziemy plasterek mozzarelli oraz drobno pokrojone carpaccio z czarnej trufli. Trzymamy na ogniu

Kuchnia MagdaLeny
Zupa cebulowa z serowymi grzankami. 137

łyżki masła sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku pół łyżeczki tymianku suszonego pół łyżeczki bazylii suszonej 5 dag sera żółtego Na grzanki: 1 bułka lub pół bagietki 5 dag sera żółtego Wykonanie pysznej zupy cebulowej: 1. Cebule obieramy i kroimy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy przez kilka minut, uważamy żeby za mocno nie przypiec. Cebulę(...)zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy zioła, starty ser na tarce o dużych oczkach i przyprawimy do smaku solą i pieprzem. 2. Bułkę lub bagietkę kroimy na cieniutkie kromeczki, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku, aż będą grzanki chrupiące i ser się roztopi. 3. Gorącą zupę podajemy z grzankami.Smacznego życzę. Moje rady: Z przepisu wychodzi

Izabelawkuchni
Sałatka z kurczakiem i parmezanem 159

kurczaka –  6 łyżek tartego parmezanu –  kilka pomidorków koktajlowych –  1 mała sałata rzymska –  4 grzanki o grubości ok.2 cm np. z bagietki sos cezar – 4 łyżki majonezu – 1 łyżeczka sosu worcestershire (dostępny w sieciówkach) – 1 łyżeczka musztardy – 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny – 1 mały ząbek czosnku(...)pieprzem. Grillujemy na wysmarowanej oliwą patelni grillowej. Ściągamy kurczaka z patelni, lekko studzimy i  kroimy na mniejsze paski. Na tej samej patelni przygotowujemy grzanki z pieczywa (np. z bagietki). Następnie kroimy grzanki w kostkę. Sałatę osuszyć i pokroić na mniejsze części. Wyłożyć na głębokie talerze. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, kurczaka i grzanki. Na koniec posypać sałatkę tartym drobno

I LOVE LIFE
Mule w cydrze 159

doda tej potrawie odrobinę słodyczy. Przepis oraz lista składników znajduje się poniżej…. Składniki 1 kg świeżych muli 2 ząbki czosnku 1 szklanka cydru oliwa koperek natka pietruszki świeża bagietka Mule w cydrze – przepis Mule dokładnie myjemy. Wszystkie otwarte wyrzucamy. Umyte mule wkładamy do garnka, polewamy odrobiną oliwy, dodajemy 1/2 szklanki cydru i gotujemy pod przykryciem ok. 3 minut(...)resztę cydru, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę natki pietruszki i koperku. Gotujemy 2-3 minuty. Przygotowanym sosem polewamy mule, posypujemy dla dekoracji natką pietruszki i podajemy ze świeżą bagietką. Smacznego! Artykuł Mule w cydrze pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z wątróbką z dorsza 115

dniach otworzyłam puszkę wątróbek z dorsza, ale w tamtej chwili pomysłu wystarczyło mi jedynie na zrobienie kanapek. Były mega dobre (z twarożkiem, kiełkami, na chrupiącej bagietce), a wraz z pierwszym kęsem zrodził się pomysł na sałatkę z wątróbkami, coś jak sałatka cezar. Nieskromnie powiem, że to był jeden z najlepszych kulinarnych przebłysków w moim blogerskim życiu:)  Sałatka z wątróbka(...)lodowej lub 1 mini sałata rzymska (albo mieszanka sałat) 2 jajka 1 puszka wątróbek z dorsza (115g) 50g parmezanu (lub innego sera o wyrazistym smaku) 4 kromki ciabatty lub bagietki 2 łyżki pestek słonecznika kiełki brokuła 1 ząbek czosnku oliwa sos: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Obiad gotowy
KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE 105

ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietanki 30% ok. 1 litra bulionu  sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Grzanki: 1/2 bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę(...)gałkę muszkatołową. Zagotowujemy zupę. Wlewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami. Grzanki: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do masła i dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy, aby były chrupiące

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz zapiekany z bagietką 119

formie niż zazwyczaj :) Składniki : - mięso z szynki lub inne ( miałem około 1,5 kg ), - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - biała część pora, - przyprawa gruzińska, - sól, - około szklanki piwa karmi, - bagietka, - masło, - musztarda, - olej do podsmażenia, - mąka do obsypania mięsa. Wykonanie(...)powstały płyn ze "smakiem mięsa" przelać do naczynia. Dodać posiekany czosnek, zalać piwem, a na wierzchu ułożyć plasterki pora. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i dusić do miękkości. Bagietkę pokroić na kromki, posmarować z obu stron masłem i musztardą, ułożyć na zakładkę na wierzchu gulaszu. Zapiec, ale już bez przykrycia

Przepisy Mikołaja
Śniadanie mistrzów: jajka zapiekane z serem pleśniowym 164

tyle kokilek ile Was satysfakcjonuje, dodajecie jajka i już. Składniki: - kawałek sera z niebieską pleśnią - kilka pomidorków koktajlowych - szalotka - kawałek cukinii - jajka - tyle samo ile chcemy przygotować kokilek - masło - bagietka - sól, pieprz - ząbek czosnku Cukinię i szalotkę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki i rozkładamy w kokilkach. Posypujemy pokruszonym serem, wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch każdej kokilki(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy az białko będzie ścięte. Nie odchodźmy za daleko, bo moment kiedy białko jest ścięte, a żółtko nadal płynne, bardzo łatwo przegapić. Bagietkę nacieramy czosnkiem, smarujemy masłem i grillujemy lub podpiekamy w piekarniku. Smacznego

Cook&Love
ZAPIEKANKI Z FARSZEM PIECZARKOWO - SZYNKOWYM + FILMIK 88

SKŁADNIKI :  600 g pieczarek 200 g żółtego sera 1/2 puszka kukurydzy 1 cebula 250 g szynki konserwowej lub innej por - biała część 100 g  2 duże bagietki 3 łyżki majonezu sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku PRZYGOTOWANIE :  Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej, następnie podsmażamy z przyprawami na patelni. Studzimy.  Ścieramy również na tarce szynkę(...)drobno kroimy, dodajemy odcedzoną kukurydzę, ostudzone pieczarki. Masę doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i mieszamy.  Na przecięte bagietki kładziemy po około 2 łyżki farszu, równo rozsmarowujemy.  Można od razu zapiekać. Polecam mój farsz na zapiekanki bo jest rewelacyjny.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanki czosnkowe ze szpinakiem i pomidorami 175

pomidorków koktajlowych 10 pomidorów suszonych+kilka łyżek oliwy od suszonych pomidorów 120 gr sera parmezan mały słoik czarnych oliwek czerwona cebula sosik sałatkowy grecki 5-6 bagietek czosnkowych Przygotowanie: szpinak wrzucamy do dużej miski,dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i suszone pomidorki,oliwki i pomidorki koktajlowe w plasterki ,parmezan w wiórka robię obieraczką do warzyw i również dodaję,oliwę(...)miski wszystko razem mieszamy.Najlepiej jest przygotować tą mieszankę nawet kilka godzin wcześniej ,żeby szpinak troszkę zmiękł ,jak nie mamy czasu,to po prostu pogniećmy go trochę ręką z oliwą. Bagietki upiec w piekarniku aż będą rumiane i masło czosnkowe w środku się roztopi,wyjmujemy i kroimy w kromeczki na każdą kładziemy naszą mieszankę szpinakową ile tylko się zmieści  -gotowe

Swojskie jedzonko
Zapiekana zupa cebulowa 108

namaczać w parującej zupie. Składniki (na 4 porcje): 1kg cebuli 2 łyżki masła 800ml bulionu wołowego 100ml białego wina sól i pieprz do smaku Dodatkowo: pół szklanki tartego parmezanu bagietka odrobina masła do posmarowania grzanek   Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w cienkie pióra. Do dużego garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy, a gdy zacznie się pienić wrzucamy(...)łyżki tartego parmezanu. Wstawiamy do zapieczenia na 5-10 minut – musimy pilnować i wyciągnąc w chwili gdy ser zrobi się złocisty.   W międzyczasie przygotowujemy grzanki – kroimy bagietkę w skośne kromki i smarujemy odrobiną masła. Podpiekamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, aż pojawią się przypieczone paski.   Zupę podajemy od razu po zapieczeniu, z kilkoma podpieczonymi grzankami

Smaczna Strona
Pasta z tuńczyka i czarnego sezamu 92

Kremowa, delikatna, wspaniała i zdrowa – tak mogę określić pastę na dzisiejszym śniadaniowym stole. Polecam pastę z tuńczyka, jajek, suszonych pomidorów i czarnego sezamu. Na kanapki, tosty, chrupiącą bagietkę, śniadanie, podwieczorek, coś na zimno “na ząb” w ciągu dnia – dla mnie jak znalazł! Pasta świetna na stół do bagietki, poczęstujcie ją znajomych;) Do pasty wybieram tuńczyka

Zasmakuj Kuchni
Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów 249

jakimś specjalnym rarytasem, trafiały do buły razem z innymi składnikami, które były pod ręką. Zgodzę się, że po takiej Składniki na każdą kanapkę shrimp po boy: półbagietka (lub pół bagietki ) łyżka sosu tatarskiego 3 krople tabasco 4 krewetki tygrysie usmażone w panierce – można zrobić w domu wg. tego przepisu albo kupić gotowe w Biedrze i podgrzać garstka roszponki(...)publicznie z godnością, ale jeśli robimy śniadanie czy lunch tylko dla siebie, to będzie przepyszna. Tuńczyk i jajko sprawią, że dłygo nie poczujemy głodu po takim posiłku. Składniki: mała bagietka jajko na twardo puszka tuńczyka kilka plasterków świeżego ogórka pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka gotowa tapendada lub garść czarnych oliwek z kroplą cytryny i łyżką oliwy sos winegret ukręcony

Ugotowane pozamiatane