bagietka - 3616 przepisów (strona:59/242)

Sałatka z wątróbką z dorsza 123

dniach otworzyłam puszkę wątróbek z dorsza, ale w tamtej chwili pomysłu wystarczyło mi jedynie na zrobienie kanapek. Były mega dobre (z twarożkiem, kiełkami, na chrupiącej bagietce), a wraz z pierwszym kęsem zrodził się pomysł na sałatkę z wątróbkami, coś jak sałatka cezar. Nieskromnie powiem, że to był jeden z najlepszych kulinarnych przebłysków w moim blogerskim życiu:)  Sałatka z wątróbka(...)lodowej lub 1 mini sałata rzymska (albo mieszanka sałat) 2 jajka 1 puszka wątróbek z dorsza (115g) 50g parmezanu (lub innego sera o wyrazistym smaku) 4 kromki ciabatty lub bagietki 2 łyżki pestek słonecznika kiełki brokuła 1 ząbek czosnku oliwa sos: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Obiad gotowy
KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE 114

ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietanki 30% ok. 1 litra bulionu  sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Grzanki: 1/2 bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę(...)gałkę muszkatołową. Zagotowujemy zupę. Wlewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami. Grzanki: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do masła i dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy, aby były chrupiące

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz zapiekany z bagietką 129

formie niż zazwyczaj :) Składniki : - mięso z szynki lub inne ( miałem około 1,5 kg ), - 1 cebula, - 2 ząbki czosnku, - biała część pora, - przyprawa gruzińska, - sól, - około szklanki piwa karmi, - bagietka, - masło, - musztarda, - olej do podsmażenia, - mąka do obsypania mięsa. Wykonanie(...)powstały płyn ze "smakiem mięsa" przelać do naczynia. Dodać posiekany czosnek, zalać piwem, a na wierzchu ułożyć plasterki pora. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i dusić do miękkości. Bagietkę pokroić na kromki, posmarować z obu stron masłem i musztardą, ułożyć na zakładkę na wierzchu gulaszu. Zapiec, ale już bez przykrycia

Przepisy Mikołaja
Śniadanie mistrzów: jajka zapiekane z serem pleśniowym 170

tyle kokilek ile Was satysfakcjonuje, dodajecie jajka i już. Składniki: - kawałek sera z niebieską pleśnią - kilka pomidorków koktajlowych - szalotka - kawałek cukinii - jajka - tyle samo ile chcemy przygotować kokilek - masło - bagietka - sól, pieprz - ząbek czosnku Cukinię i szalotkę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki i rozkładamy w kokilkach. Posypujemy pokruszonym serem, wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch każdej kokilki(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy az białko będzie ścięte. Nie odchodźmy za daleko, bo moment kiedy białko jest ścięte, a żółtko nadal płynne, bardzo łatwo przegapić. Bagietkę nacieramy czosnkiem, smarujemy masłem i grillujemy lub podpiekamy w piekarniku. Smacznego

Cook&Love
ZAPIEKANKI Z FARSZEM PIECZARKOWO - SZYNKOWYM + FILMIK 98

SKŁADNIKI :  600 g pieczarek 200 g żółtego sera 1/2 puszka kukurydzy 1 cebula 250 g szynki konserwowej lub innej por - biała część 100 g  2 duże bagietki 3 łyżki majonezu sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku PRZYGOTOWANIE :  Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej, następnie podsmażamy z przyprawami na patelni. Studzimy.  Ścieramy również na tarce szynkę(...)drobno kroimy, dodajemy odcedzoną kukurydzę, ostudzone pieczarki. Masę doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i mieszamy.  Na przecięte bagietki kładziemy po około 2 łyżki farszu, równo rozsmarowujemy.  Można od razu zapiekać. Polecam mój farsz na zapiekanki bo jest rewelacyjny.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanki czosnkowe ze szpinakiem i pomidorami 186

pomidorków koktajlowych 10 pomidorów suszonych+kilka łyżek oliwy od suszonych pomidorów 120 gr sera parmezan mały słoik czarnych oliwek czerwona cebula sosik sałatkowy grecki 5-6 bagietek czosnkowych Przygotowanie: szpinak wrzucamy do dużej miski,dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i suszone pomidorki,oliwki i pomidorki koktajlowe w plasterki ,parmezan w wiórka robię obieraczką do warzyw i również dodaję,oliwę(...)miski wszystko razem mieszamy.Najlepiej jest przygotować tą mieszankę nawet kilka godzin wcześniej ,żeby szpinak troszkę zmiękł ,jak nie mamy czasu,to po prostu pogniećmy go trochę ręką z oliwą. Bagietki upiec w piekarniku aż będą rumiane i masło czosnkowe w środku się roztopi,wyjmujemy i kroimy w kromeczki na każdą kładziemy naszą mieszankę szpinakową ile tylko się zmieści  -gotowe

Swojskie jedzonko
Zapiekana zupa cebulowa 116

namaczać w parującej zupie. Składniki (na 4 porcje): 1kg cebuli 2 łyżki masła 800ml bulionu wołowego 100ml białego wina sól i pieprz do smaku Dodatkowo: pół szklanki tartego parmezanu bagietka odrobina masła do posmarowania grzanek   Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w cienkie pióra. Do dużego garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy, a gdy zacznie się pienić wrzucamy(...)łyżki tartego parmezanu. Wstawiamy do zapieczenia na 5-10 minut – musimy pilnować i wyciągnąc w chwili gdy ser zrobi się złocisty.   W międzyczasie przygotowujemy grzanki – kroimy bagietkę w skośne kromki i smarujemy odrobiną masła. Podpiekamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, aż pojawią się przypieczone paski.   Zupę podajemy od razu po zapieczeniu, z kilkoma podpieczonymi grzankami

Smaczna Strona
Pasta z tuńczyka i czarnego sezamu 98

Kremowa, delikatna, wspaniała i zdrowa – tak mogę określić pastę na dzisiejszym śniadaniowym stole. Polecam pastę z tuńczyka, jajek, suszonych pomidorów i czarnego sezamu. Na kanapki, tosty, chrupiącą bagietkę, śniadanie, podwieczorek, coś na zimno “na ząb” w ciągu dnia – dla mnie jak znalazł! Pasta świetna na stół do bagietki, poczęstujcie ją znajomych;) Do pasty wybieram tuńczyka

Zasmakuj Kuchni
Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów 258

jakimś specjalnym rarytasem, trafiały do buły razem z innymi składnikami, które były pod ręką. Zgodzę się, że po takiej Składniki na każdą kanapkę shrimp po boy: półbagietka (lub pół bagietki ) łyżka sosu tatarskiego 3 krople tabasco 4 krewetki tygrysie usmażone w panierce – można zrobić w domu wg. tego przepisu albo kupić gotowe w Biedrze i podgrzać garstka roszponki(...)publicznie z godnością, ale jeśli robimy śniadanie czy lunch tylko dla siebie, to będzie przepyszna. Tuńczyk i jajko sprawią, że dłygo nie poczujemy głodu po takim posiłku. Składniki: mała bagietka jajko na twardo puszka tuńczyka kilka plasterków świeżego ogórka pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka gotowa tapendada lub garść czarnych oliwek z kroplą cytryny i łyżką oliwy sos winegret ukręcony

Ugotowane pozamiatane
Warsztaty kulinarne z gwiazdą serialu „Przyjaciółki” Anitą Sokołowską 145

cytryny 2 łyżeczki oregano 600g jogurtu OSM Krasnystaw słoiczek anhois 1 puszka tuńczyka 3 ząbki czosnku 100g parmezanu 100g oliwy z oliwek 250g czarnych oliwek 100g startego parmezanu 1 bagietka Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zalać maślanką, sokiem z cytryny, doprawić oregano i solą. Marynujemy i smażymy na złoto. Jogurt blendujemy z anchois, tuńczykiem, czosnkiem, oliwą, tapioką(...)parmezanem na gęsty sos. Wykładamy porcję sałaty, polewamy sosem, układamy kurczaka, oliwki, posypujemy parmezanem i podajemy z grzankami z bagietki. Omlet z tapioki Koala Poland z jajkiem i zieloną sałatą Eisberg Składnik: 5 saszetek Tapioka Koala ( 1 saszetka- 1 omlet) 15 jajek 100g masła 3 cebule ser kozi 250g sól, pieprz sałata mix Eisberg do dekoracji Przygotowanie: Wsypujemy saszetkę tapioki

Słodkie okruszki
Zapiekanki 127

wieczornego filmu/serialu/książki/piwa/meczu itd.? Dobrze trafiliście. Zapiekanki u nas wieczorami w weekend wygrywają z pizzą, muszą być naprawdę dobre, gdyż facet zaczął przygotowywać je sam :)  Składniki: 2 bagietki łyżka masła pieczarki cebula starty ser żółty szynka sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Kroimy pieczarki w talarki, dodajemy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i smażymy razem(...)woda z pieczarek wyparuje (10-15 minut). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Bagietki kroimy wzdłuż na pół i smarujemy masłem. Kładziemy pokrojoną w kostkę/paseczki szynkę, na to wykładamy pieczarki z cebulą i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut, aż ser się rozpuści. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Zupa - krem gruszkowo selerowy 118

cytryny – sama żółta część, gałązka tymianku, 150 ml białego wytrawnego wina, sól, gałka muszkatołowa, dodatki: duża garść orzechów włoskich, 100 g sera z pleśnią niebieską, natka pietruszki, kilka kromek bagietki, masło, Selera obrać, pokroić, włożyć do garnka. Zalać 800 ml wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Gruszki obrać, pokroić na niewielkie kawałki usuwając gniazda nasienne. Ziemniaka obrać, pokroić. Gruszki(...)Zagotować. Przetrzeć przez sito. Wlać wino i gotować kilka minut. Orzechy pokroić i podprażyć na suchej patelni. Natkę posiekać niezbyt drobno. Przed podaniem posypać zupę natką i orzechami. Z bagietki i sera przygotować grzanki, lub pokruszyć ser i posypać nim zupę. zastawa

królestwo garów
Cud Miód | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 100

karcie zobaczyłam Rydze na maśle z odrobiną czosnku, nie musiałam się długo zastanawiać. Oczywiście, zamówiłam je na przystawkę. Przepadam za rydzami, przygotowanymi w taki sposób. Grzyby podane z bagietką były doskonałym rozpoczęciem tego wieczoru. Drugą przystawką, którą wybraliśmy, była Sałata z oscypkiem, podana z karmelizowaną cebulą i delikatnym dressingiem. Także smakowała wyborowo. Do picia, oprócz nalewki Saskej, wybraliśmy aromatyczną lemoniadę(...)uwagę, że w restauracji byliśmy w dość ciepły dzień, nie mieliśmy akurat ochoty na dania mięsne. Wybrałam krewetki na ostro, które podobnie jak rydze, podane były z chrupiącymi bagietkami. Mój partner zdecydował się na ośmiorniczkę. Była ona podana z ragout warzywnym oraz ziemniakami. Była mięciutka, aż rozpływała się w ustach. Z owocami morza wspaniale komponowała się Saska Śliwka Węgierka, która

Kuchnia Bazylii
Kula serowa – bruschetta, z pomidorami i bazylią 208

czosnkiem i bazylią. Twarożek to bardzo dobry pomysł nie tylko na śniadanie! Taka kula z sera świetnie sprawdzi się jako elegancka przystawka podana razem z krakersami lub tostami z bagietki nawet na sylwestrowej imprezie. Serowa kula jest szybka do zrobienia, przepyszna i przy okazji – bardzo efektowna! Serowe kule z przeróżnymi dodatkami to amerykański wynalazek – mają nawet swoje narodowe święto obchodzone(...)bazylią, pokrojonymi w drobną kostkę świeżymi i suszonymi pomidorami. Kulę serową podajemy w temperaturze pokojowej, żeby wszystkie smaki mogły się porządnie rozwinąć – z krakersami, mini pumperniklem albo grzankami z bagietki. UWAGA! Jeśli kupiliście twarde i jeszcze niezbyt dojrzałe pomidory, połóżcie je w najcieplejszym miejscu w domu, np. blisko kaloryfera. Nie muszą leżeć na parapecie, bo bardziej niż światła pomidory

Karo in the Kitchen
Kubańska Sopa de Ajo. Idealna na zimę ! 172

cudowny dla naszego zdrowia i świetnie wzmacnia organizm. Gotujcie tą zupkę, bo jest łatwa i super smaczna. Składniki: ½ główki czosnku ½ dużej cebuli ½ kostki masła 1½ litra warzywnego bulionu 1 bagietka 1 jajko na osobę Przygotowanie: Zaczynamy od podzielenia czosnku na ząbki i obraniu go z łupinek. Następnie cienko kroimy cebulę w plasterki. Teraz rozgrzewamy patelnię i wrzucamy masło. Niezbyt duży(...)całość. Bulion możecie użyć z kostki lub sami przygotujcie wcześniej wywar z warzyw. Po zmiksowaniu wszystko przelewamy do garnka i dolewamy resztę bulionu, zagotowujemy.  Podajemy z grzankami z bagietki i jajkiem po benedyktyńsku. Posypujemy świeżo zmielonym białym pieprzem. Smacznego :) Ps. Możecie dodać świeżej kolendry/pietruszki i posiekanej chili

vegetanie

Proponowane wyszukiwania