bagietka - 3616 przepisów (strona:54/242)

Ratatouille wg. Magdy Gessler 63

książce znalazłam przepis na Ratatouille , który serwowany był na kolacji w programie Kuchenne Rewolucje (sezon 5, odcinek 12). Przepis bardzo udany, danie pyszne. Szczególnie w towarzystwie świeżej chrupiącej bagietki. Od siebie dodałam łyżeczkę słodkiej papryki, aby danie nabrało koloru oraz udekorowałam świeżym koperkiem. Polecam i Wam, szczególnie teraz gdy mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw. Ratatouille – Składniki: (4 porcje(...)czosnek, pomidory oraz listki tymianku. Przyprawić dobrze solą i pieprzem. Przykryć. Dusić na małym ogniu przez 30 minut. Dodać łyżeczkę papryki słodkiej, aby danie nabrało koloru. Podawać ze świeżą bagietką, posypane koperkiem i wiórkami parmezanu (nie miałam parmezanu, więc użyłam ser żółty taki jaki miałam, czyli Królewski Sierpc). Czytaj więcej: Ratatouille wg. Magdy Gessler The post Ratatouille wg. Magdy Gessler

Moja Delicja
HUMUS Z CIECIERZYCY Z SALSĄ Z OLIWEK 92

smaku, chluśnij oliwą z oliwek i dobrze wymieszaj. 7. Serwuj na gotowym humusie. Gotowy humus polej nieco oliwą z oliwek i posyp nasionami chia. Propozycja podania: Przygotuj grzanki z bagietki, chleba tostowego czy już nie miękkiej bułki. Posmaruj grzanki humusem i dołóż łyżkę salsy. Print HUMUS Z CIECIERZYCY Z SALSĄ Z OLIWEK Humus z ciecierzycy z salsą z oliwek(...)smaku, chluśnij oliwą z oliwek i dobrze wymieszaj. Serwuj na gotowym humusie. Gotowy humus polej nieco oliwą z oliwek i posyp nasionami chia. Propozycja podania: Przygotuj grzanki z bagietki, chleba tostowego czy już nie miękkiej bułki. Posmaruj grzanki humusem i dołóż łyżkę salsy. SMACZNEGO! Artykuł HUMUS Z CIECIERZYCY Z SALSĄ Z OLIWEK pochodzi z serwisu Globus Kulinarny

globuskulinarny
Zapiekany Camembert z gorącymi jeżynami w miodzie 102

się camembert nadziany czosnkiem i aromatycznym rozmarynem, a do tego w zwieńczeniu słodko-kwaśne pestki granatu strzelające sokiem i prażone orzechy z odrobiną charakternego pieprzu cayenne. Całość nabierana chrupiącą bagietką lub grzankami z ulubionego chleba. Przez okno sączy się miękkie światło popołudniowego słońca, w oddali połyskują nitki babiego lata, na podniebieniu rozgrywają się przytulne pląsy w jeżynowym soku, który rozlewa(...)Zdejmij z palnika. Do tego: 1. Na upieczone camemberty układaj porcje gorących jeżyn. 2. Posyp prażonymi orzechami i świeżymi pestkami granatu. 3. Podawaj z grzankami z chleba lyb świeżą bagietką. Smacznego! Baked Camembert with garlic and hot honey blackberries Ingredients: 2 camembert cheeses 2 cloves of garlic 1 sprig of rosemary Roasted Nuts: a handful of cashews or pecans

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śródziemnomorska kanapka 66

składników, cieszące oko i żołądek. Dlatego proponuję kanapkę na bogato, inspirowaną smakami kuchni śródziemnomorskiej. Kolorowa, pyszna i sycąca. Śródziemnomorskie kanapki Składniki: 1)       2 małe bagietki 2)       kilka łyżek pesto z bazylii lub z rukoli 3)       ok. 100 g ser feta(...)kilka listków świeżej bazylii 10)    oliwa z oliwek 11)    świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania:         Bagietkę rozkrajamy w poprzek ale nie całkowicie. Wnętrze bułki smarujemy pesto, na to kładziemy liście sałaty, zwinięte plastry szynki parmeńskiej, plasterki ogórka, pokrojone z paseczki suszone pomidory oraz kostki sera feta i pokrojone w plasterki czarne oliwki

Na kulinarnym poligonie
Bruschetta z mozzarellą, szynką parmeńską i oliwkami 104

zielone", a Niejadek zdjął wszystko z chrupiących kromek i nie zjadł.... o przepraszam, oliwki zjadł.... Bruschetta z mozzarellą i pomidorowym sosem Składniki: 1)       1 bagietka 2)       kilka plastrów szynki parmeńskiej 3)       kilka czarnych oliwek 4)       2 kulki mozzarelli(...)soli i pieprz czarny świeżo mielony 2.   Suszone pomidory kroimy w paseczki, oliwki i mozzarellę w plasterki, a plastry szynki parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki. 3.    Bagietkę kroimy na małe kromeczki i smarujemy przygotowanym sosem. Tak przygotowane kromki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i opiekamy około 5 minut. Po tym czasie na każdej

Na kulinarnym poligonie
Bułki na zapiekanki 58

u017cd\u017ce, s\u00f3l i cukier wymiesza\u0107.\r","Zarobi\u0107 ciasto.\r","Podzieli\u0107 na 4 cz\u0119\u015bci i uformowa\u0107 wyci\u0105gni\u0119te bu\u0142ki-bagietki.\r","Uformowane bu\u0142eczki u\u0142o\u017cy\u0107 na blasze z papierem do pieczenia. Przykry\u0107 r\u0119cznikami papierowymi lub czyst\u0105 \u015bciereczk\u0105.\r","Zostawi\u0107 do wyro\u015bni\u0119cia(...)łyżki granulowanego czosnku, 3 łyżki ziół prowansalskich. 2 łyżeczki soli. Przygotowanie: Mąkę, wodę, olej, drożdże, sól i cukier wymieszać. Zarobić ciasto. Podzielić na 4 części i uformować wyciągnięte bułki-bagietki. Uformowane bułeczki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikami papierowymi lub czystą ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie rozciągnąć bułki trochę

Bardzo Gruby Smok
Grochówka z kiełbasą i grzankami 65

window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Grochówka z kiełbasą i grzankami Składniki 400 g grochu łuskanego 1 marchewka 1 mała pietruszka ½ małego selera 1 średnia cebula 2-3 l bulionu kilka kromek bagietki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 20 dag kiełbasy 2 łyżki majeranku 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Instrukcje Groch przed gotowaniem dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą(...)miarę potrzeby dolewamy bulion. W czasie kiedy zupa się gotuje, kiełbasę kroimy na plasterki i smażymy na patelni aż się ładnie zrumieni. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy bagietkę pokrojoną w kostkę. Rumienimy grzanki z każdej strony, uważając żeby się nie spaliły. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy majeranek i całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekanki z kurkami / Casseroles with chanterelles 95

dzisiaj proponuję klasyczne zapiekanki z pieczarkami wzbogacić o kurki, na które wciąż mamy jeszcze sezon. Taka zapiekanka od razu staje się jakby bardziej luksusowa 😁 Składniki: (2 porcje) 1 bagietka 50 g. świeżych kurek 120 g. pieczarek mini 1 cebula 40 g. sera żółtego 40 g. mozzarelli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy(...)pieczarki i smaż, aż nieco zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Ser żółty oraz mozzarellę zetrzyj na tarce i połącz ze sobą. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z miodem i dopraw solą. Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj obie połowy przygotowanym koncentratem. Ułóż połowę sera, na to pieczarki a na nie resztę sera. Piecz w 200°C przez 10 minut. Wyjmij zapiekanki

Delicious Place
BIGOS Z CUKINII 276

mięsa. Polecam bigos z cukinii, pieczarek i papryki z dodatkiem kiełbasy – pyszne, jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Bigos warzywny z kiełbasą możesz podać jako samodzielne danie np. z bagietką, grzankami lub z ryżem, dowolną kaszą, a nawet makaronem. Bigos na talerzu udekoruj natką, koperkiem lub rukolą. SKŁADNIKI: kawałek pora – jasna część – 45 g 2 marchewki – 250g(...)Jeśli lubicie ostrzejsze smaki dodajcie na początku smażenia cebuli i pora kilka talarków posiekanej ostrej papryczki. Kilka suszonych pomidorów i czosnek też będzie pasował. Bigos z cukinii podaję z bagietką lub ryżem. Dekoruję świeżymi ziołami, np. natką. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
GRZANKI Z PIEKARNIKA. Z KURKAMI I CAMEMBERTEM 111

Grzanki moja miłość! 😍 Składniki: bagietka na grzanki ser camembert kurki 1 szalotka sól pieprz odrobina masła Wykonanie: Kurki oczyścić . Jeżeli  są drobne, zostawiamy je w całości, jeżeli większe - kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kurki, smażymy aż zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, i smażymy całość mieszając około 10 minut na małym ogniu. Na koniec(...)solimy i pieprzymy do smaku.  Bagietkę kroimy po skosie na kromki, każdą kromkę smarujemy odrobiną masła.  Na każdej  układamy plasterki camemberta i łyżeczkę kurek z cebulką.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut

Walijskie Pichcenie
Łosoś pieczony w porach 105

byłam w Paryżu i Carcassonnne) najlepiej zapamiętałam wino i pyszne pieczywo. Podczas pobytu w Carcassonne z tego składała się nasza dieta - pyszne i śmiesznie tanie wino i do tego bagietka, lub jeszcze lepszy " flute ". Z pieczeniem bagietek nie będę się mierzyć, ale mam dla Was kilka innych przepisów w zanadrzu ;)  Łosoś pieczony w porach Składniki na 4 porcje

Codzienne Gotowanie
Smalcówki z serem 129

obficie cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: domowe bułki do hot dogów (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/buki-do-hot-dogow.html), bagietki czosnkowo - serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/bagietki-czosnkowo-serowe.html), bagietki czosnkowo - ziołowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/bagietki-zioowo-czosnkowe.html), proziaki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link

Waniliowe Improwizacje
Zwykła surówka z młodej kapusty.. prosta i szybka ;) 77

tyka .. dzieci pytają kiedy obiad…znowu gorąco i nie masz ochoty tkwić godzinami w kuchni… Zrób tą surówkę,a nie pożałujesz Wystarczy do niej rzucić jakąś czosnkową bagietkę i na upalny dzień będzie jak znalazł składniki: 1 główka młodej kapusty ( niezbyt duża) 2 młode marchewki sos : 2 łyżki oliwy z oliwek jak najlepszej jakości 1 płaska łyżeczka suszonego(...)puści sok i nieco zmięknie. Odstaw na 10-15 minut do lodówki. Przed podaniem raz jeszcze zamieszaj. Serwuj jako przystawkę do obiadu, grilla lub w towarzystwie ciepłej, czosnkowej bagietki jako danie główne. Prościej się nie da Smacznego ! Artykuł Zwykła surówka z młodej kapusty.. prosta i szybka ;) pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Ciabatta na zakwasie – błyskawiczna 58

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st C. Przed wstawieniem bagietek do piekarnika wsypać szklankę lodu na dno. Piec przez około 25 minut, po 10 minutach od wstawienia zmniejszyć temperaturę do 220 st C. Wystudzić na kratce. Smacznego! Notes(...)podanych proporcji wyszły mi bardzo duże 2 bagietki, każda po około 700 g! Po upieczeniu część pieczyw można zamrozić, najlepiej przechowywać w zamrażalniku do trzech miesięcy. Artykuł Ciabatta na zakwasie – błyskawiczna pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania