Przepis na : śniadanie
Szakszuka czyli jajka smażone w pomidorach, to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi i zawsze wszystkim smakuje. Tym razem przygotowałam je w wiosennej wersji z zielonymi szparagami i cebulką dymką. Doprawiłam tradycyjnie szczyptą kminu rzymskiego i chili, suszonym oregano i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przygotujecie ją ekspresowo, bez długiego stania w kuchni i bez zbędnego bałaganu. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka oleju/oliwy lub klarowanego masła 2 ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...