szparagi - przepisów 3323

  1. Szparagi w boczku z żółtym serem
    Szparagi w boczku z żółtym serem

    Szparagi w boczku z żółtym serem to świetne danie na romantyczną kolację. Nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych i co ważne przygotujemy je maksymalnie w 20 minut. Do ich przygotowania możecie wykorzystać dowolny ser – może to być gouda, ser pleśniowy albo mozzarella. Jednak w przypadku mozzarelli kupcie taką w kostce nie „popłynie” tak ja mozzarella(...)zalewy. Listę składników oraz przepis znajdziecie poniżej… Składniki pęczek szparagów ser żółty plasterki wędzonego boczku Szparagi w boczku z żółtym serem – przepis Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, dokładnie myjemy i gotujemy przez 3-4 minuty w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy. Na plasterkach boczku układamy ser żółty i kilka szparagów. Zwijamy. Szparagi w boczku zapiekamy przez ok. 10 minut

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać
    Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać

    Szparagi to niezwykle wdzięczne warzywo do przygotowania: można je gotować w wodzie, na parze, smażyć, grilować, piec i jeść na surowo. Każdy sposób jest dobry. Szparagi muszą być tylko świeże. Jak je wybrać, czym różnią się białe szparagi od zielonych, dlaczego jedne są grube i inne cienkie, w jaki sposób pozbyć się zdrewniałej końcówki, obierać szparaga, czy nie? Wszystkiego dowiecie(...)się w tym wpisie! Przez lata szparagi uchodziły za pewny afrodyzjak, ale badania pokazały, że jednym widocznym efektem ich działania są właściwości moczopędne. Wykazały jeszcze jedno: szparagi to zdrowe, lekkostrawne warzywo o bardzo niskiej kaloryczności – w 100 g szparagów jest tylko 18 kcal. Miód na serce wszystkich odchudzających się. Mają przy tym intrygujący wygląd, są niesamowicie smaczne i można

    Przepis pochodzi z bloga Niedzielny kucharz, prowadzonego przez Agnieszka Jablonska-Twaróg.

  3. Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej
    Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej

    Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej to chyba bardzo na czasie przepis. Za oknem jest już ciepło, pogoda sprzyja grillowaniu, a dodatkowo sezon na szparagi można powiedzieć już w pełni. Sklepy kuszą promocjami na szparagi więc warto z nich skorzystać, bowiem czas kiedy występują te przepyszne warzywa jest ograniczony i potem będziemy tylko narzekać, że nie skorzystaliśmy z okazji aby spróbować(...)dań ze szparagami. Składniki pęczek szparagów szynka parmeńska oliwa Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej – przepis Szparagi pozbawiamy stwardniałych końcówek. W przypadku zielonych szparagów może nawet nie być takiej konieczności. Potem dosłownie na 2-3 minuty wstawiamy je do gotującej się wody, tak aby górna część szparagów wystawała ponad wodę. Osuszamy je, zawijamy w szynkę parmeńską, a następnie układamy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  4. Szparagi z jajkiem sadzonym
    Szparagi z jajkiem sadzonym

    Sezon na szparagi jeszcze trwa. Zielone szparagi im są młodsze tym znacznie lepsze. Szparagi z jajkiem sadzonym to moja propozycja na fajne śniadanie, szybki obiad albo lekką kolację. Sklepy obecnie prześcigają się w promocjach, więc zielone szparagi kupicie bardzo tanio. Jeśli nie mieliście wcześniej okazji ich spróbować, to koniecznie to zróbcie. Składniki pęczek zielonych szparagów 4 jajka odrobina smalczyku(...)skwarkami oliwa parmezan sól pieprz Szparagi z jajkiem sadzonym – przepis Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, dokładnie myjemy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Gotujemy je 4 minuty, bowiem w przeciwnym razie zrobią się bardzo włókniste. Na patelni roztapiamy odrobinę smalcu, wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy pod przykryciem ok. 8-10 minuty. Na talerze wykładamy szparagi , skrapiamy je odrobiną

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  5. Szparagi w boczku
    Szparagi w boczku

    chyba najlepsze.  My uwielbiamy je z piekarnika, a jak pogoda dopisuje podawane są grillowane. Idealnie  prezentują się na półmisku porcelanowym Mlata Bogucice.  Składniki: pęczek szparagów zielonych  cieniutkie plasterki wędzonego boczku Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i gotujemy ok 5 min w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, hartujemy je w wodzie z lodem. Następnie delikatnie osuszamy i owijamy(...)boczkiem. Następnie układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej ze stron do momentu zrumienia boczku. pęczek zielonych szparagów plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag) ew. mielony pieprz Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną

    Przepis pochodzi z bloga Malinowe Pocałunki, prowadzonego przez elwira K.

  6. Pieczone szparagi w szynce
    Pieczone szparagi w szynce

    Sezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie przygotować szparagi. Pieczone szparagi w szynce to idealne danie na delikatną, lekką kolację. W tym wypadku smak szparagów podkreśli delikatnie słonawa szynka szwarcwaldzka oraz bardzo aromatyczny parmezan. Skusicie się? Składniki pęczek szparagów szynka szwarcwaldzka(...)każde dwa szparagi trzy plasterki szynki) 50g parmezanu Pieczone szparagi w szynce – przepis Ze szparagów odcinamy twarde końcówki i dokładnie myjemy. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty Każde dwa szparagi zawijamy w trzy plasterki szynki. Szparagi układamy w naczyniu do zapiekania i zapiekamy przez ok. 8 minut w temperaturze ok. 160 st. C. Upieczone szparagi posypujemy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  7. Carbonara ze szparagami
    Carbonara ze szparagami

    Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko stworzą idealną kompozycję :) Korzystajcie póki jeszcze jest sezon na szparagi, a co ważniejsze szukajcie w sklepach polskich szparagów. Szparagi to zielone warzywo, które jest uwielbiane przez Francuzów. Niestety w Polsce uważane jest za danie(...)luksusowe i sklepy traktują je w ten sam sposób bardzo często narzucając wysoką cenę za ten składnik. Zielone szparagi to warzywo niskokaloryczne więc idealnie będzie pasowało jako składnik każdej diety. Zawierają w sobie mnóstwo cennych witamin. Największą grupę stanowi witamina C, ale znajdziemy również witaminę K, potas oraz witaminę A. Jedząc szparagi powinniśmy pamiętać aby uzupełniać płyny (pić dużo wody

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  8. Łosoś ze szparagami
    Łosoś ze szparagami

    Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Zachęcam Was do jego przygotowania, bo jak wiecie łosoś ma w sobie ogromne pokłady niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – kwasy omega-3 . Poniżej znajdziecie listę składników(...)niezwykle prosty przepis. Składniki na marynatę 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego szczypta pieprzu Pozostałe składniki pęczek szparagów filet z łososia odrobina oleju parmezan Łosoś ze szparagami – przepis Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 4 minut. Pamiętajcie, jeśli będzie gotować je za długo przestaną być smaczne

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  9. Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską
    Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską

    Wiadomo - maj jest miesiącem szparagów ! Jesteśmy jednym z potentatów jeśli chodzi o produkcję szparagów, a z roku na rok rośnie liczba ich konsumentów. Ja mam szczęście mieszkać w okolicy  Gospodarstwa Rolnego Ludwik Majlert , które zajmuje się produkcją szparagów. W sezonie codziennie można kupić tu szparagi prosto z pola, świeżutkie, jędrne i bardzo smaczne. Korzystajmy więc z sezonu szparagowego; zapraszam(...)parę słów na temat tego zdrowego i pysznego warzywa, a także po przepis, który znajdziecie też na filmiku. Parę słów o szparagach Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. Najbardziej popularne są dwie odmiany: biała i i zielona. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  10. Jak obrać i ugotować szparagi
    Jak obrać i ugotować szparagi

    Szparagi zawsze wzbudzały emocje. Jedni kochają, inni nienawidzą. Wielu z nas ma odwieczny dylemat – jak obrać i ugotować szparagi? Zanim pokażę wam kilka pomysłów na te wdzięczne warzywka, zabiorę was w świat szparagów. Napiszę wam, czemu są fajne, jak należy je przygotować i do czego pasują. Może ktoś, kto jest negatywnie nastawiony do szparagów, troszeczkę się przekona i zrobi chociaż(...)jedną potrawę. Dlaczego szparagi są fajne? Niekwestionowanym królem argumentów, dlaczego szparagi są cudowne, jest to, że są niskokaloryczne – 100 g to tylko 18 kalorii. Szkoda, że czekolada i lody tak nie mają. Oprócz tego szparagi najzwyczajniej w świecie są zdrowe. Zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny w rozwoju ciąży, spowalnia procesy starzenia i wspomaga krążenie krwi. Witaminy

    Przepis pochodzi z bloga ladykitchen, prowadzonego przez Lady Kitchen.

  11. Omlet ze szparagami i chili
    Omlet ze szparagami i chili

    Cały czas trwa szparagowy karnawał kulinarny ! Gdzie się nie obejrzymy tam... szparagi 😍.  O słusznie, bo są zdrowe i niskokaloryczne. Korzystajmy więc, bo sezon na te pyszne i hodowane w Polsce warzywa nie trwa długo. Zielone szparagi, to moja ulubiona odmiana i dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę przygotowanego na ich bazie dania, czyli przed Wami omlet ze szparagami(...)chili. Smacznego ! Parę słów o szparagach Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. Najbardziej popularne są dwie odmiany: biała i i zielona. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem należy je obrać. Swój kolor zawdzięczają temu, że rosną pod ziemią i nie wytwarzają żadnego barwnika

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  12. Ekspresowa tarta ze szparagami
    Ekspresowa tarta ze szparagami

    wiosny. I na majówkę pójdę koniecznie, bo jako dziecko uwielbiałam chodzić i tak mam marzenie - któregoś dnia pójść znowu i pośpiewać sobie. Tymczasem połowa maja za nami. Raz kupiłam szparagi, raz rabarbar. Ani razu botwinki ani młodej kapusty. Co prawda do pracy chodzę na piechotę, ale idę tak szybko i tak ruchliwą ulicą, że na nic po drodze nie patrzę(...)żyli? Mam wrażenie, że jednak inaczej. Wolniej, bardziej TU niż myślami gdzieś już TAM... I w tym pędzie na nic więcej czasu nie starcza. To i tarta ze szparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :)   Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych

    Przepis pochodzi z bloga bistro mama, prowadzonego przez bistro mama.

  13. Białe szparagi gotowane
    Białe szparagi gotowane

    Już są. Pierwsze białe szparagi. Na początek wersja najprostsza, ale być może najsmaczniejsza, a na pewno wydobywająca ze szparagów cały ich niezwykły smak. Szparagi z bułką tartą i masłem. Najlepsze są białe szparagi  średniej grubości. Z cienkich, po obraniu nic nie zostaje, a najgrubsze bywają zdrewniałe. Jedzenie takich szparagów zaczynam zwykle od przeciwnej strony niż główka. Pod koniec(...)bułki zależy od naszych upodobać.przygotowanieSzparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć szparaga na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  14. Pieczone szparagi z cytryną i parmezanem
    Pieczone szparagi z cytryną i parmezanem

    nadzieję, że nie zanudzam Was moimi szparagowymi inspiracjami, ale teraz taki szparagowy czas, więc trudno się im oprzeć w sklepie i nie kupić :). Dzisiejszy przepis, czyli pieczone szparagi z cytryną i parmezanem nie jest żadnym specjalnym odkryciem, natomiast uważam, że w prostocie siła i taki właśnie jest ten przepis. Kilka dobrej jakości składników i pyszne danie gotowe. Tym razem(...)pierwszy miałam okazję jeść fioletowe szparagi. Jak widzicie po upieczeniu filetowy kolor znikł, a w smaku nie różniły się one od tych zielonych, były równie smaczne. Na blogu znajdziecie także inny pomysły na szparagi: szparagowa misa rozmaitości prosta sałatka ze szparagami i jajkiem pizza ze szparagami i jajkiem pizza z zielonymi szparagami zielona pizza ze szparagami sałatka z bobem

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  15. JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI?
    JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI?

    Szparagi to warzywa, na które sezon trwa krótko, bo tylko kilka tygodni. A szkoda, bo są to warzywa nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Uznaje się je również za afrodyzjaki ;) Przygotowane w odpowiedni sposób stworzą danie, którym zachwycą się nawet Ci, którzy do tej pory szparagów nie darzyli specjalną miłością. * Jakie szparagi wybrać? * Czy trzeba je obierać? * Jak gotować(...)można z nich przyrządzić? Przeczytajcie! RODZAJE SZPARAGÓW Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj ma nieco inny smak oraz wymaga innego sposobu przygotowania. Białe szparagi – są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać – sprawdzą się więc te o średniej grubości, nie cienkie. Zielone szparagi – są delikatniejsze w smaku. Fioletowe szparagi – mają intensywny zapach

    Przepis pochodzi z bloga Ostra na Słodko, prowadzonego przez Ostra na Słodko.

Wybierz stronę :