szparagi - przepisów 2869

  1. Szparagi w boczku
    Szparagi w boczku

    chyba najlepsze.  My uwielbiamy je z piekarnika, a jak pogoda dopisuje podawane są grillowane. Idealnie  prezentują się na półmisku porcelanowym Mlata Bogucice.  Składniki: pęczek szparagów zielonych  cieniutkie plasterki wędzonego boczku Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i gotujemy ok 5 min w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, hartujemy je w wodzie z lodem. Następnie delikatnie osuszamy i owijamy(...)boczkiem. Następnie układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej ze stron do momentu zrumienia boczku. pęczek zielonych szparagów plastry boczku wędzonego (jeden plaster boczku na jeden szparag) ew. mielony pieprz Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok. 5 min w wysokim garnku w osolonej wodzie, czubki szparagów powinny wystawać nad powierzchnię wody. Odsączamy i czekamy chwilę, aż wystygną

    Przepis pochodzi z bloga Malinowe Pocałunki, prowadzonego przez elwira K.

  2. Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską
    Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską

    Wiadomo - maj jest miesiącem szparagów ! Jesteśmy jednym z potentatów jeśli chodzi o produkcję szparagów, a z roku na rok rośnie liczba ich konsumentów. Ja mam szczęście mieszkać w okolicy  Gospodarstwa Rolnego Ludwik Majlert , które zajmuje się produkcją szparagów. W sezonie codziennie można kupić tu szparagi prosto z pola, świeżutkie, jędrne i bardzo smaczne. Korzystajmy więc z sezonu szparagowego; zapraszam(...)parę słów na temat tego zdrowego i pysznego warzywa, a także po przepis, który znajdziecie też na filmiku. Parę słów o szparagach Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. Najbardziej popularne są dwie odmiany: biała i i zielona. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  3. Jak obrać i ugotować szparagi
    Jak obrać i ugotować szparagi

    Szparagi zawsze wzbudzały emocje. Jedni kochają, inni nienawidzą. Wielu z nas ma odwieczny dylemat – jak obrać i ugotować szparagi? Zanim pokażę wam kilka pomysłów na te wdzięczne warzywka, zabiorę was w świat szparagów. Napiszę wam, czemu są fajne, jak należy je przygotować i do czego pasują. Może ktoś, kto jest negatywnie nastawiony do szparagów, troszeczkę się przekona i zrobi chociaż(...)jedną potrawę. Dlaczego szparagi są fajne? Niekwestionowanym królem argumentów, dlaczego szparagi są cudowne, jest to, że są niskokaloryczne – 100 g to tylko 18 kalorii. Szkoda, że czekolada i lody tak nie mają. Oprócz tego szparagi najzwyczajniej w świecie są zdrowe. Zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny w rozwoju ciąży, spowalnia procesy starzenia i wspomaga krążenie krwi. Witaminy

    Przepis pochodzi z bloga ladykitchen, prowadzonego przez Lady Kitchen.

  4. Omlet ze szparagami i chili
    Omlet ze szparagami i chili

    Cały czas trwa szparagowy karnawał kulinarny ! Gdzie się nie obejrzymy tam... szparagi 😍.  O słusznie, bo są zdrowe i niskokaloryczne. Korzystajmy więc, bo sezon na te pyszne i hodowane w Polsce warzywa nie trwa długo. Zielone szparagi, to moja ulubiona odmiana i dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę przygotowanego na ich bazie dania, czyli przed Wami omlet ze szparagami(...)chili. Smacznego ! Parę słów o szparagach Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. Najbardziej popularne są dwie odmiany: biała i i zielona. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem należy je obrać. Swój kolor zawdzięczają temu, że rosną pod ziemią i nie wytwarzają żadnego barwnika

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  5. Ekspresowa tarta ze szparagami
    Ekspresowa tarta ze szparagami

    wiosny. I na majówkę pójdę koniecznie, bo jako dziecko uwielbiałam chodzić i tak mam marzenie - któregoś dnia pójść znowu i pośpiewać sobie. Tymczasem połowa maja za nami. Raz kupiłam szparagi, raz rabarbar. Ani razu botwinki ani młodej kapusty. Co prawda do pracy chodzę na piechotę, ale idę tak szybko i tak ruchliwą ulicą, że na nic po drodze nie patrzę(...)żyli? Mam wrażenie, że jednak inaczej. Wolniej, bardziej TU niż myślami gdzieś już TAM... I w tym pędzie na nic więcej czasu nie starcza. To i tarta ze szparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :)   Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych

    Przepis pochodzi z bloga bistro mama, prowadzonego przez bistro mama.

  6. Białe szparagi gotowane
    Białe szparagi gotowane

    Już są. Pierwsze białe szparagi. Na początek wersja najprostsza, ale być może najsmaczniejsza, a na pewno wydobywająca ze szparagów cały ich niezwykły smak. Szparagi z bułką tartą i masłem. Najlepsze są białe szparagi  średniej grubości. Z cienkich, po obraniu nic nie zostaje, a najgrubsze bywają zdrewniałe. Jedzenie takich szparagów zaczynam zwykle od przeciwnej strony niż główka. Pod koniec(...)bułki zależy od naszych upodobać.przygotowanieSzparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć szparaga na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  7. JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI?
    JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI?

    Szparagi to warzywa, na które sezon trwa krótko, bo tylko kilka tygodni. A szkoda, bo są to warzywa nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Uznaje się je również za afrodyzjaki ;) Przygotowane w odpowiedni sposób stworzą danie, którym zachwycą się nawet Ci, którzy do tej pory szparagów nie darzyli specjalną miłością. * Jakie szparagi wybrać? * Czy trzeba je obierać? * Jak gotować(...)można z nich przyrządzić? Przeczytajcie! RODZAJE SZPARAGÓW Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj ma nieco inny smak oraz wymaga innego sposobu przygotowania. Białe szparagi – są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać – sprawdzą się więc te o średniej grubości, nie cienkie. Zielone szparagi – są delikatniejsze w smaku. Fioletowe szparagi – mają intensywny zapach

    Przepis pochodzi z bloga Ostra na Słodko, prowadzonego przez Ostra na Słodko.

  8. Pieczone szparagi
    Pieczone szparagi

    Dziś na blogu najprostsze danie ze szparagów, czyli po prostu pieczone szparagi z odrobiną oliwy z oliwek, solą i  pieprzem. To fajna odmiana dla szparagów gotowanych na parze .  Czasami lubimy jeść to eleganckie warzywo po prostu bez żadnych dodatków. I tak jest doskonałe ! Pieczone szparagi  równie dobrze smakują na zimno, dodane na przykład o sałatki.  Szkoda(...)tylko, że sezon szparagowy jest krótki. A jeśli szukacie innych szparagowych inspiracji poniżej znajdziecie garść przepisów:  frittata: szparagi,  papryka ,  szparagi z sezamem , frittata ze szpinakiem ,  sałatka: szparagi szpinak i mozzarella ,  ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili . tagliatelle ze szparagami wiosenna sałatka ze szparagami i musztardowym winegretem zielona pizza ze szparagami Pieczone szparagi Składniki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  9. Jak przygotować i ugotować szparagi?
    Jak przygotować i ugotować szparagi?

    Nigdy dotąd nie jadłam żadnych szparagów   i nie miałam pojęcia, jak przygotować i ugotować szparagi. . Nieraz chciałam je kupić, ale jakoś tak nigdy mi to nie wychodziło i nie wiedziałam, czy będą smakować mi i moim bliskim. We wtorek dostałam swojskie szparagi zielone, świeżutkie od znajomej pani Bożenki z osiedlowego warzywniaka, która poinstruowała mnie też, jak mam je zrobić(...)Klamka zapadła, trzeba było je rozsądnie wykorzystać. I dzisiaj idę pani Bożence podziękować, że pomogła mi odkryć wspaniały smak, jaki mają zielone szparagi gotowane. Są po prostu pyszne i takie proste w przygotowaniu. Moje były lekko słodkie i ugotowałam je częściowo na osolonej wodzie z gotowania młodych ziemniaków i młodej marchewki. Po prostu ugotowałam za mało wody na szparagi

    Przepis pochodzi z bloga Anioszek w kuchni, prowadzonego przez Anna Wojtyna.

  10. Jak przygotować i ugotować szparagi?
    Jak przygotować i ugotować szparagi?

    Nigdy dotąd nie jadłam żadnych szparagów   i nie miałam pojęcia, jak przygotować i ugotować szparagi. . Nieraz chciałam je kupić, ale jakoś tak nigdy mi to nie wychodziło i nie wiedziałam, czy będą smakować mi i moim bliskim. We wtorek dostałam swojskie szparagi zielone, świeżutkie od znajomej pani Bożenki z osiedlowego warzywniaka, która poinstruowała mnie też, jak mam je zrobić(...)Klamka zapadła, trzeba było je rozsądnie wykorzystać. I dzisiaj idę pani Bożence podziękować, że pomogła mi odkryć wspaniały smak, jaki mają zielone szparagi gotowane. Są po prostu pyszne i takie proste w przygotowaniu. Moje były lekko słodkie i ugotowałam je częściowo na osolonej wodzie z gotowania młodych ziemniaków i młodej marchewki. Po prostu ugotowałam za mało wody na szparagi

    Przepis pochodzi z bloga Anioszek w kuchni, prowadzonego przez Anna Wojtyna.

  11. Zielone szparagi z jajkiem sadzonym i grzanką
    Zielone szparagi z jajkiem sadzonym i grzanką

    Szparag z jajkiem to polaczenie smakowe- idealne.Nadaje sie zarowno na wykwintne sniadanie,jak i lekki posilek obiadowy.Nazwa szparaga pochodzi z jezyka greckiego asparagus czyli mlody ped.Kariere szparaga rozpoczeli  4500 lat temu Rzymianie.To wlasnie z Wloch  szparag wyruszyl na podboj Europy.Tak przywedrowal do Niemiec.Dzis Niemcy sa wielbicielami szparagow.To one wiosna obejmuja panowanie na tutejszych stolach.Przyznam sie szczerze,ze dopiero(...)zamieszkawszy za zachodnia granica,szparagi zaczely sie pojawiac w moim menu.Trudno tu sie im oprzec,bo sa wszechobecne. "Budki" ze szparagami wyrastaja jak grzyby po deszczu.Tu mozna kupic najswiezsze szparagi prosto z plantacji.Znajdziemy tu takze odpowiedni gatunek Rislinga komponujacy sie ze smakiem szparagow.Potem asortyment budki juz za niedlugo powiekszy sie o truskawki prosto z plantacji wraz z malinami.Niemcy

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  12. Szparagi z grilla – wyjątkowe i proste przepisy
    Szparagi z grilla – wyjątkowe i proste przepisy

    Grillowanie szparagów jest naszym ulubionym sposobem ich przygotowywania. Po pierwsze jest to szalenie łatwe. Po drugie, grillowanie wyjątkowo podkreśla smak szparagów nadając ich dymny smak. Po trzecie, grillowane szparagi smakują rewelacyjnie podawane bezpośrednio z grilla jak i po godzinie od ich grillowania. Poniżej przedstawiamy wam kilka wyjątkowych przepisów na szparagi z grilla. Zobacz nasz przewodnik grillowania warzyw , w którym również(...)znaleźć można prosty i sprawdzony sposób na grillowane szparagi.   Marynowane Szparagi   Klucz do sukcesu tego przepisu leży w ścisłym przestrzeganiu wskazówek blanszowania. Bardzo ważne jest również to by szparagi były całkowicie suche.   Składniki: 1 mała szalotka 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli 1½ łyżeczki musztardy Dijon ½ cytryny, świeżo wyciśniętej 1 łyżka octu balsamicznego świeżo zmielony, czarny pieprz

    Przepis pochodzi z bloga naRuszcie, prowadzonego przez piotrbbq.

  13. Naleśniki ze szparagami
    Naleśniki ze szparagami

    Naleśniki ze szparagami i serkiem jogurtowym to nasza propozycja na pyszne, ale lekie, fit śniadanie lub kolację. Uwielbiamy szparagi i przygotowujemy je na różne sposoby: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) , Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Pizza ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa(...)szparagowa Tarta ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z serem Zielone i białe szparagi kupujemy każdego roku od producenta, który mieszka kilka km od naszej miejscowości, najbardziej lubimy jednak zielone, których nie trzeba obierać, można je nawet chrupać na surowo. W tym roku jak zawsze pojechaliśmy po szparagi, ale ja miałam ochotę na szparagi podane ciut inaczej, zawinięte w naleśniki, posmarowane

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  14. Ziołowa sałatka ze szparagami
    Ziołowa sałatka ze szparagami

    Dziś zapraszam na lekką, zdrową i pyszną ziołową sałatkę ze szparagami. Urozmaiciłam ją różnymi ziołami, które akurat miałam pod ręką. Do swojej możecie wrzucić te zioła, które lubicie najbardziej. Myślę, że wszytko będzie pasowało. Na blogu pojawiły sie również inne dania ze szparagami w roli głównej. Mam nadzieję, że każdy(...)znajdzie coś dla siebie; zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą makaron z sosem szparagowym tarta ze szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  15. Tagliatelle ze szparagami
    Tagliatelle ze szparagami

    białych, szybciej się gotują, a poza tym nie trzeba ich obierać ;-). Można z nich wyczarować kulinarne cuda.Oto garść przepisów z poprzedniego sezonu:  frittata: szparagi, papryka ,  szparagi z sezamem ,  frittata ze szpinakiem ,  sałatka: szparagi szpinak i mozzarella ,  ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili . A tym  sezonie zapraszam na nowe(...)pomysły ze szparagami w roli  głównej. Tagliatelle ze szparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

Wybierz stronę :