Białe szparagi według Jarzynovej – smażone szparagi, podane z pomarańczowym sosem Beurre Blanc Jak przygotowujecie i serwujecie białe szparagi? U mnie najczęściej obgotowane w wodzie i podane z bułką tartą przyrumienioną na maśle. Wszystkim smakowały takie szparagi z bułką tartą i nie było powodów, żeby to zmieniać. Pewnie byłoby tak do tej pory gdybym nie zobaczyła u Dominiki Jarzynovej białych(...)szparagów w cudnie różowym sosie. Ciekawość smaku wzięła górę i jeszcze tego samego dnia przygotowałam szparagi. Mój sos jest pomarańczowy bo takie miałam akurat owoce. Następnym razem przygotuję sos z krwistoczerwonych pomarańczy. Bardzo ciekawa jestem czy inna odmiana pomarańczy oprócz koloru wpłynie również na smak? Składniki SZPARAGI pęczek białych szparagów 1 łyżka masła sól biały pieprz (może być również czarny
Tajemnice SmakuSezon na szparagi powoli dobiega końca... Trudno będzie się rozstać z tym pysznym i zdrowym warzywem do następnego roku. Ale jeszcze na koniec mam dla Was pyszną letnią sałatkę ze szparagami w roli głównej. Ziemniaczana sałatka ze szparagami smakuje wspaniale na zimno, ale jeśli chcecie możecie też ją podać na ciepło. Do tego szklanka kefiru i będzie pyszny letni obiad(...)Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pyszne sałatki ze szparagami w roli głównej: ziołowa sałatka ze szparagami sałatka z kaszą i zielonymi szparagami sałatka z bobem i zielonymi szparagami prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka ze szparagami i burratą sałatka z kaszką kuskus i szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą wiosenna sałatka
Kulinarne przygody Gatityprawdziwie majowa i wiosenna sałatka! Zielone szparagi i czerwone truskawki... jesteście zaskoczeni tym połączeniem? A do tego jeszcze lekko słonawa feta... Ale powiem Wam, że jest przepyszne. Sałatka z truskawkami i szparagami skropiona octem balsamicznym i dobrą oliwą z oliwek to kwintesencja wiosny. Oczywiście smakuje najlepiej z naszymi polskimi szparagami i truskawkami. Prosto, pysznie i w dosłownie kilka chwil(...)Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pyszne sałatki ze szparagami w roli głównej: ziołowa sałatka ze szparagami sałatka z kaszą i zielonymi szparagami szparagowa misa rozmaitości sałatka z bobem i zielonymi szparagami prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka ze szparagami i burratą sałatka z kaszką kuskus i szparagami sałatka ze szparagami
Kulinarne przygody GatitySzparagi po mediolańsku w oryginale asparaghi alla milanese to chyba jedno z najszybszych i najłatwiejszych do przygotowania dań ze szparagami w roli głównej. Nie od dziś wiadomo, że najprostsze potrawy bywają najsmaczniejsze, w tym przypadku lista składników jest wyjątkowo krótka, a efekt wyśmienity. Szparagi po mediolańsku to nic innego szparagi z jajkiem sadzonym posypane startym parmezanem, więc nikt nie powinien(...)mieć problemów z ich przygotowaniem. Szparagi po mediolańsku - składniki proporcje na 2-3 osoby około 300 do 400 g szparagów pozbawionych zdrewniałych końcówek po 1 lub 2 jajka na osobę 40 g parmezanu (to około 4 łyżek startego parmezanu) sól i pieprz do smaku masło do smażenia Jak przygotować szparagi po mediolańsku Szparagi opłukać zimną wodą (zielonych szparagów nie musimy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasezonie korzystam z nich ile tylko mogę – na blogu znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem szparagów . Najbardziej lubię je w formie grillowanej, która kondensuje i wyostrza ich smak, ale ugotowane na parze i podane z charakternym sosem szparagi mimoza to przepyszny francuski klasyk, którego na blogu nie może zabraknąć! We Francji częściej niż zielone spotyka się białe i fioletowe szparagi. Czemu(...)Mają mocniejszy, bardziej charakterystyczny smak, przez to że rosną ponad ziemią a nie w ziemi zachowują więcej wartości odżywczych, a także o wiele lepiej niż białe się przechowują. Białe szparagi potrafią być gorzkie – są też mniej mięsiste i mają dużo delikatniejszą strukturę od zielonych, a przegotowane są naprawdę mało smaczne. Jak przechowywać szparagi? Kiedy trafię na piękne, równe pęczki jędrnych
Karo in the KitchenSezon na szparagi uważam za rozpoczęty. Jako że do tej pory ze szparagów robiłam najczęściej zupę – krem, w tym sezonie postanowiłam przygotować coś bardziej oryginalnego i bardziej męskiego czyli szparagi w połączeniu z mięsem, a dokładniej z piersią z kurczaka. Wyszło mi pyszne dietetyczne danie, którego nie powstydziłabym się podczas uroczystego przyjęcia rodzinnego takiego jak chrzciny, komunia święta(...)nawet przyjęcie weselne. Potrawa smakuje zarówno na ciepło serwowane na obiad, jak i na zimno, podane jako przekąska na imprezę – wtedy najlepiej z dipem. Jako że użyłam szparagów zielonych, które są delikatniejsze w smaku i budowie, a jednocześnie bardziej wyraziste w kolorze, w połączeniu z jasnym mięsem z piersi kurczaka, udało mi się uzyskać ciekawy efekt wizualny. Zresztą oceńcie
Mama z miastapodsuszaną możemy z powodzeniem zastąpić inną smaczną szynką. Podobny przepis znalazłam w książce "Pie" Angeli Boggiano.składniki ( 6 porcji)500 g szparagów zielonychopakowanie ciasta francuskiego (ok 275 g)100 g sera (użyłam camemberta)pęczek szczypiorku, posiekanego6 plastrów szynki (użyłam serrano)25 g parmezanu, startegołyżka oliwyczarny pieprzprzygotowaniePrzygotować szparagi. Umyć, osuszyć(...)ciasta wykroić 6 kwadratów. Na każdym ułożyć po kawałku sera, posypać szczypiorkiem i pieprzem, na to plaster szynki. Po przekątnej kwadratów ciasta, mniej więcej do połowy, ułożyć szparagi, końce z główkami zostawić poza ciastem. Następnie zawinąć dolny narożnik ciasta na szparagi, posmarować lekko brzegi ciasta wodą i nałożyć dwa pozostałe narożniki, lekko docisnąć - szparagi zostaną zamknięte
Stare GarySzparagowy czas zaczac.Krotki sezon,bo trwajacy od polowy kwietnia do 24 czerwca mozemy troche przedluzyc,kupujac wczesniej ukazujace sie w sprzedazy szparagi greckie i hiszpanskie.ROZROZNIAMY 3 RODZAJE SZPARAGOW: 1)biale-to te najbardziej popularne.Kolor uzyskuja przez uprawe w specjalnych kopcach.Biale szparagi maja zdrewniale ,lykowate lodygi dlatego musimy je obierac .Specjalnym nozykiem do szparagow lub zwyklym obierakiem(...)papierowy i folie spozywczaZielone to moje ulubione.Bardziej zdecydowane w smaku od bialych,nie maja lyka i blyskawiczne w przygotowaniu.Super smakuja polane roztopionym maselkiem ghee,z dodatkiem startego parmezanu.Maselko,zielony szparag i parmezan jest to niezwykle powabne trio dla naszego podniebienia.Swietnie komponuja sie takze z oliwa,sokiem z cytryny i tymiankiem.100 g szparagow to zaledwie 18 kcal,dlatego mozna sobie spokojnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon szparagowy w pełni ! Najszybszym sposobem przygotowania szparagów jest ugotowanie ich na parze, nie tracą wtedy żadnych swoich właściwości odżywczych i zachowują pełnię smaku. Ja używam do tego celu parowara. Szparagi gotowane na parze Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika sól(...)pieprz Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag dobrze wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Zdrewaniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy. Szparagi układamy na parowarze i gotujemy 10-15 minut, w zależności od tego jak są grube. W międzyczasie na suchej patelni prażymy bułkę tartą do lekkiego zbrązowienia
Kulinarne przygody GatitySzparagi ciągle w natarciu ! Dziś kolejne szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Robi się je w kilkanaście minut. Pamiętajmy, aby nie wyrzucać stwardniałych szparagowych końcówek. Można je wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę. Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) 15 dag fety(...)pomidory sok z cytryny olej z oliwek sól Wykonanie: Odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi kroimy na 5 cm kawałki. Główki odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili. Smażymy dobrą chwilę po czym wrzucamy szparagi. Smażymy je na średnim ogniu do momentu kiedy będą al dente. Jest to kwestia 10-15 minut. Dorzucamy główki szparagów
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejna odsłona warzywa, którego sezon właśnie się zaczyna, czyli szparagów. Oto szybka, wiosenna sałatka z wykorzystaniem młodych warzyw. Jako bazę tej sałatki potraktowałabym ziemniaki, szparagi i jajka. Co do reszty zielonych składników, wszystko zależy od Waszego gustu czy też tego co mamy w lodówce. Ja akurat miałam szpinak sałatkowy, więc go wykorzystałam. Możemy też do niej dodać rukolę, roszponkę(...)czyli co kto lubi. Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym Składniki: 500 g młodych ziemniaków 1 pęczek zielonych szparagów 3 jajka ugotowane na twardo garść szpinaku sałatkowego 1 cykoria Winegret: oliwa z oliwek ocet balsamiczny szczypta cukru 1,5 łyżeczki musztardy sól pieprz woda Wykonanie: Składniki winegretu mieszamy w szklance. Ziemniaki myjemy
Kulinarne przygody GatityFrittata ze szparagami. Ta szybka i prosta frittata ze szparagami jest idealnym daniem w okresie letnim. Z jajkami , szparagami , cebulą i serem będzie to Twoje ulubione śniadanie bądź kolacja . Frittata jest świetnym sposobem na delektowanie się szparagami , zanurzone szparagi w masie jajecznej z dodatkiem sera to pożywne śniadanie . Chrupkość szparagów idealnie komponuje się z pustością jajek . Dodając do tego(...)oraz kurkumę mamy zdrowy posiłek, którym możesz się cieszyć o każdej porze dnia. Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń
Zdrowy Styl JoannyMakaron ze szparagami, cukinią i pesto Ten przepis to kwintesencja wiosny! Świeże, jędrne szparagi, soczysta młoda cukinią i aromatyczne pesto. Taki obiad w połączeniu z pełnoziarnistym makaronem będzie pożywny i zdrowy. ale w dalszym ciągu lekki. W dodatku przygotowanie takiego makaronu to tylko kilka chwil. Młode warzywa potrzebują tylko krótkiej obróbki tak, żeby pozostały jędrne i soczyste. Sezon letni(...)doskonały czas żeby wzbogacić swoją dietę w witaminy i wartości odżywcze ze świeżych warzyw, których wybór w tym czasie mamy ogromny! Makaron ze szparagami, cukinią i pesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Makaron ze szparagami i cukini\u0105","image":["https:\/\/healthycreations.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/IMG-20200518-WA0003.jpg","https:\/\/healthycreations.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/IMG-20200518-WA0003-500x500.jpg","https:\/\/healthycreations.pl\/wp-content\/uploads\/2020
Healthycreations.plSzparagi dobrze smakują nie tylko z sosem holenderskim, ale również w wielu innych daniach, czego przykładem jest np. sałatka ze szparagów i szynki . Ponieważ na szparagowy weekend w kuchni kupiliśmy kilka pęczków tych sezonowych warzyw, mieliśmy spore pole do popisu. Tym samym do zeszłorocznego jednego przepisu dołożyliśmy kolejne propozycje na potrawy ze szparagami. Sałatkę ze szparagów i szynki można zrobić(...)wykorzystując szparagi gotowane do innych potraw i z apetytem zjeść na śniadanie czy kolację lub podać jako zimną przystawkę. Udostępnij Składniki na sałatkę ze szparagów i szynki 1 / 2 pęczka zielonych szparagów 1 / 2 pęczka białych szparagów szynka wędzona w plasterkach 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki tartego chrzanu 3 łyżki octu gruszkowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 / 2 łyżeczki
niecodziennikparyWidać już koniec sezonu szparagowego, dlatego korzystam ile się da. Postanowiłam przygotować prosty makaron ze szparagami, a inne przepisy na szparagi znajdziecie pod hasłem SZPARAGI . Moje ulubione to szparagi zielone, Choć w tym roku próbowałam też białych. Białe mają bardziej delikatny smak, ale to zielone są bogatsze w wartości odżywcze, a to, że nie trzeba ich obierać stanowi dużą przewagę(...)bardzo ważne gdy się spędza całe dnie z maluszkiem, a jeszcze chciałoby się wygospodarować czas na realizację pomysłów. Szparagi, które mam na myśli to pędy wieloletniej rośliny zwanej szparagiem lekarskim. Jadalne są jej młode pędy , które w zależności od sposobu uprawy, mają różny kolor, zielone wyrastają ponad powierzchnię gruntu, a białe rosną w pryzmie ziemi. Szparagi są lekkostrawne
Figa S-makiemWidać już koniec sezonu szparagowego, dlatego korzystam ile się da. Postanowiłam przygotować prosty makaron ze szparagami, a inne przepisy na szparagi znajdziecie pod hasłem SZPARAGI . Moje ulubione to szparagi zielone, Choć w tym roku próbowałam też białych. Białe mają bardziej delikatny smak, ale to zielone są bogatsze w wartości odżywcze, a to, że nie trzeba ich obierać stanowi dużą przewagę(...)bardzo ważne gdy się spędza całe dnie z maluszkiem, a jeszcze chciałoby się wygospodarować czas na realizację pomysłów. Szparagi, które mam na myśli to pędy wieloletniej rośliny zwanej szparagiem lekarskim. Jadalne są jej młode pędy , które w zależności od sposobu uprawy, mają różny kolor, zielone wyrastają ponad powierzchnię gruntu, a białe rosną w pryzmie ziemi. Szparagi są lekkostrawne
Figa S-makiemPieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – to super danie w sezonie na młode ziemniaki i szparagi. Jest bardzo proste w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Idealni to tego połączenia będzie pasowało jajko sadzone, ale też oczywiście wedle uznania(...)możecie dorzucić mięsny dodatek, np. w postaci kotletów z kurczaka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – Składniki: Składniki na pieczone ziemniaki: 5 małych młodych ziemniaków – razem ok. 470 g 1 łyżka oleju rzepakowego pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki czosnku granulowanego sól do smaku Składniki na pieczone białe szparagi: 1 pęczek
Kulinarne Przebojemałej przerwie, wracam do Was z prawdziwym, sezonowym rarytasem. Wyjątkowo delikatną zupą-krem z białych szparagów, która sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje jak i na co dzień. Cudownie lekka z subtelnie słodką nutą, zachwyca nas za każdym razem, kiedy tylko ją przygotuję. Do jej przyrządzenia potrzeba naprawdę niewiele: pęczek świeżych białych szparagów oraz kilka szalotek, których w tym przypadku(...)jest zdecydowanie delikatniejszy i bardziej słodki… jak to mówią „Diabeł tkwi w szczegółach”. Resztę składników bez problemu każdy znajdzie w swojej kuchni. Nie przegapcie okazji, najlepsze szparagi dostaniemy właśnie teraz, na przełomie wiosny i lata, sezon na nie nie trwa zbyt długo, dlatego warto ich wypatrywać na bazarkach, a te najświeższe i najsmaczniejsze przynieść ze sobą
Fitsweet.meZupa szparagowa. Krem z białych szparagów – czyli obowiązkowa zupa w sezonie szparagowym! :) Ma ona delikatną, kremową konsystencję i wyjątkowy smak białych szparagów, a całość przyozdobiona jest aromatycznym, świeżym koperkiem. Zachęcam również przeczytać artykuł: Szparagi przepisy, jak kupować, obierać i gotować szparagi? @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right(...)width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa szparagowa. Krem z białych szparagów. – Składniki: 1,5 bulionu warzywnego lub drobiowego (np. rosołu lub bulion z tego wpisu: bulion warzywny – przepis ) 2 średniej wielkości ziemniaki (najlepiej młode) – ok. 200g 1 pęczek
Kulinarne Przebojemałej przerwie, wracam do Was z prawdziwym, sezonowym rarytasem. Wyjątkowo delikatną i aksamitną zupą-krem z białych szparagów, która sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje jak i na co dzień. Cudownie lekka z subtelnie słodką nutą, zachwyca nas za każdym razem, kiedy tylko ją przygotuję. Do jej przyrządzenia potrzeba naprawdę niewiele: pęczek świeżych białych szparagów oraz kilka szalotek, których(...)jest zdecydowanie delikatniejszy i bardziej słodki… jak to mówią „Diabeł tkwi w szczegółach”. Resztę składników bez problemu każdy znajdzie w swojej kuchni. Nie przegapcie okazji, najlepsze szparagi dostaniemy właśnie teraz, na przełomie wiosny i lata, sezon na nie nie trwa zbyt długo, dlatego warto ich wypatrywać na bazarkach, a te najświeższe i najsmaczniejsze przynieść ze sobą
Fitsweet.meSzparagi bez wątpliwości są zdrowe, smaczne i proste w przyrządzaniu. Z opinii znajomych wnioskuję, że wiele osób boi się ich przygotowywania, jednak zupełnie niepotrzebnie. Według mnie najlepsze szparagi to te ugotowane, podane z sosem holenderskim czy po prostu z masłem. Sezon na szparagi zaczął się już kilka tygodni temu, a potrwa jeszcze mniej więcej miesiąc, do końca czerwca. Właśnie teraz(...)jest okres, w którym można kupić je praktycznie wszędzie, w rozsądniej cenie. Ciekawostką jest, że w Polsce zbiera się ponad 3000 ton tych smacznych warzyw. Czy warto jeść szparagi? Oczywiście! 1. Szparagi są mało kaloryczne Zawierają tylko 15 kalorii w 100 gramach szparagów! Jeden szparag składa się z 94% wody, co oznacza, że może codziennie gościć w naszym jadłospisie! Szparagi
Kuchnia Bazylii