Risotto ze szparagami Risotto ze szparagami Risotto ze szparagami. Ach, kocham szparagi ! Najbardziej te zawijane w boczek oczywiście, ale żeby było inaczej, zrobiłam risotto. Szczerze, po jego zrobieniu i spróbowaniu uciekłam z kuchni bo balam się, ze nie dam rady i całe zjem. Tak, naprawdę, wyszło boskie ! Jeśli zaczynasz przygodę ze szparagami to polecam Ci mój wpis Szparagi(...)mnie duza porcja dla 4 osób ) Risotto ze szparagami 500 gram szparagów zielonych 1 duża cebula 1,5 szklanki ryżu 2 łyżeczki posiekanego czosnku 0,5 szklanki wina białego ( u mnie 0%) 2 duże łyżki drobnych kawałków parmezanu 3 łyżki masła 3 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz 200 ml wywaru drobiowego ( może być z kostki byle z dobrym eko składem
Kuchnia na wzgórzusię tych wszystkich “masterchefów”, “top chefów” itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała(...)pyszna, wiosenna “ Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem “. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. “superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do “Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył
Moja DelicjaPamiętam czasy, kiedy obojętnie przechodziłam obok koszyka ze szparagami. Spróbowałam kiedyś białych i kompletnie nam nie zasmakowały. Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, i … się zakochałam 🙂 W tym roku zrobiłam tyle dań ze szparagami, że aż wstyd iż się z Wami nimi wszystkimi nie podzieliłam 🙁 Postaram się to nadrobić, zaczynając(...)dzisiejszego przepisu. Dzisiaj bowiem polecam pieczone zielone szparagi z upieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi i pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Pieczone szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege
Moja DelicjaJajka za szparagami doskonale smakują o każdej porze dnia. To może być obfite śniadanie lub lekki lancz, albo wcześniejsza kolacja. Czas: 10 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jajka ze szparagami – idealne na śniadanie Super proste i bardzo smaczne dnie. Jajka ze szparagami są pyszne i bardzo ładnie przy tym się prezentują. Wiadomo je się oczami, najważniejsze(...)jednak walory smakowe. Szparagi same w sobie są warzywem bardzo smacznym i niewiele, a właściwie nic poza solą nie jest potrzebne, żeby zjeść je ze smakiem. Jajka ze szparagami zostały jednak przygotowane w sposób wydobywający z tego pysznego warzywa jeszcze więcej dobroci. Posiekane na długie wstążki szparagi zachowują swój lekko orzechowy smak, nadal są jędrne, ale przy tym bardzo delikatne
Niedzielny kucharzLubicie szparagi? Ja bardzo, ale jędrne i chrupiące, a nie szparagową papkę (no chyba, że mówimy o zupie krem ;) ). Dlatego bardzo często wybieram pieczenie zamiast gotowania. Dzięki temu szparagi pozostają pięknie zielone, kruche i delikatne. Dodatkową zaletą pieczenia jest to, że nie trzeba stać przy kuchence. Po prostu szparagi rozkładamy w jednej warstwie na blaszce, doprawiamy oliwą i tak trafiają(...)piekarnika. Oliwa z oliwek nie dość, że daje niesamowity aromat, to dodatkowo chroni szparagi przed zwiędnięciem podczas pieczenia. Tak upieczone szparagi mogą być samodzielnym daniem, np. z kawałkiem bagietki lub dodatkiem do dania głównego. Wystarczy razem ze szparagami upiec krewetki, łososia lub jajo. Mam nadzieję, że tak przygotowane szparagi przypadną Wam do gustu tak samo, jak mnie. szparagi, wege przystawki
Pełny talerzKeto focaccia ze szparagami i pomidorkami Kuchnia włoska – nr 1 na świecie…? No i wzięło mnie na kuchnię włoską . Miałam właśnie zamiar napisać, że jest to mój ulubiony rodzaj kuchni, który jednak – ze względu na rodzaj stosowanej diety – nie jest przeze mnie szeroko stosowany… Ale chyba bym skłamała… Po głębszym zastanowieniu dochodzę bowiem do wniosku, że nie jestem w stanie(...)nią spotkania, walory zdrowotne, prostotę i dostęp do świeżych produktów. Jednak równie mocno lubię smaki azjatyckie i różne inne, których dokładnego pochodzenia nawet nie znam… Focaccia lniana ze szparagami i pomidorkami Wspomnienia kulinarne wiecznie żywe Włochy to jednak mekka smakoszy. Tam naprawdę można dobrze zjeść! Każdy region ma swój lokalny koloryt, który odbija się mocno na kuchni. To jakby
Modern Cave GirlSynuś przyjechał w odwiedziny, więc mamusia ugotowała pyszny obiad , kurczak ze szparagami w kremowym sosie. Uwielbiam szparagi. Moja rodzina uwielbia szparagi. Właśnie pojawiły się pierwsze szparagi i nie pozostało mi nic innego jak przyrządzić kurczaka ze szparagami. Kurczak ze szparagami świetnie pasuje z sosem o cytrynowym smaku. Lubię dodać do cytrynowego sosu odrobinę czosnku i parmezanu. Parmezan nie tylko zagęszcza(...)również nadaje mu fajnego smaku. Taki cytrynowy sos można przyrządzić też tylko do samych szparagów zielonych czy białych. Kurczak ze szparagami 4 porcje Składniki: 2 łyżki masła 900 g odfiletowanych udek z kurczaka 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 500 g zielonych szparagów 1 mała cebula 550 ml śmietanki, 30% 150 ml bulionu z kurczaka 30 g parmezanu 1 cytryna
codojedzeniaChoć do sezonu na szparagi jeszcze mamy chwilkę, ja już na tyle nie mogłam się doczekać, że połakomiłam się na pęczek. A nawet dwa. Miałam ambitny plan przygotować je na wielkanocny obiad, ale jak wiecie trochę mi się pochorowało. I tak sobie owe szparagi jeszcze trochę poczekały na swój czas. Szparagi – dlaczego warto. Białe szparagi (zielone zresztą też, ale dziś(...)Zwykle są dość grube i przed przygotowaniem należy je obrać ze skórki, gdyż inaczej będą łykowate, trudne po pokrojenia i twarde włókna popsują całą przyjemność z ich jedzenia. Białe szparagi mają delikatny, choć wyrazisty smak i naprawdę trudno je pomylić z czymkolwiek innym. Białe szparagi Warto zwrócić na nie uwagę, ponieważ są bogate w potas, fosfor, magnez oraz wapń. Zawierają
Kate's KitchenSezon na szparagi pomału dobiega końca, jednak jeszcze będziemy w stanie kupić świeże szparagi. Z tych na pierwszy rzut oka niepozornych warzyw możemy przygotować wyśmienite dania. Warto korzystać póki jeszcze można je kupić… Tym razem pokażę Wam jak przygotować szparagi w szynce parmeńskiej… danie to będzie idealnie się nadawało zarówno na obiad, jak i na romantyczną kolację. Przepis(...)niezwykle prosty, szybki w przygotowaniu i całą pewnością zachwycicie nim swoich gości. Do szparagów warto podać delikatną sałatkę. Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej – składniki pęczek szparagów 10-12 plastrów szynki parmeńskiej (tyle ile będziemy mieli szparagów) odrobina oliwy Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej – przepis Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, a następnie wkładamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kariera szparagów w kuchni zaczęła się już 4,5 tysiaca lat temu. Ich zdecydowanymi entuzjastami byli Rzymianie. Szparagi uchodziły wówczas za szczególny przysmak. Sama nazwa wywodzi się jednak od greckiego słowa „asparagus” – młody pęd. Z Włoch szparagi wyruszyły na podbój Europy. Nie był to jednak podbój błyskawiczny, gdyż pierwsza wzmianka o tych warzywach we Francji pochodzi dopiero(...)elit, ale ich uprawa odbywała się głównie w przyklasztornych ogródkach. Na przełomie XVIII w. dotarły wreszcie do Polski, ale ich regularna uprawa rozpoczęła się dopiero w XIX w. Obecnie szparagi uprawia się prawie we wszystkich krajach świata. Sezon szparagowy trwa od połowy kwietnia do końca czerwca. Tym razem przepis na szparagi zawijane – wypróbowany i podesłany przez moją Mamę. Składniki
mojewypiekiinietylkoKariera szparagów w kuchni zaczęła się już 4,5 tysiaca lat temu. Ich zdecydowanymi entuzjastami byli Rzymianie. Szparagi uchodziły wówczas za szczególny przysmak. Sama nazwa wywodzi się jednak od greckiego słowa „asparagus” – młody pęd. Z Włoch szparagi wyruszyły na podbój Europy. Nie był to jednak podbój błyskawiczny, gdyż pierwsza wzmianka o tych warzywach we Francji pochodzi dopiero(...)elit, ale ich uprawa odbywała się głównie w przyklasztornych ogródkach. Na przełomie XVIII w. dotarły wreszcie do Polski, ale ich regularna uprawa rozpoczęła się dopiero w XIX w. Obecnie szparagi uprawia się prawie we wszystkich krajach świata. Sezon szparagowy trwa od połowy kwietnia do końca czerwca. Tym razem przepis na szparagi zawijane – wypróbowany i podesłany przez moją Mamę. Składniki
mojewypiekiinietylkoSzparagi to wielka skarbnica witamin i składników mineralnych potrzebnych naszemu organizmowi. Są szczególnie polecane kobietom w ciąży, bowiem odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, a także wspomagają karmienie piersią. Wyróżniamy 3 rodzaje szparagów: białe , zielone , fioletowe . Zielona odmiana szparagów jest najbardziej delikatna. Zielone szparagi z szynką parmeńską - składniki: pęczek zielonych szparagów (ok. 12-15 szparagów) szynka parmeńska (tyle plasterków ile mamy(...)szparagów) łyżka masła sól Zielone szparagi z szynką parmeńską - przepis: Zielonych szparagów nie obieramy, tylko myjemy pod bieżącą wodą. Następnie obcinamy zdrewniałe końcówki i wkładamy je do osolonej, gotującej się wody. Najlepiej ustawić je pionowo, tak aby końcówki były ugotowane na parze. Nic się jednak nie stanie jak ugotujemy je na leżąco. Szparagi gotujemy przez 10 minut. Ugotowanie, osuszone szparagi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Miłość do szparagów kwitnie a tydzień ze szparagiem trwa. Córcia przeglądając najnowszą KUCHNIĘ zachwyciła się jednym z przepisów i zamówiła sobie go na obiad. Danie łatwe w przygotowaniu, lekkie ale sycące, bardzo pachnące i pełne smaku. Z lekka nutką cytryny i nie dominującym smakiem czosnku. Dla mnie wiosenny hit makaronowy! Wiosenne spaghetti z pesto, z zielonych szparagów i natki
Dzieje kuchennej WiewióryAsparagus on salad. Składniki. 10 szt. szparagi zielone 5 plasterków szynka parmeńska sałata mix 10 szt. oliwki czarne 10 szt. oliwki zielone 5 szt. pomidorki koktajlowe 5 szt. kapary 5 szt. pomidory suszone 2 dag parmezan ocet balsamiczny 1 jajko 0,5 łyżeczki ocet sól 5 dag parmezan 0,5 łyżeczka olej Wykonanie. Przygotować koszyczek z parmezanu. Papier(...)Przytrzymując papier uformować dłońmi brzegi koszyka. Przy odrobinie wprawy możemy wielkość i kształt koszyka formować dowolnie. Sałatę najlepiej różną, rozłożyć na półmisku , obłożyć oliwkami, pomidorami, kaparami. Skropić octem balsamicznym. Szparagi blanszować 3 minuty w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć plastrami szynki parmeńskiej i zapiekać 8 minut pod grillem w piekarniku. Jajko w koszulce ugotować w lekko zakwaszonej
Kulinarny karnet ChristopheraAsparagus is my love. Składniki. 0,5 kg szparagi białe 3 plastry szynki gotowanej 10 dag mozzarella 0,5 szt ciasto francuskie sól cukier zioła prowansalskie 1 jajko czarny sezam Sos. 1 ząbek czosnek 1 łyżka majonez curry koperek sok z cytryny przyprawa do potraw Kucharek Wykonanie. Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, koperkiem, sokiem(...)cytryny, curry i dodać odrobinę Kucharka. Szparagi obgotować w wodzie z solą i cukrem. Plastry szynki lekko posmarować sosem czosnkowym i posypać startą mozzarellą. Na każdym plastrze położyć 2 - 3 szparagi i całość zawinąć w szynkę. Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem paski i owinąć nimi szynkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać uprażonym czarnym sezamem i wstawić
Kulinarny karnet ChristopheraFestiwal szparagowy cały czas trwa ! Tym razem na talerzu ląduje frittata. Frittata doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z odrobiną majonezu lub sama. Frittata ze szparagami Składniki: 10 szparagów ugotowanych na parze 6 jajek sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej olej Wykonanie: Jajka i przyprawy miksujemy w misce. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Układamy(...)niej ściśle szparagi, zalewamy masą jajeczną i smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną. Następnie frittatę odwracamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki, na patelnie nalewamy odrobinę tłuszczu. Smażymy 2-3 minuty
Kulinarne przygody GatityZawsze do obiadu podaję surówkę albo przetwory, jednak w okresie letnim jako dodatek do obiadu wykorzystuję sezonowe warzywa, takie jak fasolka szparagowa, kalafior czy szparagi. Zazwyczaj każde z tych warzyw podaję ugotowane z bułką tartą, jednak czasami też staram się wymyślić coś nowego i dziś postawiłam na białe szparagi smażone na maśle . W ten sam sposób przygotowywałam już zieloną odmianę(...)dłużej, aby były miękkie. Ja postanowiłam je przed podaniem posypać prażonym sezamem, ale można go zastąpić także ziarnami słonecznika albo usmażonymi, pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku. Tak więc białe szparagi smażone na maśle to szybki, prosty i pyszny dodatek do obiadu w sezonie. Ja podałam do nich kotleta schabowego oraz ugotowane, młode ziemniaki. Całość wyszła przepyszna. Jest to jeden
Danka PichciZielone szparagi w cieście francuskim to prosta i smaczna przekąska, która sprawdzi się na każdej domowej imprezie. Można je też przygotować na ciepłą kolację. Miękkie i jędrne szparagi zawinięte w pachnący, wędzony boczek i ciągnący się żółty ser, a całość w delikatnym cieście francuskim to połączenie bardzo smaczne. Zielone szparagi w cieście francuskim to danie, które zachwyca swoim smakiem(...)robi się szybko. Ja do zrobienia tej przekąski wykorzystałam boczek wędzony, ale można go zastąpić inną wędliną, np. szynką szwarcwaldzką. Szparagi można zawijać w ciasto francuskie na dwa sposoby: tak, jak u mnie łącząc przeciwległe rogi ciasta lub zawijając ciasto w rulon począwszy od jednego boku do drugiego. W każdym przypadku przekąska będzie smakowała tak samo. Ser w plastrach można
Danka PichciOmlet ze szparagami i szynką Super pomysł na szparagi na maśle i jajka, czyli puszysty omlet ze szparagami. Prosty przepis na pyszne i pożywne danie z kilka składników. Może mój omlet ze szparagami i otrębami także Tobie się spodoba. Otręby owsiane to zdrowszy zamiennik dla mąki. Na co dobre są otręby? Na wszystkie choroby cywilizacyjne. A więc czym więcej nowoczesnych(...)wynalazków, przetworzonej żywności tym chętniej sięgajmy po otręby. Omlet ze szparagami i szynką na śniadanie jak i na kolację. Jak przygotować szparagi na patelni ? Szparagi na patelni z masłem i jajkami Omlet ze szparagami i szynką lub boczkiem. Tak samo możesz przygotować omlet w wersji bez mięsa np. omlet ze szparagami i fetą lub innym serem. Kiedy najlepiej jeść otręby
Dieta moja pasjaPieczone szparagi z cytryną to pomysł na szybkie danie, który przygotujemy w kilkanaście minut. Klasycznie szparagi powinno się ugotować, jednak aby pozostały jędrne, chrupkie warto je upiec. Sezon na szparagi nie jest bardzo długi, więc powinniśmy z niego korzystać tak dużo jak się da. Przygotowanie szparagów jest dziecinnie proste i nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych. Składniki pęczek zielonych(...)szparagów 1 cytryna czarny pieprz 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny szczypta soli Pieczone szparagi z cytryną – jak przygotować Przygotowanie tego dania powinniśmy zacząć od umycia szparagów i odcięcia, albo odłamania zdrewniałych końcówek. Zazwyczaj zielone, młode szparagi nie mają ich zbyt wiele. Szparagi układamy na blasze do pieczenia, albo naczyniu do zapiekania. Teraz przyszła kolej na przygotowanie marynaty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak ze szparagami i kasza bulgur na lekki i zdrowy obiad. Smaczne i lekkostrawne danie, które zrobisz w 30 minut. Przepis na szybki obiad z piersi kurczaka i zielonych szparagów w aromatycznym sosie curry. Łatwe do przygotowania danie na zdrowy obiad z piersi kurczak, zielonych szparagów w kremowym i bardzo aromatycznym sosie curry. U mnie w sezonie na szparagi musi(...)być ten pyszny kurczak ze szparagami i do tego obowiązkowo kasza bulgur . Pierś kurczaka w sosie curry jest bardzo soczysta i nawet po wystudzeniu smakuje rewelacyjnie. Zielone szparagi są dość delikatne i łatwo je zbyt mocno rozgotować, dlatego nie wydłużać czasu podanego w przepisie na ich gotowanie. Tak samo jest z przygotowaniem piersi z kurczaka, wystarczy krótko je obsmażyć
Kuchcik gotujemożecie zaserwować znajomym na ogrodowym przyjęciu, a w przypadku braku pogody, przygotować także na patelni grillowej lub w piekarniku. Są to roladki z kurczaka z pesto rosso, mozzarellą oraz szparagami. Czy Wy też nie wyobrażacie sobie maja bez zielonych szparagów? Roladki z kurczaka ze szparagami wyglądają bardzo efektowne, choć robi się je niezwykle prosto. Dzięki dodatkowi Pesto Rosso(...)Monini, które przygotowane jest na bazie suszonych pomidorów, roladki są bardzo aromatyczne. W połączeniu z ciągnącym się serem i chrupiącymi szparagami, otrzymujemy naprawdę wyjątkowe danie. Najlepiej w tej potrawie sprawdzą się bardzo cienkie szparagi, wtedy możecie dodać je do roladek na surowo. Grubsze szparagi warto jest wcześniej zblanszować, czyli krótko obgotować we wrzącej wodzie. Ja nalewam wodę na dużą
Chilli Czosnek i OliwaSezon na szparagi w pełni. Warto z niego korzystać! Dzisiaj przepis na lekkie danie obiadowe, idealne na ciepły, majowy dzień - makaron z cukinii z zielonymi szparagami. Grillowane szparagi są pyszne, a wymieszane z cukiniowym makaronem i polane sokiem z grillowanej cytryny tworzą smaczny i lekki posiłek. Jeżeli nie dysponujecie urządzeniem do robienia makaronu z cukinii ( np takim(...)każdy z nich w cienkie paski. Można też cukinię pokroić w nieco grubsze niż makaron słupki, trzeba będzie ją nieco dłużej dusić. Bardzo polecam! Makaron z cukinii z zielonymi szparagami - przepis składniki ( 2 porcje) 2 średnie cukinie skórka starta z 1/2 cytryny ząbek czosnku sól pieprz 500 g zielonych szparagów 2 grube plastry cytryny sól pieprz oliwa do podania
Stare GaryHmorapatik- to szparagi lub grzyby smażone w cieście. Hmor- to po ormiańsku ciasto, stąd się wzięła ta nazwa. Uwielbiam szparagi i bardzo często jadam je przyrządzone w ten właśnie sposób. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo często smażę hmorapatik wieczorem, aby rano zjeść na śniadanie pyszne szparagi w cieście. W Armenii w ten sam sposób przyrządza(...)się również pieczarki, które podaję się jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach. Spróbujcie Składniki: – 1 pęczek szparagów (500g) – 2 jajka – 150g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 200ml wody – 1/2 łyżeczki soli – 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) Od siebie dodaję 1/2 łyżeczki kurkumy, aby ciasto miało ładny, żółtawy kolor Szparagi umyć, w razie
Smaki ArmineTortilla ze szparagami, makaron primavera, three cup chicken, gyros z pitami domowej roboty i gnocchi ze słodkich ziemniaków – tak wygląda menu na ten tydzień, niezwykle różnorodne jeśli chodzi o smak. Pięć obiadów dla dwóch osób (choć jedzenia spokojnie wystarczy dla trzech) kosztowało nas na około 140 zł. Przepisy na szparagi na 3 sposoby W tym tygodniu zapraszamy(...)podróż dookoła kulinarnego świata: od Tajwanu przez Grecję, Włochy, Hiszpanię po Stany Zjednoczone. Początkowo planowaliśmy zrobić tematyczne menu oparte o szparagi, na które właśnie zaczął się sezon, ale ostatecznie uznaliśmy, że, choć jest to bardzo smakowite warzywo, to pięć dań szparagowych to już jednak za dużo. Poza tym podczas zakupów okazało się, że w sklepie są tylko szparagi o łodygach
Niedzielny kucharzOmlet ze szparagami to propozycja na pyszne śniadanie, idealne na leniwy poranek. Omlet przygotowany w poniższy sposób to cenne źródło kwasu foliowego i wapnia, więc sprawdzi się idealnie jako danie na śniadanie dla kobiet w ciąży, o ile użyjecie oczywiście sera pasteryzowanego (takie informacje na pewno będą podane na opakowaniu). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić omlet ze szparagami? Omlet(...)szparagami wyśmienicie smakuje z dodatkiem sera Gruyère (jeśli jesteście w ciąży, to zwróćcie jednak uwagę, by był on z mleka pasteryzowanego, ponieważ w sklepie częściej można napotkać na ten z mleka niepasteryzowanego – a tego nie zaleca się w ciąży), czyli szwajcarskiego sera, który produkowany jest z krowiego mleka. Ma on łagodny oraz lekko orzechowy smak. Jeśli nie możecie
Kulinarne PrzebojeRoladki z kurczaka ze szparagami – to pomysł na obiad, idealny w sezonie szparagowym, który mamy właśnie w pełni :) Jeśli lubicie szparagi tak samo jak my, to koniecznie wypróbujcie te drobiowe roladki ze szparagami pieczone w piekarniku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szparagi z tego przepisu wychodzą pysznie chrupiące, a mięso z kurczaka idealnie soczyste. Dodatkowo mięso nabiera przyjemnego aromatu boczku(...)szynki długo dojrzewającej. Roladki z kurczaka ze szparagami to danie, które pięknie się prezentuje i smakuje bardzo wykwintnie, a jednocześnie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z kurczaka ze szparagami – Składniki: 1 duży pojedynczy filet z piersi kurczaka – ok. 400 g 8 cienkich plastrów boczku wędzonego surowego lub szynki długo dojrzewającej 12 sztuk
Kulinarne PrzebojeSezon szparagowy trwa, a nie jest on długi, więc trzeba to wykorzystać. Warto wspomnieć, że przy tym daniu nie napracujecie się za bardzo. Za to szparagi zachwycą smakiem i aromatem. Jak przygotować szparagi? Użyliśmy zielonych szparagów, bo są mniej łykowate i bardziej delikatne. Danie jednak możecie skomponować z obu rodzajów tego warzywa. Najlepiej wybierać szparagi niezbyt grube i świeże(...)Białe szparagi najlepiej obrać od góry (poza kwiatem) obieraczką do warzyw lub nożykiem; zielonych obierać nie trzeba. Od szparagów, czy białych, czy zielonych, należy odciąć dolną cześć (ok. 1/3), gdyż jest ona twardsza i łykowata. Przygotowane, opłukane szparagi są gotowe, aby upichcić z nich obiad. Szparagi pieczone z oliwą i czosnkiem Porcja dla 1-2 osób Potrzebujemy: pęczek szparagów
Bananowe Poleczerwiec to prawdziwy szał na szparagowe przepisy, nic dziwnego tyle właśnie trwa sezon na to wykwintne warzywo. Jak przyrządzić szparagi? Pomysłów jest bardzo wiele. Zapraszam do mojej galerii przepisów, którą uzupełniam z każdym nowym sezonem o nowe ciekawe dania ze szparagami. Znajdziesz u mnie przepisy na białe, zielone, a nawet fioletowe szparagi. Wybrałam kilka klasyków i moim zdaniem najciekwszych szparagowych(...)pomysłów. Klikając na link pod zdjęciem przyjdziesz do przepisu. Wiele innych, ciekawych szparagowych inspiracji znajdziesz klikając w Etykiety - następnie - Szparagi. Zapraszam do przejrzenia przepisów, a nóż znajdziesz ciekawą inspirację! Białe szparagi z sosem holenderskim to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wbrew pozorom sos holenderski jest bardzo łatwy do samodzielnego przygotowania. Nie jest jednak bez wad - ma multum kalorii! https://frosch.blogspot.de/2015/05/sos-holenderski-i-biae-szparagi.html
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na lekki, iście wiosenny obiad. Delikatne, gotowane zielone szparagi, jajko w koszulce z półpłynnym żółtkiem rozpływającym się po przecięciu powłoki białka i proste dodatki w postaci kaszy jęczmiennej i startego gotowanego buraka. Całość posypana szczyptą prażonych ziaren. Jest pięknie! Kiedy pojawiają się szparagi, to znak, że jest już wiosna! Kwiecień i maj to dla mnie sezon na szparagi(...)wiem czemu, szparagi mają złą sławę, jeśli chodzi o ich przygotowanie. Prawda jest taka, że nie trzeba z nimi wiele robić, żeby były dobre. Wystarczy tylko odłamać zdrewniałe końce (ale ich nie wyrzucać, można z nich zrobić bardzo smaczną zupę ), a sprężyste i młode pędy zanurzyć w osolonym wrzątku i gotować zaledwie kilka minut. Wyłowić i są gotowe. Idealnym dodatkiem
DietologZielone szparagi są nie tylko zdrowe i pyszne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie musimy ich obierać – wystarczy, że obetniemy zdrewniałe końcówki. Zobacz jak przygotować szparagi Jak przygotować zielone szparagi googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Do gotowania szparagów używamy wysokiego i wąskiego garnka – możemy również zdecydować się na zakup specjalnego naczynia. Posiada ono sitko, dzięki któremu(...)łatwiej wyciągniemy szparagi z wody. Podczas gotowania szparagi powinny być ułożone pionowo, a główki muszą wystawać ponad linię wody. Wygodnym sposobem jest związanie szparagów nitką, by utrzymywały się w tej pozycji. Wodę solimy. Możemy również dodać trochę mleka i cukru. Zielone szparagi gotujemy pod przykryciem około 8 min, sprawdzając ich miękkość widelcem. Przygotowane powinny zachować swój kolor, a także być
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zaczął się sezon na szparagi, więc tym razem chciałabym zaproponować Wam jedno z moich ulubionych dań z udziałem szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do innych ciast naleśnikowych, japońska tempura (która wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii, lecz z Portugalii) jest bardzo delikatna i lekkostrawna, ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się(...)kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSezon na szparagi w pełni więc ie może na Kulinarnyblog.pl zabraknąć przepisów właśnie ze szparagami. Zielone szparagi z jajkiem sadzonym to bardzo klasyczne danie, szybkie w przygotowaniu i świetnie nadające się na romantyczne, niedzielne śniadanie :) Tak, tak... właśnie w takiej postaci podałem je Madzi :) Jeśli nie będziecie bardzo głodni, to świetnie sprawdzi się także, jako lekki obiad w upalne(...)Zielone szparagi z jajkiem sadzonym - przepis: Odcinamy ze szparagów zdrewniałe końcówki, a następnie wkładamy je pionowo do gotującej się wody. Gotujemy przez 8 minut. Wodę wcześniej dosładzamy łyżeczką cukru i solimy łyżeczką soli. Kiedy szparagi będą się gotować na patelnię wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy pod przykryciem. Najlepiej, aby żółtka po usmażeniu były jeszcze płynne. W tym samym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Będąc na Dolnym Śląsku, przejeżdżałam obok plantacji szparagów. SZPARAGI PROSTO Z POLA głosił napis. Nie mogłam sobie odpuścić. Zjechałam z autostrady, prosto na to pole i zakupiłam kilka kilo. Już po przygotowaniu żałowałam, że nie kupiłam więcej... Na szczęście nie musiałam ich sama wykopywać ;) Mój nowy sposób na chrupiące szparagi poniżej. Królewicz mąż mówi, że w takiej postaci lubi(...)najbardziej. 2-3 pęczki szparagów zielonych i białych ( ja najbardziej lubię zielone ) sól morska świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki masła DODATKI: 1-2 jajka 3 plastry wędzonego łososia na porcję Zielone szparagi są łatwiejsze w przygotowaniu bo nie trzeba ich obierać. Jak są bardzo świeże można tylko odłamać zdrewniałe końcówki i ewentualnie obrać 1/3 długości
Jemy PijemyZielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską i do tego z klasycznym sosem holenderskim. Delikatne, chrupkie szparagi lekko podpieczone z grubo mielonym pieprzem, zawinięte w jedną z najlepszym szynek świata i polane aksamitnym sosem holenderskim (oczywiście ubijanym ręcznie, bez żadnych fiksów!). Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim to coroczny hit sezonu. Składniki: – 1 pęczek zielonych szparagów – szynka(...)parmeńska (lub inna szynka suszona, np. serrano, szwardzwaldzka) w odpowiedniej do szparagów ilości (szparagi można zawijać pojedynczo, po 2 sztuki lub po 3) – pieprz świeżomielony (gruboziarnisty) – 2 łyżki masła Sos holenderski: – 100 g masła – 1 łyżka soku z cytryny – 4 żółtka – sól, pieprz (najlepiej biały) Wykonanie: Szparagi opłukać, odłamać (względnie odciąć) zdrewniałe końcówki. Każdego
Pociąg Do KuchniSzparagi w sklepach się pojawiają, więc nasze menu urozmaicają. Ja od grillowania ich zaczęłam, bo sezon grillowy rozpoczęłam. Zielone i białe szparagi z salsą z warzyw grillowanych podałam i zapewniam w nich się rozsmakowałam. Składniki : 200 g szparagów zielonych, 200 g szparagów białych, 40 pomidorków koktajlowych, ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części(...)cytryny, listki świeżego oregano, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka ketchupu pikantnego, ¼ małej papryczki chili (drobno posiekaną), sól himalajska do smaku, olej rzepakowy Rapso. Przygotowanie: Szparagi płuczemy i osuszamy. Białe szparagi obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką, aby nie pozostały żadne włókna. Następnie obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki
Moniki Smakołykimiałam ochotę zjeść konia z kopytami. A, że koniki kocham to postanowiłam zrobić tylko risotto ;)Takie jak lubię: "brejowate", kremowe i intensywne w smaku. Risotto ze szparagami na zakończenie mundialu i sezonu szparagowego. W planach mam jeszcze risotto z bobem oraz z botwiną. Tak, więc odwiedzajcie moją stronkę :) jest to wersja risotto bez winaSkładniki:400 g ryżu(...)arborio 1 pęczek zielonych szparagów (wcześniej pogdotowanych)1 duża cebula2 ząbki czosnku4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)400 g zielonego groszku (u mnie mrożony)świeżo mielony pieprzsól50 g parmezanu W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 250g szparagów zielonych lub białych 1 grapefruit Sos. 100ml śmietany 3 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki mięty ,świeżej ,posiekanej sól ,pieprz Wykonanie: Szparagi obrać ,ugotować we wrzącej wodzie z solą i cukrem . Osączyć i ostudzić. Odciąć główki ,a resztę łodygi pokroić na 1-2 cm kawałki. Grapefruit dokładnie obrać i pokroić na małe kawałki. W miseczkach(...)kielichach ułożyć szparagi i kawałki grapefruita i polać sosem przygotowanym z podanych składników. Ta prosta przystawka na pewno zasmakuje każdemu
Kulinarny karnet Christophera