tartę ze szparagami upiekłam po raz pierwszy w tym roku, właśnie na otwarcie sezonu szparagowego. Przyznam, że nie za często sięgam po szparagi, chyba dlatego, że dość ciężko je kupić nawet w sezonie. Moje lokalne warzywniaki nie za bardzo uwzględniają szparagi w swoim zaopatrzeniu. A szkoda, bo smakują wybornie. Szkoda, że sezon na nie jest taki krótki, warto więc(...)specjalne kulki do obciążania tart, ale jeszcze się ich nie dorobiłam Fasola lub groch są o tyle fajne, że możemy również wykorzystywać je wielokrotnie. Ważne, aby kupić dobre szparagi. Jeśli kupimy szparagi stare, o zbyt zdrewniałych łodygach, będą one niestety gumiaste, łykowate i twarde. Zielone szparagi nie wymagają obierania, jeśli użyjecie białych, to niestety trzeba będzie to zrobić. Ja obcinam
Mieszam w GarnkuStek z rostbefu ze szparagami – danie za miliony Stek z rostbefu ze szparagami, tak tak jak dla mnie danie za miliony. Czemu ? przeczytajcie dalej :) Stek z rostbefu czemu w towarzystwie szparagów to danie za miliony ? Wołowina ostatnio wg mnie w Polsce osiąga coraz to większą popularność. Otwierają się różne miejsca gdzie można kupić steki sezonowane na sucho(...)stek :) Ale wracając do dania za miliony :) kupiłam 3 piękne steki i tak sobie je pysznie w kilka minut robimy. Spróbujcie, pyszne ! Stek z rostbefu ze szparagami 1 stek ( około 25 dkg ) kilka szparagów 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony pieprz sól do smaku 3 ząbki czosnku
Kuchnia na wzgórzuRozpoczął się sezon na szparagi. Bardzo lubię to warzywo i na blogu możecie znaleźć całkiem sporo przepisów z ich udziałem, jak na przykład tartę ze szparagami czy bardzo prostą w przygotowaniu frittatę ze szparagami , świetnie sprawdzają się w sałatkach czy w towarzystwie makaronów . Szparagi są bardzo wdzięcznym do przygotowania produktem, a dania z ich udziałem są niezwykle efektowne. Dziś postanowiłam(...)przygotować banalnie proste, ale jednocześnie nadspodziewanie smaczne danie ze szparagami w roli głównej - szparagi zawijane w szynkę . U mnie była to szynka szwarcwaldzka, ale równie dobrze sprawdzi się każda inna tego typu szynka (jamon, parmeńska). Tak przygotowane szparagi można podać jako przekąskę lub przystawkę. Świetnie smakują solo, ewentualnie można podać je w towarzystwie świeżego pieczywa. Polecam! Składniki : pęczek zielonych
Codzienne GotowaniePamiętam czasy, kiedy obojętnie przechodziłam obok koszyka ze szparagami. Spróbowałam kiedyś białych i kompletnie nam nie zasmakowały. Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, i … się zakochałam :) W tym roku zrobiłam tyle dań ze szparagami, że aż wstyd iż się z Wami nimi wszystkimi nie podzieliłam :( Postaram się to nadrobić, zaczynając(...)dzisiejszego przepisu. Dzisiaj bowiem polecam grillowane zielone szparagi z upieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi i pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege
Moja DelicjaPamiętam czasy, kiedy obojętnie przechodziłam obok koszyka ze szparagami. Spróbowałam kiedyś białych i kompletnie nam nie zasmakowały. Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, i … się zakochałam :) W tym roku zrobiłam tyle dań ze szparagami, że aż wstyd iż się z Wami nimi wszystkimi nie podzieliłam :( Postaram się to nadrobić, zaczynając(...)dzisiejszego przepisu. Dzisiaj bowiem polecam grillowane zielone szparagi z upieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi i pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege
Moja Delicjatrawiennego. Dziś jeden z obiadów, który świetnie sprawdzi się w ciepłe wiosenne i letnie dni - jajka sadzone! Swoje przygotowałam w papryce, podałam z chrupiącym bekonem, purée z batatów i szparagami, których sezon już dobiega końca. To danie daje nieograniczone możliwości, do jajek można podać zwykłe ziemniaki, kalafior, fasolkę szparagową lub po prostu szklankę kefiru lub jogurtu naturalnego. I tak będzie(...)pycha! :) Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego warto wybrać się do dobrze zaopatrzonego sklepu i kupić je, gdy jeszcze są dostępne. Szparagi to pyszne, zdrowe i lekkostrawne warzywo. Można podać je z masełkiem i bułką tartą lub pieczone albo grillowane, owinięte szynką parmeńską. Ja swoje jedynie lekko podgotowałam i podałam jako dodatek do dania. I tak były pyszne
Cooking MonsterPomysł na wiosenny obiad - szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Niebo w gębie! Danie dla wielbicieli szparagów ♥ Proste i łatwe w przygotowaniu. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem szparagów to zachęcam do przyrządzenia pizzy lub sałatki z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz grzanek . Składniki na 2 porcje: domowy sos holenderski (przepis tutaj ) 1 pęczek zielonych szparagów(...)jajka sól, pieprz Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie! Na zdjęciu powyżej widzicie mój patent na nie rozgotowanie szparagów. Najpierw gotuje końcówki (kilka minut), a pokrywką przyciskam wystające główki szparagów. Gdy końcówki szparagów będą już prawie miękkie
UgotowaćSezon na szparagi rozpoczęty! I uważam to, za powód do szczęścia. To jedno z moich ulubionych warzyw. Nie tylko idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw ale również jako danie główne – od przepysznej zupy szparagowej do sałatki ze szparagów czy prezentowanych dzisiaj szparagów z sosem holenderskim. W sklepach czy na targowiskach mamy do czynienia z trzema rodzajami szparagów. Białymi(...)zielonymi i fioletowymi. I mimo, że są pędami tego samego gatunku rośliny, to ich kolor zależny jest od sposobu hodowli. Szparagi białe, to te najbardziej popularne. Ponieważ rosną pod ziemią nie dociera do nich światło słoneczne. Do spożycia nadają się wyłącznie po obraniu. Niestety tracą przez to znaczną większość składników odżywczych, które znajdują się właśnie w skórce. Szparagi zielone wyrastają
Jacob TastesDzisiaj kupiłam pierwsze szparagi i od razu wiedziałam, że na kolację będzie sałatka ze szparagami. Uwielbiam szparagi i pewnie będę je jadła przez cały sezon. Sałatka z łososiem to nie jedyna sałatka jaką można przyrządzić ze szparagami. Sałatka z tuńczyka z dodatkiem szparagów też jest przepyszna. Nie mówiąc o sałatce z couscous i zielonymi szparagami czy sałatce do grilla , gdzie(...)ziemniaki i szparagi przyjemnie się łączą w smakowitą całość. Sałatka ze szparagami Składniki: 2 porcje 150 g zielonych szparagów 200 g łososia, wędzonego na ciepło 2 jajka różnokolorowa sałata, dowolna ilość 4 łyżki domowego majonezu 1 łyżka szczypiorku, pokrojonego szczypta szafranu sól, sok z cytryny i pieprz do smaku Ugotuj jajka na twardo lub jak ja na pół twardo. Ugotuj
codojedzeniaJuż od dawna miałam ochotę na szparagi z jajkiem na miękko, aż wczoraj kupiłam bardzo ładne i dorodne szparagi i przygotowałam wyśmienite i wytworne śniadanie. Przy okazji dodam może kilka słów o samych szparagach - aby kupić świeże szparagi należy zwrócić uwagę, aby miały zamknięte główki, a ich końce były wilgotne, natomiast łodygi pocierane o siebie powinny charakterystycznie skrzypieć. Szparagi najlepiej(...)przygotować jak najszybciej, nie nadają się do dłuższego przechowywania. Zielone szparagi nie wymagają obierania, trzeba je tylko umyć i odciąć zdrewniałą końcówkę. Najlepiej gotować je w wysokim garnku "na stojąco" główki, nie muszą być zanurzone w wodzie, do ich "obgotowania" wystarczy para unosząca się z garnka, jeśli jednak nie mamy odpowiedniego garnka do gotowania szparagów (istnieją specjalne garnki z sitkiem
Codzienne GotowanieSezon na szparagi w pełni! Nic tylko korzystać z jego uroków i co dzień wracać z zakupów z pęczkiem zielonego lub białego warzywa, prawda? :) Jednak ciągle pamiętam gdy po raz pierwszy je kupiłam i przygotowałam...Lepiej nie wspominać jak to było, ale zbyt dobrze i smacznie na pewno nie :) Dlatego abyście również nie popełnili moich błędów powiem Wam, jak przygotować(...)szparagi :) Zielone czy białe? Szparagi występują w blisko 200 gatunkach (w większości rosną w Afryce), ale w Polsce i na świecie najpopularniejsze są szparagi zielone i białe, więc o nich będzie mowa :) Szparagi białe to nic innego jak szparagi...zielone, jednakże te rosną pod ziemią, nie mając dostępu do światła. Czasem zdarza się, że mają lekko fioletowe główki - nie znaczy
chili & sugarWreszcie nadszedł sezon na szparagi. Nie trwa on zbyt długo więc warto się nacieszyć i nasycić tym warzywem w pełni. Poniżej przedstawiamy kilka rad (dla niewtajemniczonych), jak się zabrać za te małe białe i zielone cuda natury :) Przygotowanie szparagów Szparagi dokładnie myjemy. Białe szparagi należny obrać obieraczką do warzyw lub małym nożykiem. Obieramy dokładnie, aby pozbyć się wszystkich włókien(...)główki w dół. Na końcu odcinamy zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie trzeba obierać (moim zdaniem to ich zdecydowany atut :)). Odłamujemy tylko zdrewniałą końcówkę. W tym celu wystarczy chwycić szparaga i końcówkę, a następnie wygiąć go. Sam pęknie w odpowiednim miejscu. Gotowanie szparagów Szparagi możemy gotować tradycyjnie w wodzie lub na parze. Jeśli decydujemy się na na gotowanie w wodzie idealnie
Kolizje SmakówSzparagi były znane i uprawiane już w starożytności; w Polsce są obecne od połowy XVIII wieku. Związki chemiczne obecne w szparagach, w tym aminokwas asparagina, działają pobudzająco na pracę nerek i regulują gospodarkę wodną organizmu człowieka. Charakterystyczny smak i aromat szparagi zawdzięczają olejkom eterycznym zawierającym siarkę. Jadalne są młode pędy szparagów, a najsmaczniejsze - te świeżo zebrane. Szparagi można przechowywać(...)lodówce, zawinięte w wilgotną ściereczkę. Jeśli zdecydujecie się na pieczenie szparagów, wcześniej warto jest je zblanszować lub podgotować kilka minut na parze. Dzięki temu łatwo ściągniecie z nich skórkę, która czasami jest twardawa i potrafi się ciągnąć. Pamiętajcie, by po zblanszowaniu szparagi zahartować, czyli zanurzyć na mniej więcej minutę w bardzo zimnej wodzie. Dzięki temu przerwany zostanie proces gotowania
W SMAKSłońce łaskawie przebiło się przez chmury, pojaśniało. Wreszcie nie boli głowa i humor dopisuje nie tylko dzieciakom. Zapowiada się całkiem miły dzień i spacer do szkoły
Dzieje kuchennej Wiewióry