Zielone szparagi połączone z boczkiem i serem były tym czego wczoraj potrzebowałam. Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą Zupełnie nie wiedziałam na co mam ochotę i co powinnam zjeść. Ani słodkie ani słone przekąski nie pomagały. W końcu w akcie desperacji otworzyłam po raz dziesiąty lodówkę, zrobiłam przeszukanie i na pierwszy ogień poszły szparagi, mozzarella i boczek. I nie było(...)wyjścia, musiałam coś z nich zrobić. Obyło się bez zbędnego szaleństwa a skończyło na prostych zawijasach. Tak przygotowane szparagi najlepiej sprawdzą się jako przystawka albo przekąska do “wciągnięcia” w trakcie dnia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia strony na Facebooku: MeCooks
mecooksBłyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z dwóch rodzajów sera. Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie Poziom trudności : łatwe Liczba porcj i: 3-4 Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Nie dlatego, że jest nieładna – wręcz przeciwnie, danie takie(...)chwila sięgały po nią małe łapki, a Lulek też zwariował na jej punkcie i domagał się kawałka dla siebie. Ale czy i Was też kusi tarta pełna szparagów i sera zapieczona w chrupiącym cieście? Proponujemy Wam dziś zupełnie niezwykły przepis na szparagi, inspirowany przepisem 1977 r. autorstwa Carla Mirarchi , współwłaściciela restauracji Robert’s (mamy na blogu fantastyczny przepis na idealne
Niedzielny kucharzrozpoczęty. Mąż od kilku dni prosił mnie abym zrobiła jakieś lody. Jako, że jeszcze mam tydzień urlopu to postanowiłam, że zrobię je w weekend. Poprosiłam męża, żeby kupił szparagi, śmietankę i biała czekoladę. Obiecałam mu, że będzie moc... i była. Sezon na szparagi jest krótki, a ich pojawienie się zwiastuje wiosnę. U nas chyba zwiastowały lato bo za oknem prawie(...)Pojawiają się na targach w drugiej połowie kwietnia a znikają pod koniec czerwca. Wybierając szparagi należy wziąć pod uwagę ich twardość. Jeżeli potrzemy 2 szparagi o siebie i będą skrzypiały to można je brać. Możemy również przełamać łodygę aby zobaczyć czy będzie sok. Jeżeli będzie - są świeże. Jeżeli chcemy przyrządzić coś z białych lub fioletowych szparagów to należy je najpierw
Kuchnia w oparachNaładowana warzywami sałatka zwieńczona jajkiem poszetowym, podana z grzankami. Co jest oznaką nadchodzącej wiosny? Bocian? Jaskółka? Nie! Szparagi. Kiedy zaczynają pojawiać się w większej ilości w sklepach znak to niechybny, że wkrótce nadejdą kolejne nowalijki, a wraz z nimi nowy sezon na świeże warzywa. Szparagi to temat rzeka, źródło niewyczerpanych inspiracji kulinarnych, warzywo, które można podawać na surowo, smażone(...)woku, w temperze, grillowane, pieczone, gotowane, pokrojone, posiekane, albo w całości. Są niezwykle wdzięcznym produktem, ponieważ można je bardzo szybko przyrządzić. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na szybkie danie ze szparagami, które można przygotować w kwadrans. Sprawdzi się oni w roli lekkiej kolacji, przekąski i śniadania. Jest tylko jeden warunek jaki muszą spełnić szparagi: muszą być świeże. Łatwo to ocenić przyglądając
Niedzielny kucharzzagęszczanych ziemniakami, śmietaną czy innymi rozmywającymi smak dodatkami jak na przykład mąka. To nie kartoflanka, żeby ziemniaki grały w zupie-krem główne skrzypce ! A jeśli dodacie je do delikatnych szparagów tak właśnie się stanie. Śmietana też je zabija – jest za bardzo oczywista, tłumi ich naturalny smak, ma za mało tłuszczu żeby charakter szparagów wydobyć i podkreślić. A mąka(...)cóż, nie ma prostszego zagęstnika, prawda? Ale tahina i cytryna… Nie pomyślelibyście o tym, prawda? W połączeniu ze szparagami to kosmos na podniebieniu! Zróbcie tą zupę na zakończenie szparagowego sezonu – długo o niej nie zapomnicie a za szparagami zatęsknicie jeszcze bardziej. Cała praca nad tą zupą to dosłownie pół godziny – a kończymy z daniem godnym przynajmniej jednej gwiazdki Michelin
Karo in the KitchenPrzedwczoraj usłyszałam na straganie z warzywami jak sprzedawca mówił do kupującego przede mną – „trzeba brać szparagi bo jeszcze dwa tygodnie i się skończą”. Pospiesznie więc wzięłam pęczek bo rzeczywiście jakoś w tym sezonie mało poszalałam ze szparagami. Powstały więc kluski z ricotty i parmezanu pływające ze szparagami w rosołkowo-maślanym sosie. Baaardzo fajne. Kupujcie i jedzcie szparagi(...)pojawią. Emilka dziś wyjechała na wakacje z dziadkami, dwa tygodnie nie będziemy jej widzieć, już za nią tęsknię… ale przynajmniej plus jest taki, że będę mogła nadgonić ze szparagami:) Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami Drukuj Prep time 20 min Cook time 20 min Total time 40 min Lekkie kluski z przewagą ricotty i parmezanu
Cooking for Emilyprzepis na podobnego kurczaka – z mozzarellą i pomidorami ( tutaj ) – za to dziś – mimo, że podobny, to w zupełnie innej smakowo odsłonie – fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną. Tak, jak poprzedni przepis był smakowo stonowany, tak fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną jest zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku. Delikatny, wilgotny kurczak, chrupiące szparagi porządnie doprawione(...)świeżo zmielony pieprzem, trochę ziół i niezwykle orzeźwiająca cytryna. Nam fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną kojarzy się ze słoneczną Sycylią i drzewkami cytrynowymi na każdym kroku. Danie, choć sycące, jest wręcz obłędnie lekkie i zdrowe! A do tego Fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną jest szybki i naprawdę prosty! Składniki: 2 piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów
Pociąg Do Kuchnitartę ze szparagami upiekłam po raz pierwszy w tym roku, właśnie na otwarcie sezonu szparagowego. Przyznam, że nie za często sięgam po szparagi, chyba dlatego, że dość ciężko je kupić nawet w sezonie. Moje lokalne warzywniaki nie za bardzo uwzględniają szparagi w swoim zaopatrzeniu. A szkoda, bo smakują wybornie. Szkoda, że sezon na nie jest taki krótki, warto więc(...)specjalne kulki do obciążania tart, ale jeszcze się ich nie dorobiłam Fasola lub groch są o tyle fajne, że możemy również wykorzystywać je wielokrotnie. Ważne, aby kupić dobre szparagi. Jeśli kupimy szparagi stare, o zbyt zdrewniałych łodygach, będą one niestety gumiaste, łykowate i twarde. Zielone szparagi nie wymagają obierania, jeśli użyjecie białych, to niestety trzeba będzie to zrobić. Ja obcinam
Mieszam w GarnkuStek z rostbefu ze szparagami – danie za miliony Stek z rostbefu ze szparagami, tak tak jak dla mnie danie za miliony. Czemu ? przeczytajcie dalej :) Stek z rostbefu czemu w towarzystwie szparagów to danie za miliony ? Wołowina ostatnio wg mnie w Polsce osiąga coraz to większą popularność. Otwierają się różne miejsca gdzie można kupić steki sezonowane na sucho(...)stek :) Ale wracając do dania za miliony :) kupiłam 3 piękne steki i tak sobie je pysznie w kilka minut robimy. Spróbujcie, pyszne ! Stek z rostbefu ze szparagami 1 stek ( około 25 dkg ) kilka szparagów 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony pieprz sól do smaku 3 ząbki czosnku
Kuchnia na wzgórzuRozpoczął się sezon na szparagi. Bardzo lubię to warzywo i na blogu możecie znaleźć całkiem sporo przepisów z ich udziałem, jak na przykład tartę ze szparagami czy bardzo prostą w przygotowaniu frittatę ze szparagami , świetnie sprawdzają się w sałatkach czy w towarzystwie makaronów . Szparagi są bardzo wdzięcznym do przygotowania produktem, a dania z ich udziałem są niezwykle efektowne. Dziś postanowiłam(...)przygotować banalnie proste, ale jednocześnie nadspodziewanie smaczne danie ze szparagami w roli głównej - szparagi zawijane w szynkę . U mnie była to szynka szwarcwaldzka, ale równie dobrze sprawdzi się każda inna tego typu szynka (jamon, parmeńska). Tak przygotowane szparagi można podać jako przekąskę lub przystawkę. Świetnie smakują solo, ewentualnie można podać je w towarzystwie świeżego pieczywa. Polecam! Składniki : pęczek zielonych
Codzienne GotowaniePamiętam czasy, kiedy obojętnie przechodziłam obok koszyka ze szparagami. Spróbowałam kiedyś białych i kompletnie nam nie zasmakowały. Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, i … się zakochałam :) W tym roku zrobiłam tyle dań ze szparagami, że aż wstyd iż się z Wami nimi wszystkimi nie podzieliłam :( Postaram się to nadrobić, zaczynając(...)dzisiejszego przepisu. Dzisiaj bowiem polecam grillowane zielone szparagi z upieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi i pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege
Moja DelicjaPamiętam czasy, kiedy obojętnie przechodziłam obok koszyka ze szparagami. Spróbowałam kiedyś białych i kompletnie nam nie zasmakowały. Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, i … się zakochałam :) W tym roku zrobiłam tyle dań ze szparagami, że aż wstyd iż się z Wami nimi wszystkimi nie podzieliłam :( Postaram się to nadrobić, zaczynając(...)dzisiejszego przepisu. Dzisiaj bowiem polecam grillowane zielone szparagi z upieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi i pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege
Moja Delicjatrawiennego. Dziś jeden z obiadów, który świetnie sprawdzi się w ciepłe wiosenne i letnie dni - jajka sadzone! Swoje przygotowałam w papryce, podałam z chrupiącym bekonem, purée z batatów i szparagami, których sezon już dobiega końca. To danie daje nieograniczone możliwości, do jajek można podać zwykłe ziemniaki, kalafior, fasolkę szparagową lub po prostu szklankę kefiru lub jogurtu naturalnego. I tak będzie(...)pycha! :) Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego warto wybrać się do dobrze zaopatrzonego sklepu i kupić je, gdy jeszcze są dostępne. Szparagi to pyszne, zdrowe i lekkostrawne warzywo. Można podać je z masełkiem i bułką tartą lub pieczone albo grillowane, owinięte szynką parmeńską. Ja swoje jedynie lekko podgotowałam i podałam jako dodatek do dania. I tak były pyszne
Cooking MonsterPomysł na wiosenny obiad - szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Niebo w gębie! Danie dla wielbicieli szparagów ♥ Proste i łatwe w przygotowaniu. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem szparagów to zachęcam do przyrządzenia pizzy lub sałatki z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz grzanek . Składniki na 2 porcje: domowy sos holenderski (przepis tutaj ) 1 pęczek zielonych szparagów(...)jajka sól, pieprz Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie! Na zdjęciu powyżej widzicie mój patent na nie rozgotowanie szparagów. Najpierw gotuje końcówki (kilka minut), a pokrywką przyciskam wystające główki szparagów. Gdy końcówki szparagów będą już prawie miękkie
UgotowaćSezon na szparagi rozpoczęty! I uważam to, za powód do szczęścia. To jedno z moich ulubionych warzyw. Nie tylko idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw ale również jako danie główne – od przepysznej zupy szparagowej do sałatki ze szparagów czy prezentowanych dzisiaj szparagów z sosem holenderskim. W sklepach czy na targowiskach mamy do czynienia z trzema rodzajami szparagów. Białymi(...)zielonymi i fioletowymi. I mimo, że są pędami tego samego gatunku rośliny, to ich kolor zależny jest od sposobu hodowli. Szparagi białe, to te najbardziej popularne. Ponieważ rosną pod ziemią nie dociera do nich światło słoneczne. Do spożycia nadają się wyłącznie po obraniu. Niestety tracą przez to znaczną większość składników odżywczych, które znajdują się właśnie w skórce. Szparagi zielone wyrastają
Jacob Tastes