możemy ją modyfikować na różne sposoby i dodać do tego dania inne ulubione warzywa. Na przykład bakłażana, szpinak, itp. W mojej dzisiejszej wersji jest to szakszuka z zielonymi szparagami . Sezon na szparagi jest krótki i pomimo iż można je mrozić lub gotować w słoikach to najlepiej smakują te świeże. Szparagi są zdrowe i nisko kaloryczne, a możliwości ich wykorzystania(...)kuchni jest wiele. Tym razem dodałam je do szakszuki, a ponieważ zielone szparagi w przeciwieństwie do białych nie wymagają obierania, więc ich przygotowanie jest szybsze, dlatego powstała szakszuka z zielonymi szparagami . Najlepsza szakszuka to taka, gdzie warzywa są odparowane, a jajka na wierzchu mają ścięte białko, a żółtko pozostaje płynne. Szakszuka z zielonymi szparagami to dobry pomysł na każdą okazję
Danka PichciZupa z młodymi ziemniakami i szparagami. Pomysł na zupę ze szparagami. Zupa z młodymi ziemniakami i szparagami Zupa ze szparagami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Pojawiają się już młode ziemniaczki, które uwielbiam nawet solo. Przepis na zupę ze szparagami jest banalnie prosty i niezwykle szybki. Wszystkie składniki jeszcze dostępne na ryneczkach. ale przede wszystkim sezonowe. Szukajcie naszych polskich szparagów(...)ziemniaków młodych. Zupa z młodymi ziemniakami szparagami Składniki na zupę z młodymi ziemniakami i szparagami : - pęczek zielonych szparagów - młode ziemniaki, ile chcesz - olio d'oliva evo - ok. 3 łyżek masła - 4 ząbki czosnku ( u mnie znacznie więcej, bo czosnek lubię) - bulion warzywny lub drobiowy- nie masz? Woda + kostka bulionowa eco. Nie masz? Woda wystarczy- doprawisz parmezanem lub pecorino - spora łyżeczka
Z Kuchni Do KuchniMajowe zakupy na naszym ulubionym bazarku zaowocowały wiosenną sałatką ze szparagami . Chodząc od stoiska do stoiska, kompletowaliśmy jej składniki, zaczynając od szparagów i młodych ziemniaków, a kończąc na koperku i przepiórczych jajkach. Niezbyt długo zastanawialiśmy się nad sosem do wiosennej sałatki, gdyż szparagi najlepiej smakują z sosem holenderskim. Ten zrobiliśmy sami w domu, przy okazji robiąc nowe zdjęcie na bloga(...)Wiosenna sałatka ze szparagami i młodymi ziemniakami była pysznym rozpoczęciem dzisiejszej niedzieli. Udostępnij Wiosenna sałatka ze szparagami – składniki 500 g zielonych szparagów 500 g młodych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 10 przepiórczych jajek 2 łyżki posiekanego koperku sos holenderski sól, pieprz do smaku Dodatkowo: oliwa do grillowania szparagów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Młode ziemniaki wyszorować, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować
niecodziennikparyMakaron z zielonymi szparagami, czerwoną papryką i szynką parmeńską to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Teraz, gdy mamy sezon na szparagi, musicie koniecznie wypróbować ten przepis! Jestem przekonana, że będziecie zachwyceni smakiem i prostotą wykonania tego dania. Jeśli jesteście miłośnikami kuchni włoskiej, to tym bardziej zachęcam do przygotowania tego dania. Makaron z zielonymi szparagami – składniki (4 porcje): makaron(...)typu spaghetti, około 300g, 10 zielonych szparagów, 1 czerwona papryka, 1/2 czerwonej cebulki, 4 plastry szynki parmeńskiej, 1 łyżka masła klarowanego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sera mascarpone, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 1 łyżka sera grana padano. Makaron z zielonymi szparagami – sposób przygotowania Najpierw odłam twarde końce szparagów i gotuj warzywa przez około 3 minuty we wrzącej
Natka PietruszkiSzakszuka ze szparagami to nasz śniadaniowy hit tegorocznego przełomu wiosny i lata. Robimy ją bardzo często na śniadania lub kolacje, tym bardziej, że obecnie ceny pomidorów pozytywnie zaskakują. Do zrobienia dobrej szakszuki niezbędne są również jajka od szczęśliwej kury, a użyte przyprawy zmieniamy w zależności od tego, jaka z nich wpadnie nam w ręce. Szakszukę lubimy doprawiać wędzoną papryką, chili(...)świeżym tymiankiem lub rozmarynem, więc każdy z Was szakszukę ze szparagami może doprawić według swoich kulinarnych upodobań. Udostępnij Szakszuka ze szparagami – składniki 500 g pomidorów 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 4 jajka 100 g boczku w cienkich plasterkach 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szparagi obrać, zaczynając kilka centymetrów poniżej
niecodziennikparyNowy pęczek szparagów – nowe pomysły na dania. Kilka sztuk wykorzystaliśmy do upieczenia domowej pizzy ze szparagami i boczkiem na sosie serowym . Pomimo zaledwie kilku składników pizza jest bogata w smaku i wyraźnie czuć to sezonowe warzywo, które w towarzystwie słonego boczku dobrze się odnajduje. Pizza ze szparagami i boczkiem jest warta polecenia, zwłaszcza teraz, kiedy sezon na szparagi jest(...)pełni. Udostępnij Składniki na pizzę ze szparagami i boczkiem Dodatki: 10 zielonych szparagów 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach Ciasto na pizzę: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 / 2 łyżeczki soli Sos serowy: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 1 szklanka mleka
niecodziennikparySezon szparagowy w rozkwicie! Widzę, że ruch na blogu w tym właśnie temacie jest spory, ale też pytacie mnie o kolejne inspiracje ze szparagami w roli głównej. Wychodzę więc na przeciw Waszym prośbom i podrzucam fajny i szybki pomysł na obiad z zielonymi szparagami w roli głównej. Zielone spaghetti ze szparagami jest bardzo proste w przygotowaniu. Ja użyłam(...)niego pesto z kolendry , które uwielbiam, ale Wy możecie użyć jakiegoś swojego ulubionego. Na blogu znajdziecie także zestawienie z moimi ulubionymi daniami ze szparagów: Najlepsze przepisy na szparagi Zielone spaghetti ze szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: opakowanie makaronu spaghetti 1 pęczek zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z kolendry lub Waszego ulubionego płatki startego parmezanu oliwa
Kulinarne przygody GatityTortilla ze szparagami, makaron primavera, three cup chicken, gyros z pitami domowej roboty i gnocchi ze słodkich ziemniaków – tak wygląda menu na ten tydzień, niezwykle różnorodne jeśli chodzi o smak. Pięć obiadów dla dwóch osób (choć jedzenia spokojnie wystarczy dla trzech) kosztowało nas na około 140 zł. Szparagi na 3 sposoby W tym tygodniu zapraszamy Was w podróż dookoła(...)kulinarnego świata: od Tajwanu przez Grecję, Włochy, Hiszpanię po Stany Zjednoczone. Początkowo planowaliśmy zrobić tematyczne menu oparte o szparagi, na które właśnie zaczął się sezon, ale ostatecznie uznaliśmy, że, choć jest to bardzo smakowite warzywo, to pięć dań szparagowych to już jednak za dużo. Poza tym podczas zakupów okazało się, że w sklepie są tylko szparagi o łodygach grubych
Niedzielny kucharzJest aksamitne w smaku jak łosoś który znalazł się w terinie. Jadłam już wiele wędzonych łososi ale ten jest numer jeden MOWI . Jest jak masło tak delikatny. Wykorzystałam sezonowe szparagi i wyszło coś obłędnego w smaku. Kto się z Was skusi, zapewniam że warto i nie będziecie żałować. #lososmowi Obłożenie: 100 g łososia wędzonego MOWI/ 4 plastry/ Warstwa szparagowa(...)pęczka szparagów zielonych 2 łyżeczki żelatyny pełne 1 opakowanie mozzarelli kulki sól, pieprz Warstwa biała łososiowa: 2 plastry łososia wędzonego MOWI 125 g serka puszystego o smaku łososia 3 szparagi 220 g jogurtu greckiego sól, pieprz czarny, czerwony natka pietruszki do dekoracji 1 papryczka chili Warstwa szparagowa: Od 1/2 pęczka szparagów odcinam końcówki, kroję na kawałki
wesoła kuchniakońcu mamy maj Z czym kojarzy mi się ten miesiąc? Z wiosną, majówką, nowalijkami i oczywiście ze szparagami. Te ostatnie kocham miłością pierwszą, mogę je jeść w najprostszej postaci, czyli z wody. Jeżeli chodzi o pomysł na rodzinny obiad, polecam roladki ze szparagami. Szybki i efektowny posiłek z intensywną(...)nutą sezamową, będziecie zachwyceni Roladki ze szparagami. Przepis krok po kroku Składniki: 8 zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sezamowego (ja użyłem Roleskiego ) 6 łyżek mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki ziaren sezamu 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz czarny olej roślinny do smażenia Obetnij nożem zdrewniałe końcówki szparagów, zazwyczaj jest
kuron.com.plSKŁADNIKI: ( 2-3 porcje ) pęczek zielonych szparagów pół cebuli 250 g ryżu ( najlepiej Arborio ) łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki masła 50 ml białego wytrawnego wina ok 1 l bulionu warzywnego sól i pieprz WYKONANIE: 1. Szparagi umyć i osuszyć(...)Szparaga wsiąść do ręki i złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca - przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki. 3. Szparagi pokroić na 2 cm paski. 4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łodygi szparagów, bez główek, i smażyć ok 5 minut. Szparagi mają lekko zmięknąć. Po ok 3 minutach dodać główki szparagów
Atlas SmakówMakaron ze szparagami i gorgonzolą, pyszny pomysł na obiad Uwielbiam zielone szparagi pod każdą postacią. Makaron ze szparagami i gorgonzolą to był pyszny pomysł na obiad. I tak od pomysłu do wykonania minęła tylko chwila :) Bo co można zrobić gdy za oknem żar leje się z nieba a ja mam ochotę na ukochany makaron. Padło na makaron w formie(...)kremowego sosu. Oj, jak to piszę to już przełykam ślinę wspominając ten obiad. No dobra już podaję przepis, bo inaczej wstanę i zacznę go robić raz jeszcze ;) Makaron ze szparagami i gorgonzolą ( dla 5 osób ) 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 pęczek szparagów zielonych 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju 100 gram gorgonzoli pół szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki
Kuchnia na wzgórzuCzas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Bruschetta z grillowanymi szparagami, pomidorkami i jakiem sadzonym By Piotr 9 maja 2018 Doskonała domowa bruschetta zapieczona z oliwą i natarta czosnkiem, podana z grillowanymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i idealnym jajkiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem. Doskonała sezonowa przekąska, kolacja czy drugie śniadanie. Składniki: ulubione pieczywo - 4 kromki oliwa czosnek(...)duży ząbek mozzarella - 120g (opcjonalnie) szparagi zielone - ½ pęczka pomidorki koktajlowe - 2-3 duże garści, przekrojonych jajka - 3-4 sztuki sól, pieprz bazylia świeża - kilka listków (opcjonalnie) Wykonanie: Pieczywo skrapiamy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 5 minut. Po tym czasie grzanki doładnie nacieramy ząbkiem czosnku, posypujemy porwaną
Pogotujmy.plroku np. rabarbar. Uwielbiam jego jasnoróżowy kolor, który kojarzy mi się z wiosną i delikatnością. Za oknem już nawet lato. Wiosnę widać jednak po bogactwie nowalijek. Na szparagi, botwinkę i rabarbar czekamy cały rok. A sezon jest krótki, więc łatwo go przegapić. Zwłaszcza, że przy tak dobrej pogodzie jesteśmy dużo poza domem i nie chcemy tracic czasu na stanie przy(...)posiekanego szpinaku pęczek drobno posiekanego koperku pęczek rzodkiewek startych na tarce pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu szczypta soli łyżka oliwy z oliwek Pełny przepis tutaj. 2. Leczo śródziemnomorskie ze szparagami Leczo można jeść przez cały rok. Wystarczy do podstawowych składników dodać coś sezonowego. Jedliście kiedyś leczo ze szparagami? Jeśli nie to w sezonie szparagowym, kiedy zjemy je już z sosem
Ugotowane pozamiataneDziś serwuję Wam kolejną inspirację na pyszne danie ze szparagami. Poznajcie moją wersję szparagów z jajkiem poche ( w koszulce) w cytrynowym aromacie. Cytrynowe szparagi to świetna propozycja na weekendowe śniadanie lub lekką kolację. Jako dodatek do szparagów proponuję chrupiące grzanki i świeże zioła. Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania(...)SKŁADNIKI: 8-10 szt. świeżych szparagów 1 jajko 1 łyżka masła 1 cytryna 4 pomidorki koktajlowe 1 ząbek czosnku sól, pieprz dodatkowo: ocet (do przygotowania jajka w koszulce) PRZYGOTOWANIE Szparagów cytrynowych z jajkiem w koszulce: Szparagi myjemy i obłamujemy ze zdrewniałych końcówek. Szparagi wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. Gotujemy ok. 4-5 min. (aldente
kulinarnyJaSezon na szparagi właśnie się zaczął. Z tej okazji mam dla Was smaczną i szybką w przygotowaniu zapiekankę ze szparagami, pomidorami i porem na kremowym sosie beszamelowym. Do przygotowania tego przepisu użyłem gotowego ciasta francuskiego. Uważam, że kupne ciasto dużo nie odbiega od tego samodzielnie przygotowanego, a na pewno zaoszczędzicie mnóstwo cennego czasu. W końcu gotowanie ma sprawiać(...)przyjemność dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień jakie serwuje nam otoczenie. Zapiekankę ze szparagami możecie serwować zaraz po upieczeniu z dodatkiem świeżych ziół lub dipów. Jako dodatek do zapiekanki możecie przygotować lekką sałatkę na bazie mieszanych sałat z odrobiną oliwy i soku z cytryny. Czas przygotowania: 30 min. Składniki na blaszkę o wymiarach 40 cm x 30 cm Koszt
kulinarnyJaWiosenna zupa, czyli jaka? Lekka, delikatna, z sezonowych warzyw. I taka właśnie jest moja zupa szparagowa. Aż się nie chce wierzyć, że powstała ze zdrewniałych końcówek szparagów. Z reguły końcówek szparagów się nie je, bo są twarde i łykowate. Jednak w środku znajduje się jeszcze sporo ukrytego smaku, który można zamienić w pyszną zupę. Szkoda go marnować. Wywar ze szparagów(...)może być też użyty do przygotowania risotto ze szparagami . Risotto dobrze znacie, więc pora pokazać Wam, jak szybko powstaje moja zupa szparagowa. Do zupy proponuję banalnie proste dodatki. Tak na prawdę dobre będzie wszystko to, co lubicie. U mnie jest to jajko, rzodkiewka, gotowane szparagi i trochę zieleniny. Ze względu na cukrzycę, rzadko jadam zupy z makaronem. Jeśli jednak macie
Dietologsklepach możemy jeszcze dostać zielone szparagi. Jednak sezon na te przepyszne warzywa, z których jesteśmy w stanie wyczarować cuda, pomału dobiega końca. Decydując się obecnie na zakup szparagów , zwróćmy uwagę aby nie miały zbyt dużych zdrewniałych końcówek. Jeśli dobrze poszukacie, z całą pewnością uda Wam się znaleźć naprawdę dobre i młode szparagi . Tym razem postanowiłem przygotować niedzielne śniadanie w roli(...)głównej ze szparagami z jajkiem sadzonym. Składniki na szparagi z jajkiem sadzonym pęczek zielonych szparagów łyżka masła albo domowego smalczyku ze skwarkami 4 jajka sól pieprz parmezan Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym Szparagi gotujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie. W tym samym czasie na patelni smażymy jajka sadzone . Najlepiej jeśli Wasze jajka sadzone będą miały jeszcze płynne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na szparagi powoli dobiega końca. To już ostatnie chwile, aby przygotować smaczne danie ze szparagami w roli głównej. W omlecie za szparagami na bogato są także ziemniaki, słona feta i pomidorki koktajlowe. W tym połączeniu tworzą pyszne danie, które z powodzeniem można przygotować na obiad. Oto przepis na omlet ze szparagami na bogato. Składniki 6 jajek 1 pęczek szparagów(...)kilka szczypt oregano sól świeżo mielony pieprz garść listków świeżej bazylii Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Szparagi płuczemy i łamiemy w 1/3 długości, aby pozbyć się zdrewniałych końcówek. Parzymy wrzątkiem i odstawiamy, aby odciekły. Fetę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Jajka rozbijamy w misce, dodajemy
My Chcemy JeśćZaczął się sezon na szparagi więc koniecznie krucha tarta ze szparagami musi być. Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają tylko 18 Kcal w 100 g. Zdrowość zawdzięczają głównie kwasowi foliowemu, który reguluje wzrost i rozwój komórek, wpływa też dodatnio na mózg i układ nerwowy. Dobrze działa na psychikę i dobre samopoczucie Szparagi są wskazane dla kobiet ciężarnych i karmiących, gdyż(...)cewy moczowej u płodu, ma też dobry wpływ na wagę i rozwój noworodków. Ma też dobry wpływ na przekazywanie cech dziedzicznych komórek. Zapewnia sprawne działanie żołądka, wątroby i jelit. Szparagi łatwo przechowywać w lodówce: 2 dni (zachowują do 2 dni swoje optymalne wartości) w otwartej torbie plastikowej lub owinięte w wilgotną ściereczkę. SKŁADNIKI: 1 kg białych szparagów 25 g masła
Sztuka gotowania w/g Samirybędą obchodzić dzień zakochanych 💑 Jeśli chcemy przygotować dla swojego ukochanego lub ukochanej romantyczn ą kolacje to na przystawkę serdecznie polecam szparagi. Otóż jedzenie ma duży wpływ na nasze libido. Kształt szparagów, sam przywołuje seksualne skojarzenia, a smak pobudza zmysły....Do przystawki proponuje lampkę wina, lecz nie więcej(...)ponieważ po większej ilości zrobimy się senni. Poza tym szparagi zawierają wiele innych cennych dla naszego zdrowia właściwości, wi ę c warto je raz na jakiś czas zjeść . Udanych Walentynek 😗 Składniki: ciasto francuskie 200 g, szparagi 24 szt, oliwa z oliwek 3 łyżki, czosnek 1 ząbek, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol, pieprz czarny, jajko
kulinarne odsłony patiZanim przejdę do przepisu opowiem Wam trochę o szparagach....;) Szparagi są sezonowe, występują tylko do końca czerwca, więc warto je jeszcze kupić i spróbować przyrządzić je w domu. Smakują pysznie smażone, pieczone, gotowane, w sałatkach lub jako dania główne z różnymi dodatkami. Te zielone są najdelikatniejsze, białe, bardziej łykowate i grubsze, oraz szparagi fioletowe - słodsze, o najintensywniejszych smaku i zapachu(...)Szparagi to bogate źródło witamin B, C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu, beta-karotenu, kwasu foliowego. Szparagi wspomagają koncentrację i pamięć dzięki zawartym w nich związkom, które biorą udział w metabolizmie tkanki nerwowej. Mają też pobudzające, odprężające i odmładzające działanie oraz oczyszczają organizm - pozytywnie działają na nerki i wątrobę (z: interiaKobieta). Szparagi najlepiej smakują świeże - powinny mieć zamknięte główki
Zasmakuj KuchniRisotto z zielonych warzyw przygotowałam czyli cukinię, szparagi, szczypiorek, sałatę do dania dodałam. Szparagi w całości wykorzystałam, z stwardniałych końcówek wywar ugotowałam, którym ryż podlewałam, dzięki temu mocno szparagowy smak uzyskałam. Danie wyszło bardzo zdrowe, delikatne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 2 młode(...)laurowy, 2 ziela angielskie, sól do smaku, szczypta cukru, p ieprz czarny świeżo mielony do smaku, gałązka rozmarynu, pęczek szczypiorku, ponadto: endywia kędzierzawa zw. sałatą fryzowaną zieloną. Przygotowanie: Szparagi myjemy, nie obieramy. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać. Nie wyrzucamy ich ! W rondelku zagotowujemy ok. 700 ml wody z dodatkiem
Moniki SmakołykiSzparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 - 4 plastry sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)ziaren słonecznika 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziołowa oliwa z oliwek Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. W wysokim rondlu gotujemy wodę. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Szparagi umieszczamy w rondlu tak, aby ich główki nie były zanurzone w wodzie. Gotujemy ok. 8 minut. Na małej patelni prażymy ziarna słonecznika
My Chcemy JeśćNo dobra, to nie będzie tradycyjnie śniadaniowy post! Powody są dwa. Po pierwsze na śniadanie jedliśmy chleb upieczony w ramach blogowego pieczenia i post mogę opublikować
Dzieje kuchennej Wiewióryrozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis :
Ewa w kuchniCielęcina ze szparagami i sosem holenderskim. Cielęcina ze szparagami i sosem holenderskim: elegancki przepis na świąteczny stół Odkryj sekret wykwintnej wielkanocnej uczty z naszym przepisem na cielęcinę ze szparagami, podaną z aksamitnym sosem holenderskim. To danie, które łączy w sobie delikatność cielęcego udźca, świeżość szparagów i kremowość klasycznego sosu, tworząc doskonałą kompozycję smakową. Przepis ten jest idealny dla tych, którzy(...)chcą zaskoczyć swoich gości nie tylko smakiem, ale również elegancką prezentacją na wielkanocnym stole. Składniki i Przygotowanie: 1,5 kg udźca cielęcego 2 pęczki szparagów 1 szklanka białego wina 4 ząbki czosnku masło do smażenia Pieprz i sól do smaku Sok z 1 cytryny Szczypta estragonu Na sos: 50 g masła 4 żółtka 1 łyżka octu winnego Sok z cytryny
Moja Książka Kucharskawiem jak Wy, ale ja uwielbiam szparagi! W sałatkach, przekąskach czy daniach obiadowych. W ostatnim czasie gościła u nas zapiekanka obiadowa ze szparagami oraz sałatka ze szparagami . Teraz pora na danie obiadowe z patelni z dodatkiem szparagów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ze szparagami i kurczakiem to bardzo pyszny pomysł na szybki obiad. Soczyste i delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem(...)lekko chrupiących szparagów i kremowego sosu to idealne połączenie. Całość podana z makaronem pappardelle, który idealnie pasuje do tego dania. Do przygotowania tego dania potrzeba naprawdę tylko kilka prostych składników, które zakupicie w praktycznie każdym sklepie. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo makaron ze szparagami i kurczakiem jest naprawdę pyszny! Idealnie sprawdzi się na obiad czy na kolację. Zapraszam na przepis
Przepiski.pludało mi się doprowadzić do zdrowia moją tarczycę! Dlatego dziś, póki jeszcze wszystko, co soczyste i czerwcowe jest w zasięgu ręki, zapraszam na aromatyczną tartę ze szparagami! W podstawie kruche, maślane ciasto. W środku smukłe, zielone piękności zanurzone w kremowym nadzieniu z 3 serami, które pysznie komponują się ze szparagami. Jest mleczna, ciagnąca się mozzarella, wyrazisty ser z niebieską pleśnią(...)wynosi tartę w serowe przestworza. Na sam koniec jeszcze odrobina soczystej czerwieni w postaci słodkich kawałków truskawek, które lubują się w serowych romansach tak samo, jak w tych ze szparagami. A zatem krucha oprawa, kremowe wnętrze z jędrnymi szparagami i owocową nutą truskawek, ziół i przypraw. Każdy kęs tej tarty gwarantuje Wam lekkość młodego lata i eksplozję smaków :) To świetne
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSzparagi niebawem ustąpią miejsca innym sezonowym warzywom. Więc na zakończenie sezonu proponuję przygotować pyszny makaron ze szparagami w sosie serowym. Polecam również inne przepisy na szparagi: Szparagi zapiekane w boczku Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami Szparagi smażone z boczkiem Makaron ze szparagami w sosie serowym Składniki: pęczek szparagów 500g 1 cebula lub szalotka 2 ząbki czosnku(...)150ml mascarpone 2-3 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów 200g makaronu sól (u mnie swańska sól) pieprz natka pietruszki 3 łyżki tartego parmezanu Szparagi opłukać. Usunąć twarde łodygi (można wykorzystać je np do ugotowania zupy) lub obrać z nich twardą skórkę. Pokroić w 3cm kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Pomidory pokroić
Obiad gotowyKlopsiki z białej kiełbasy ze szparagami i fondue serowym Klopsiki z białej kiełbasy ze szparagami i fondue serowym Klopsiki z białej kiełbasy ze szparagami i fondue serowym W zeszłym tygodniu na zaproszenie kampanii Enjoy European Quality Food (EEQF), uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych poświęconym prezentacji produktów z Europejskimi znakami jakości: ChNP, ChOG i GTS – były to wina, oliwa(...)sery. W trakcie spotkania prowadzonego przez Cristinę Catese przygotowaliśmy Raviolo con ouvo Klopsiki ze szparagami i fondue serowym Tiramisu truskawkowe Ja od razu ustawiłam się przy stanowisku, gdzie robiliśmy danie nr 2. Tak więc przygotowałam to danie w domu na sobotni obiad. Smakowało i to bardzo, więc aby nie zapomnieć przepisu, już go zapisuje. Przepis jest prosty
Kuchnia na wzgórzubułką tartą pochodzi ze starego przepisy na rybę po polsku. Oczywiście także go u nas znajdziecie – zobacz . Wyobraziliśmy sobie, że równie dobrze można podać w ten sposób szparagi i intuicja nas nie zawiodła. Wyszło niesamowicie pysznie. Przepis na szparagi po polsku z okrasą jajeczną? Składniki: Pęczek zielonych lub białych szparagów, ćwierć kostki masła, 4 jajka ugotowane na twardo(...)płaskie łyżki bułki tartej, sól. Jak zrobić szparagi po polsku z okrasą jajeczną? Szparagi umyj, odłam łykowatą końcówkę, w przypadku szparagów białych należy je dodatkowo obrać. Najłatwiej ugotować je na patelni – zielone będą gotowe po 3-4 minutach, białe potrzebują około 6 minut – zobacz wideo . Szparagi zdejmij z patelni, wodę wylej. Teraz na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekane
Kulinarna PolskaSezon na szparagi trwa w najlepsze, więc jak korzystam z niego na 100%. Najbardziej lubię te zielone i to one głównie goszczą na naszym stole. Dziś zrobiłam szparagi pieczone z fetą. Ostatnio hitem na Instagramie były pieczone pomidorki koktajlowe z fetą właśnie, a ja postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis i zamiast pomidorków dałam szparagi. Wyszło przepysznie, pieczony czosnek(...)dodał wspaniałego aromatu. Szparagi zjedliśmy z chrupiącymi grzankami z ciabatty. Szparagi pieczone z fetą Szparagi pieczone z fetą Czas przygotowania: 40 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 plaster sera feta 1 mała papryczka chili 2 ząbki czosnku oliwa z oliwy sól pieprz świeże zioła odrobina soku z cytryny Wykonanie Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki, zachowajmy je, przydadzą się do przygotowania
Kulinarne przygody GatityKolejna smaczna propozycja na podanie szparagów. Dzisiaj na obiad makaron tagliatelle z dodatkiem krewetek oraz szparagów. Całość w pysznym sosie z dodatkiem mascarpone, śmietanki i białego wina. To także propozycja na bardziej wykwintną kolację dla bliskiej osoby. Makaron ze szparagami oraz krewetkami z odrobiną czosnku i kremowym sosem. Do przygotowania tego dania możecie użyć gotowego makaronu lub jeśli macie ochotę(...)możecie przygotować go własnoręcznie. Przepis na idealny makaron również znajdziecie na blogu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makaron tagliatelle (makaron wstążki) z krewetkami i szparagami. Składniki 250 g makaronu wstążki 200 g krewetek świeżych lub mrożonych pół pęczka zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 1 łyżka mascarpone 100 ml śmietanki 30% 100 ml białego wina półwytrawne 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka
To co lubię - gotuję i polecamZupa krem ze szparagów to absolutny hit w sezonie szparagowym. Prosta, szybka, a co najważniejsze pyszna zupa dla całej rodziny. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-krem-ze-szparagow-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-krem-ze-szparagow-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-krem-ze-szparagow-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["15 szparag\u00f3w, \r","1 niedu\u017ca cebula,\r","1 z\u0105bek(...)czosnku,\r","500 g wody,\r","2 \u0142y\u017cki \u015bmietany 18%,\r","s\u00f3l, pieprz."],"name":"Zupa krem ze szparag\u00f3w","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobno, czosnek przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119. Wrzuci\u0107 do garnka.\r","Szparagi umy\u0107 i odci\u0105\u0107 zdrewnia\u0142e ko\u0144c\u00f3wki. Pokroi\u0107
Bardzo Gruby Smoksezonie szparagowym zupa krem ze szparagów i cukinii to pozycja obowiązkowa na obiad. Jest to przepyszna, wiosenna zupa, a do tego bardzo zdrowa. Zarówno szparagi, jak i cukinia dostarczają szereg witamin do naszych organizmów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-szparagowo-cukiniowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-szparagowo-cukiniowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)/zupa-szparagowo-cukiniowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 cebula,\r","1 z\u0105bek czosnku,\r","5-6 szparag\u00f3w,\r","1 cukinia,\r","2 ziemniaki,\r","500 g wody,\r","lubczyk,\r","s\u00f3l, pieprz."],"name":"Zupa krem ze szparag\u00f3w i cukinii","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H20M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobno, czosnek przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119. Wrzuci\u0107
Bardzo Gruby SmokSezon na szparagi trwa, a ja dzisiaj zapraszam Was na pyszną kremową tartę ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Tarta ze szparagami to świetny pomysł na smaczny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta ze szparagami Keyword szparagi, tarta ze szparagami Składniki Składniki na tartę: 250 g mąki pszennej 130 g masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Składniki na farsz: 0,5 pęczka(...)szparagów 0,5 pęczka botwinki można pominąć garść pomidorów koktajlowych 20 cm pora biała część 3 jajka 200 ml śmietanki 30 % 100 ml mleka ½ łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego ½ pęczka koperku 1 łyżeczka rozmarynu świeży lub suszony 2 łyżki tartego parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku pieprz opcjonalnie Instrukcje Spód do tarty Wszystkie składniki
To co lubię - gotuję i polecamKrem ze szparagów to delikatna, lekka, śmietankowa zupa bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto jest to rewelacyjny przepis gdy trafimy na szparagi z dużą ilością łyka. Gorąco polecam fanom szparagów i nie tylko 😉 Przepis na krem ze szparagów Składniki pęczek białych szparagów (500 g) cebula (100 g) łyżka masła (10 g) 2/5 szklanki śmietanki 30% (100 g) 2 szklanki bulionu warzywnego(...)sól i pieprz wedle uznania opcjonalnie śmietana 18% natka pietruszki Czas przygotowania: 30 min Ilość: około 1 l kremu ze szparagów Liczba porcji : 4 porcje po 250 ml Przygotowanie Szparagi obieramy z nadmiaru łyka (jeśli pozostanie część łyka to i tak będzie zblendowana) i gotujemy w bulionie warzywnym około 20 minut . W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na łyżce
WegePrzepiswszystkim smaczne jedzenie. Jakiś czas temu zaproponowałam Wam danie z nietypowego „makaronu”, a był to makaron przygotowany z cukinii . Dziś wykorzystamy do przygotowania „makaronu” zielone szparagi. Zapewne szparagi przyrządzacie w sezonie wiosennym, ale czy w takiej formie? Tagliatelle w łatwy sposób przygotujecie przy pomocy obieraczki do warzyw. Do dania będzie potrzebne kilka krewetek, świeże pesto bazyliowo(...)dyniowe i odrobina szpinaku. Tagliatelle to propozycja na lekki obiad lub kolację podane z sałatką z pomidorów koktajlowych to naprawdę pożywne danie. Print Tagliatelle z zielonych szparagów .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne lekkie danie. Course Obiady Cuisine International Keyword kerwetki, szparagi Prep Time 15 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 25 minutes
SprawdzonaKuchnia.plukrywam, że makaron carbonara to moja słabość. Już publikowałem przepis na klasyczną carbonarę , ale tym razem, to będzie makaron z wiosennym twistem - kremowa carbonara ze szparagami. Jest pyszna, uwierzcie mi. Przepis jest naprawdę banalnie prosty, a składniki tak dobrze się dopełniają, że nawet wylizałem talerz. Obłędny smak i konsystencja sprawia, że niewinnie sięgamy za dokładką. Chrupiące szparagi, lekki zapach boczku(...)makaron al dente i to wszystko obtoczone kremowym sosem jajecznym. Wystarczy, że zadbamy o jakościowe składniki i już będzie bomba. Gorąco polecam ten przepis! Korzystajcie, dopóki trwa sezon na szparagi. Kremowa carbonara ze szparagami - przepis: 400 g makaronu typu tagliatelle (może być i inny) Pęczek szparagów 40 g wędzonego boczku (pancetta, gaunciale najlepiej) 2 jajka 40 g parmigiano-reggiano
Kuchnia ŁukaszaKeto carbonara ze szparagami Keto carbonara szparagowa – kolejny pyszny sposób na wykorzystanie sezonu na szparagi Szparagi i boczek ? Pasuje. Boczek i śmietana? Pasuje. Szparagi i śmietana? Też. To samo szparagi i jajko . No to nie pozostaje nic innego jak przygotować keto szparagową carbonarę! Boczek i szparagi zatopione w pysznym kremowym sosie to – w rzeczy samej – danie(...)stosowanej diety nasz limit kaloryczny ma jakieś granice… Keto carbonara szparagowa Sezonowość produktów to nie lada wyzwanie Na szczęście jeszcze jakoś daję radę. Co prawda pomysłów na dania ze szparagami i rabarbarem mam już od groma i ciut ciut. Tyle, że nie nadążam ich realizować i wrzucać na bloga. A tu za rogiem już czekają inne produkty sezonowe, z których
Modern Cave GirlPrzepisy na szparagi to chyba moje ulubione receptury do przygotowywania wpisów na blogu. Szparagi od około 2 tygodni królują w mojej kuchni. Jem je codziennie w bardzo różnej formie, raz na śniadanie, raz na obiad a kolejnego dnia na kolację. Szparagi, jako zielone warzywa są bardzo delikatne i wymagają dość krótkiego procesu obróbki termicznej. Szparagi najlepiej jest łączyć(...)uwypuklą. Dlatego warto łączyć je z makaronem, ryżem czy kaszą, podawać z kromką pieczywa lub grzanką. Każde proste połączenie spowoduje, że to one będą pełnić główną rolę w daniu. Szparagi lubią masło, oliwę z oliwek, jajko, jak i dodatek produktów mlecznych tj. śmietana czy jakiś kremowy ser. Koniecznie korzystaj z tego cudownego okresu w maju i jedz szparagi ze smakiem
SMYKWKUCHNIIdealne weekendowe śniadanie to takie przygotowane bez pośpiechu i zjedzone we dwoje przy wspólnym stole. Ponieważ powoli zaczyna się sezon na szparagi postanowiłam przygotować jajka zapiekane na szparagach . Jest to pyszne, typowo wiosenne danie. Jajka zapiekane robi się szybko i są bardzo proste do przygotowania - wymagają tylko 3 składników. Zdecydowanie polecam zaserwować je podczas weeekendu, lub każdego innego wolnego dnia(...)Jajka zapiekane na szparagach Składniki dla 2 osób: nieduży pęczek zielonych szparagów 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) oliwa parmezan sól, pieprz Jak zrobić jajka zapiekane na szparagach? Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki (o długości około 1,5-2cm). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Naczynka do zapiekania (żaroodporne) posmarować oliwą wrzucić
Codzienne GotowanieTagliatelle ze szparagami - pyszne danie na szybko, proporcje dla jednej osoby. 100 – 120 g suchego makaronu tagliatelle (lub podobnego), 3 szparagi białe, 3 szparagi zielone*, sól, cukier, ser twardy do posypania dania, 1 – 2 łyżki masła, Szparagi umyć, odłamać końcówki. Białe obrać. Szparagi pokroić w podłużne cienkie plastry – tagliatelle. 2 - 3 plastry zielonych szparagów zwinąć w ruloniki i włożyć(...)być wąskie, takie aby rulony się nie rozwijały. Makaron wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody. Makaron gotuję w stosunkowo małej ilości wody, aby stracić jak najmniej smaku szparagów (żeby nie rozwodnic smaku). Gdy zostaną dwie minuty do końca czasu gotowania wrzucić białe szparagi i wymieszać z makaronem. Za minutę dodać zielone. Ugotowany makaron ze szparagami przełożyć
królestwo garówWczoraj na blogu pojawił się przepis na focaccie z patelni na jogurcie i obiecałam Wam swój ulubiony sposób na ich podanie. Moimi dodatkami są pieczone szparagi, feta i pesto z bazylii. Prosto, nieskomplikowanie i mega pysznie, polecam :) SKŁADNIKI Focaccia 300 g m ą ki pszennej 180 g jogurtu (w temperaturze pokojowej(...)drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniej wody 2 łyżki oliwy Dodatki 300 g zielonych szparagów 100 g fety 3-4 łyżki pesto z bazylii **** INGREDIENTI Focaccia 300 g di farina 180 g di yogurt bianco (a temperatura ambiente) 10 g di lievito di birra fresco 1 cucchiaino di sale 1/2 cucchiaino
La grande e la piccola cuocaZupa z zielonych szparagów to moja propozycja na rozpoczęcie sezonu szparagowego. Nie sądziłam, że w maju nadal będzie trwał u mnie sezon na zupy, w dodatku takie, których celem jest rozgrzanie, ale pogoda lubi płatać figle Dlatego zamiast zajadać się szparagami z grilla, stawiam na zupy I Wam również bardzo polecam zupę z zielonych szparagów. Jest prosta, szybka i mega(...)smaczna. Zupa z zielonych szparagów porcja dla dwóch osób pół pęczka zielonych szparagów 3 średnie ziemniaki 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego łyżka masła łyżka oliwy ząbek czosnku cebulka dymka koperek 150 ml śmietany 12% sól, pieprz + dowolny ser, u mnie pleśniowy Cebulkę dymkę drobno posiekaj, szczypiorek obierz i również pokrój go w cienkie plasterki. W garnku z grubym dnem
365 dni dookoła kuchniRozpoczął się sezon na szparagi, w związku z czym mam dla Was kolejny pomysł na to typowo wiosenne warzywo. Na rozpoczęcie tegorocznego sezonu szparagowego przygotowałam maślane szparagi z kaparami . Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. To kolejny dowód na to, że najprostsze dania są niewiarygodnie smaczne! Maślane szparagi kaparami mogą stanowić wspaniałą przystawkę(...)dodatek do dania głównego. Gorąco polecam wypróbować, bo takie kwaskowe szparagi są przepyszne! Maślane szparagi z kaparami Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 łyżki masła 1 łyżka drobnych kaparów w zalewie 1 cytryna natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz Jak przygotować maślane szparagi z kaparami? S zparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. W szerokim rondlu lub głębokiej
Codzienne GotowanieSzparagi się pojawiły więc szybko do menu wskoczyły. Zostały pierwsze sparzone, a następnie z cebulką podsmażone. Duża ilość szczypiorku i pietruszki je otuliła, a szynka szwarcwaldzka na porcje podzieliła. Smaki pod wpływem ciepła się połączyły i z purre z fioletowych ziemniaków fajne, kolorowe danie „stworzyły”. Ziemniaki z rozmarynem się gotowały i dzięki temu nutę zioła uzyskały. Składniki(...)porcje: garść zielonych szparagów, ok. 500 g fioletowych ziemniaków, gałązka świeżego rozmarynu, 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (2 plastry na 1 porcję) surowej, wędzonej na zimno z udźców wieprzowych , 3 - 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem, ½ płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju rzepakowego, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka masła
Moniki SmakołykiPieczone białe szparagi z serem, słonecznikiem i rzodkiewkami! Idealny pomysł na letni obiad. sezon na szparagi pomału się kończy, więc warto korzystać póki jeszcze są. Prosty przepis na szparagi to taki, gdzie danie zrobisz dosłownie w kilka chwil. Ja pieczone szparagi robię bardzo często bo po prostu nie wymagają zbyt wiele wysiłku. dzisiaj w połączeniu z pieczoną rzodkiewką, w smaku(...)której totalnie się rozkochałam, pieczonymi pomidorkami i bajglem. PRZEPIS NA PIECZONE SZPARAGI: - 2-3 gałązki pomidorków cherry - pęczek rzodkiewek - pęczek białych szparagów - ser typu capri ( 4-5 łyżek) - 2 łyżki ziaren słonecznika - syrop z agawy - dobrej jakości oliwa z olwiek - sól morska Szparagi obierz obieraczką. Odetnij zdrewniałą końcówkę. Pomidorki, rzodkiewki, szparagi ułóż na blaszce. Na szparagi pokrusz
SMYKWKUCHNIkuchni francuskiej. Robiony jest z kruchego ciasta, które jest jego podstawą oraz nadzienia złożonego głównie z jajek, mleka lub śmietany, sera, mięsa, warzyw lub ryb. Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi Ja quiche robię często. Jest szybki i można do niego włożyć naprawdę wszystko. W okresie letnim mamy mnóstwo warzyw, które możemy użyć. Niekonieczne jest dodawanie do quichu mięsa(...)przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia strony na Facebooku: MeCooks Smacznego Składniki na quiche z młodymi szparagami. Ciasto kruche: 1 łyżeczka kminku w ziarnach 25 dkg mąki pszennej 10 dkg margaryny 3/4 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy, papier
mecooksSezon na szparagi trwa. Społeczeństwo dzieli się na tych co lubią białe lub zielone szparagi. Ja jestem w grupie zdecydowanie tych drugich. Szparagi w naszym kraju maja dość krótką historię. Na stołach pojawiły się niedawno a i teraz często zdarza się, że przeoczymy sezon na nie. Dlatego też przypominam Wam abyście skusili się na taką zupę. Zupa dzięki dodaniu sera(...)camembert ma wyrazistszy smak. A i same szparagi są zdrowe. Są przede wszystkim małokaloryczne. 100 g szparagów to 18 kcal. Pomimo tego warzywo to posiada wiele minerałów i pierwiastków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. kwas foliowy, który odpowiada za prawidłowy rozwój płodu witaminy C, E i beta karoten poprawiające wygląd skóry, włosów i paznokci asparagina wspomaga pracę nerek, oraz odpowiada
Kuchnia w oparachDzisiaj zachęcam Was do przygotowania szybkiego, wegetariańskiego obiadu. Wystarczy ugotować zielone szparagi, polać je bułką tartą podrumienioną na maśle, a na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Czasami najprostsze połączenie składników...jest najsmaczniejsze :) Jeżeli szukacie innych przepisów z wykorzystaniem szparagów to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 2 porcje: 2 jajka 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki masła 2 płaskie(...)łyżki bułki tartej 2 łyżki octu, np. jabłkowego sól Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić ją i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie! Najpierw gotować końcówki (kilka minut), a pokrywką przycisnąć wystające główki szparagów. Gdy końcówki szparagów będą już prawie miękkie
UgotowaćJako, że sezon na szparagi jest już w pełni, na moim blogu nie może zabraknąć na nie przepisu Szparagi możemy spotkać w dwóch wersjach białej i zielonej. Ja osobiście zdecydowanie wolę i częściej używam te zielone, ale obiecuję, że na białe też pojawi się kiedyś przepis. Ważne jest aby pamiętać, że szparagi wymagają niedługiej obróbki termicznej. Możne je przygotować(...)wodzie, na parze, na grillu, a nawet można podawać na surowo. Moją dzisiejszą propozycją są szparagi w szynce parmeńskiej. Danie to stanowi idealny dodatek do dań. Można z nich również stworzyć samodzielną przystawkę dodając jakiś dobry sos, parmezan i grzankę. Szparagi w szynce parmeńskiej Składniki: (2 porcje) 10 zielonych szparagów 5 plasterków cienko krojonej szynki parmeńskiej (lub innej suszonej
PatiGotujeWiosna szparagami pachnie. Zachęcam Was do zrobienia makaronu ze szparagami i podsmażanymi pieczarkami. Wszystkie składniki, w tym daniu, przejmują nutę smakową od szparagów. Składniki (2 porcje): 500 g pieczarek pęczek zielonych szparagów około 3 łyżki oliwy extra vergine sól pieprz 40 g masła 200 g makaronu fusilli (świderki) Przygotowanie: Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie, ale grube(...)kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy aż odparuje z nich woda i grzyby się apetycznie przyrumienią. Podczas podsmażania, pieczarki często mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody. Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy szparagi. Jeśli
Smak mojego domuSzaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami. Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami, proste i smaczne danie. Danie które możesz przygotować na grillu, w piekarniku lub na patelni. Szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ja użyłam do nich mięsa z udek kurczaka, według mnie o wiele bardziej smaczniejszego(...)przez co udka były pyszne lekko kwaskowate w smaku, a dodatek miodu pozwolił im się lekko skarmelizować. Pyszne, zapraszam po przepis. Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami ( dla 4 osób ) 6 udek z kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu rzepakowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz
Kuchnia na wzgórzutakie smakowe połączenia które nasuwają się same. Krewetki to dla mnie zawsze żelazny i nieśmiertelny zestaw: masło, pietruszka, czosnek. Do tego płatki papryki chili i cytryna – na zaostrzenie smaku. Szparagi uwielbiam, ale nienawidzę ich gotować – gotowane tracą swój wspaniały smak, który rozmywa się w wodzie. Zielone szparagi, szczególnie te młode i pierwsze, są szczupłe, wąziutkie w talii… Idealne(...)miski, wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wsypujemy płatki chili i posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki, przeciskamy w prasce czosnek. Minimalnie solimy i całość dokładnie mieszamy. Na czas pieczenia szparagów zostawiamy krewetki do szybkiego marynowania. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce – zielone szparagi mają ich niewiele, nie tnijcie za wysoko i nie marnujcie surowca. Wrzucamy je do wysokiej blaszki, wlewamy łyżkę
Karo in the KitchenNieskomplikowany i nie nadmiernie kaloryczny posiłek z jajek, wędzonego boczku i szparagów urozmaiconych kilkoma wyrazistymi dodatkami – szalotką, czosnkiem, papryczką chili i suszonymi pomidorami, które podsmażamy na patelni równolegle z boczkiem i sadzeniem jajek. Z racji pewnych trudności z kategoryzacją, zamieszczamy ten przepis w kategorii śniadanie, jednak tak naprawdę nadaje się na każdą porę dnia. Nie jest to może bowiem nadzwyczajnie(...)dietetyczna (boczek, olej z pomidorów, itp.), ale nadal względnie lekka przekąska. A z racji obecnie już całorocznej dostępności szparagów nie jesteśmy też ściśle ograniczeni sezonem. Użyliśmy szparagów zielonych, trochę ze względu na smak, a trochę dobre dopasowanie kolorem do pozostałych składników, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać również białe. Jajka sadzone na boczku i szparagach
Kulinarna PokusaSycąca i szybka do przygotowania sałatka z makaronem, zielonymi szparagami, pomidorami malinowymi i sypkim twarogiem. Idealna na drugie śniadanie. Jeżeli nie macie sypkiego twarogu to wystarczy, że zwykłą kostkę twarogu "rozdziabiecie" za pomocą widelca. Składniki: kilka łyżek sypkiego twarogu półtłustego 150 g makaronu pełnoziarnistego, np. świderki 1 pęczek zielonych szparagów 2-3 pomidory malinowe połowa cytryny(...)łyżki oleju sól, pieprz Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odcedzić. Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie. Najpierw gotuje końcówki (kilka minut), a pokrywką przyciskam wystające główki szparagów. Gdy końcówki szparagów będą
UgotowaćWreszcie jest! Sezon na szparagi, który jest niestety krótki i trzeba się śpieszyć żeby zdążyć nacieszyć się ich smakiem. Na straganach i w warzywniakach znajdziecie białe, zielone lub fioletowe szparagi. Te ostatnie są niestety zdecydowanie rzadziej dostępne. Wszystkie są pędami tego samego gatunku, a ich odmienna barwa wynika z różnego sposobu uprawy. Zielone wyrastają ponad ziemię i pod wpływem promieni(...)dostępu do światła, zachowując biały kolor. Fioletowe wystawia się na krótkotrwałe działanie słońca i należy je szybko zebrać, zanim pod wpływem promieni słonecznych zabarwią się na zielono. Szparagi poza tym że są pyszne, są bardzo zdrowe i dietetyczne (100 g szparagów to zaledwie 20 kcal.). Są skarbnicą witamin oraz składników mineralnych, zawierają m.in. wit. C, E, beta-karoten, wapń, fosfor
Smakowity Blog KulinarnyRisotto ze szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki(...)dobrej cenie. Do towarzystwa dorzuciłam groszek, który świetnie pasuje do całości nadając słodkiego posmaku. Potrawa idealna także na wykwintną kolację – koniecznie z lampką białego wina. Risotto ze szparagami – składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 niepełna szklanka mrożonego groszku 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (np. arborio) 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej domowego
Poezja smakuwielbicieli szparag mam propozycję na przepyszną, dietetyczną kolację. My szparagi uwielbiamy pod każdą postacią. Te zielone choć smakiem od białych znacznie odbiegają, to rozgościły się u nas już jakiś czas temu. Polecam to danie również osobom, które za jasnymi szparagami nie przepadają. Moje najmłodsze Dziecię, które do jasnych przekonać się za bardzo nie może, zielone zajada z wielkim apetytem. Mówi(...)smakują jak fasolka i tego się trzymajmy, dla mnie ich smak również jest zbliżony do zielonej fasolki szparagowej. Składniki na 2-3 osoby: - 500g zielonych szparag - 1-2 jajka na osobę - 2 łyżki octu - szczypiorek do posypania - świeżo mielony pieprz - sól Składniki sosu winegret: - 1 łyżeczka musztardy dijon - 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka octu np.jabłkowego
Smaczne ZdroweDzień dobry, Dziś mam dla Was pyszną propozycję śniadaniową z wykorzystaniem szparagów! Jestem zdania, że nie należy przytłumiać delikatnego smaku szparagów zbyt wieloma dodatkami, dlatego zawsze stawiam na nieskomplikowane przepisy. Bardzo lubię szparagi grillowane, z dodatkiem parmezanu. W zeszłym roku pokazywałam Wam mój patent na najprostsze szparagi na świecie . W tym roku postanowiłam podać je na kromce opieczonego chleba(...)razem z jajkiem w koszulce. Po rozkrojeniu jajka żółtko apetycznie rozlało się na szparagi, tworząc niezwykle smakowite połączenie! Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem przepis własny Składniki (na 4 porcje): pęczek zielonych szparagów 4 duże kromki wiejskiego chleba 4 jajka 3 łyżki białego octu winnego (do jajek w koszulkach) parmezan do posypania oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Ze szparagów
Chilli Czosnek i OliwaZielone szparagi bardzo dobrze komponują się zarówno z szynką długo dojrzewającą, jak i z jajkami. Połączenie idealne to omlet ze szparagami zawiniętymi w szynkę szwarcwaldzką. Pieczony jest gwarancją, że będzie odpowiednio i równo ścięty. SKŁADNIKI (na dwie osoby) pęczek zielonych szparagów kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub innej długo dojrzewającej) 5 jajek 5 łyżek posiekanego szczypiorku 2 łyżki tartego twardego(...)sera świeżo mielony pieprz sól morska łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy do 1/3 wysokości (od dołu). Plastry szynki kroimy wzdłuż na połowę i owijamy nimi szparagi. Formę do pieczenia (u mnie foremka na tartę o średnicy 26 cm) smarujemy oliwą. Układamy szparagi. Jajka roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
Moje Kuchenne RewelacjeQuando a Bassan vien primavera se verze la ca’ e la sparasera” Wreszcie nadszedł czas na szparagi… Szparagi białe z Bassano del Grappa (Asparago bianco di Bassano del Grappa ) – mawia się, że gmina i miasto Bassano del Grappa dała swoją nazwę najsłynniejszemu włoskiemu trunkowi. Od niej też nazwisko przybrał Jacopo dal Ponte, wielki włoski malarz renesansowy. Miasteczko położone(...)Wenecji-euganejskiej, rozdzielone rzeką Brentą poza słynnymi szparagami (D.O.P.), jest znane także z brokułów podawanych z makaronem bigoli, lokalnego tagliatelli i miejscowej ceramiki. W 1796 roku nieopodal Bassano del Grappa jedno z pierwszych zwycięstw z koalicją antyfrancuską odniósł Napoleon Bonaparte. Zgodnie z legendą szparagi zostały do Bassano sprowadzone przez świętego Antoniego z Padwy. Istnieje także historia, zgodnie z którą
Bon Ton Italia