Sezon na szparagi trwa w najlepsze, więc jak korzystam z niego na 100%. Najbardziej lubię te zielone i to one głównie goszczą na naszym stole. Dziś zrobiłam szparagi pieczone z fetą. Ostatnio hitem na Instagramie były pieczone pomidorki koktajlowe z fetą właśnie, a ja postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis i zamiast pomidorków dałam szparagi. Wyszło przepysznie, pieczony czosnek(...)dodał wspaniałego aromatu. Szparagi zjedliśmy z chrupiącymi grzankami z ciabatty. Szparagi pieczone z fetą Szparagi pieczone z fetą Czas przygotowania: 40 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 plaster sera feta 1 mała papryczka chili 2 ząbki czosnku oliwa z oliwy sól pieprz świeże zioła odrobina soku z cytryny Wykonanie Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki, zachowajmy je, przydadzą się do przygotowania
Kulinarne przygody GatityKolejna smaczna propozycja na podanie szparagów. Dzisiaj na obiad makaron tagliatelle z dodatkiem krewetek oraz szparagów. Całość w pysznym sosie z dodatkiem mascarpone, śmietanki i białego wina. To także propozycja na bardziej wykwintną kolację dla bliskiej osoby. Makaron ze szparagami oraz krewetkami z odrobiną czosnku i kremowym sosem. Do przygotowania tego dania możecie użyć gotowego makaronu lub jeśli macie ochotę(...)możecie przygotować go własnoręcznie. Przepis na idealny makaron również znajdziecie na blogu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makaron tagliatelle (makaron wstążki) z krewetkami i szparagami. Składniki 250 g makaronu wstążki 200 g krewetek świeżych lub mrożonych pół pęczka zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 1 łyżka mascarpone 100 ml śmietanki 30% 100 ml białego wina półwytrawne 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka
To co lubię - gotuję i polecamZupa krem ze szparagów to absolutny hit w sezonie szparagowym. Prosta, szybka, a co najważniejsze pyszna zupa dla całej rodziny. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-krem-ze-szparagow-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-krem-ze-szparagow-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-krem-ze-szparagow-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["15 szparag\u00f3w, \r","1 niedu\u017ca cebula,\r","1 z\u0105bek(...)czosnku,\r","500 g wody,\r","2 \u0142y\u017cki \u015bmietany 18%,\r","s\u00f3l, pieprz."],"name":"Zupa krem ze szparag\u00f3w","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobno, czosnek przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119. Wrzuci\u0107 do garnka.\r","Szparagi umy\u0107 i odci\u0105\u0107 zdrewnia\u0142e ko\u0144c\u00f3wki. Pokroi\u0107
Bardzo Gruby Smoksezonie szparagowym zupa krem ze szparagów i cukinii to pozycja obowiązkowa na obiad. Jest to przepyszna, wiosenna zupa, a do tego bardzo zdrowa. Zarówno szparagi, jak i cukinia dostarczają szereg witamin do naszych organizmów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-szparagowo-cukiniowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-szparagowo-cukiniowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)/zupa-szparagowo-cukiniowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 cebula,\r","1 z\u0105bek czosnku,\r","5-6 szparag\u00f3w,\r","1 cukinia,\r","2 ziemniaki,\r","500 g wody,\r","lubczyk,\r","s\u00f3l, pieprz."],"name":"Zupa krem ze szparag\u00f3w i cukinii","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H20M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobno, czosnek przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119. Wrzuci\u0107
Bardzo Gruby SmokSezon na szparagi trwa, a ja dzisiaj zapraszam Was na pyszną kremową tartę ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Tarta ze szparagami to świetny pomysł na smaczny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta ze szparagami Keyword szparagi, tarta ze szparagami Składniki Składniki na tartę: 250 g mąki pszennej 130 g masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Składniki na farsz: 0,5 pęczka(...)szparagów 0,5 pęczka botwinki można pominąć garść pomidorów koktajlowych 20 cm pora biała część 3 jajka 200 ml śmietanki 30 % 100 ml mleka ½ łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego ½ pęczka koperku 1 łyżeczka rozmarynu świeży lub suszony 2 łyżki tartego parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku pieprz opcjonalnie Instrukcje Spód do tarty Wszystkie składniki
To co lubię - gotuję i polecamKrem ze szparagów to delikatna, lekka, śmietankowa zupa bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto jest to rewelacyjny przepis gdy trafimy na szparagi z dużą ilością łyka. Gorąco polecam fanom szparagów i nie tylko 😉 Przepis na krem ze szparagów Składniki pęczek białych szparagów (500 g) cebula (100 g) łyżka masła (10 g) 2/5 szklanki śmietanki 30% (100 g) 2 szklanki bulionu warzywnego(...)sól i pieprz wedle uznania opcjonalnie śmietana 18% natka pietruszki Czas przygotowania: 30 min Ilość: około 1 l kremu ze szparagów Liczba porcji : 4 porcje po 250 ml Przygotowanie Szparagi obieramy z nadmiaru łyka (jeśli pozostanie część łyka to i tak będzie zblendowana) i gotujemy w bulionie warzywnym około 20 minut . W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na łyżce
WegePrzepiswszystkim smaczne jedzenie. Jakiś czas temu zaproponowałam Wam danie z nietypowego „makaronu”, a był to makaron przygotowany z cukinii . Dziś wykorzystamy do przygotowania „makaronu” zielone szparagi. Zapewne szparagi przyrządzacie w sezonie wiosennym, ale czy w takiej formie? Tagliatelle w łatwy sposób przygotujecie przy pomocy obieraczki do warzyw. Do dania będzie potrzebne kilka krewetek, świeże pesto bazyliowo(...)dyniowe i odrobina szpinaku. Tagliatelle to propozycja na lekki obiad lub kolację podane z sałatką z pomidorów koktajlowych to naprawdę pożywne danie. Print Tagliatelle z zielonych szparagów .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne lekkie danie. Course Obiady Cuisine International Keyword kerwetki, szparagi Prep Time 15 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 25 minutes
SprawdzonaKuchnia.plukrywam, że makaron carbonara to moja słabość. Już publikowałem przepis na klasyczną carbonarę , ale tym razem, to będzie makaron z wiosennym twistem - kremowa carbonara ze szparagami. Jest pyszna, uwierzcie mi. Przepis jest naprawdę banalnie prosty, a składniki tak dobrze się dopełniają, że nawet wylizałem talerz. Obłędny smak i konsystencja sprawia, że niewinnie sięgamy za dokładką. Chrupiące szparagi, lekki zapach boczku(...)makaron al dente i to wszystko obtoczone kremowym sosem jajecznym. Wystarczy, że zadbamy o jakościowe składniki i już będzie bomba. Gorąco polecam ten przepis! Korzystajcie, dopóki trwa sezon na szparagi. Kremowa carbonara ze szparagami - przepis: 400 g makaronu typu tagliatelle (może być i inny) Pęczek szparagów 40 g wędzonego boczku (pancetta, gaunciale najlepiej) 2 jajka 40 g parmigiano-reggiano
Kuchnia ŁukaszaKeto carbonara ze szparagami Keto carbonara szparagowa – kolejny pyszny sposób na wykorzystanie sezonu na szparagi Szparagi i boczek ? Pasuje. Boczek i śmietana? Pasuje. Szparagi i śmietana? Też. To samo szparagi i jajko . No to nie pozostaje nic innego jak przygotować keto szparagową carbonarę! Boczek i szparagi zatopione w pysznym kremowym sosie to – w rzeczy samej – danie(...)stosowanej diety nasz limit kaloryczny ma jakieś granice… Keto carbonara szparagowa Sezonowość produktów to nie lada wyzwanie Na szczęście jeszcze jakoś daję radę. Co prawda pomysłów na dania ze szparagami i rabarbarem mam już od groma i ciut ciut. Tyle, że nie nadążam ich realizować i wrzucać na bloga. A tu za rogiem już czekają inne produkty sezonowe, z których
Modern Cave GirlPrzepisy na szparagi to chyba moje ulubione receptury do przygotowywania wpisów na blogu. Szparagi od około 2 tygodni królują w mojej kuchni. Jem je codziennie w bardzo różnej formie, raz na śniadanie, raz na obiad a kolejnego dnia na kolację. Szparagi, jako zielone warzywa są bardzo delikatne i wymagają dość krótkiego procesu obróbki termicznej. Szparagi najlepiej jest łączyć(...)uwypuklą. Dlatego warto łączyć je z makaronem, ryżem czy kaszą, podawać z kromką pieczywa lub grzanką. Każde proste połączenie spowoduje, że to one będą pełnić główną rolę w daniu. Szparagi lubią masło, oliwę z oliwek, jajko, jak i dodatek produktów mlecznych tj. śmietana czy jakiś kremowy ser. Koniecznie korzystaj z tego cudownego okresu w maju i jedz szparagi ze smakiem
SMYKWKUCHNIIdealne weekendowe śniadanie to takie przygotowane bez pośpiechu i zjedzone we dwoje przy wspólnym stole. Ponieważ powoli zaczyna się sezon na szparagi postanowiłam przygotować jajka zapiekane na szparagach . Jest to pyszne, typowo wiosenne danie. Jajka zapiekane robi się szybko i są bardzo proste do przygotowania - wymagają tylko 3 składników. Zdecydowanie polecam zaserwować je podczas weeekendu, lub każdego innego wolnego dnia(...)Jajka zapiekane na szparagach Składniki dla 2 osób: nieduży pęczek zielonych szparagów 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) oliwa parmezan sól, pieprz Jak zrobić jajka zapiekane na szparagach? Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki (o długości około 1,5-2cm). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Naczynka do zapiekania (żaroodporne) posmarować oliwą wrzucić
Codzienne GotowanieTagliatelle ze szparagami - pyszne danie na szybko, proporcje dla jednej osoby. 100 – 120 g suchego makaronu tagliatelle (lub podobnego), 3 szparagi białe, 3 szparagi zielone*, sól, cukier, ser twardy do posypania dania, 1 – 2 łyżki masła, Szparagi umyć, odłamać końcówki. Białe obrać. Szparagi pokroić w podłużne cienkie plastry – tagliatelle. 2 - 3 plastry zielonych szparagów zwinąć w ruloniki i włożyć(...)być wąskie, takie aby rulony się nie rozwijały. Makaron wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody. Makaron gotuję w stosunkowo małej ilości wody, aby stracić jak najmniej smaku szparagów (żeby nie rozwodnic smaku). Gdy zostaną dwie minuty do końca czasu gotowania wrzucić białe szparagi i wymieszać z makaronem. Za minutę dodać zielone. Ugotowany makaron ze szparagami przełożyć
królestwo garówWczoraj na blogu pojawił się przepis na focaccie z patelni na jogurcie i obiecałam Wam swój ulubiony sposób na ich podanie. Moimi dodatkami są pieczone szparagi, feta i pesto z bazylii. Prosto, nieskomplikowanie i mega pysznie, polecam :) SKŁADNIKI Focaccia 300 g m ą ki pszennej 180 g jogurtu (w temperaturze pokojowej(...)drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniej wody 2 łyżki oliwy Dodatki 300 g zielonych szparagów 100 g fety 3-4 łyżki pesto z bazylii **** INGREDIENTI Focaccia 300 g di farina 180 g di yogurt bianco (a temperatura ambiente) 10 g di lievito di birra fresco 1 cucchiaino di sale 1/2 cucchiaino
La grande e la piccola cuocaZupa z zielonych szparagów to moja propozycja na rozpoczęcie sezonu szparagowego. Nie sądziłam, że w maju nadal będzie trwał u mnie sezon na zupy, w dodatku takie, których celem jest rozgrzanie, ale pogoda lubi płatać figle Dlatego zamiast zajadać się szparagami z grilla, stawiam na zupy I Wam również bardzo polecam zupę z zielonych szparagów. Jest prosta, szybka i mega(...)smaczna. Zupa z zielonych szparagów porcja dla dwóch osób pół pęczka zielonych szparagów 3 średnie ziemniaki 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego łyżka masła łyżka oliwy ząbek czosnku cebulka dymka koperek 150 ml śmietany 12% sól, pieprz + dowolny ser, u mnie pleśniowy Cebulkę dymkę drobno posiekaj, szczypiorek obierz i również pokrój go w cienkie plasterki. W garnku z grubym dnem
365 dni dookoła kuchniRozpoczął się sezon na szparagi, w związku z czym mam dla Was kolejny pomysł na to typowo wiosenne warzywo. Na rozpoczęcie tegorocznego sezonu szparagowego przygotowałam maślane szparagi z kaparami . Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. To kolejny dowód na to, że najprostsze dania są niewiarygodnie smaczne! Maślane szparagi kaparami mogą stanowić wspaniałą przystawkę(...)dodatek do dania głównego. Gorąco polecam wypróbować, bo takie kwaskowe szparagi są przepyszne! Maślane szparagi z kaparami Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 łyżki masła 1 łyżka drobnych kaparów w zalewie 1 cytryna natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz Jak przygotować maślane szparagi z kaparami? S zparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. W szerokim rondlu lub głębokiej
Codzienne GotowanieSzparagi się pojawiły więc szybko do menu wskoczyły. Zostały pierwsze sparzone, a następnie z cebulką podsmażone. Duża ilość szczypiorku i pietruszki je otuliła, a szynka szwarcwaldzka na porcje podzieliła. Smaki pod wpływem ciepła się połączyły i z purre z fioletowych ziemniaków fajne, kolorowe danie „stworzyły”. Ziemniaki z rozmarynem się gotowały i dzięki temu nutę zioła uzyskały. Składniki(...)porcje: garść zielonych szparagów, ok. 500 g fioletowych ziemniaków, gałązka świeżego rozmarynu, 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (2 plastry na 1 porcję) surowej, wędzonej na zimno z udźców wieprzowych , 3 - 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem, ½ płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju rzepakowego, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka masła
Moniki SmakołykiPieczone białe szparagi z serem, słonecznikiem i rzodkiewkami! Idealny pomysł na letni obiad. sezon na szparagi pomału się kończy, więc warto korzystać póki jeszcze są. Prosty przepis na szparagi to taki, gdzie danie zrobisz dosłownie w kilka chwil. Ja pieczone szparagi robię bardzo często bo po prostu nie wymagają zbyt wiele wysiłku. dzisiaj w połączeniu z pieczoną rzodkiewką, w smaku(...)której totalnie się rozkochałam, pieczonymi pomidorkami i bajglem. PRZEPIS NA PIECZONE SZPARAGI: - 2-3 gałązki pomidorków cherry - pęczek rzodkiewek - pęczek białych szparagów - ser typu capri ( 4-5 łyżek) - 2 łyżki ziaren słonecznika - syrop z agawy - dobrej jakości oliwa z olwiek - sól morska Szparagi obierz obieraczką. Odetnij zdrewniałą końcówkę. Pomidorki, rzodkiewki, szparagi ułóż na blaszce. Na szparagi pokrusz
SMYKWKUCHNIkuchni francuskiej. Robiony jest z kruchego ciasta, które jest jego podstawą oraz nadzienia złożonego głównie z jajek, mleka lub śmietany, sera, mięsa, warzyw lub ryb. Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi Ja quiche robię często. Jest szybki i można do niego włożyć naprawdę wszystko. W okresie letnim mamy mnóstwo warzyw, które możemy użyć. Niekonieczne jest dodawanie do quichu mięsa(...)przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia strony na Facebooku: MeCooks Smacznego Składniki na quiche z młodymi szparagami. Ciasto kruche: 1 łyżeczka kminku w ziarnach 25 dkg mąki pszennej 10 dkg margaryny 3/4 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy, papier
mecooksSezon na szparagi trwa. Społeczeństwo dzieli się na tych co lubią białe lub zielone szparagi. Ja jestem w grupie zdecydowanie tych drugich. Szparagi w naszym kraju maja dość krótką historię. Na stołach pojawiły się niedawno a i teraz często zdarza się, że przeoczymy sezon na nie. Dlatego też przypominam Wam abyście skusili się na taką zupę. Zupa dzięki dodaniu sera(...)camembert ma wyrazistszy smak. A i same szparagi są zdrowe. Są przede wszystkim małokaloryczne. 100 g szparagów to 18 kcal. Pomimo tego warzywo to posiada wiele minerałów i pierwiastków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. kwas foliowy, który odpowiada za prawidłowy rozwój płodu witaminy C, E i beta karoten poprawiające wygląd skóry, włosów i paznokci asparagina wspomaga pracę nerek, oraz odpowiada
Kuchnia w oparachDzisiaj zachęcam Was do przygotowania szybkiego, wegetariańskiego obiadu. Wystarczy ugotować zielone szparagi, polać je bułką tartą podrumienioną na maśle, a na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Czasami najprostsze połączenie składników...jest najsmaczniejsze :) Jeżeli szukacie innych przepisów z wykorzystaniem szparagów to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 2 porcje: 2 jajka 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki masła 2 płaskie(...)łyżki bułki tartej 2 łyżki octu, np. jabłkowego sól Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić ją i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie! Najpierw gotować końcówki (kilka minut), a pokrywką przycisnąć wystające główki szparagów. Gdy końcówki szparagów będą już prawie miękkie
UgotowaćJako, że sezon na szparagi jest już w pełni, na moim blogu nie może zabraknąć na nie przepisu Szparagi możemy spotkać w dwóch wersjach białej i zielonej. Ja osobiście zdecydowanie wolę i częściej używam te zielone, ale obiecuję, że na białe też pojawi się kiedyś przepis. Ważne jest aby pamiętać, że szparagi wymagają niedługiej obróbki termicznej. Możne je przygotować(...)wodzie, na parze, na grillu, a nawet można podawać na surowo. Moją dzisiejszą propozycją są szparagi w szynce parmeńskiej. Danie to stanowi idealny dodatek do dań. Można z nich również stworzyć samodzielną przystawkę dodając jakiś dobry sos, parmezan i grzankę. Szparagi w szynce parmeńskiej Składniki: (2 porcje) 10 zielonych szparagów 5 plasterków cienko krojonej szynki parmeńskiej (lub innej suszonej
PatiGotujeWiosna szparagami pachnie. Zachęcam Was do zrobienia makaronu ze szparagami i podsmażanymi pieczarkami. Wszystkie składniki, w tym daniu, przejmują nutę smakową od szparagów. Składniki (2 porcje): 500 g pieczarek pęczek zielonych szparagów około 3 łyżki oliwy extra vergine sól pieprz 40 g masła 200 g makaronu fusilli (świderki) Przygotowanie: Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie, ale grube(...)kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy aż odparuje z nich woda i grzyby się apetycznie przyrumienią. Podczas podsmażania, pieczarki często mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody. Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy szparagi. Jeśli
Smak mojego domuSzaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami. Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami, proste i smaczne danie. Danie które możesz przygotować na grillu, w piekarniku lub na patelni. Szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ja użyłam do nich mięsa z udek kurczaka, według mnie o wiele bardziej smaczniejszego(...)przez co udka były pyszne lekko kwaskowate w smaku, a dodatek miodu pozwolił im się lekko skarmelizować. Pyszne, zapraszam po przepis. Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami ( dla 4 osób ) 6 udek z kurczaka 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki białego wina wytrawnego 1 łyżka miodu rzepakowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz
Kuchnia na wzgórzutakie smakowe połączenia które nasuwają się same. Krewetki to dla mnie zawsze żelazny i nieśmiertelny zestaw: masło, pietruszka, czosnek. Do tego płatki papryki chili i cytryna – na zaostrzenie smaku. Szparagi uwielbiam, ale nienawidzę ich gotować – gotowane tracą swój wspaniały smak, który rozmywa się w wodzie. Zielone szparagi, szczególnie te młode i pierwsze, są szczupłe, wąziutkie w talii… Idealne(...)miski, wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wsypujemy płatki chili i posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki, przeciskamy w prasce czosnek. Minimalnie solimy i całość dokładnie mieszamy. Na czas pieczenia szparagów zostawiamy krewetki do szybkiego marynowania. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce – zielone szparagi mają ich niewiele, nie tnijcie za wysoko i nie marnujcie surowca. Wrzucamy je do wysokiej blaszki, wlewamy łyżkę
Karo in the KitchenNieskomplikowany i nie nadmiernie kaloryczny posiłek z jajek, wędzonego boczku i szparagów urozmaiconych kilkoma wyrazistymi dodatkami – szalotką, czosnkiem, papryczką chili i suszonymi pomidorami, które podsmażamy na patelni równolegle z boczkiem i sadzeniem jajek. Z racji pewnych trudności z kategoryzacją, zamieszczamy ten przepis w kategorii śniadanie, jednak tak naprawdę nadaje się na każdą porę dnia. Nie jest to może bowiem nadzwyczajnie(...)dietetyczna (boczek, olej z pomidorów, itp.), ale nadal względnie lekka przekąska. A z racji obecnie już całorocznej dostępności szparagów nie jesteśmy też ściśle ograniczeni sezonem. Użyliśmy szparagów zielonych, trochę ze względu na smak, a trochę dobre dopasowanie kolorem do pozostałych składników, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać również białe. Jajka sadzone na boczku i szparagach
Kulinarna PokusaSycąca i szybka do przygotowania sałatka z makaronem, zielonymi szparagami, pomidorami malinowymi i sypkim twarogiem. Idealna na drugie śniadanie. Jeżeli nie macie sypkiego twarogu to wystarczy, że zwykłą kostkę twarogu "rozdziabiecie" za pomocą widelca. Składniki: kilka łyżek sypkiego twarogu półtłustego 150 g makaronu pełnoziarnistego, np. świderki 1 pęczek zielonych szparagów 2-3 pomidory malinowe połowa cytryny(...)łyżki oleju sól, pieprz Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odcedzić. Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Posolić i zagotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie. Najpierw gotuje końcówki (kilka minut), a pokrywką przyciskam wystające główki szparagów. Gdy końcówki szparagów będą
UgotowaćWreszcie jest! Sezon na szparagi, który jest niestety krótki i trzeba się śpieszyć żeby zdążyć nacieszyć się ich smakiem. Na straganach i w warzywniakach znajdziecie białe, zielone lub fioletowe szparagi. Te ostatnie są niestety zdecydowanie rzadziej dostępne. Wszystkie są pędami tego samego gatunku, a ich odmienna barwa wynika z różnego sposobu uprawy. Zielone wyrastają ponad ziemię i pod wpływem promieni(...)dostępu do światła, zachowując biały kolor. Fioletowe wystawia się na krótkotrwałe działanie słońca i należy je szybko zebrać, zanim pod wpływem promieni słonecznych zabarwią się na zielono. Szparagi poza tym że są pyszne, są bardzo zdrowe i dietetyczne (100 g szparagów to zaledwie 20 kcal.). Są skarbnicą witamin oraz składników mineralnych, zawierają m.in. wit. C, E, beta-karoten, wapń, fosfor
Smakowity Blog KulinarnyRisotto ze szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki(...)dobrej cenie. Do towarzystwa dorzuciłam groszek, który świetnie pasuje do całości nadając słodkiego posmaku. Potrawa idealna także na wykwintną kolację – koniecznie z lampką białego wina. Risotto ze szparagami – składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 niepełna szklanka mrożonego groszku 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (np. arborio) 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej domowego
Poezja smakuwielbicieli szparag mam propozycję na przepyszną, dietetyczną kolację. My szparagi uwielbiamy pod każdą postacią. Te zielone choć smakiem od białych znacznie odbiegają, to rozgościły się u nas już jakiś czas temu. Polecam to danie również osobom, które za jasnymi szparagami nie przepadają. Moje najmłodsze Dziecię, które do jasnych przekonać się za bardzo nie może, zielone zajada z wielkim apetytem. Mówi(...)smakują jak fasolka i tego się trzymajmy, dla mnie ich smak również jest zbliżony do zielonej fasolki szparagowej. Składniki na 2-3 osoby: - 500g zielonych szparag - 1-2 jajka na osobę - 2 łyżki octu - szczypiorek do posypania - świeżo mielony pieprz - sól Składniki sosu winegret: - 1 łyżeczka musztardy dijon - 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka octu np.jabłkowego
Smaczne ZdroweDzień dobry, Dziś mam dla Was pyszną propozycję śniadaniową z wykorzystaniem szparagów! Jestem zdania, że nie należy przytłumiać delikatnego smaku szparagów zbyt wieloma dodatkami, dlatego zawsze stawiam na nieskomplikowane przepisy. Bardzo lubię szparagi grillowane, z dodatkiem parmezanu. W zeszłym roku pokazywałam Wam mój patent na najprostsze szparagi na świecie . W tym roku postanowiłam podać je na kromce opieczonego chleba(...)razem z jajkiem w koszulce. Po rozkrojeniu jajka żółtko apetycznie rozlało się na szparagi, tworząc niezwykle smakowite połączenie! Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem przepis własny Składniki (na 4 porcje): pęczek zielonych szparagów 4 duże kromki wiejskiego chleba 4 jajka 3 łyżki białego octu winnego (do jajek w koszulkach) parmezan do posypania oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Ze szparagów
Chilli Czosnek i OliwaZielone szparagi bardzo dobrze komponują się zarówno z szynką długo dojrzewającą, jak i z jajkami. Połączenie idealne to omlet ze szparagami zawiniętymi w szynkę szwarcwaldzką. Pieczony jest gwarancją, że będzie odpowiednio i równo ścięty. SKŁADNIKI (na dwie osoby) pęczek zielonych szparagów kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub innej długo dojrzewającej) 5 jajek 5 łyżek posiekanego szczypiorku 2 łyżki tartego twardego(...)sera świeżo mielony pieprz sól morska łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy do 1/3 wysokości (od dołu). Plastry szynki kroimy wzdłuż na połowę i owijamy nimi szparagi. Formę do pieczenia (u mnie foremka na tartę o średnicy 26 cm) smarujemy oliwą. Układamy szparagi. Jajka roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
Moje Kuchenne RewelacjeQuando a Bassan vien primavera se verze la ca’ e la sparasera” Wreszcie nadszedł czas na szparagi… Szparagi białe z Bassano del Grappa (Asparago bianco di Bassano del Grappa ) – mawia się, że gmina i miasto Bassano del Grappa dała swoją nazwę najsłynniejszemu włoskiemu trunkowi. Od niej też nazwisko przybrał Jacopo dal Ponte, wielki włoski malarz renesansowy. Miasteczko położone(...)Wenecji-euganejskiej, rozdzielone rzeką Brentą poza słynnymi szparagami (D.O.P.), jest znane także z brokułów podawanych z makaronem bigoli, lokalnego tagliatelli i miejscowej ceramiki. W 1796 roku nieopodal Bassano del Grappa jedno z pierwszych zwycięstw z koalicją antyfrancuską odniósł Napoleon Bonaparte. Zgodnie z legendą szparagi zostały do Bassano sprowadzone przez świętego Antoniego z Padwy. Istnieje także historia, zgodnie z którą
Bon Ton ItaliaMakaron ze szparagami i pomidorem – lunch, szybki przepis Makaron ze szparagami i pomidorem Uwielbiam szparagi, uwielbiam makaron. I jak to pierwsze mi wolno, to to drugie mam obecnie mocno ograniczone. Mogę, ale pełnoziarnisty, a to zdecydowanie nie jest to. Jak zabić jego smak? Jak zrobić żeby mi smakował ? Prosto dodać ostrą papryczkę peperoncino, zaostrzy wszystko;) I tak właśnie(...)było tym razem. Makaron ze szparagami i pomidorem 2 nieduże gniazdka makaronu pełnoziarnistego 4 zielone szparagi 1 duży pomidor ( albo sos pomidorowy ) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku szczypta peperoncino ( ja mam taką bardzo ostrą suszoną ) 1 łyżka oleju świeżo mielony pieprz sól Wstawiamy wodę na makaron, gotujemy makaron wg czasu podanego na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, wlewamy
Kuchnia na wzgórzuŁosoś ze szparagami w sosie beszamelowym to błyskawiczny przepis na pyszny zdrowy obiad. Najlepiej jest przygotować to danie w sezonie czerwiec – lipiec, kiedy możemy kupić świeże szparagi. Najdelikatniejsze będą zielone szparagi. Błyskawiczny przepis na Burgera ze szparagami Składniki filet z łososia (1 porcja ok. 200g) 5-6 szparagów 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)syropu klonowego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 3/4 szklanki mleka sól pieprz Łosoś ze szparagami w sosie beszamelowym – przepis Z syropu klonowego, sosu sojowego i soku z cytryny przygotowujemy marynatę, którą marynujemy łososia. Odstawiamy na go na ok. 15 minut. Następnie pieczemy go przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!młodej kapusty z groszkiem, klusek śląskich, czy też królika upieczonego w rondlu. Wiążą się z nimi wspomnienia, które połączone z wyśmienitym smakiem są nie do zastąpienia. Garnki do gotowania szparagów W naszej kuchni, oprócz klasycznych garnków do gotowania różnorodnych potraw, znajdują się specjalne naczynia, które używamy jedynie do gotowania konkretnych produktów. Należą do nich np. garnki do szparagów ze sklepu(...)Fabryka Form. Jak gotować szparagi? To stosunkowo nowy specjał na naszych stołach. Gotuje się je główkami do góry w lekko osolonej wodzie. Końcówki warzyw nie powinny być zanurzone w wodzie. Do wody należy dodać odrobinę cukru oraz masła. Dlaczego szparagi gotujemy główkami do góry? Ponieważ główki są najwrażliwszą częścią szparaga. To między innymi po nich rozpoznajemy, czy szparagi są świeże
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj polecam zupę ze szparagami Zupa ze szparagami Składniki na dwie porcje jako ¼ łodygi selera naciowego 250 g szparagów łyża oliwy 500ml gorącego bulionu sól Wykonanie Jajko ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i drobno posiekać. Zmieszać z posiekanym selerem naciowym, doprawić szczypta soli. Odłamać zdrewniałe końcówki szparogów. Pozostałą część szparagów dobrze wypłukać i obrać. Oczyszczone szparagi pokroić na kawałki(...)centymetrowe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojone szparagi i podsmażyć przez 2 minuty, po upływie tego czasu podlać bulionem, tak aby były przykryte szparagi. Doprowadzić bulion do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować do momentu aż łodygi szparagów będą miękkie. Zmiksować szparagi z bulionem na gładką zupę i doprawić do smaku. Podawać posypane jajkiem zmieszanym z selerem naciowym. Artykuł
Pomysłowa kuchniajacyś fani najszybszego przepisu na makaron - cacio e pepe ? Moja wariacja tego przepisu, ze szparagi w roli głównej :) Szybki i lekki przepis na lunch, potrzebujesz tylko szczęściu składników. Utworzenie tego dania, zajmuje mniej niż 20 minut. Składniki na 2 osoby Pęczek zielonych szparagów (więcej =lepiej) Makaron (najlepiej spaghetti) - 80 g na osobę Masło - 4 łyżki pieprz w ziarnach(...)Granda Padano - 50 g listki bazylii do dekoracji. Etap I - Szparagi Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, szparagi kroimy na ok. 1 cm kawałki, główki szparagów odkładamy na bok. Do gotującej, osolonej wody wrzucamy szparagi pokrojone w kawałki, gotujemy 3 minuty, minutę przed końcem gotowania dorzucamy główki szparagów. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy ugotowane szparagi, chwilę podsmażamy.Zdejmujemy z patelni
Wylizany Rondeljacyś fani najszybszego przepisu na makaron - cacio e pepe ? Moja wariacja tego przepisu, ze szparagi w roli głównej :) Szybki i lekki przepis na lunch, potrzebujesz tylko szczęściu składników. Utworzenie tego dania, zajmuje mniej niż 20 minut. Składniki na 2 osoby Pęczek zielonych szparagów (więcej =lepiej) Makaron (najlepiej spaghetti) - 80 g na osobę Masło - 4 łyżki pieprz w ziarnach(...)Granda Padano - 50 g listki bazylii do dekoracji. Etap I - Szparagi Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, szparagi kroimy na ok. 1 cm kawałki, główki szparagów odkładamy na bok. Do gotującej, osolonej wody wrzucamy szparagi pokrojone w kawałki, gotujemy 3 minuty, minutę przed końcem gotowania dorzucamy główki szparagów. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy ugotowane szparagi, chwilę podsmażamy.Zdejmujemy z patelni
Wylizany RondelWitam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę ze szparagami i kaszą bulgur. Sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa i idealnie nadaje się na lekki obiad lub kolację, można ją również wziąć do pracy na drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 500 g zielonych szparagów 200 g kaszy bulgur 250 g pomidorków koktajlowych kostkę sera feta (użyłam(...)około 5 łyżek oliwy lub oleju sałatkowego 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka ze szparagami Przygotowanie: Kaszę bulgur gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Z dokładnie umytych szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę, szparagi kroję na mniejsze kawałki o długości około 3 centymetrów. Główki
Uwaga Babcia Gotujekulinarnym świecie szparagi to oznaka, że wiosna zawitała na dobre. To idealny czas, aby stworzyć nowe inspiracje ze świeżych sezonowych składników. Moje ulubione to zielone szparagi, ale to kwestia gustu i nie będę Wam narzucał jakie wybierzecie. Mój dzisiejszy przepis to świetna opcja na szybki i smaczny obiad lub kolację. Świeże szparagi nie potrzebują długiego gotowania(...)jedynie ich blanszowania i przesmażenia na maśle z ulubionymi dodatkami. Zachęcam spróbować połączyć szparagi z pomidorkami koktajlowymi, cykorią i szynką parmeńską. Całość wykańcza kremowy, aksamitny sos holenderski. Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób SKŁADNIKI: 500g świeżych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej 1 gałązka pomidorów koktajlowych 1 średnia cykoria 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny gałązka rozmarynu masło cukier
kulinarnyJaZupa szparagowa ekspresowa . Najprostsza i najszybsza zupa z zielonych szparagów. Jeden z najprostszych na świecie przepisów na krem ze szparagów pojawia się właśnie na blogu . Jest to wersja błyskawiczna. Gotowanie tej zupy jest łatwe i szybkie, bez obierania szparagów. Zupa krem jak z najlepszej restauracji. Nie zawsze obowiązki lub chęci pozwalają nam na dłuższe spędzanie czasu w kuchni(...)dania, które pozwala nam zaoszczędzić czas. Sezon szparagowy dopiero się zaczyna, więc wykorzystajmy to i ugotujmy pyszną zupę szparagową i podajmy ją np. z grzankami Sezonowa zupa z zielonych szparagów. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) kilka łyżek np. domowego mleka kokosowego lub śmietanki 30% Sól morska i pieprz do smaku domowe grzanki Sposób przygotowania ekspresowej zupy z zielonych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię stało, gdyby połączyć szparagi o wyrazistym smaku z dostojnym jaśminem a potem podać w bardzo niekonwencjonalny i wykwintny sposób? Jesteście na tyle odważni, żeby sprawdzić, jak smakuje krem z zielonych szparagów z kwiatami jaśminu? Najpierw, w drodze wyjaśnień mojego szalonego pomysłu, słowo o jaśminie i kwiatach jadalnych, po które tak rzadko się sięga w naszych kuchniach Każdy słyszał(...)który w kuchni jest egzotyczną przyprawą do potraw z mięsa i drobiu. Można go też wykorzystywać do różnych wypieków. W moim przepisie jaśmin jest delikatnie obecny, nadaje kremowi ze szparagów zaskakującego i nieoczywistego aromatu. Oczywiście, jeśli spękacie i nie dodacie jaśminu do zupy, to ten przepis nadal jest przepisem na pyszny krem szparagowy Zielone szparagi to przede wszystkim bogactwo składników
Eat me! Fit me!błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z serów pleśniowych. Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie Poziom trudności : łatwe Liczba porcj i: 3-4 Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Nie dlatego, że jest nieładna – wręcz przeciwnie, danie takie(...)wyjątkowo fotogeniczne. Po prostu trudno było przygotować ujęcie, bo co chwila sięgały po nią małe łapki. Czy Was też kusi ta tarta pełna szparagów i sera zapieczona w chrupiącym cieście? Proponujemy Wam dziś zupełnie niezwykły przepis na szparagi, inspirowany przepisem 1977 r. autorstwa Carla Mirarchi , współwłaściciela restauracji Robert’s na nowojorskim Brooclinie, który zapisali dziennikarzy NY Timesa. Są to szparagi
Niedzielny kucharzjeść na okrągło, tylko jest nieco kaloryczna, więc sobie tłumaczę, że jednak nie można 😀. A ponieważ dawno nie było pizzy, czas to nadrobić. Tym bardziej, że mamy sezon na szparagi, a pizza bardzo fajnie się z nimi komponuje. Dziś dodałam do niej również jajka, i tak oto wyszła nam pizza ze szparagami i jajkiem, a na wierzch nieco(...)świeżej kolendry. To kto się skusi przygotować ją razem ze mną? Na blogu znajdziecie również przepis na dwie inne propozycje ze szparagami: pizzę z zielonymi szparagami zieloną pizzę ze szparagami Pizza ze szparagami i jajkiem Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 3 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody
Kulinarne przygody GatitySzparagi z jajkiem w papryce to zdrowe, lekkie, a zarazem sycące danie. Wykorzystując sezon na szparagi, warto sprawić przyjemność i podać taki posiłek na śniadanie lub lekki wiosenny obiad. Danie mało wymagające i łatwe do przygotowania. W sklepie wybierajmy szparagi niezbyt grube, wtedy będą one młode i w przypadku zielonych nie trzeba będzie ich obierać. Należy zwrócić również uwagę(...)wiązce są one równej grubości, wpływa to na równomierne późniejsze ich gotowanie. Jajka sadzone usmażyłam w papryce, co dodało daniu uroku i wprowadziło dodatkowy smak na talerzu. Szparagi można posypać parmezanem lub innym żółtym długodojrzewającym serem. Składniki: (2 porcje) 500 g zielonych szparagów (wiązka) duża papryka czerwona 4 jajka od kury z wolnego chowu 30-50 g sera żółtego długodojrzewającego
Kuchcik gotujeRisotto ze szparagami Rozpoczął się sezon na szparagi, więc śpieszmy się, aby w pełni nasycić się tym wspaniałym warzywem. Dziś u mnie na obiadek moje ulubione risotto z zielonymi szparagami. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania risotta ze szparagami (na 3 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów, 300g ryżu arborio, 1 niezbyt duża cebula(...)łyżka masła, 750 ml bulionu, ½ szklanki białego wytrawnego wina, sól i pieprz do smaku, tarty parmezen. Sposób przygotowania risotta ze szparagami: Szparagi myję, łamię oddzielając zdrewniałą część (szparag sam najlepiej „wie” gdzie powinien się złamać ;)) i blanszuję wrzucając je do wrzącej osolonej wody na 2 -3 minuty. Obieram i siekam cebulę
Gotuj Się Kto MożeNiesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente. Spaghetti z pesto i szparagami – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania w 15 minut, w którym można się zakochać! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Makaron z pesto ze szparagami i ziemniakami jest naszą wariacją na temat klasycznej włoskiej pasty, uważaną za jedną z najelegantszych – makaronu(...)zielonym groszkiem (strączkowym) z ziemniakami i pesto. Ponieważ na świeży groszek trzeba jeszcze poczekać, a tegoroczne szparagi już są – postanowiliśmy nieco pozmieniać oryginalną recepturę. Wyszło pysznie. Ziemniaki z makaronem Połączenie ziemniaków z makaronem może Wam się wydać nieoczywiste i dziwne, ale jest to sztandarowe rozwiązanie włoskiej kuchni, które (jak to u Włochów) doskonale się sprawdza. Dzięki ziemniakom to proste
Niedzielny kucharzPyszne, wiosenne danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. Do zrobienia w 15 minut. Sezon na szparagi czas zacząć! Już pojawiły się w sklepach, wybór jest jeszcze mały, ceny wysokie, ale oprzeć im się nie sposób. „Zachwyt mój wzmógł się wobec szparagów, nasyconych ultramaryną i różowością, a których pręt, delikatnie pocętkowany fioletem(...)niemniej kunsztownie przetłumaczone przez Boya-Żeleńskiego (choć z naczyniem wonności Proust to pojechał – kiedy indziej wyjaśnimy co poeta miał na myśli:). My nie potrafimy tak pisać o szparagach, uważamy zresztą, że po konsumpcji szparagów nie ma już nic do powiedzenia – reszta pozostaje milczeniem:) Zanim to jednak nastąpi jeszcze kilka słów wyjaśnienia. Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami bardzo
Niedzielny kucharzSzparagi na odchudzanie i nie tylko... Sezon na szparagi w pełni, zatem postanowiłam w kilku zdaniach przedstawić zalety szparagów i dlaczego warto je spożywać, w szczególności przez osoby, które dbają o swoja linię przed latem! :) Dlaczego warto jeść szparagi? Przede wszystkim są bogactwem witamin ale również polecane są osobom będącym na diecie redukcyjnej, ze względu na dużą ilość kwasu(...)asparaginowego, który oczyszcza organizm z toksyn - działa bardzo moczopędnie oraz dodatkowo dzięki dużej zawartości potasu, który z kolei nie tylko oczyszcza ale również obniża ciśnienie tętnicze krwi . Rodzaje szparagów: - białe - rosną pod ziemią, zawierają najmniej witamin, ponieważ należy je obrać przed gotowaniem ze względu na to, że są twardsze od zielonych; - zielone - cienkie, aromatyczne i cenne pod względem witamin
MintTastePrzygotowując jakieś pyszne szparagowe danie, na przykład SZPARAGI pod CEBULOWYM BESZAMELEM , najczęściej w przepisie zaleca się oberwać twarde, zdrewniałe końce szparagów. Mimo, że są one łykowate, zawierają w sobie mnóstwo smaku i aromatu. W mojej kuchni, nic nie może się zmarnować, więc z końcówek przygotowuję zupę krem. Wy także spróbujcie, taka zupa to świetny wstęp do prawdziwej szparagowej uczty. Szkoda(...)wyrzucać taki smak. DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓWEK SZPARAGÓW Składniki na 2 porcje : końcówki z pęczka szparagów woda z gotowania szparagów na danie główne (wody nie wylewamy, tylko wyławiamy szparagi) 200g ziemniaków 1 duża cebula lub por (biała i zielona część) łyżka masła 1 łyżka śmietany 12% bulion/woda (opcjonalnie do rozrzedzenia zupy) sól, pieprz do smaku kromka pełnoziarnistego chleba
DietologSzparagi to wykwintne w smaku warzywa. Kiedy pojawiają się na straganach chętnie je kupujemy, bo można z nich przygotować dania na różne sposoby i jakie by nie były, zachwycają i smakiem i wyglądem. Ale... sezon na te smaczne warzywa jest niestety krótki. Dlatego cieszmy się z tego, że właśnie są, że kuszą aby je kupić. Dzisiaj zachęcam Was do zrobienia(...)pysznej, wykwintnej w smaku, kremowej zupy z tymi właśnie niezwykłymi warzywami Składniki: 1 l bulionu z warzyw 500 g białych szparagów 2 łyżki masła klarowanego szczypta cukru ½ szklanki śmietany (12 – 18%) 2 mięsiste pomidory sól i pieprz do smaku ok. 2 łyżeczki soku z cytryny (do smaku) 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki kilka listków bazylii do dekoracji Wykonanie
Kuchnia u KrysiSzparagi nie często goszczą na naszych stołach – są uważane raczej za produkty luksusowe i trudno dostępne. Na szczęście trend ten zaczyna się zmieniać. Poniższy tekst przybliży nam to - jak przygotować szparagi, aby były smaczne i zdrowe. Szparagi są bowiem nie tylko pyszne, ale także zdrowe i powszechnie uznawane za afrodyzjaki. Aby jednak cieszyć się ich wybornym smakiem, musimy je właściwie(...)wybrać. Jak przygotować szparagi Wybierzmy więc sprawdzone targowisko lub sklep i zdecydujmy się na te szparagi, które posiadają zamknięte główki oraz błyszczące i sprężyste pędy. Szparagi fioletowe są najsłodsze, zielone posiadają nieco delikatniejszy smak, a białe trzeba obierać, gdyż są najbardziej włókniste. Warto też pamiętać, by przed gotowaniem odciąć zdrewniałe końcówki – niezależnie od koloru szparagów . Post Jak przygotować szparagi pojawił
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Choć szparagi są pyszne i zdrowe, to jednak szczególną uwagę należy zwrócić na ich właściwe przechowywanie. W przeciwnym razie szybko się zepsują, stając się suche i łykowate. Jak przechowywać szparagi Po wyjęciu z reklamówki należy obciąć końce szparagów – w taki sam sposób, w jaki robimy to z kwiatami. googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Następnie szparagi trzeba umieścić(...)słoiku, do którego wcześniej należy nalać 5 cm zimnej, filtrowanej lub mineralnej wody. Sprawdźmy też, czy końce szparagów są zanurzone w wodzie. Na słoik nakładamy czysty plastikowy worek w taki sposób, by tworzył coś w rodzaju bańki nad szparagami . Słoik wkładamy do najzimniejszego miejsca w lodówce. Tak przygotowane szparagi możemy trzymać nawet tydzień, wymieniając mętną wodę na świeżą. Post
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jakiś czas temu totalnie skradły moje serce również przegrzebki. To połączenie jest dla mnie idealne. Lepiej już być nie może. Składniki (na 2 porcje): Risotto z groszkiem mrożonym i szparagami zielonymi: 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 lampka białego wina 500 ml bulionu drobiowego/ warzywnego lub wywaru na owocach morza 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 gran startego parmezanu 50 gram(...)masła + 1 łyżka 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 szklanki mrożonego groszku 1/2 pęczka zielonych szparag szczypta soli i pieprzu Duszone główki szparag z zielonym groszkiem (jako dekoracja): wszystkie główki zielonych szparag użytych do risotto powyżej 3 łyżki mrożonego groszku 2 łyżki masła świeżo zmielony pieprz szczypta soli Smażone przegrzebki: 2 łyżki masła sól i świeżo zmielony pieprz
Mango PapajaKiedy już zaspokoiliśmy swój apetyt zjadając sporą ilość białych szparagów tylko z tartą bułką i masłem, a zielonych usmażonych na patelni grillowej, przyszedł czas na przyrządzanie szparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. składniki 500 g zielonych szparagów 6 plasterków(...)szynki parmeńskiej beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka (250 ml) mleka 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz gałka muszkatołowa przygotowanie Przygotować szparagi. Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać - szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Nie obieramy. Włożyć szparagi do garnka z gotującą
Stare GaryWreszcie moje ukochane szparagi, choć najbardziej lubię zielone, jednak i białymi nie pogardziłam, tym bardziej, że cena 4 złotych za pęczek iście zachęcała mnie do kupna. Tego właśnie zazdroszczę chłopakowi - wszędobylskiego dostępu do szparagów (mieszka w miejscu gdzie praktycznie każdy sąsiad je uprawia), stąd też ich niska cena. U mnie natomiast szparagi można dostać w dwóch miejscach albo na targu(...)cena 11 złotych za pęczek, często już fioletowych od słońca szparagów), albo w warzywniaku (cena 12 - 13 złotych za pęczek, co prawda świeższe, jednak to nie to samo co te świeżo zebrane z pola). Przyrządziłam je tradycyjnie z tarta bułką na masełku, takie lubię najbardziej. Składniki 2 pęczki białych szparagów bułka tarta masło sól, cukier Sposób
Kuchenne aromaty