lepiej przemilczeć i grilla też nie było. Najważniejsze było - odpoczynek:)) nawet ja muszę czasem przestać gotować nie wytrzymam długo ale dwa dni sobie dałam :)) W maju mamy sezon na szparagi i nie było innej opcji jak ich nie wykorzystać do makaronu. Zrobiłam z rana makaron i wedle mojej fantazji połączyłam go z szparagami i groszkiem dodałam nutę cytryny i wyszło(...)rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem. Nic tylko zajadać. SKŁADNIKI : 2 porcje (przepis autorski) 200 g makaronu świeżego ( klik jak go zrobić ) równie dobrze może być suszony makaron szparagi świeże ok 150 g groszek mrożony 2 garście sok z cytryny do smaku plus otarta skórka świeżo zmielony pieprz, sól do smaku parmezan wedle uznania gałązkę
Basia w kuchniDzień dobry, Dziś mam dla Was najprostszy na świecie sposób na szparagi. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście tego warzywa - koniecznie zacznijcie od tego przepisu! Szparagi to delikatne warzywo o subtelnym smaku, który można porównać do zielonego groszku. Nie ma potrzeby tłamsić go nadmiarem dodatków, gdyż sam w sobie jest niezwykle atrakcyjny - nie bez powodu najwięksi szefowie kuchni i eksperci kulinarni(...)zachwycają się smakiem szparagów. Jednak kluczem do sukcesu i wydobycia tego "niezwykłego" smaku szparagów, jest ich nierozgotowanie. Szparag powinien być chrupiący , taki 'al dente', dlatego wystarczy gotować go ok 4 min. Pamiętam pierwsze szparagi, jakie jadłam w życiu. Moja Mama potraktowała je podobnie, jak gotuje fasolkę szparagową, czyli niemiłosiernie rozgotowała. W rezultacie szparagi były obrzydliwe, a ja nie mogłam zrozumiem
Chilli Czosnek i OliwaBiała kiełbasa i szparagi z airfryer To danie serwowałam ostatnio na świąteczny obiad i wyszło przepyszne a całość zajęła mi 15 minut. 5 minut przygotowanie i 10 minut pieczenie. Polecam więc bardzo jeśli macie ochotę na pyszny i efektowny obiad nie tylko na święta. Do tego ryż lub kasza ugotowana na sypko albo ziemniaki gotowane i super danie gotowe. Biała(...)kiełbasa ze szparagami pieczona to również propozycja na obiad w stylu low carb, keto, w diecie przy insulinooporności czy cukrzycy. Po inne inspiracje zapraszam do wpisów na dania z airfryer lub do 20 przepisów na białą kiełbasę . Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS BIAŁA KIEŁBASA I SZPARAGI Z AIRFRYER Składniki: 500-600g białej
Dorota SmakujeNawet się nie spostrzegłam, kiedy przyszło lato. A to oznacza pożegnanie sezonu na szparagi. Ostatnie w tym roku danie ze szparagami musiało być zatem wyjątkowe i pachnące. Połączenie z boczniakami i śmietanką okazało się przepyszne 😋 A do tego pięknie pachniało estragonem. Składniki (na 3 porcje): 300 g makaronu typu rurki 6 zielonych szparagów 6 boczniaków płaska łyżeczka(...)suszonego estragonu 100 ml śmietanki 30% olej do smażenia sól pieprz twardy ser dojrzewający szczypior z dymki Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Końcówki szparagów obrać ze skórki. Szparagi pokroić w coraz większe kawałki. Ich główki pozostawić w całości. Boczniki pokroić w paski. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim szparagi i boczniaki. Gdy szparagi zmiękną
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na szparagi trwa, a ponieważ jest dość krótki, warto korzystać z tych wartościowych warzyw. Dziś zapraszam po przepis na przekąskę lub szybki obiad, którego - moim zdaniem - nie może zabraknąć w szparagowym okresie. U mnie przekąska występuje z dodatkiem sosu czosnkowego . Składniki (na 6 przekąsek): płat ciasta francuskiego 15-18 szparagów pół łyżeczki suszonego czosnku sól 2 łyżki oleju Odłamać(...)twardsze części szparagów. Można z nich przygotować zupę-krem . Piekarnik włączyć na 210℃ Ciasto francuskie pociąć na 6 prostokątów. Na każdym prostokącie wzdłuż jego przekątnej ułożyć po 2-3 szparagi. Szparagi i ciasto posypać solą i pieprzem. Zawinąć szparagami wolnymi częściami ciasta. Całość posmarować olejem. Piec 20 minut na dolnej półce piekarnika. ----- Podobne: pakieciki ze szparagami pizza na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzienaszych ulubionych typów dań na szybko. Tym razem zrobiłam makaron w serowym sosie na bazie kremówki, sera gorgonzola oraz parmezanu. Jako dodatki zielone warzywa – mrożony groszek oraz szparagi. Makaron jakiego użyłam to chow mein, ale może być każdy inny, jaki lubicie. Całe danie wyszło bardzo smacznie. 3-4 porcje: ulubiony makaron 1 pęczek szparagów 1 szkl. mrożonego groszku(...)śmietanki 30% 100 g gorgonzoli 30 g tartego parmezanu oliwa szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki szczypta kurkumy sól, pieprz Groszek gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Zdrewniałe końcówki szparagów odłamujemy i wyrzucamy. Szparagi obwiązujemy kuchenną nicią i krótko gotujemy, przez około 3-4 minutki ( Szparagi nie powinny bardzo zmięknąć, bo dojdą jeszcze w sosie serowym. Czas gotowania może zależeć od grubości
Smaki Na TalerzuSezon na szparagi jest krótki i niestety dobiega już końca. Warto więc skorzystać z tych ostatnich dni sezonu u nacieszyć się tym pysznym warzywem. Może np. na dobry początek dnia jajecznica z dodatkiem zielonych szparagów. Jajecznica ze szparagami - przepis na 2 porcje Do przygotowania jajecznicy będą Ci potrzebne: 4 jajka, 2-3 łyżki mleka, 5 zielonych szparagów, płaska łyżka masła(...)klarowanego, sól i pieprz do smaku. 1. Szparagi umyj, oderwij i odłóż zdrewniałe końce (nie wyrzucaj ich, tylko zamroź - możesz je wykorzystać, gdy nie będzie już świeżych szparagów do przygotowania zupy z obierek szparagów ). 2. Szparagi przekrój wzdłuż, a następnie pokrój w 3-4 centymetrowe kawałki. 3. W miseczce rozbełtaj jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. 4. Na patelni
Z notatnika dietetykaDary wczesnego lata kończą swoją obfitość, dlatego zanim wrzucę tu ostatnie truskawkowe szaleństwa, zapraszam na ekspresowy makaron ze szparagami, których czas też już się kończy. W tym sezonie nie gościły często w Słonecznej Kuchni, jednak za każdym razem, gdy się pojawiły, rozpieszczały podniebieniedo granic możliwości. Tak też było tym razem, gdy zaproszone do tańca z mleczkiem kokosowym i cytrynową nutą(...)rozkręciły letnie spotkanie wśród nitek spaghetti. Lekki, aksamitny sos z mocnym aromatem cytryny i kawałki jędrnych, zielonych szparagów, to idealne połączenie na obiad lub kolację końca czerwca. Do tego jeszcze garść natki pietruszki i spora ilość czarnego pieprzu dla zrównoważenia smaków. Cytrynowe spaghetti ze szparagami to proste i pyszne danie, które przygotujecie w 20 minut! Wspaniale sprawdzi się również wtedy
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzepis na szparagi z boczkiem z patelni jest tak prosty, że na jego napisanie wystarczyło 85 słów. Ta prosta do zrobienia przekąska lub przystawka, przyciągając zapachem i kolorami, szybko zniknie z talerzy domowników lub gości. Jeśli dodamy do nich jajko poszetowe lub sadzone raz młode ziemniaczki, będziemy mogli się cieszyć sycącym, smakowitym daniem obiadowym. Szparagi z boczkiem z patelni(...)składniki 500 g zielonych szparagów 300 g wędzonego boczku w cienkich plastrach Opcjonalnie do podania: jajka poszetowe twardy ser np. parmezan, grana padano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki, osuszyć. Każdego szparaga owinąć plasterkiem boczku. Szparagi w boczku ułożyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni – można użyć zarówno zwykłej, jak i grillowej. Smażyć z każdej strony przez
niecodziennikparyminimalną ilością tłuszczu i bez obaw mogą z nich korzystać także alergicy. Jesteście ciekawi, co pysznego przyrządziłam tym razem? Zapraszam serdecznie na niezwykle aromatycznego kurczaka z batatami i zielonymi szparagami. Bardzo sezonowe i odżywcze danie dla całej rodziny. Przepis na zdrowy obiad i test patelni Woll już na Was czeka! 1. Kurczak z batatami i szparagami z patelni Woll(...)Kurczak z batatami i szparagami z patelni Woll 3. Kurczak z batatami i szparagami z patelni Woll Głęboka patelnia Woll Diamond z odpinaną rączką i dołączoną pokrywką to produkt, który został poddany moim testom kulinarnym. Jeśli sami używacie patelni tytanowych, to doskonale wiecie, że są dość ciężkie ale tym samym naprawdę solidne. Według opinii producenta patelnie WOLL Diamond są jeszcze
Natka PietruszkiSezon na szparagi co prawda już się kończy, ale wciąż możemy z niego skorzystać i cieszyć się ich smakiem w pełni. Najczęściej szparagi jadamy w całości, jako dodatek do obiadu lub sałatki. Zielone szparagi są popularniejsze, może dlatego, że nie trzeba ich obierać 😉 Wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki i gotowe. Z kolei białe szparagi musimy najpierw obrać, a następnie odłamać zdrewniałe(...)końcówki. Jeśli decydujecie się na białe szparagi będziecie mieć odrobinę więcej pracy, ale może Wam to wynagrodzić fakt, że możecie przygotować z nich dwa dania - szparagi możecie wykorzystać jako surówkę do obiadu czy składnik sałatki, a z obierek i odłamanych końcówek przygotować pyszną zupę krem. Pamiętajcie też, że obierki i końcówki możecie śmiało mrozić - dzięki temu będzie mogli cieszyć się
Z notatnika dietetykaSzparagi z młodymi ziemniakami – mega pyszne i proste do przygotowania danie na obiad. Zrobiło się cieplej a ja na ostatnich nogach, w ostatnim miesiącu ciąży, więc tylko takie bardzo proste dania wchodzą teraz w grę. Proste nie znaczy, że gorsze. Już dawno przekonałam się o tym, że kilka dosłownie składników tworzy najlepsze potrawy i tak jest i tym razem(...)Młode ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego (na parze w szybkowarze 7 minut – sprawdź ), do tego szparagi pięć minut podsmażone i kiełbasa. Podane ze świeżą papryką, pomidorkami i awokado – gęba w niebie jak to się mówi PRZEPIS SZPARAGI Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych 250g kiełbasy 500g lub więcej młodych ziemniaków ugotowanych oliwa sól do podania: pomidorki koktajlowe
Dorota SmakujeSezon na szparagi powoli zbliża się ku końcowi, więc najwyższy czas, by zabrać się za ich przygotowanie :) Pokażę Wam dziś jak gotować szparagi oraz jedną z najpopularniejszych form ich podania, z klasycznym sosem holenderskim, który świetnie pasuje również do jajek. Składniki: - 1 pęczek (ok. 500 g) zielonych szparagów - trzy żółtka - 150 g (3/4 kostki) masła - 1,5 łyżki soku(...)sól, pieprz Zaczynamy od masła, które musimy rozpuścić, a następnie zebrać z góry biały nalot, który się tam pojawi. Roztopione masło odkładamy na bok i zabieramy się za nasze szparagi. Należy je bardzo dokładnie umyć, a następnie pozbyć się zdrewniałych końcówek - wystarczy jedną ręką złapać szparaga na końcu, a drugą mniej więcej pośrodku, po czym go zgiąć, na skutek czego
Kulinarne zapędy KokosaZielone szparagi z serem burrata i gremolatą Czym jest gremolata? Gremolata to sos, który składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku, skórki cytrynowej i oliwy. Gremolata to doskonały dodatek do wielu dań, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ten wyśmienity ziołowy sos uzupełni smak wielu potraw mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Doskonale komponuje się z twarożkiem, mozzarellą lub właśnie(...)burratą. Składniki SZPARAGI pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego kulka sera burrata sól pieprz GREMOLATA 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 – 2 ząbki czosnku, starte lub zmiażdżone 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz opcjonalnie w sezonie kilka posiekanych listków czosnku niedźwiedziego Wykonanie GREMOLATA
Tajemnice Smaku