szparagi - 5593 przepisów (strona:41/373)

Makaron z wędzonym łososiem i szparagami 183

znów szparagi! Tym razem na obiad przygotowałam pyszny i kremowy makaron z wędzonym łososiem i szparagami. Doskonały na wiosenny, niedzielny obiad. Inne przepisy ze szparagami znajdziecie TU . Makaron z wędzonym łososiem i szparagami – Składniki: 200 g makaronu (u mnie kokardki) 8 zielonych szparagów 100 g wędzonego łososia w plastrach 1/2 białej cebuli 200 ml śmietanki 30% kilka listków świeżej(...)bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1 łyżka oleju   Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Ze szparagów usunąć zdrewniałe końcówki, pokroić na 1 cm kawałki, a główki zachować. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać szparagi (bez główek), smażyć razem przez 3-4 minut. Wlać śmietankę, doprawić do smaku przyprawami i ziołami, zagotować

Pasja Smaku
Curry z dorszem i szparagami 122

Curry z dorszem i szparagami to świetny sposób na przemycenie ryby nawet dla najbardziej opornych domowników. Do tego zielone szparagi, które czynią to danie mocno sezonowym. Całość w pysznym, lekko pikantnym i rozgrzewającym curry sprawia, że to naprawdę świetny pomysł na obiad w chłodny majowy dzień. Inne przepis ze szparagami znajdziecie TUTAJ . Składniki /4 porcje/: 1 filet dorsza (można też(...)użyć polędwiczki) 1 puszka mleczka kokosowego 1/2 białej cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 8 zielonych szparagów 3 łyżeczki żółtej pasty curry 1 papryczka chili 5-6 różyczek kalafiora (ugotowanego al dente lub mrożonego) 1/4 szklanki mrożonego zielonego groszku sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia 200 g ryżu np. jaśminowego   Wykonanie: Dorsza opłukać, osuszyć papierowym

Pasja Smaku
Cytrynowe kaszotto z kaszy bulgur z zielonymi szparagami. 107

Kiedy mam ochotę na coś smacznego i zdrowego, robię kaszotto. Zawsze w wersji sezonowej. Tym razem padło na szparagi, których już teraz wiem, że będzie mi brakowało, kiedy znikną z bazarowych straganów. Do tego niezastąpione szalotki, trochę orzeźwiającego smaku cytryny i klasycznie łyżka dobrego masła oraz parmezanu. Kilka prostych składników, a wyszło pyszotto. Idealne na obiad na świeżym powietrzu(...)ogrodzie lub na balkonie. Koniecznie spróbujcie. A jak Wy korzystacie z sezonu na szparagi? Składniki (2-3 porcje): ok. 400 g świeżych zielonych szparagów 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy bulgur ok. 2 szklanki bulionu warzywnego 2 (60-70 g) szalotki 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1-2 łyżki tartego parmezanu

Fitsweet.me
Makaron z indykiem, szparagami i pieczarkami 131

Sezon na szparagi powoli się rozkręca, więc dziś przedstawiam mój ostatni obiad, który robi się błyskawicznie. Makaron w różnych połączeniach to u mnie zawsze sprawdzony sposób na smaczny i szybki obiad. Tym razem padło na szparagi z dodatkiem indyka i pieczarek. Oryginalny przepis na to danie pochodzi z bloga Smak Mojego Domu , na który serdecznie zapraszam - można tam znaleźć mnóstwo(...)pomysłów na pyszne obiady i nie tylko. To danie bardzo mi posmakowało i zawsze w sezonie na szparagi, kiedy będę mieć ochotę na coś prostego i szybkiego na pewno będę je powtarzać :) Inspiracja: Smak Mojego Domu Sładniki (2 porcje): ok. 500 g pieczarek  400 g filetu z piersi indyka 200 g makaronu fusilli (u mnie bezglutenowy) pęczek zielonych szparagów

Healthy food explorer
Krem z końcówek szparag- czyli jak wykorzystać to co ląduje zazwyczaj w śmietniku. Przepis na post Dr. Dąbrowskiej! 110

Szparagi. Sezon na nie smutnie dobiega końca a ja kolejny rok z rzędu nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Nie jest mi jednak smutno, ta tęsknota pozwala na to bym z roku na rok cieszyła się kiedy ponownie staną się dostępne. Dzięki temu mam wrażenie, że każdej kolejnej wiosny smakują mi one jeszcze bardziej. Dziwne. Ale są rzeczy dziwniejsze. Na przykład(...)zupa krem z końcówek szparag. Tak, tych zdrewniałych końców, które najczęściej lądują w śmietniku. Na dodatek w wersji wegańskiej, bezglutenowej i beztłuszczowej. Idealny w trakcie stosowania postu Dr. Dąbrowskiej. Musisz jednak wiedzieć, że aby uzyskać odpowiednio gładkie krem ze zdrewniałych końców szparag trzeba się trochę napracować. Dla mnie idealnym dodatkiem do zupy okazały się duszone z rozmarynem szparagi i kiszona

Mango Papaja
Wiosenna zielona pizza z pesto i szparagami 143

ciasta pizza pozwala dobrać inne niż pomidorowy sosy i całe bogactwo dodatków. To świetny sposób na podkreślenie charakteru sezonowych składników i wydobycie z nich tego, co najlepsze. Chrupkie zielone szparagi, słodki zielony groszek, surowa suszona szynka i rozkosznie ciągnący się ser… Przyznajcie sami – tej wiosennej pizzy ciężko się oprzeć! Na ogniu szykujemy sobie szeroki garnek z gotującą się wodą(...)kuchennym zlewie – miskę z lodowato zimną wodą i kilkoma kostkami lodu. Szparagi myjemy i odcinamy im zdrewniałe końce. Każdego szparaga kroimy wzdłuż na ćwiartki. Przygotowane szparagi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez minutę. Odcedzamy z wrzątku i od razu przekładamy szparagi do zimnej wody. Dzięki temu zabiegowi szparagi zachowają swój kolor i jędrność. Ciasto na pizzę dzielimy

Karo in the Kitchen
Cytrynowe kaszotto z kaszy bulgur z zielonymi szparagami. 114

Kiedy mam ochotę na coś smacznego i zdrowego, robię kaszotto. Zawsze w wersji sezonowej. Tym razem padło na szparagi, których już teraz wiem, że będzie mi brakowało, kiedy znikną z bazarowych straganów. Do tego niezastąpione szalotki, trochę orzeźwiającego smaku cytryny i klasycznie łyżka dobrego masła oraz parmezanu. Kilka prostych składników, a wyszło pyszotto. Idealne na obiad na świeżym powietrzu(...)ogrodzie lub na balkonie. Koniecznie spróbujcie. A jak Wy korzystacie z sezonu na szparagi? Składniki (2-3 porcje): ok. 400 g świeżych zielonych szparagów 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy bulgur ok. 2 szklanki bulionu warzywnego 2 (60-70 g) szalotki 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1-2 łyżki tartego parmezanu

Fitsweet.me
Focaccia z pomidorkami i szparagami 131

ciepło i na zimno, jak kto lubi. U nas tym razem połowa focacci została pochłonięta z oliwą, a drugiego dnia, odgrzaliśmy ją na grillu. Focaccia z pomidorkami i szparagami to trochę taki mój wymysł na upchanie szparagów. Miałam na nie ochotę, ale nie bardzo na ich jakieś bardzo wymyślne przygotowywanie. Zwykle focaccię robi się z jasnej mąki. Ja do mojej(...)ciep\u0142ej wody\r","2 \u0142y\u017cki oliwy\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki soli\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki cukru\r","7 g suchych dro\u017cd\u017cy\r","6 szparag\u00f3w\r","3 ga\u0142\u0105zki rozmarynu\r","2 gar\u015bci pomidork\u00f3w koktajlowych\r","\r"],"name":"Focaccia z pomidorkami i szparagami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions

Mieszam w Garnku
Omlet ze szparagami 119

Lubicie szparagi? Jeśli tak, może skusicie się na omleta ze szparagami? Składniki: pół pęczka zielonych szparagów 2 jajka łyżeczka masła 2 - 3 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłamujemy końce, które wyrzucamy. Szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu.Szparagi myjemy i obieraczką do warzyw usuwamy z końcówek skórkę. Jajka wybijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Odstawiamy(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Solimy je oraz pieprzymy i podsmażamy do zrumienienia i zmięknięcia. Podczas smażenia szparagi obracamy. Po około 6 - 8 minutach, gdy szparagi są gotowe, dodajemy do nich masło.  Gdy masło się rozpuści, na patelnię wlewamy jajka. Rozprowadzamy je równomiernie między szparagami. Patelnię przykrywamy i omlet podsmażamy, aż się zetnie. Trwa

Smak mojego domu
Zupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim. 146

Zupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Dzięki dodatkowi pasty z czosnku niedźwiedziego zyskuje dodatkowe walory smakowe i zdrowotne. Można ją podać udekorowaną tylko główkami szparagów, tak jak ja zrobiłam.  Doskonałymi dodatkami do tej zupy mogą być: grzanki, grzanki czosnkowe, chudy twaróg pokrojony w kosteczkę, uprażone pestki dyni lub płatki migdałowe. Składniki: 12 zielonych(...)szparagów (dużych, grubych) 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 2-3 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego (lub 2 małe ząbki czosnku) 3 łyżki śmietany do zup (18%) sól do smaku Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki. Pokroić szparagi na niewielkie kawałki pozostawiając główki. Dodać do garnka

Codziennik Kuchenny
Sałatka ziemniaczana ze szparagami 122

Sezon na szparagi trwa krótko i chciałabym najeść się nimi na zapas. W maju dzień bez szparagów jest dniem straconym. W sklepie nie przejdę obok nich obojętnie, choć jeden pęczek zawsze znajdzie się w moim koszyku. Szparagi, czy to zielone czy białe, lubią prostotę, dlatego u mnie najczęściej lądują na talerzu z młodymi ziemniakami, koperkiem, polane roztopionym masłem. Często przygotowuję(...)nich zupę, dodaję do risotto, makaronu albo przygotowuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Korzystajcie ze szparagów, bo sezon na nie szybko minie.    Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków 0,5 kg zielonych szparagów pęczek rzodkiewki pęczek koperku sól pieprz Dressing: 50 ml octu winnego 100 ml oliwy extra vergine lub oleju roślinnego szczypta

Smakowity Blog Kulinarny
Grillowane szparagi z białą kiełbasą, pak choy i ziemniakami 113

Białe kiełbaski, razem ze szparagami  grillowane  smaku im nadały, a mięta i olej smakowy, ostrości oraz świeżości dodały. Pak choy olejem zostało wyostrzone, włoskimi przyprawami doprawiane, ziemniaki zaś bezpośrednio na rożnie się grillowały, dzięki temu chrupiącą skorupkę uzyskały. Po połączeniu kiełbasy z warzywami, można było delektować się ciekawymi smakami. Składniki: 2 pak choy, olej rzepakowy, smakowy ostra papryka(...)bazylia, pomidor, 0,5 kg zielonych szparagów, 4 szt. kiełbasy białej wieprzowej, świeża mięta, włoskie zioła świeżo mielone do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, małe ziemniaki. Przygotowanie: Kap ustę pak choy kroimy po długości. Polewamy olejem rzepakowym od wewnętrznej str., doprawiamy włoskimi przyprawami i zawijamy w folię aluminiową. Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki

Moniki Smakołyki
Galaretka ze szparagami i szynką 111

przygotowania galarety użyłam wywaru ze szparagów.  Lubimy szparagi i w związku z tym, w sezonie zjadamy ich dość sporo. Nigdy nie wyrzucam obierek szparagowych, tylko je zbieram i gotuję. Jeżeli mamy do dyspozycji obierki, tylko z jednego pęczka, należy dodać do smaku bulion. W sumie powinniśmy otrzymać 1,2 l płynu. Galaretę przygotowałam w „keksówce” o długości(...)białych szparagów, 120 g szynki konserwowej lub gotowanej, sól, cukier, gałka muszkatołowa, lekki bulion drobiowy, 25 g żelatyny, 1 – 1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 3 jajka przepiórcze ugotowane na twardo, Szparagi umyć, odłamać końce, obrać (najlepiej obieraczką do miękkich warzyw). Do lekko osolonej i ocukrzonej wrzącej wody włożyć szparagi (najlepiej ustawiając je na sztorc, główkami do góry). Gotować

królestwo garów
Tarta ze szparagami, boczkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. 163

Tarta ze szparagami i boczkiem została wzbogacona smakowo poprzez dodatek pasty z czosnku niedźwiedziego . Pasta nadała tarcie również ciekawy zielony kolor.  Zielone szparagi i wędzony boczek to składniki, które stanowią bardzo zgrany i smaczny duet. Dziś poszłam na łatwiznę i na spód tarty wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, które doskonale się sprawdziło. Tartę ze szparagami, boczkiem i pastą z czosnku(...)niedźwiedziego robi się w kilka chwil. Najlepiej smakuje lekko podgrzana. Składniki: 1 duży pęczek zielonych szparagów 200 g chudego, wędzonego boczku 4 jajka ekologiczne 1/2 szkl. maślanki (może być jogurt naturalny lub śmietanka 30%) 1 łyżka pasty z czosnku niedźwiedziego lub 2 nieduże ząbki czosnku gotowe ciasto francuskie 1/3 łyżeczki soli sól, cukier do gotowania szparagów Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać

Codziennik Kuchenny
Mus – galaretka ze szparagów 83

można przygotować zarówno z zielonych, jak i białych szparagów. Można przygotowac w jednej większej formie, lub kilku mniejszych. 500 g szparagów, 20 g mąki pszennej, 20 g masła, 10 g żelatyny, Szparagi umyć, odłamać koncówki, obrać – obieramy białe i zielone szparagi, łatwiej będzie je przecierać. Obierków i końcówek nie wyrzucamy! Szparagi włożyć do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody(...)ugotować do miękkości, wyjąć. Do wywaru ze szparagów wkadamy obierki i końcowki, gotujemy około 15 – 20 minut. Płyn odcedzamy (zostawiamy, bo jest nam potzrebny) odciskając końcówki (wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne). Ugotowane szparagi przetrzeć przez sito. Połączyć wywar z przetartymi szparagami. Powinniśmy otrzymać 500 ml – jeżeli mamy za mało, należy dolać wodę, jeżeli za dużo, należy odparować przez gotowanie

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania