każdej kuchni. Chodzi o grill elektryczny dzięki któremu bardzo łatwo i szybko przygotujecie fajne danie. Ja wykorzystałam to urządzenie do przygotowania kolacji – grillowanego sera halloumi i zielonych szparagów. Zapraszam Was na wpis kolacja z grilla – recenzja Amica GK4011. Grillowany ser halloumi – pycha! Zielone szparagi z grilla – mniam! Grillowany ser halloumi i zielone szparagi Składniki: pęczek zielonych(...)szparagów, ser halloumi, 200g, oliwa z oliwek, 2 łyżki, szczypta soli. Sposób przygotowania Najpierw odłamałam stwardniałe końce szparagów. Następnie polałam warzywa oliwą z oliwek i posoliłam. Później położyłam szparagi na tackę grillową. Ser halloumi pokroiłam w plastry o grubości około 1cm. Później ułożyłam je obok szparagów. Wszystko grillowałam z zamkniętą pokrywą urządzenia przez kilka minut. Szparagi były gotowe wcześniej niż
Natka PietruszkiSezonowe risotto z zielonymi szparagami - lekkie, kremowe, proste i pyszne. Świetne na elegancki obiad lub lekką kolację lub lunch. Przygotujecie je ekspresowo, w mniej niż 30 minut, na jednej patelni, z kilku zaledwie składników. Bez bałaganu na kuchennym blacie, bez obierania i podgotowywania szparagów. Ugotowałam je na białym wytrawnym winie oraz lekkim, warzywnym bulionie (krótko podgotowanym z dodatkiem twardych(...)końców szparagów). Na koniec połączyłam z masełkiem i tartym serem Grana Padano, które po rozpuszczeniu i połączeniu z bulionem utworzyły aksamitny i esencjonalny sosik. Warto zadbać, aby użyte składniki były jak najlepszej jakości: niezbyt kwaśne białe wino, szparagi jędrne, dobry parmezan, a ryż odpowiedniej odmiany- typ arborio lub carnaroli. Do tego esencjonalny bulion warzywny - domowy lub np. ze słoiczka . SKŁADNIKI
cool and mintykcal / W: 90 g / B:28 g/ T: 8 g] 80 g makaronu 400 ml wody lub bulionu warzywnego 80 g groszku 200 g pieczarek marchew liście botwinki 5 szparagów 25 g suszonych pomidorów w oleju sól i pieprz Pieczarki obierz i pokrój w półplasterki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Suszone pomidory pokrój w paski(...)oraz sól i pierz. Następnie, po kilku minutach dodaj groszek i marchewkę. Gotuj do czasu, aż wszystko będzie miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodaj posiekane liście botwinki oraz szparagi. Danie przed podaniem dopraw solą i pieprzem. Kolacja: Tofucznica z warzywami i chlebem żytnim [419 kcal / W: 41 g / B: 22,3 g/ T: 16,6 g] 120 g naturalnego
365 dni dookoła kuchniSzparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus(...)asparagus! To preapre the dich you’ll need more or less half n hour, seriously! Enjoy cooking! SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g pappardelle 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów 1 spory pomidor 450 g mięsa z udek kurczaka 100 g sera typu Lazur 100 g jogurtu greckiego 30 g przecieru pomidoru sól, pieprz, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwa INGREDIENTS
Martyna Cooksjest zmienna, mamy mało słońca, ale za to dużo deszczu. My nie jesteśmy z tego zadowolenia, natomiast rośliny są przeszczęśliwe! Wszystko rośnie jak na drożdżach i moje ukochane zielone szparagi też. Dziś zapraszam Was na kolejną pyszna propozycję, sałatka z kaszką kuskus i szparagami to idealna propozycja na majowy lunch czy lekką kolacje. Sałatkę możemy podawać zarówno na zimno(...)ciepło, w zależności od Waszych upodobań i gustów. Sałatka z kaszką kuskus i szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszki kuskus 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 czerwonej cebuli 1 opakowanie małych kulek mozzarelli pomidorki koktajlowe świeża kolendra olej do smażenia Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy sól pieprz Wykonanie
Kulinarne przygody GatityCurry ze szparagami Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis, póki trwa sezon na szparagi. Curry ze szparagami jest wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek. Najlepiej smakuje z ryżem, kaszą lub z pieczywem. PRZEPIS NA CURRY ZE SZPARAGAMI Składniki na curry ze szparagami: 2 pęczki szparagów białych 2 cebule 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 ziemniaki 3 marchewki 4 łodygi selera naciowego(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól listki świeżej kolendry Jak zrobić curry ze szparagami: Na oleju kokosowym smażymy pokrojone w sporą kostkę cebulę i seler naciowy. Kiedy warzywa lekko się zeszklą dodajemy obrane i pokrojone w kawałki szparagi, ziemniaki, marchew pokrojone w grubą kostkę
Dorota SmakujeOmlet śniadaniowy na słono z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na szybkie i lekkie śniadanie. A do tego pyszne i zdrowe! Taka śniadanie jest bardzo pożywne i z pewnością zapewni solidny zastrzyk energii na cały poranek... Omlet można przygotować z różnymi dodatkami, ale o tej porze roku warto sięgnąć po szparagi, bo to bardzo zdrowe warzywo, a sezon(...)jest bardzo krótki 😉 Więcej na temat szparagów można poczytać w "Kuchennej Aptece" ⇨ KUCHENNA APTEKA #33 - SZPARAGI Składniki: 2 jajka 2 łyżki mleka 6 cienkich szparagów zielonych 3 pomidorki koktajlowe sól, pieprz zioła prowansalskie odrobina oleju Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, na stojąco, w wysokim, wąskim garnku, przez około
Kuchnia MagdaLenyOmlet śniadaniowy na słono z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na szybkie i lekkie śniadanie. A do tego pyszne i zdrowe! Taka śniadanie jest bardzo pożywne i z pewnością zapewni solidny zastrzyk energii na cały poranek... Omlet można przygotować z różnymi dodatkami, ale o tej porze roku warto sięgnąć po szparagi, bo to bardzo zdrowe warzywo, a sezon(...)jest bardzo krótki 😉 Więcej na temat szparagów można poczytać w "Kuchennej Aptece" ⇨ KUCHENNA APTEKA #33 - SZPARAGI Składniki: 2 jajka 2 łyżki mleka 6 cienkich szparagów zielonych 3 pomidorki koktajlowe sól, pieprz zioła prowansalskie odrobina oleju Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, na stojąco, w wysokim, wąskim garnku, przez około
Kuchnia MagdaLenyNajprostszy, a zarazem jeden z najlepszych sposobów na podanie szparagów. Po prostu zrób je ze zrumienionymi na maśle okruchami. Palce lizać! Przepis na szparagi z okruchami Składniki: pęczek szparagów, dwie garści okruchów z chleba, ćwierć kostki masła, sól. Zrób tak: szparagi umyj i odetnij lub odłam zdrewniałe końcówki, następnie gotuj na patelni w niewielkiej ilości osolonej wody. Po około(...)minutach będą gotowe – nie można ich rozgotować, najlepsze są, gdy nadal leciutko chrupią – kliknij po więcej porad dotyczących gotowania szparagów . Szparagi zdejmij z patelni, wodę wylej. Rozgrzej masło. Dwie kromki chleba (u nas zwykły pszenno-żytni), najlepiej czerstwego, porwij na drobne okruchy, następnie zrumień, wyłącz ogień, dorzuć szparagi i obtocz. Od razu podawaj. Rada: niektórzy w podobnych przepisach
Kulinarna PolskaDorsz z piekrnika na szparagach filety z dorsza zielone szparagi wino półwytrawne (pół szklanki) śmietanka 30stka (pół szklanki) cebula 1/4 kostki masła 3 łyżki musztardy delikatesowej cytryna suszone oregano pieprz świeżo mielony, sól Dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy lekko musztardą, skrapiamy lekko cytryną, posypujemy solą i pieprzem. Posypujemy lekko startym masłem oraz oregano. Myjemy i obieramy szparagi obieraczką(...)warzyw. Następnie przygotowujemy wywar ze szparagów. Obierki ze szparagów wrzucamy do roztopionego masła, podlewamy winem. Gotujemy ok 15 min. Wymujemy obierki. Wrzucamy 2 obrane szparagi, pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy, podlewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Gotujemy. Dodajemy kilka kropel cytryny, sól, pieprz. Blendujemy powstały sos. Dodajemy śmietankę 30stkę. Dorsza wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego
Kuchnia moimi oczamiSzparagi zielone pieczone pod panierką z bułki tartej i parmezanu Jesteśmy w sezonie na szparagi od kwietnia do czerwca, korzystajmy wiec, ponieważ warzywa te są bardzo dla nas zdrowe, a wachlarz kulinarny nieograniczony. Przygotowanie takich szparag nie wymaga ani czasu ani wysiłku. Po upieczeniu świetnie sprawdza się jako przystawka oraz jako dodatek do dan głównych. Jedna uwaga(...)jeżeli szparagi są już nieco grubsze i dojrzalsze powinno się końcówki obrać, ja tak uczyniłam. Przy młodych jest to niepotrzebne. Składniki: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Przygotować szparagi do pieczenia. Obciąć drewniane końcówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą
Wino Francja KuchniaProsty do przygotowania makaron z pesto bazyliowym i szparagami to pyszny obiad lub kolacja na ciepłe wiosenne i letnie dni. Lekkie i bardzo sycące danie. Przygotowanie zajmuje tylko tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Pesto z bazylii jest bardzo łatwe do przygotowania. W połączeniu z makaronem tagliatelle i zielonymi szparagami rewelacyjnie smakuje, a sam wygląd zachęca do jedzenia(...)zdrowy i smaczny posiłek. Jeśli zależy nam na bardziej kalorycznym daniu, można podać je z podsmażoną piersią kurczaka. Składniki: (na 3 porcje) 300 g makaronu tagliatelle 500 g zielonych szparagów listki z małego krzaczka bazylii 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki dobrej oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 30 g sera parmezan lub innego twardego długodojrzewającego sól i pieprz do smaku
Kuchcik gotujeSezon na szparagi trwa i dlatego korzystajmy i jedzmy je pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Was zupę krem z zielonych szparagów. Podałam ją z ptysiowym groszkiem. Jest bardzo smaczna i wiosenna. Polecam również tartę ze szparagami , szparagi z jajkiem , pieczarki faszerowane szparagami i inne. Jeżeli Państwo przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją(...)opinią w komentarzach. Za co bardzo dziękuję. 2 pęczki zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła klarowanego 100 g żółtego sera 100 g słodkiej śmietany 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego groszek ptysiowy sól pieprz bazylia Szparagi opłukać i odłamać twarde końce. Pokroić łodygi na 1 cm kawałki, a główki odciąć. W garnku rozgrzać
O kuchni z uczuciemTruskawkowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym 2018-05-11 16:36:57 Porcje 2 Zrobiłam się trochę monotematyczna, gdyż wraz z pierwszym tchnieniem wiosny na blogu pojawiły się przepisy z czosnkiem niedźwiedzim i królują do dziś. Usprawiedliwiam się tym, że sezon na czosnek jest dość krótki. Starałam się więc ten czas wykorzystać maksymalnie, aby pokrzepić się(...)jakże zdrową rośliną, konsumując ją w różnych potrawach. Czosnek niedźwiedzi ustępuje powoli miejsce szparagom, które są w szczycie sezonu. Jednakże udało mi się jeszcze połączyć te dwie wspaniałe rośliny w lekkiej i świeżej sałatce. Świeże liście sałaty, szpinaku i czosnku niedźwiedziego połączone z soczystymi i słodkimi truskawkami, które pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo z zielonymi szparagami. Dodatkiem, który wzbogaca
Wędrówki po kuchni