prosty, wystarczy je wrzucić do piekarnika w odpowiedniej kolejności. Ziemniaki pieką się najdłużej, więc jako pierwsze lądują w piekarniku. Następnie co kilka minut dokłada się do pieczenia marchewki i szparagi. Po niedługim czasie obiad z pieczonych warzyw jest gotowy. Składniki: 1/2 kg młodych ziemniaków pęczek młodych marchewek 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 gałązki świeżego rozmarynu do posypania ziemniaków(...)przez praskę, dodać do jogurtu i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić solą do smaku . Wstawić sos do lodówki, aby smaki dokładnie się zmieszały. Ziemniaki, marchewki i szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, nie obierać. Ziemniaki przekroić na połówki, przełożyć do foliowego woreczka, skropić olejem, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać, aby wszystkie ziemniaki były dokładnie natłuszczone olejem. Przełożyć
Codziennik KuchennySpaghetti ze szparagami to pyszne, pożywne i łatwe danie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają(...)szparagów nie powinno zabraknąć w diecie. Składniki : 1 opakowanie makaronu spaghetti zielone szparagi ( dla 2 osób zużyłam pół pęczka) śmietana 18% – mały kubeczek starty ser żółty ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony na drobno czosnek oraz pokrojone w nieduże kawałki szparagi. Wlać śmietanę, przykryć patelnię
Smaczne PotrawyZamiast szparagów możesz użyć innych warzyw np. brokułów czy fasolki szparagowej. Dla 2 osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka masła klarowanego - 1 pęczek szparagów białych - 1 pęczek szparagów zielonych - pół cytryny - łyżeczka soli - łyżeczka masła - łyżeczka cukru - 2 litry wody - 5 jaj - łyżeczka musztardy - łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - łyżka octu jabłkowego(...)obierz i pokrój w kostkę, dodaj resztę składników i wymieszaj. Zostaw do przegryzienia się. Łososia natrzyj solą i przyprósz pieprzem, zostaw w lodówce pod przykryciem na 30 minut. Obierz szparagi, białe po całości a zielone tylko końce, poodcinaj po 1 cm od końca. Zagotuj wodę z solą, masłem, cytryną i cukrem. Wrzuć szparagi białe i gotuj 8 minut
Pasje Jolkinich przygotowuję, gdy mam trochę czasu; są to jednak z reguły dania obiadowe, które nie mają swojego miejsca na blogu. Tym razem jednak padła propozycja na wspólne przygotowanie zapiekanych szparagów, nie mogłam więc sobie odmówić upieczenia tego niezwykle apetycznie prezentującego się dania. W gazecie podano przepis na kruchy spód, a w rogu strony umieszczono notatkę z poradą, sugerującą użycie ciasta(...)danie bezmięsne. Jednak jego dodatek powoduje, że tarta sama w sobie jest pełnowartościowym obiadem; ja podałam do niej surówkę z kapusty - pycha! Curry nadaje delikatnie bliskowschodniego aromatu, a szparagi, chrupiąca rzodkiewka i świeża rzeżucha sprawiają, że danie staje się cudownie wiosenne. W dodatku wygląda pięknie; jestem pewna, że zachwyciłoby niejednego gościa. Polecam Wam więc bardzo na późnowiosenny obiad
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWystarczy 20 minut i efektowny, smaczny obiad mamy gotowy Polecam pieczone, zielone szparagi, a jako dodatek – jajko sadzone. O tym, dlaczego warto jeść szparagi, wyjaśniam we wpisie: 3 powody, dla których warto jeść szparagi . Składniki: zielone szparagi oliwa z oliwek sól gruboziarnista jajko pieprz do smaku Krok 1 Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Wkładamy do naczynia żaroodpornego(...)polewamy oliwą z oliwek, mieszamy, posypujemy solą gruboziarnistą. Krok 2 Naczynie ze szparagami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Krok 3 Zaraz przed końcem pieczenia szparagów, dobrze rozgrzewamy patelnie i wbijamy na nią jajko, smażymy do momentu, aż białko się zetnie. Podajemy razem ze szparagami. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
Kuchnia BazyliiJednym z moich założeń przy dodawaniu przepisów było używanie jak najczęściej i jak najwięcej sezonowych warzyw i owoców. Właśnie zaczęły się pojawiać pierwsze szparagi (uwielbiam je pod każdą postacią), więc dziś zaproponuję – sałatka ze szparagami – pełna witamin, zielonych warzyw, ziół i kwiatów Syringa vulgaris czyli Lilak pospolity zwany potocznie bzem, który pięknie zakwitł w naszym ogrodzie. Bez nadaje(...)delikatny cytrynowy smak deserom, sałatkom, można nim posypać np. paleo bułkę , napar z kwiatów bzu ma również właściwości lecznicze, np. łagodzi objawy kaszlu. Szparagi bardzo dobrze komponują się z octem balsamicznym, który nadaje im wyrazistego smaku. Dzięki zielonym warzywom i ziołom sałatka ma bardzo świeży i wiosenny charakter. W tym przepisie możecie użyć dokładnie takie składniki, jak lubicie, albo takie
PaleoLifePyszne i proste danie. Osobiście uwielbiam szparagi, więc takie obiady jadałabym chętnie codziennie :-) Jeżeli też lubicie szparagi, to koniecznie musicie spróbować. Duża porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g filetu z piersi indyka oliwa 1 kg zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru 500 g makaronu penne 400 ml śmietany 30% sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z indyka umyć(...)głęboką, gdzie połączy się wszystkie składniki) i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe, mieszając od czasu do czasu. W wysokim garnku zagotować wodę dodając łyżeczkę cukru. Szparagi umyć, odciąć lub odłamać końcówki i przełożyć na stojąco do gotującej się wody (końcówki szparagów powinny wystawać powyżej wody), nałożyć pokrywkę i gotować niecałe 10 minut. Wyciągnąć z wody i pokroić
Passions hobbies lifeKrem ze białych szparagów to jedna z najlepszych i najdelikatniejszych zup w sezonie wiosenno-letnim. Prosty do zrobienia, zachwyca smakiem i aksamitną konsystencją. Zwykle składniki dają niezwykły smakowy efekt i naprawdę warto pokusić się o przygotowanie tej zupy w sezonie choć raz :) Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy(...)Warto również zostawić podczas gotowania główki szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam! SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego lub drobiowego) 3/4 łyżeczki masła kilka łyżek śmietany kremówki odrobina tartej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz WYKONANIE: Umyte i obrane
Słodko-Słony Świat IlonySzparagi w tarcie pięknie wyglądają, bo cudowny kolor zielony maja, z serkiem białym kontrastują, a razem idealnie smakują. Masa jest z jajek, śmietany, do której szpinak został dodany. Tarta wyszła chrupiąca w smaku zaskakująca. Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 1 jajko, 1 żółtko, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 100 g zimnego masła(...)mąki pszennej, opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody, mąka do podsypania, ponadto: 1 opakowanie serka miękkiego solankowego 180 g, garść zielonych szparagów (ok. 300 g jak najcieńszych), garść świeżego szpinaku, 3 jaja, 2 kopiaste łyżki śmietany 18%, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży tymianek. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania
Moniki Smakołykimyśl o śląskiej kiełbasie z ketchupem dostajemy drgawek albo najzwyczajniej w świecie chcemy inaczej. Co wtedy? Możemy objawić się na grillu z sałatką. Inną niż wszystkie. Sałatką z pieczonych szparagów i ziemniaków. Na sałatkę z pieczonych szparagów i ziemniaków potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów 8 młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki i obgotowanych kilka suszonych pomidorów garść oliwek zielonych garść oliwek czarnych(...)szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżeczkę musztardy ½ łyżeczki cukru łyżeczkę soku z cytryny sporą garść liści bazylii szczyptę soli i pieprzu. O tym, jak przygotować szparagi możecie przeczytać tutaj . Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i wraz z podgotowanymi ziemniakami umieszczamy na blasze. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Blachę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż warzywa
ladykitchenSezon szparagowy w pełni –a że nie trwa nie wiadomo jak długo – trzeba go wykorzystać! Szparagi zgrillowane na patelni z kilkoma dodatkami, które podbijają i podkręcają smak. Na lunch lub przystawkę, jako dodatek do ryby czy delikatnego białego mięsa. Tak podane grillowane szparagi dla mnie samej są pełnowartościowym obiadem. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek(...)olejem ryżowym, który świetnie nadaje się do smażenia i grillowania. Posypujemy solą, pieprzem, ścieramy na nie łyżeczkę skórki z cytryny – taką mieszanką szparagi masujemy, żeby pokryły się całe równomiernie olejem z przyprawami. Parmezan ścieramy na płatki, dzielimy go na 4 części. Po jednej części rozkładamy na talerzu, resztę zostawiamy do posypania. Rozgrzewamy na ogniu patelnię grillową. Na piekielnie gorącej rozkładamy
Karo in the KitchenSezon na szparagi trwa w pełni. Są już trochę tańsze niż pod koniec kwietnia, więc osoby takie jak ja - czyli te, które wśród domowników nie znajdują zrozumienia jeśli chodzi o miłość do szparagów, są w ekonomicznym raju. Jeden pęczek szparagów wystarcza bowiem na 2-3 nietuzinkowe obiady :) Czar jednak szybko pryska, bo pozostałe gęby mniejsze i większe też trzeba nakarmić(...)masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy sam spód w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Składniki na ciasto: 1/2 pęczka zielonych szparagów 200 g śmietany 18 % 2 jajka 10-15 plasterków chorizo 2 łyżki startego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka
bistro mamaPrzepyszny przepis na risotto ze szparagami - kremowe, maślane, mmmm......... dla mnie, miłośniczki zielonych szparagów - REWELACJA :) Jeśli lubicie takie smaki KONIECZNIE wypróbujcie :) I kibicujcie przepisowi w konkursie! Inspiracja na risotto zrodziła się bowiem po tym, jak zgłosiłam kilka moich ryżowych przepisów do konkursu dla bloggerów kulinarnych na stronie http://www.zostanszefemkuchni.pl/. W zeszłym tygodniu kurier przyniósł ogromną pakę(...)Uncle Ben's i zaproszenie od JÓZKA Josepha Seelesto do udziału w dalszym ryżowym wyzwaniu. Kiedy zobaczyłam ryż do risotto wiedziałam od razu, że zrobię je z moimi ukochanymi szparagami. ZaRYŻykowałam i wyszedł duet idealny! SKŁADNIKI 4 łyżki masła 300 g zielonych szparagów 1 mała biała cebula 100 ml białego wytrawnego wina 2 szklanki ryżu do risotto (u mnie Uncle
Moje Kuchenne RewelacjeKorzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak i aromat suszonych wędlin a szynka szwarcwaldzka jest jedną z moich ulubionych. Idealnie pasuje do tarty ze szparagami gdyż nadaje szparagom specyficznego, lekko słonawego smaku - pychota! Polecam - tarta ładnie się prezentuje i można(...)jeść zarówno na ciepło jak i zimno. W wersji mini idealnie się sprawdzi jako oryginalna przystawka. Tarta ze szparagami i szynką szwarcwaldzką Składniki: Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki 65g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśniej śmietany szczypta soli Nadzienie: klika szparagów obranych i blanszowanych (patrz poprzedni przepis) tyle samo plastrów szynki co szparagów 5 łyżek śmietany żółtko łyżeczka startego parmezanu
sierotka maRysia w kuchniJeden z tych obiadów na szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była najszybsza obiadowa opcja. I najsmaczniejsza! Steki oczyśćcie, osuszcie mięso papierowym ręcznikiem, posmarujcie je oliwą wymieszaną z sosem sojowym, mocno popieprzcie z obu stron. Szparagi trzeba umyć i odciąć ich zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów pokroić(...)wiecie, jaki to sposób albo nie pamiętacie, ile minut Wam potrzeba, zerknijcie TUTAJ . Na drugiej małej patelni rozpuszczamy masło i na średnim ogniu smażymy, co jakiś czas mieszając, pokrojone szparagi. Nie będą potrzebowały więcej niż 6-7 minut. Steki zdejmujemy na deskę, dajemy im chwilę odpocząć. Przekładamy na talerze, ozdabiamy szparagami. Delikatnie z wierzchu solimy warzywa. Sałata jest bardzo chrupka
Karo in the Kitchen