rano. Marzą mi się długie poranki, wspólne śniadania, i może kawa. Jeśli tylko mogę, to czaruję te chwile wspólnymi, pięknymi i chyba smacznymi śniadaniami. Podobną miłością darzę szparagi, chociaż akurat w tym związku czuję się jak żona marynarza, który wypływa w długi rejs i wraca późną wiosną, by przed latem znów mnie opuścić. Ze świadomością, że wróci(...)tęsknotą czekam na pierwsze szparagi, których bukiecik, to dla mnie więcej niż kwiaty. Jak dla mnie, są najpiękniejsze. Najlepsze. Najsmaczniejsze. Zachowuję się przy nich jak zakochana nastolatka, patrząca przez różowe okulary, nie widzę w nich wad. Odkryłam ostatnio, że są świetne w cieście francuskim, podane z delikatnym omletem i pomidorem malinowym, pieczonym z syropem klonowym i oliwą. I ziołami. Zwłaszcza
Mango Papajapęczek zielonych szparagów (500 g), 250 g (200 ml) kaszy jaglanej, skórka otarta z cytryny, 4 łyżki masła lub oleju, sól, cukier, cukinia, sok z cytryny, 2 łyżki oleju rzepakowego, Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Włożyć do miseczki, oprószyć solą, wlać sok z cytryny i olej. Wymieszać i odstawić. Szparagi umyć, odłamać końce. Do wrzącej wody z dodatkiem soli(...)cukru, wrzucić szparagi i odłamane końcówki. Gotować kilka minut aż szparagi będą miękkie. Szparagi wyjąć, końcówki wyrzucić. Wody z gotowania nie wylewać! Zmierzyć jej objętość – potrzeba nam 400 ml płynu – jeżeli mamy za mało płynu, dolać wody. Kaszę umyć w zimnej wodzie. Przelać wrzątkiem. Wsypać do garnka, zalać wodą ze szparagów. Lekko osolić i dodać łyżkę masła. Zagotować, a następnie
królestwo garówJuż są, już są! Chodzi oczywiście o szparagi Cały rok na nie czekam i kiedy tylko zobaczyłam je w sklepie musiałam je kupić. A jako, że dawno nie przygotowałam żadnej pasty to właśnie ona stała się bazą do szparagów. Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce to błyskawiczne danie. Czas jego przygotowania to niecałe 15 minut. Idealne rozwiązanie na szybki(...)obiad lub ciepłą kolację. Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce 2 duże porcje Składniki: około 200 g makaronu tagliatelle pęczek zielonych szparagów 100 g masła 1 papryczka chilli 3-4 ząbki czosnku 2 jajka parmezan, grana padano lub inny podobny twardy ser świeżo mielony pieprz sól Na początku makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie kiedy gotujemy
PatiGotujeSpaghetti ze szparagami to pyszne, pożywne i łatwe danie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają(...)szparagów nie powinno zabraknąć w diecie. Składniki : 1 opakowanie makaronu spaghetti zielone szparagi ( dla 2 osób zużyłam pół pęczka) śmietana 18% – mały kubeczek starty ser żółty ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony na drobno czosnek oraz pokrojone w nieduże kawałki szparagi. Wlać śmietanę, przykryć patelnię
Smaczne PotrawySzparagi, temat bardzo wdzięczny wiosną ale jak każde warzywo ma swoich zwolenników i przeciwników. Szparagi poza tym, że są po prostu pyszne, można je przygotować na wiele sposobów, o czym się przekonacie sami. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo kwasu foliowego, witaminy C i E oraz beta-karotenu a także wapń, fosfor, potas, asparagina i błonnik(...)niesamowite, że jedząc warzywa a głównie to jedno warzywo wzmacniamy kondycję kości, zębów, skóry, włosów, paznokci czy też wspomagamy pracę nerek i odpowiednie nawodnienie organizmu. Przepis na zapiekane szparagi pod beszamelem znajdziecie w najnowszym wiosennym numerze Magazynu Aromat. Składniki: 1 pęczek szparagów sól pieprz oliwa sos beszamelowy: 20 g masła 15 g mąki pszennej 180 ml mleka sól szczypta
Życie zaczyna się w kuchniKocham szparagi. Z Wielkopolski przywożę do Warszawy hurtowe ilości a później się nimi opycham. I tak będzie do 20 czerwca, kiedy według szparagowych farmerów kończy się sezon. Wtedy, opróżnię zamrażalkę, przyjadę z pełnym bagażnikiem szparagów i zamrożę sobie na zapas :) Szparagi zjem pod każdą postacią, najbardziej lubię zielone, ale białymi też nie gardzę, choć wolę jak ktoś mi je zrobi(...)trudniejsze w obsłudze. Zielone po prostu łamię - idealnie pękają w miejscu, w którym powinny :) Czasami jednak, gdy kupuję szparagi w mieście a nie bezpośrednio z pola, obieram też dolne końcówki, bo prawdopodobnie z powodu błędów w przechowywaniu są bardziej włókniste. Sama przechowuję szparagi w lodówce zawinięte w mokra ścierkę - dzięki temu są świeże nawet do tygodnia (Specjalne podziękowanie
Cytryna&Co.Opis Naleśniki ze szparagami: Naleśniki ze szparagami to świetny pomysł na zdrowe i pożywne naleśniki. Jest to doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: co może być lepszego niż delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym. Naleśniki możecie podawać same lub z dodatkiem sosu beszamelowego. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na naleśniki . Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka(...)szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki oleju 1 jajko Składniki na farsz: 500 g szparagów zielonych Szynka dojrzewająca 60 g sera Sposób przygotowania: Do dużej miski dodajemy mleko, mąkę, wodę gazowaną olej oraz jajko. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia się w jednolite ciasto. Smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy do ostudzenia. Szparagi opłukujemy w zimnej wodzie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedłonie wiedzą, umysł wie i usta też są świadome, że za chwilę z tego cuda, które udało mi się upatrzyć, kupić i mieć- ugotuję coś. Kiedy w sobotę zobaczyłam szparagi to wiedziałam, że tęsknię za risotto, że z prosecco będzie idealne i że w moim koszyku musi znaleźć się jeszcze szynka parmeńska i rozmaryn. Sami widzicie, moja lista zakupów tworzy(...)oczy i zapadł w pamięci i który zupełnie nie dotyczy tego tekstu. "Ty się serce ogarnij, a Ty rozum pilnuj serca." Składniki (na 2 porcje): Risotto ze szparagami i prosecco: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 100 gram masła 80 gram parmezanu pęczek szparag bez zdrewniałych końcówek 2/3 szklanki ryżu Arborio 200 ml Prosecco
Mango PapajaSmażone krewetki ze szparagami to kolejne szybkie, łatwe i lekkie danie zarówno dla tych na adaptacji, jak i redukcji w zależności od ilości i rodzaju tłuszczu dodanego. Połączenie owoców morza i szparagów to według mnie zestaw idealny. Danie doskonale sprawdza się na co dzień i od święta. Jest ekspresowe w przygotowaniu i świetnie prezentuje się wizualnie. SMAŻONE KREWETKI ZE SZPARAGAMI(...)SKŁADNIKI: 500 g krewetek królewskich niegotowanych 500 g szparagów zielonych 60 g masła klarowanego lub oliwy z oliwek extra virgin opcjonalnie dodatkowo do polania na talerzu olej MCT , olej z awokado , olej lniany 5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli lub 1 szczypta chilli suszonego lub w proszku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Ola la LCHFPotrzebna Wam inspiracja na wykorzystanie sezonowych warzyw? Dzisiaj u mnie zielona sałatka z bobem, szpinakiem i szparagami. To najlepsza pora na takie połączenie. Bób zaczął już tanieć, a szparagi niebawem się skończą, więc korzystajcie, póki czas. Moja zielona sałatka zawiera w sobie najlepsze dary późnej wiosny i wczesnego lata. Jest zdrowo, sezonowo i na pełnym wypasie. Szparagi wprost uwielbiam(...)już pewnie wiecie- zobaczcie moje inne pomysły na szparagi . Jestem też wielką fanką bobu – dzięki zielonym kopytkom , przekonałam mojego męża, że bób może smakować. Szpinak regularnie gości na naszym stole, dość często wracam do sałatki ze szpinaku z suszonymi pomidorami . No a moją ulubioną kaszą jest pęczak. Połączyłam wszystkie te cudowności na jednym talerzu i się nad nim dobre
Dietologpełnoziarnisty z warzywami to danie, które mogę ciągle zajadać i tylko na zmianę różne warzywa dodawać. Czosnek w plasterki kroimy i na oleju jak frytki smażymy. Cukinię, szpinak, szparagi podsmażamy, z makaronem mieszamy, całość doprawiamy, czosnek, ser, płatki pomidorowe dokładamy i już gotowe danie mamy. Składniki: garść zielonych szparagów, 200 g świeżego szpinaku, 1 mała młoda cukinia(...)łyżki, sól do smaku, pieprz świeżo mielony do smaku, suszona słodka papryka w płatkach, ser np. parmezan. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Dzielimy 3 – 4 części, odkładamy główki czyli miękkie końcówki. Cukinię kroimy
Moniki SmakołykiSezon na szparagi już niedługo niestety się skończy ;( Łapcie więc świeże szparagi i wypróbujcie ten przepis Pizza ze szparagami i słonecznikiem na grubym cieście to genialne połączenie szparag, chrupiących pestek słonecznika i 3 rodzajów sera. Zazwyczaj preferuję cienkie ciasto, ale w tym przypadku grube sprawdza się idealnie. Cienkie ciasto mogło by nie utrzymać takiej ilości sera Pizza ze szparagami(...)łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pieprz sól Dodatki: 5 grubych zielonych szparag (10 cienkich) 150 g sera żółtego startego na dużych oczkach kulka mozzarelli (125 g) około 100 g sera typu favita 2-3 łyżki pestek słonecznika oliwa z oliwek szczypta suszonego
PatiGotujeDzisiaj pyszna przekąska lub dodatek do obiadu. Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc korzystajmy z tego warzywa póki możemy. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe, a przygotowanie ich zajmuje kilka minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 2-3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka czerwonego pieprzu Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów(...)mają być chrupiące. Następnie wymieszać z roztopionym masłem i przełożyć na talerz. Posypać startym parmezanem i rozgniecionym czerwonym pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli → Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce → Omlet ze szparagami, boczkiem i parmezanem → Jajecznica z suszonymi pomidorami i szparagami
Oryginalny smakNaleśniki ze szparagami i jakiem w koszulce! Trochę taki klasyk dzisiaj, bo jak szparagi to najlepiej z wiejskim jajem. A jak jajo to musi być płynne żółtko, bo takie najlepsze. Danie bardzo proste a jednak z charakterem i możecie nim zaskoczyć gości. Cała sztuka to dobrze przygotowane naleśniki, ale to już potraficie, bo przepisem na nie dzieliłam się TUTAJ(...)klucz sprawy szparagi, zazwyczaj wiele osób ma z tym problem. Albo totalnie je masakruje, rozgotowując je i smakują jak mamałyga z mydłem heheheh, albo zbyt krótka obróbka powoduje, że są za twarde i czasami gorzkie. No to już Wam Smykowa wszystko pisze! PRZEPIS NA NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM - naleśniki z dodatkiem soli przepis tutaj - pęczek szparagów - kilka plastrów kiełbasy
SMYKWKUCHNIkarmelizuje się i tworzy brązową skórkę. Moje są bledsze, ale chrupiące i wypieczone, także stosujcie standardowy czas oczekiwania, nie sugerując się kolorem :) Królem w tej kanapce są długie zielone szparagi przygotowane w moim nowym wysokim garnku. Jak ja mogłam bez niego żyć? Nie umiem teraz tego wyjaśnić :) Potrzebujemy: Gofry: 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 duże(...)jaja (żółtka i białka osobno) 125 ml oleju rzepakowego 415 ml wody 1/2 łyżeczki soli Do kanapki: majonez sałata zielone szparagi pomidor gotowany kurczak jajko sadzone Na początek warto przygotować sobie ciasto na gofry, które musi odpocząć około 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę sól i proszek do pieczenia. Mieszamy je, aby się ze sobą połączyły. Do dwóch pozostałych
MamaOskarka