szparagi - 5593 przepisów (strona:52/373)

Kasza jaglana z groszkiem, cukinią i szparagami 94

doszukałam się przynajmniej pięciu przepisów, które nie zostały poddane publikacji. A właściwie zdjęć do nich. Jednym z nich jest ten. Cóż. Pomimo, że sezon na MOJE UKOCHANE KWIATY, czyli szparagi, zaczyna się dopiero w czerwcu podzielę się z Wami przepisem na nie już teraz, być może uda Wam się dorwać jeden pęczek lub wykorzystacie tę inspirację w połowie następnej wiosny(...)Jeśli na tym blogu jest dwadzieścia przepisów na szparagi, a gwarantuje, że jest ich więcej, to każda notka obarczona jest tym samym zdaniem. Wyznaniem uwielbienia do tego zielonego cudu. Jeżeli w życiu jakieś warzywo miałabym w bezkres pouwielbić, nad życie kochać i być mu wierna to wybrałabym szparagi. Za smak, za konsystencję, za wygląd. Kradną moje serce, mam do nich

Mango Papaja
Sałatka ze szparagami i burratą 119

Jeszcze ostatnim rzutem na taśmę udało mi się kupić nasze polskie szparagi, pewnie lada dzień znikną ze sklepów, bo sezon na nie już prawie się skończył. Postanowiłam z nich zrobić jakąś szybką sałatkę. Nastąpił więc szybki rzut okiem na wnętrze lodówki i już wiedziałam co będzie mu towarzyszyło na talerzu. Tak oto powstała sałatka ze szparagami i burratą z dodatkiem(...)spróbuje na pewno zakocha się w niej na zabój. Z reguły jada się ją z dodatkiem pomidora, odrobiny oliwy i czarnym pieprzem, ale uznałam, że zielone szparagi też będą dla niej godnym kompanem. Powiem Wam, że to danie to petarda! Sałatka ze szparagami i burratą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 burrata 1 duży pomidor malinowy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa szparagowa kremowa 88

Czas Przygotowania : 1h Czas Gotowania : 40 min Gotowe w :1 h 40 min   Sezon na szparagi w pełni! Szparagi pieczone, duszone, grilowane! Za to u mnie dziś zupa szparagowa. Szybka, smaczna i kremowa z dodatkiem ziemniaków. Składniki 1 pęczek szaragów 3/4 ząbki czosnku 3 łyżki masła do smażenia 1 kg ziemniaków 3 łyżki słodkiej śmietany Sól, biały pieprz, gałka(...)plasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy pokrojone ziemniaki i przesmażamy kilka minut do momentu aż ziemniaki zrobią się lekko szkliste. 4 Połowe ziemniaków wyciągamy, do reszty dorzucamy pokrojone szparagi i po kilku minutach podlewamy wodą (około 1 litr). Dodajemy przyprawy i gotujemy do momenty, aż szparagi i ziemniaki będą miękkie. Na koniec wszystko blendujemy. 5 Do zblendowanej zupy dodajemy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Młode ziemniaki rozmarynowo czosnkowe z cytrynowym kurczakiem i szparagami 117

Szparagi swój sezon maja, ziemniaki młode się zaczynają. Kurczak porą roku się nie przejmuje, bo kiedy chcemy to na obiad się go szykuje. Ziemniaki młode cienką skórkę mają, więc obieranie ich czasu nam nie zabierają. Wystarczy je tylko umyć, czy lekko wyszorować, skórki nie zdejmować, bo będą na patelni podsmażone, następnie na złoty kolor uduszone. Kurczak w tym samym czasie(...)będzie przygotowywany, cytrynowymi smakami doprawiany. Szparagi od mięsa zrobią się gorące, aż będą idealnie chrupiące. Trzy składniki, patelnia i garnek do ich przygotowania, a jaka radość z dobrego obiadu zjadania. Składniki: ziemniaki: ok. 1 kg młodych ziemniaków (niewielkich, takiej samej wielkości), 4 łyżki oleju rzepakowego,   ok. 5 ząbków czosnku  w  łupkach , 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól

Moniki Smakołyki
Risotto ze szparagami i papryką 120

Risotto ze szparagami i papryką Mam dzisiaj dla was przepis na przepyszne szparagowe risotto. Smaczny, zdrowy, kolorowy i lekki obiad. Polecam użyć ryżu Arborio, gdyż zwykły może nam się rozgotować. Aromatyczne, kremowe risotto z zielonymi szparagami, ziołami i papryką to obiadowy strzał w dziesiątkę. Polecam!     Składniki: 1 szklanka ryżu (najlepiej Arborio) 2 łyżki masła 1 łyżeczka kurkumy(...)pół łyżeczki soli i pieprzy po pół łyżeczki: oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu- zioła mogą być świeże lub suszone 1 pęczek zielonych szparagów pół papryki (użyłam czerwonej i żółtej) 2 szklanki wrzątku     *** W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kurkumę, sól, pieprz oraz zioła i wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem

Blog z Apetytem
Makaron ze szparagami i pieczarkami 150

ryneczki i stragany zalewają szparagi, to znak, że za moment będziemy mieć dostępne wszystkie młode warzywa. Na naszych talerzach znów zagoszczą kolory. Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto korzystać i przygotowywać z nich zupy, tarty, dodawać do pizzy, risotto, omletów lub makaronu. U mnie właśnie całkiem nieźle spisały się w połączeniu z makaronem i pieczarkami. Cytryna orzeźwia całość. Mmmm(...)smak wczesnego lata. Podaję przepis na dwie porcje. Ja użyłam makaronu w kształcie kokardek, ale inne kształty też będą ok. Makaron ze szparagami i pieczarkami: 250 g makaronu (np. typ kokardki) 200 g pieczarek (u mnie brązowe) 8 zielonych szparagów ⅓ szklanki śmietanki 30% 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka tartego, dojrzewającego sera skórka otarta z cytryny 1 łyżka soku

Poezja smaku
Szparagi w boczku i cieście francuskim 112

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Dlatego dzisiaj trafiły na mój talerz Oprócz tego, że są bardzo zdrowe i małokaloryczne, stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Szparagi uznawane są też za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Tym razem pokażę Wam jak stworzyć szybką i łatwą przekąskę, która z powodzeniem może być także przystawką do wystawnej kolacji. Zobaczcie sami jakie to proste(...)Przygotowanie 5 minutes Gotowanie 20 minutes Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów 1 op. boczku w plastrach (u mnie wędzony) 1 jajko sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozbywamy się zdrewniałych końcówek szparagów. Wystarczy, że lekko je wygniemy, a same złamią się i oddzielą od dobrej części

Mostek w kuchni
Szparagi smażone z szynką i serem 142

Słoneczne chwile. Szybka kawa. Czerwone paznokcie. Takie szparagi to świetny sposób na przystawkę. Można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno - choć ja zdecydowanie preferuję ten pierwszy sposób. Roladki robi się szybko, łatwo i - co równie istotne - z takich składników, które zazwyczaj każdy ma w domu. Prosty sposób na szparagi, który zachwyci nie jednego z Was :) Nie trzymajcie(...)się ściśle proporcji - pęczek szparagów pęczkowi nie równy i każdemu może wyjść inna ilość. Mi wyszło 5 roladek, w każdej po 3 szparagi. Składniki na 2 porcje: pęczek białych szparagów 5 plasterków szynki* 5 plasterków sera  Dodatkowo: 2 jajka mąka, bułka tarta sól, cukier masło  *plastry szynki powinny być duże, aby bez problemu można było zawinąć

My simple kitchen
Szparagi w cieście francuskim 88

rano. Marzą mi się długie poranki, wspólne śniadania, i może kawa. Jeśli tylko mogę, to czaruję te chwile  wspólnymi, pięknymi i chyba smacznymi śniadaniami.  Podobną miłością darzę szparagi, chociaż akurat w tym związku czuję się jak żona marynarza, który wypływa w długi rejs i wraca późną wiosną, by przed latem znów mnie opuścić. Ze świadomością, że wróci(...)tęsknotą czekam na pierwsze szparagi, których bukiecik, to dla mnie więcej niż kwiaty. Jak dla mnie, są najpiękniejsze. Najlepsze. Najsmaczniejsze. Zachowuję się przy nich jak zakochana nastolatka, patrząca przez różowe okulary, nie widzę w nich wad. Odkryłam ostatnio, że są świetne w cieście francuskim, podane z delikatnym omletem i pomidorem malinowym, pieczonym z syropem klonowym i oliwą. I ziołami. Zwłaszcza

Mango Papaja
Kasza jaglana z zielonymi szparagami 91

pęczek zielonych szparagów (500 g), 250 g (200 ml) kaszy jaglanej, skórka otarta z cytryny, 4 łyżki masła lub oleju, sól, cukier, cukinia, sok z cytryny, 2 łyżki oleju rzepakowego, Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Włożyć do miseczki, oprószyć solą, wlać sok z cytryny i olej. Wymieszać i odstawić. Szparagi umyć, odłamać końce. Do wrzącej wody z dodatkiem soli(...)cukru, wrzucić szparagi i odłamane końcówki. Gotować kilka minut aż szparagi będą miękkie. Szparagi wyjąć, końcówki wyrzucić. Wody z gotowania nie wylewać! Zmierzyć jej objętość – potrzeba nam 400 ml płynu – jeżeli mamy za mało płynu, dolać wody. Kaszę umyć w zimnej wodzie. Przelać wrzątkiem. Wsypać do garnka, zalać wodą ze szparagów. Lekko osolić i dodać łyżkę masła. Zagotować, a następnie

królestwo garów
Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce 86

Już są, już są! Chodzi oczywiście o szparagi Cały rok na nie czekam i kiedy tylko zobaczyłam je w sklepie musiałam je kupić. A jako, że dawno nie przygotowałam żadnej pasty to właśnie ona stała się bazą do szparagów. Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce to błyskawiczne danie. Czas jego przygotowania to niecałe 15 minut. Idealne rozwiązanie na szybki(...)obiad lub ciepłą kolację. Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce 2 duże porcje Składniki: około 200 g makaronu tagliatelle pęczek zielonych szparagów 100 g masła 1 papryczka chilli 3-4 ząbki czosnku 2 jajka parmezan, grana padano lub inny podobny twardy ser świeżo mielony pieprz sól Na początku makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie kiedy gotujemy

PatiGotuje
Spaghetti ze szparagami 99

Spaghetti ze szparagami to pyszne, pożywne i łatwe danie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają(...)szparagów nie powinno zabraknąć w diecie. Składniki : 1 opakowanie makaronu spaghetti zielone szparagi ( dla 2 osób zużyłam pół pęczka) śmietana 18% – mały kubeczek starty ser żółty ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony na drobno czosnek oraz pokrojone w nieduże kawałki szparagi. Wlać śmietanę, przykryć patelnię

Smaczne Potrawy
Szparagi zapiekane pod beszamelem 166

Szparagi, temat bardzo wdzięczny wiosną ale jak każde warzywo ma swoich zwolenników  i przeciwników. Szparagi poza tym, że są po prostu pyszne, można je przygotować na wiele sposobów, o czym się przekonacie sami. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo kwasu foliowego, witaminy C i E oraz beta-karotenu a także wapń, fosfor, potas, asparagina i błonnik(...)niesamowite, że jedząc warzywa a głównie to jedno warzywo wzmacniamy kondycję kości, zębów, skóry, włosów, paznokci czy też wspomagamy pracę nerek i odpowiednie nawodnienie organizmu. Przepis na zapiekane szparagi pod beszamelem znajdziecie w najnowszym wiosennym numerze Magazynu Aromat. Składniki: 1 pęczek szparagów sól pieprz oliwa sos beszamelowy: 20 g masła 15 g mąki pszennej 180 ml mleka sól szczypta

Życie zaczyna się w kuchni
SZPARAGOWE ZAWIJAŃCE: Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, CHORIZO, MOZZARELLĄ 113

Kocham szparagi. Z Wielkopolski przywożę do Warszawy hurtowe ilości a później się nimi opycham. I tak będzie do 20 czerwca, kiedy według szparagowych farmerów kończy się sezon. Wtedy, opróżnię zamrażalkę, przyjadę z pełnym bagażnikiem szparagów i zamrożę sobie na zapas :) Szparagi zjem pod każdą postacią, najbardziej lubię zielone, ale białymi też nie gardzę, choć wolę jak ktoś mi je zrobi(...)trudniejsze w obsłudze. Zielone po prostu łamię - idealnie pękają w miejscu, w którym powinny :) Czasami jednak, gdy kupuję szparagi w mieście a nie bezpośrednio z pola, obieram też dolne końcówki, bo prawdopodobnie z powodu błędów w przechowywaniu są bardziej włókniste. Sama przechowuję szparagi w lodówce zawinięte w mokra ścierkę - dzięki temu są świeże nawet do tygodnia (Specjalne podziękowanie

Cytryna&Co.
Naleśniki ze szparagami 174

Opis Naleśniki ze szparagami: Naleśniki ze szparagami to świetny pomysł na zdrowe i pożywne naleśniki. Jest to doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: co może być lepszego niż delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym. Naleśniki możecie podawać same lub z dodatkiem sosu beszamelowego. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na naleśniki . Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka(...)szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki oleju 1 jajko Składniki na farsz: 500 g szparagów zielonych Szynka dojrzewająca 60 g sera Sposób przygotowania: Do dużej miski dodajemy mleko, mąkę, wodę gazowaną olej oraz jajko. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia się w jednolite ciasto. Smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy do ostudzenia. Szparagi opłukujemy w zimnej wodzie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania