Kremowa zupa z zielonych szparagów Co tu dużo pisać... Post będzie krótki jak sezon na szparagi ;) Jedzmy je, dopóki jeszcze są. Zupa jest naprawdę dobra. Tak jak szparagi. Ja najczęściej wybieram opcję bez śmietanki, żeby było bardziej zielono. Składniki dla 4 osób: 2 pęczki zielonych szparagów (1 kg) 1 średnia cebula 1 łyżka masła 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego(...)łyżka wytrawnego wermutu (opcjonalnie) tarty ser długodojrzewający np.Bursztn do posypania zupy sól i pieprz sok z cytryny Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. W garnku roztopić masło, zeszklić cebulę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Główki z kawałeczkiem łodygi odkroić, odłożyć na bok. Pozostałe łodygi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli. Zalać 2 szklankami bulionu, doprowadzić do wrzenia, gotować
Pełny talerzlepiej! Wystarczą świeże składniki. I tak: świeża ryba, masło klarowane, sól morska, świeżo mielony pieprz i trochę mąki to wszystko czego potrzebujemy do przygotowania wyśmienitego pstrąga. Do tego cienkie szparagi i młode ziemniaki. SKŁADNIKI (3 porcje) 3 pstrągi w całości 3 łyżki masła klarowanego mąka do obtoczenia ryby sól morska świeżo mielony pieprz pęczek cienkich zielonych szparagów 2 łyżeczki ziaren(...)Następnie dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni mocno rozgrzewamy masło klarowane. Układamy ryby i smażymy z każdej strony na rumiano. W tym samym czasie mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Wrzucamy szparagi (cienkich szparagów nie obierałam, jedynie odłamałam twarde końcówki; trzeba ocenić czy szparagi są łykowate czy nie i czy trzeba je obierać). Polewamy olejem sezamowym i smażymy kilka – kilkanaście minut
OstryKęsdumą stwierdził że ma całkiem sporą "plantację" - całe 32 zielone maleńkie pomidory:)A kuchnia wydawała dziś pyszną zupę szparagową. Sezon szparagowy trwa tak krótko, że w jego czasie szparagi goszczą u nas bardzo często i w różnych postaciach. Dziś jako krem z dodatkiem razowych grzanek z parmezanem.Składniki:pęczek zielonych szparagów1 i 1/2 litr bulionu warzywnego1 cebula1 żółtko200 ml śmietany6(...)kromek czerstwego chleba razowego3 łyżki startego parmezanuoliwasól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Szparagi myję, odkrawamy główki i obieram łodygi (w przypadku zielonych szparagów nie ma takiej konieczności, jednak ja zawsze obieram. Cebulę kroję w drobna kostkę i szklę na łyżce oliwy w garnku o grubym dnie. Podsmażam przez chwilę i dorzucamy łodygi szparagów. Całość smażę około 3- minut. Następnie zalewamy bulionem
Magiczna kuchnia DariiPrzeglądając wpisy na blogach wydawać by się mogło, że wszystkich ogarnął szał na szparagi.. ciekawe dlaczego? Powiem szczerze, że za nimi nie przepadam, nigdy ich nie robiłam, a jadłam może ze trzy razy. Nie należę chyba do znawców sztuki kulinarnej… Jednak idąc za falą i ja skusiłam się na wiązkę zielonych szparagów. Kupiłam i przez dwa dni modziłam(...)nimi zrobić. Padło na “sfizioso antipasto” czyli “wyborną przekąskę”, a mianowicie szparagi w szynce parmeńskiej i parmezanie, zapiekane w cieście francuskim. Rezultat to prawdziwa uczta dla podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje
Mia Cucina Sofietaświetna sprawa)! Ach, ta kuchnia, te smaki, zapachy i aromaty! To nie jest normalne, by tak reagować na jedzenie! Tym bardziej mając tyle lat, co Karmel-itka. Korzysta ze szparagów, a właściwie nigdzie nie podała dokładnie, jak je przyrządza. W poprzednim poście posłużyła się poradami Doroty , dziś sama podaje, co robi, by szparagi były idealne. Jak ugotować szparagi? 1. Szparagi(...)dokładnie myję pod. 2. Białe szparagi obieram obieraczką do warzyw do ¾ ich wysokości, odcinam twarde końcówki. Natomiast zielonym odcinam tylko końcówki. 3. W wysokim garnku zagotowuję wodę ze szczyptą soli i cukru. Przygotowane szparagi wiążę sznurkiem lub gumką recepturką i wkładam do wrzątku na stojąco, aby główki znajdowały się ponad wodą
W kuchni Karmel-itkisumie wypadałoby. Dziś jednak nie o tym omlecie, dziś o zwyczajnym z nadzwyczajnymi dodatkami. Gorgonzola wylądowała trochę przypadkiem. Na początku w ogóle obawiałam się, że jej smak przyćmi smak szparagów, ale nic takiego się nie stało. Wszystko bardzo ładnie ze sobą zagrało. Najważniejsze jednak, że omlet jest banalny w obsłudze i robi się go szybko. Z dodatkami możecie szaleć, możecie(...)zioła. Wracając jednak do gorgonzoli, dodałam ją, bo została mi odrobina z innej potrawy. Pilnowałam jedynie, żeby nie przesadzić z ilością. Myślę, że wyszło w punkt. A co do szparagów, nie jestem jakimś wielkim fanem. Tzn. nie byłam. Jadałam je pod różnymi postaciami, głównie grillowane, pieczone. Były ok. I w sumie tyle. Parę dni temu zrobiłam sałatkę z surowymi szparagami
KardamonovyOceń ten przepis Roladki drobiowe ze szpinakiem i szparagami to bardzo smaczny i efektowny wizualnie przepis, który dostałam od mojej przyjaciółki Ani. Świetne i bardzo popularne połączenie delikatnego drobiu ze szpinakiem i czosnkiem wzbogacone o mozzarellę i szparagi daje znakomity efekt finalny! Sprawdzi się doskonale na co dzień, jak i przy różnego rodzaju okazjach. Pod kątem dietetycznym jest również bardzo(...)uniwersalne, ponieważ zarówno proporcje poszczególnych składników, jak i rodzaj czy ilość dodatków z łatwością można dopasować do indywidualnego zapotrzebowania oraz makro. Składniki – roladki drobiowe ze szpinakiem i szparagami 250 g piersi z kurczaka 50 g szparagów zielonych (po odcięciu końcówek) 50 g liści szpinaku 2-3 ząbki czosnku 50 g sera mozzarella twardego w kostce (nie z zalewy
Ola la LCHFMuffiny ze szparagami to propozycja na szybkie i bardzo smaczne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować w sezonie, kiedy możemy dostać świeże i młode szparagi. Danie to nie jest bardzo dietetyczne, ale to poezja dla naszego podniebienia. Ja dodałem pomidorki i szparagi, ale możecie je wzbogacić dowolnymi składnikami. Składniki (na 4 muffiny) 3-4 szparagi zielone 6 pomidorki koktajlowe 40g sera(...)cheddar 4 duże jajka sól pieprz 1 łyżka mąki Przyjmujemy, że jedno duże jajko to jeden muffin. Możecie zrezygnować z mąki i jej nie dodawać. Muffiny ze szparagami – jak przygotować Zaczynamy od włączenia piekarnika. Nagrzewamy go do 180 st. C (góra- dół). Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i na 1-2 minuty wrzucamy do wrzątku. Następnie osuszamy i kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka ze szparagów i parmezanu. Sałatka ze szparagów i parmezanu Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 3/4 szklanki pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych 1 szklanka szparagów oczyszczonych ze stwardniałych części 1/2 szklanki oliwek kalamata bez pestek, pokrojonych na mniejsze części 1/2 szklanki namoczonych wcześniej i z grubsza pokrojonych pestek dyni 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka(...)około 2 łyżeczki cukru ( do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano sól i mielony pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu starannie wymieszać Przepis na sałatkę ze szparagami : Krok 1. Szparagi zblanszować kilka minut we wrzątku, aż będą al' dente, następnie włożyć je na chwilę do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, osączyć z wody. Krok 2 Mieszankę
Moja Książka KucharskaPieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce, to idealna propozycja na śniadanie lub lekki letni obiad. Pysznie i prosto. Pieczone warzywa i płynne żółtko. Takie połączenie zawsze się sprawdzają. Składniki: pęczek szparagów 2 jajka 500 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce(...)stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pomidorki koktajlowe. Polewamy wszystko oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Na pomidorki wykładamy szparagi, a obok wykładamy dwa ząbki czosnku. Skrapiamy wszystko oliwą i pieczemy kolejne 5-8 minut. Gdy nasze szparagi się pieką przygotowujemy jajka w koszulce. Do garnka wlewamy wodę do wysokość około
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!końcem kwietnia na sklepowych półkach w naszym kraju pojawiają się te długo wyczekiwane, smakowite warzywa. Mowa tutaj oczywiście o uwielbianych szparagach. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób przyrządzić te warzywa na obiad, ten artykuł jest dla Ciebie! Szybki przepis na Łososia ze szparagami w sosie beszamelowym Poniżej znajdziesz przepis idealny na wiosenny lub letni obiad, który przeniesie Cię na łono(...)natury. Prostota tego dania, gwarantuje, że poradzi sobie z nim każdy kuchenny laik. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami i ciesz się wyjątkowym smakiem szparagów! Składniki pęczek zielonych szparagów 1 cebula, 1,5 szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki masła extra, 2 lub 3 ząbki czosnku (wedle preferencji) gałka muszkatołowa, sól pieprz natka pietruszki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, naturalny jogurt. Szykujemy nóż
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!upiec zielone szparagi? Sezon na zielone szparagi trwa stosunkowo krótko, ponieważ możemy się nimi cieszyć przez zaledwie 2 miesiące. Maj oraz czerwiec są miesiącami w których najlepiej po nie sięgać, ponieważ są właśnie w tedy najsmaczniejsze i zawierają najwięcej wartości odżywczych. Małe jarzyniaki, stragany oraz wielkie markety… Wszystkie te miejsca mają półki, regały, a nawet całe palety zielonych szparagów(...)czekających na Ciebie. Upieczone szparagi są świetnym dodatkiem do obiadu. Warto upiec je w towarzystwie pomidorków koktajlowych, które wspaniale się z nimi komponują. Zielone szparagi nie potrzebują tak na prawdę nic poza oliwą, pieprzem oraz solą. To właśnie w ich towarzystwie smakują najlepiej! Czy szparagi są zdrowe? Oczywiście, że tak! Zielone szparagi są bogate w witaminę K, C, E, kwas
BlendmanSzparagi - majowa nowalijka,która od kilku lat zyskuje coraz większe uznanie. I chociaż sezon na nie jest dość krótki coraz częściej po nie sięgamy. Robimy zupy, zapiekamy, dodajemy do omletów, risotto, a nawet do deserów. Tak to nie żart. Ze szparagów można zrobić deser i dzisiaj to Wam udowodnię. Co powiecie na lody z białych szparagów z sosem truskawkowym(...)Brzmi dziwnie? Jest pysznie. Lekko ziemisty smak lodów ze słodyczą truskawek smakowo komponuje się świetnie. LODY z BIAŁYCH SZPARAGÓW Składniki: lody: 1 pęczek białych szparagów 1,5 szkl mleka 1,5 szkl śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru ekstrakt waniliowy sos: 150 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) 2 łyżki cukru Przygotowanie: lody: Szparagi obieramy i gotujemy
Bon appetit mon amieTylko kilka składników, za to świetnie do siebie pasujących. Szparagi smażone razem z ryżem i jajkiem smakują genialnie. Prosto, szybko i pysznie. Przepis na ryż smażony z jajkiem i szparagami Składniki: pół pęczka świeżych zielonych szparagów (około 6-8 sztuk), 100 gramów białego ryżu, 1 mała cebula, jeden ząbek czosnku, 2 jajka, pół łyżeczki kurkumy w proszku, sól, pieprz, olej(...)zrobić ryż smażony z jajkiem i szparagami? Ryż ugotuj na sypko – jeśli sprawia ci to trudność, możesz użyć ryżu parboiled. Ze szparagów odłam twarde końcówki, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj. Jajka wbij do miseczki i roztrzep – w tym przepisie wszystkie składniki warto przygotować wcześniej, ponieważ zaraz wszystko będzie działo się bardzo szybko. W woku
Kulinarna Polska