szparagi - 5593 przepisów (strona:57/373)

Kremowa zupa z zielonych szparagów 145

Kremowa zupa z zielonych szparagów Co tu dużo pisać... Post będzie krótki jak sezon na szparagi ;) Jedzmy je, dopóki jeszcze są. Zupa jest naprawdę dobra. Tak jak szparagi. Ja najczęściej wybieram opcję bez śmietanki, żeby było bardziej zielono. Składniki dla 4 osób: 2 pęczki zielonych szparagów (1 kg) 1 średnia cebula 1 łyżka masła 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego(...)łyżka wytrawnego wermutu (opcjonalnie) tarty ser długodojrzewający np.Bursztn do posypania zupy sól i pieprz sok z cytryny Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. W garnku roztopić masło, zeszklić cebulę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Główki z kawałeczkiem łodygi odkroić, odłożyć na bok. Pozostałe łodygi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli. Zalać 2 szklankami bulionu, doprowadzić do wrzenia, gotować

Pełny talerz
Pstrąg smażony na maśle i zielone szparagi z akcentem azjatyckim 161

lepiej! Wystarczą świeże składniki. I tak: świeża ryba, masło klarowane, sól morska, świeżo mielony pieprz i trochę mąki to wszystko czego potrzebujemy do przygotowania wyśmienitego pstrąga. Do tego cienkie szparagi i młode ziemniaki. SKŁADNIKI (3 porcje) 3 pstrągi w całości 3 łyżki masła klarowanego mąka do obtoczenia ryby sól morska świeżo mielony pieprz pęczek cienkich zielonych szparagów 2 łyżeczki ziaren(...)Następnie dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni mocno rozgrzewamy masło klarowane. Układamy ryby i smażymy z każdej strony na rumiano. W tym samym czasie mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Wrzucamy szparagi (cienkich szparagów nie obierałam, jedynie odłamałam twarde końcówki; trzeba ocenić czy szparagi są łykowate czy nie i czy trzeba je obierać). Polewamy olejem sezamowym i smażymy kilka – kilkanaście minut

OstryKęs
Krem ze szparagów z parmezanowymi grzankami 102

dumą stwierdził że ma całkiem sporą "plantację" - całe 32 zielone maleńkie pomidory:)A kuchnia wydawała dziś pyszną zupę szparagową. Sezon szparagowy trwa tak krótko, że w jego czasie szparagi goszczą u nas bardzo często i w różnych postaciach. Dziś jako krem z dodatkiem razowych grzanek z parmezanem.Składniki:pęczek zielonych szparagów1 i 1/2 litr bulionu warzywnego1 cebula1 żółtko200 ml śmietany6(...)kromek czerstwego chleba razowego3 łyżki startego parmezanuoliwasól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Szparagi myję, odkrawamy główki i obieram łodygi (w przypadku zielonych szparagów nie ma takiej konieczności, jednak ja zawsze obieram. Cebulę kroję w drobna kostkę i szklę na łyżce oliwy w garnku o grubym dnie. Podsmażam przez chwilę i dorzucamy łodygi szparagów. Całość smażę około 3- minut. Następnie zalewamy bulionem

Magiczna kuchnia Darii
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 191

Przeglądając wpisy na blogach wydawać by się mogło, że wszystkich ogarnął szał na szparagi.. ciekawe dlaczego? Powiem szczerze, że za nimi nie przepadam, nigdy ich nie robiłam, a jadłam może ze trzy razy. Nie należę chyba do znawców sztuki kulinarnej…  Jednak idąc za falą i ja skusiłam się na wiązkę zielonych szparagów. Kupiłam i przez dwa dni modziłam(...)nimi zrobić. Padło na “sfizioso antipasto” czyli “wyborną przekąskę”, a mianowicie szparagi w szynce parmeńskiej i parmezanie, zapiekane w cieście francuskim.  Rezultat to prawdziwa uczta dla podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem.  Przepis zaczerpnęłam z tej  strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje

Mia Cucina Sofieta
SZPARAGI Z SZYNKĄ ZAPIEKANE POD SEREM ŻÓŁTYM. Oraz jak ugotować szparagi. 190

świetna sprawa)! Ach, ta kuchnia, te smaki, zapachy i aromaty! To nie jest normalne, by tak reagować na jedzenie! Tym bardziej mając tyle lat, co Karmel-itka. Korzysta ze szparagów, a właściwie nigdzie nie podała dokładnie, jak je przyrządza. W poprzednim poście posłużyła się poradami Doroty , dziś sama podaje, co robi, by szparagi były idealne. Jak ugotować szparagi? 1. Szparagi(...)dokładnie myję pod. 2. Białe szparagi obieram obieraczką do warzyw do ¾ ich wysokości, odcinam twarde końcówki.      Natomiast zielonym odcinam tylko końcówki. 3. W wysokim garnku zagotowuję wodę ze szczyptą soli i cukru.     Przygotowane szparagi wiążę sznurkiem lub gumką recepturką i wkładam do wrzątku na stojąco,      aby główki znajdowały się ponad wodą

W kuchni Karmel-itki
Omlet z gorgonzolą i szparagami 28

sumie wypadałoby. Dziś jednak nie o tym omlecie, dziś o zwyczajnym z nadzwyczajnymi dodatkami. Gorgonzola wylądowała trochę przypadkiem. Na początku w ogóle obawiałam się, że jej smak przyćmi smak szparagów, ale nic takiego się nie stało. Wszystko bardzo ładnie ze sobą zagrało. Najważniejsze jednak, że omlet jest banalny w obsłudze i robi się go szybko. Z dodatkami możecie szaleć, możecie(...)zioła. Wracając jednak do gorgonzoli, dodałam ją, bo została mi odrobina z innej potrawy. Pilnowałam jedynie, żeby nie przesadzić z ilością. Myślę, że wyszło w punkt. A co do szparagów, nie jestem jakimś wielkim fanem. Tzn. nie byłam. Jadałam je pod różnymi postaciami, głównie grillowane, pieczone. Były ok. I w sumie tyle. Parę dni temu zrobiłam sałatkę z surowymi szparagami

Kardamonovy
ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I SZPARAGAMI (keto, LCHF, redukcja) 71

Oceń ten przepis Roladki drobiowe ze szpinakiem i szparagami to bardzo smaczny i efektowny wizualnie przepis, który dostałam od mojej przyjaciółki Ani. Świetne i bardzo popularne połączenie delikatnego drobiu ze szpinakiem i czosnkiem wzbogacone o mozzarellę i szparagi daje znakomity efekt finalny! Sprawdzi się doskonale na co dzień, jak i przy różnego rodzaju okazjach. Pod kątem dietetycznym jest również bardzo(...)uniwersalne, ponieważ zarówno proporcje poszczególnych składników, jak i rodzaj czy ilość dodatków z łatwością można dopasować do indywidualnego zapotrzebowania oraz makro. Składniki – roladki drobiowe ze szpinakiem i szparagami 250 g piersi z kurczaka 50 g szparagów zielonych (po odcięciu końcówek) 50 g liści szpinaku 2-3 ząbki czosnku 50 g sera mozzarella twardego w kostce (nie z zalewy

Ola la LCHF
Muffiny ze szparagami 67

Muffiny ze szparagami to propozycja na szybkie i bardzo smaczne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować w sezonie, kiedy możemy dostać świeże i młode szparagi. Danie to nie jest bardzo dietetyczne, ale to poezja dla naszego podniebienia. Ja dodałem pomidorki i szparagi, ale możecie je wzbogacić dowolnymi składnikami. Składniki (na 4 muffiny) 3-4 szparagi zielone 6 pomidorki koktajlowe 40g sera(...)cheddar 4 duże jajka sól pieprz 1 łyżka mąki Przyjmujemy, że jedno duże jajko to jeden muffin. Możecie zrezygnować z mąki i jej nie dodawać. Muffiny ze szparagami – jak przygotować Zaczynamy od włączenia piekarnika. Nagrzewamy go do 180 st. C (góra- dół). Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i na 1-2 minuty wrzucamy do wrzątku. Następnie osuszamy i kroimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka ze szparagów i parmezanu 51

Sałatka ze szparagów i parmezanu. Sałatka ze szparagów i parmezanu      Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 3/4 szklanki pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych 1 szklanka szparagów oczyszczonych ze stwardniałych części 1/2 szklanki oliwek kalamata bez pestek, pokrojonych na mniejsze części 1/2 szklanki namoczonych wcześniej i z grubsza pokrojonych pestek dyni 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka(...)około 2 łyżeczki cukru ( do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano sól i mielony pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu starannie wymieszać Przepis na sałatkę ze szparagami : Krok 1. Szparagi zblanszować kilka minut we wrzątku, aż będą al' dente, następnie włożyć je na chwilę do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, osączyć z wody. Krok 2 Mieszankę

Moja Książka Kucharska
Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce 55

Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce, to idealna propozycja na śniadanie lub lekki letni obiad. Pysznie i prosto. Pieczone warzywa i płynne żółtko. Takie połączenie zawsze się sprawdzają. Składniki: pęczek szparagów 2 jajka 500 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Pieczone szparagi z pomidorkami i jajkiem w koszulce(...)stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pomidorki koktajlowe. Polewamy wszystko oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Na pomidorki wykładamy szparagi, a obok wykładamy dwa ząbki czosnku. Skrapiamy wszystko oliwą i pieczemy kolejne 5-8 minut. Gdy nasze szparagi się pieką przygotowujemy jajka w koszulce. Do garnka wlewamy wodę do wysokość około

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiosenny krem ze szparagów 74

końcem kwietnia na sklepowych półkach w naszym kraju pojawiają się te długo wyczekiwane, smakowite warzywa. Mowa tutaj oczywiście o uwielbianych szparagach. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób przyrządzić te warzywa na obiad, ten artykuł jest dla Ciebie! Szybki przepis na Łososia ze szparagami w sosie beszamelowym Poniżej znajdziesz przepis idealny na wiosenny lub letni obiad, który przeniesie Cię na łono(...)natury. Prostota tego dania, gwarantuje, że poradzi sobie z nim każdy kuchenny laik. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami i ciesz się wyjątkowym smakiem szparagów! Składniki pęczek zielonych szparagów 1 cebula, 1,5 szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki masła extra, 2 lub 3 ząbki czosnku (wedle preferencji) gałka muszkatołowa, sól pieprz natka pietruszki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, naturalny jogurt. Szykujemy nóż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak upiec zielone szparagi? 63

upiec zielone szparagi? Sezon na zielone szparagi trwa stosunkowo krótko, ponieważ możemy się nimi cieszyć przez zaledwie 2 miesiące. Maj oraz czerwiec są miesiącami w których najlepiej po nie sięgać, ponieważ są właśnie w tedy najsmaczniejsze i zawierają najwięcej wartości odżywczych. Małe jarzyniaki, stragany oraz wielkie markety… Wszystkie te miejsca mają półki, regały, a nawet całe palety zielonych szparagów(...)czekających na Ciebie. Upieczone szparagi są świetnym dodatkiem do obiadu. Warto upiec je w towarzystwie pomidorków koktajlowych, które wspaniale się z nimi komponują. Zielone szparagi nie potrzebują tak na prawdę nic poza oliwą, pieprzem oraz solą. To właśnie w ich towarzystwie smakują najlepiej! Czy szparagi są zdrowe? Oczywiście, że tak! Zielone szparagi są bogate w witaminę K, C, E, kwas

Blendman
Lody z białych szparagów z sosem truskawkowym 69

Szparagi - majowa nowalijka,która od kilku lat zyskuje coraz większe uznanie. I chociaż sezon na nie jest dość krótki coraz częściej po nie sięgamy. Robimy zupy, zapiekamy, dodajemy do omletów, risotto, a nawet do deserów. Tak to nie żart. Ze szparagów można zrobić deser i dzisiaj to Wam udowodnię.  Co powiecie na lody z białych szparagów z sosem truskawkowym(...)Brzmi dziwnie? Jest pysznie. Lekko ziemisty smak lodów ze słodyczą truskawek smakowo komponuje się świetnie. LODY z BIAŁYCH SZPARAGÓW  Składniki: lody: 1 pęczek białych szparagów 1,5 szkl mleka 1,5 szkl śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru ekstrakt waniliowy  sos: 150 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) 2 łyżki cukru Przygotowanie: lody: Szparagi obieramy i gotujemy

Bon appetit mon amie
Ryż smażony z jajkiem i szparagami. Szybko, pysznie i na jednej patelni. PRZEPIS 456

Tylko kilka składników, za to świetnie do siebie pasujących. Szparagi smażone razem z ryżem i jajkiem smakują genialnie. Prosto, szybko i pysznie. Przepis na ryż smażony z jajkiem i szparagami Składniki: pół pęczka świeżych zielonych szparagów (około 6-8 sztuk), 100 gramów białego ryżu, 1 mała cebula, jeden ząbek czosnku, 2 jajka, pół łyżeczki kurkumy w proszku, sól, pieprz, olej(...)zrobić ryż smażony z jajkiem i szparagami? Ryż ugotuj na sypko – jeśli sprawia ci to trudność, możesz użyć ryżu parboiled. Ze szparagów odłam twarde końcówki, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj. Jajka wbij do miseczki i roztrzep – w tym przepisie wszystkie składniki warto przygotować wcześniej, ponieważ zaraz wszystko będzie działo się bardzo szybko. W woku

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania