Sezon na szparagi w pełni...Zastanawiałem się jak przygotować danie ze szparagów, aby nie stracić ich smaku i uroku. Zdecydowałem się delikatnie je zblanszować i przesmażyć na maśle z pomidorkami cherry. Do tego świeży rozmaryn i płatki parmezanu. Proste i szybkie danie dla tych, co na świeże szparagi czekają cały rok.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania(...)złSKŁADNIKI:500 g świeżych szparagów10 pomidorków koktajlowych (cherry)1 cytrynaświeży rozmaryn1 łyżka klarowanego masłapłatki parmezanusól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Umyte i obrane szparagi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok 5 min.Ugotowane szparagi smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy rozmaryn i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zarumienione szparagi przekładamy na talerz.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i delikatnie podsmażamy na maśle
kulinarnyJaSzparagi są cudownym warzywem, nie dość, że zdrowe, to i smaczne. W dodatku można przyrządzać je na wiele sposobów – zupa szparagowa przecierana/ krem jest jednym z nich. Sezon na szparagi niedługo się kończy, więc warto ją przyrządzić. Jednak dla nas wykorzystanie tak szlachetnego warzywa w całości do zupy jest lekką przesadą, dlatego przyrządzamy ją tylko z końcówek szparag, a resztę(...)smakiem i kolorem, a spożywana w akompaniamencie grzanek z ciemnego pieczywa staje się bardzo sycącym daniem. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. OBIERANIE SZPARAG (5 min): szparagi obieramy obieraczką do warzyw, kładąc je pojedynczo na płaskim naczynku i trzymając za ich główki, prowadzić obieraczkę, zaczynając jakiś 1 cm od zakończenia główki do samego dołu
Nerds Kitchenczerwcu żal nie korzystać z darów ogrodu w postaci sezonowych warzyw i owoców. Zajadajmy się teraz szparagami! Smok poleca je w wydaniu zupa krem szparagowo-selerowa. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/06\/zupa-krem-szparagowo-selerowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/06\/zupa-krem-szparagowo-selerowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/06\/zupa-krem-szparagowo-selerowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 cebula,\r","1 z\u0105bek(...)czosnku,\r","1 p\u0119czek szparag\u00f3w,\r","p\u00f3\u0142 selera,\r","1 kostka roso\u0142owa warzywna ,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","lubczyk,\r","ok 500ml wody,\r","100ml \u015bmietanki 18%,\r","odrobina oliwy"],"name":"Zupa krem szparagowo-selerowa","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 i czosnek obra\u0107 i pokroi\u0107 drobno.\r","Zeszkli
Bardzo Gruby SmokSzparagowego szaleństwa ciąg dalszy… tym razem na zimno, w sałatce z pomidorem i papryką w musztardowym sosie winegret. Szybkie, orzeźwiające, eleganckie i smaczne. Składniki: ? pęczek białych i zielonych szparagów ? sól, cukier do gotowania szparagów Sos winegret ? 3 łyżki oliwy ? 3 łyżki octu winnego ? 3 łyżeczki musztardy ? sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku ? 1/2 papryki żółtej ? 1 pomidor ? kilka listków(...)bazylii Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. ? Białe szparagi dodatkowo obrać cieniutko obieraczką do warzyw. ? Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić białe szparagi i gotować 5 minut, po czym dodać zielone i gotować jeszcze 7 minut. Delikatnie odcedzić
To co kochamWiosno przyjdź już! A tymczasem przywołuję wiosnę komponując świeżą i bardzo smaczną sałatkę ze szparagami. Ostatnio odkryłam, że szparagi zielone najlepiej smakują nie ugotowane czy upieczone, ale usmażone na oliwie z dodatkiem soli – prosty i bardzo efektowny sposób. Idealnie smakują same czy też w sałatkach czy daniach. Są lekko chrupkie, tracą surowość a smak zostaje zintensyfikowany. PRZEPIS SAŁATKA(...)SZPARAGAMI Składniki: 0,5 sałaty lodowej 1 pęczek szparagów zielonych 2 pomidory pęczek rzodkiewek 1 szklanka grzanek 2 łyżki ziaren do sałatek: słonecznik, dynia, len, sezam 50 ml sosu winegret – przepis oliwa sól Jak zrobić sałatkę ze szparagami: Sałatę lodową myjemy i dokładnie osuszamy. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Szparagi myjemy, odcinamy im końce i kroimy na kawałki. Na patelni
Dorota SmakujeMakaron ze szparagami i boczkiem. Makaron ze szparagami i boczkiem Szybki makaron ze szparagami, boczkiem, cebulką i czosnkiem. Makaron doprawiony curry, kurkumą i sosem sojowym. Sos do makaronu z kremowej śmietanki 30%. Zamiast śmietany można użyć pełnotłustego mleka kokosowego. Składniki: około 250g makaronu (np. świderki, penne) mały pęczek szparagów 1 drobno posiekana szalotka 2 posiekane ząbki czosnku(...)mielonego imbiru 1 łyżeczka curry w proszku sos sojowy, pieprz mielony do smaku 1 duży kubek śmietanki 30% (lub mleko kokosowe) Przepis: Krok 1. Odłamać grube i zdrewniałe końcówki szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie pokroić szparagi na około 1cm kawałki, główki zachować w całości. Makaron ugotować al'dente według przepisu podanego na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać
Moja Książka KucharskaSezon na szparagi jest krótki, warto więc korzystać, póki czas. Zielone szparagi, w przeciwieństwie do białych, są miękkie, nie trzeba więc ich obierać przed gotowaniem. Jest to o tyle istotne, że to właśnie tuż pod skórką znajduje się bogactwo witamin i składników mineralnych, które możemy znaleźć w tym warzywie, m.in. witaminę C, K czy z grupy B, a także fosfor(...)magnez, potas czy wapń. Szparagi często polecane są osobom ze skłonnościami do anemii ze względu na zawartość żelaza i kwasu foliowego. Również osoby na dietach redukcyjnych z pewnością polubią szparagi - w 100g dostarczą one tylko 18kcal. Łosoś ze szparagami - przepis na 4 porcje Do przygotowania łososia będą Ci potrzebne: 600g łososia, pęczek zielonych szparagów, dowolne kiełki, olej rzepakowy do posmarowania
Z notatnika dietetykaprzepis nie został jeszcze oceniony) Sałatka ze szparagami i truskawkami to pyszna propozycja na obiad we dwoje czy romantyczna kolację. Wygląda przepięknie na talerzu – kolory składników idealnie ze sobą współgrają. W tej sałatce znajdziecie jeszcze takie składniki ja szynka parmeńska, ser halloumi czy płatki migdałów. Całość doskonale komponuje się z białym winem. Zobacz też: Szparagi z jajkiem w koszulce(...)sosem holenderskim Makaron ze szparagami w sosie ziołowo-serowym Pieczone szparagi | Obiad w 20 minut Sałatka z grillowanymi warzywami i serem halloumi Przepis na sałatkę ze szparagami i truskawkami Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 15 minut Składniki pęczek szparagów 10 truskawek 6 plasterków szynki parmeńskiej 250 g serka halloumi garść płatków migdałowych sos balsamico Przepis 1 Ze szparagów
Kuchnia BazyliiJeśli lubicie wszelkiego rodzaju sałatki, nie tylko te typowo imprezowe (warstwowe, z ryżem czy makaronem), to dzisiejszy wpis jest właśnie dla Was. Sałatka z gotowanym kurczakiem, szparagami i pomidorem to świetna sałatka na co dzień. Można przygotować ją na obiad, kolację czy nawet zabrać ze sobą do pracy (wówczas polecam wszystkie składniki wymieszać z sosem). I o ile nie jestem(...)pieczoną), tak w tej sałatce nie wyobrażam sobie, by podać go inaczej. Gotowany kurczak jest dużo zdrowszy i doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami – pomidorem i zielonymi szparagami. Sezon na szparagi niebawem dobiegnie końca, więc jeśli jeszcze nie masz ich dosyć, warto z niego korzystać. Szparagi świetnie smakują nie tylko w obiadowych daniach na ciepło, ale i na zimno
Smaki Na TalerzuSzparagi w cieście francuskim są świetną przekąską na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas imprez domowych jak i na działce, pikniku.... Najlepsze będą szparagi zielone, ale białe też będą pyszne. Odłamać końcówki szparagów – nie obcinamy, tylko odłamujemy, dzięki temu nie będzie włóknistych końcówek. Szparagi obrać, najlepiej obieraczką do miękkich warzyw. Zielonych szparagów prosto z pola nie musimy obierać(...)Białe szparagi ugotować – wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli. Gotować pod przykryciem, 5 minut od zagotowania. Ciasto francuskie pociąć w paski o szerokości około 1,5 cm. Zawinąć ciasto wokół szparagów. Posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać czarnuszką lub sezamem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około
królestwo garówReklamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon na szparagi w pełni, warto wykorzystać ten czas w pełni. Szparagi to warzywo znane z cennych właściwości, ale też pysznego smaku. Można przygotować je na kilka sposobów, w zależności od upodobań. W każdym wydaniu będą zachwycać swoim niepowtarzalnym smakiem. Lista zakupów 400 g ulubionego makaronu 1 pęczek zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku(...)śmietany 30% 1 ząbek czosnku 1 mała cebula Krok pierwszy: makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do tego dania warto wypróbować świeży makaron. Przygotowujemy szparagi, odłamując zdrewniałe końce, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Gotujemy szparagi aż będą al dente, pod koniec dorzucając też groszek. Krok drugi : na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z cebulą
Proste-przepisy.pl