Sezon na szparagi jeszcze trwa więc tym razem zaproponujemy szparagi zielone podane z jajkiem sadzonym. Składniki: - 1 wiązka zielonych szparag - boczek wędzony (1 opakowanie w plasterkach ok. 15 dag) - sól, pieprz, cukier - trochę oliwy, śmietanki 12% - 1 łyżka masła - 2 jajka Składniki na 2 porcje. Bierzemy szparagi, obcinamy końcówki, myjemy i wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli(...)cukru. Po 5 minutach wyciągamy szparagi i studzimy. Następnie bierzemy po 2 szparagi mniej więcej tej samej długości i owijamy w boczek. Gotowe szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i śmietanką, przyprawiamy pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.15-20 minut. Pod koniec pieczenia zabieramy się za jajka. Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła
Kuchenne WariacjeOkres na szparagi w pełni więc nasza kolejna propozycja z tymi zielonymi „pałeczkami” – tarta z boczkiem, szparagami i mozzarella Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 8 zielonych szparag - 1 cebula - 200 g wędzonego boczku - 2 jajka - 1 łyżka masła - sól, pieprz - 150g śmietanki(...)smażymy aż zrobi się rumiany. Teraz do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy starty na tarce ser żółty i mieszamy. Szparagi obcinamy na kawałki długości promienia formy zaczynając od główki. Pozostałą część szparag kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do masy. Należy pamiętać aby części zdrewniałych szparag odciąć i wyrzucić. Wyciągamy ciasto
Kuchenne Wariacjeprzepis zapodział mi się pomiędzy wieloma, jakie już zgromadziłam w swoim komputerze, i choć sezon na szparagi właściwie dobiegł końca (można je jeszcze kupić, ale i cena i jakość nie taka jak w maju), postanowiłam podzielić się nim z moimi gośćmi. Na ulubionych blogach i portalach kulinarnych wypatrzyłam sobie kilka ciekawych przepisów na dania ze szparagów i planowałam jeden(...)nich wypróbować. Największą chętkę miałam na elegancką tartę z dodatkiem pieczonej papryki, ale jak to bywa z planami, ulegają zmianie. Domownicy poprosili mnie o podanie szparagów w najprostszej formie - z wody, z masełkiem i bułeczką tartą - były pyszne! :) Składniki: pęczek zielonych szparagów sól szczypta cukru 3 łyżki sklarowanego masła bułka tarta Wykonanie: Szparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc
Kuchenne zapiski EdytyLekka propozycja - przepis na omlet ze szparagami i fetą. Gorąco polecam, bo sezon na szparagi wkrótce minie :( SKŁADNIKI (na 1 porcję) 2-3 jajka 4-5 szt. szparagów 50 g fety 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżeczka oliwy sól pieprz PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Przekrawamy szparagi na pół(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy je na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy 4 łyżki wody i przykrywamy na około 4-5 minut, aż szparagi zmiękną i wchłoną wodę. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szparagi i smażymy około 4 minut, aż omlet w połowie się zetnie. Posypujemy jajka szczypiorkiem i fetą pokrojoną w kostkę, po czym przykrywamy
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj kolejna ekspresowa i pyszna odsłona dania ze szparagami, czyli tym razem zapraszam na omlet ze szparagami i pieczarkami. Zrobimy go dosłownie w parę chwil, ponieważ zielone szparagi są gotowe do jedzenia po kilku minutach. Dla urozmaicenia do szparagów dodałam pieczarki. Na blogu, pod hasłem "szparagi" znajdziecie kilkanaście innych przepisów na to pyszne i zdrowe warzywko. Omlet z zielonymi(...)szparagami i pieczarkami Czas przygotowania: 20 minut Składniki na 2 porcje Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 6-7 pieczarek 4 jajka sól morska pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, kładziemy szparagi, i przekrojone na ćwiartki pieczarki. Warzywa chwilę smażymy, a następnie patelnię przykrywamy i smażymy
Kulinarne przygody Gatitydelikatna słoneczna poświata. Kobieta w fartuszku i kwiecistej chuście schyla się z małym nożykiem w ręce. Pracuje w pocie czoła, bym ja, kilka godzin później, mogła kupić świeże, kuszące szparagi . W moim rodzinnym domu rzadko jadało się szparagi. W sumie, nie wiem nawet dlaczego. Może przez cenę? Choć ta w środku sezonu jest całkiem przyjazna. Może przez(...)dostępność? Choć na wsi są bardziej pod ręką, aniżeli w wielkim, zatłoczonym mieście. Nieważne. Liczy się to, że obecnie zakochałam się w szparagach już trzeci rok w rzędu i wiem, że w kolejny maj znowu moja miłość do szparagów zapłonie. Uwielbiam łączyć nietuzinkowo. Świeże, zielone szparagi, delikatna i aromatyczna mięta. Zielony, słodki
W kuchni Karmel-itkiSezon na szparagi w pełni...Zastanawiałem się jak przygotować danie ze szparagów, aby nie stracić ich smaku i uroku. Zdecydowałem się delikatnie je zblanszować i przesmażyć na maśle z pomidorkami cherry. Do tego świeży rozmaryn i płatki parmezanu. Proste i szybkie danie dla tych, co na świeże szparagi czekają cały rok.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania(...)złSKŁADNIKI:500 g świeżych szparagów10 pomidorków koktajlowych (cherry)1 cytrynaświeży rozmaryn1 łyżka klarowanego masłapłatki parmezanusól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Umyte i obrane szparagi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok 5 min.Ugotowane szparagi smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy rozmaryn i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zarumienione szparagi przekładamy na talerz.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i delikatnie podsmażamy na maśle
kulinarnyJaSzparagi są cudownym warzywem, nie dość, że zdrowe, to i smaczne. W dodatku można przyrządzać je na wiele sposobów – zupa szparagowa przecierana/ krem jest jednym z nich. Sezon na szparagi niedługo się kończy, więc warto ją przyrządzić. Jednak dla nas wykorzystanie tak szlachetnego warzywa w całości do zupy jest lekką przesadą, dlatego przyrządzamy ją tylko z końcówek szparag, a resztę(...)smakiem i kolorem, a spożywana w akompaniamencie grzanek z ciemnego pieczywa staje się bardzo sycącym daniem. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. OBIERANIE SZPARAG (5 min): szparagi obieramy obieraczką do warzyw, kładąc je pojedynczo na płaskim naczynku i trzymając za ich główki, prowadzić obieraczkę, zaczynając jakiś 1 cm od zakończenia główki do samego dołu
Nerds Kitchenczerwcu żal nie korzystać z darów ogrodu w postaci sezonowych warzyw i owoców. Zajadajmy się teraz szparagami! Smok poleca je w wydaniu zupa krem szparagowo-selerowa. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/06\/zupa-krem-szparagowo-selerowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/06\/zupa-krem-szparagowo-selerowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/06\/zupa-krem-szparagowo-selerowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 cebula,\r","1 z\u0105bek(...)czosnku,\r","1 p\u0119czek szparag\u00f3w,\r","p\u00f3\u0142 selera,\r","1 kostka roso\u0142owa warzywna ,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","lubczyk,\r","ok 500ml wody,\r","100ml \u015bmietanki 18%,\r","odrobina oliwy"],"name":"Zupa krem szparagowo-selerowa","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 i czosnek obra\u0107 i pokroi\u0107 drobno.\r","Zeszkli
Bardzo Gruby SmokSzparagowego szaleństwa ciąg dalszy… tym razem na zimno, w sałatce z pomidorem i papryką w musztardowym sosie winegret. Szybkie, orzeźwiające, eleganckie i smaczne. Składniki: ? pęczek białych i zielonych szparagów ? sól, cukier do gotowania szparagów Sos winegret ? 3 łyżki oliwy ? 3 łyżki octu winnego ? 3 łyżeczki musztardy ? sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku ? 1/2 papryki żółtej ? 1 pomidor ? kilka listków(...)bazylii Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. ? Białe szparagi dodatkowo obrać cieniutko obieraczką do warzyw. ? Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić białe szparagi i gotować 5 minut, po czym dodać zielone i gotować jeszcze 7 minut. Delikatnie odcedzić
To co kochamWiosno przyjdź już! A tymczasem przywołuję wiosnę komponując świeżą i bardzo smaczną sałatkę ze szparagami. Ostatnio odkryłam, że szparagi zielone najlepiej smakują nie ugotowane czy upieczone, ale usmażone na oliwie z dodatkiem soli – prosty i bardzo efektowny sposób. Idealnie smakują same czy też w sałatkach czy daniach. Są lekko chrupkie, tracą surowość a smak zostaje zintensyfikowany. PRZEPIS SAŁATKA(...)SZPARAGAMI Składniki: 0,5 sałaty lodowej 1 pęczek szparagów zielonych 2 pomidory pęczek rzodkiewek 1 szklanka grzanek 2 łyżki ziaren do sałatek: słonecznik, dynia, len, sezam 50 ml sosu winegret – przepis oliwa sól Jak zrobić sałatkę ze szparagami: Sałatę lodową myjemy i dokładnie osuszamy. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Szparagi myjemy, odcinamy im końce i kroimy na kawałki. Na patelni
Dorota SmakujeMakaron ze szparagami i boczkiem. Makaron ze szparagami i boczkiem Szybki makaron ze szparagami, boczkiem, cebulką i czosnkiem. Makaron doprawiony curry, kurkumą i sosem sojowym. Sos do makaronu z kremowej śmietanki 30%. Zamiast śmietany można użyć pełnotłustego mleka kokosowego. Składniki: około 250g makaronu (np. świderki, penne) mały pęczek szparagów 1 drobno posiekana szalotka 2 posiekane ząbki czosnku(...)mielonego imbiru 1 łyżeczka curry w proszku sos sojowy, pieprz mielony do smaku 1 duży kubek śmietanki 30% (lub mleko kokosowe) Przepis: Krok 1. Odłamać grube i zdrewniałe końcówki szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie pokroić szparagi na około 1cm kawałki, główki zachować w całości. Makaron ugotować al'dente według przepisu podanego na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać
Moja Książka KucharskaSezon na szparagi jest krótki, warto więc korzystać, póki czas. Zielone szparagi, w przeciwieństwie do białych, są miękkie, nie trzeba więc ich obierać przed gotowaniem. Jest to o tyle istotne, że to właśnie tuż pod skórką znajduje się bogactwo witamin i składników mineralnych, które możemy znaleźć w tym warzywie, m.in. witaminę C, K czy z grupy B, a także fosfor(...)magnez, potas czy wapń. Szparagi często polecane są osobom ze skłonnościami do anemii ze względu na zawartość żelaza i kwasu foliowego. Również osoby na dietach redukcyjnych z pewnością polubią szparagi - w 100g dostarczą one tylko 18kcal. Łosoś ze szparagami - przepis na 4 porcje Do przygotowania łososia będą Ci potrzebne: 600g łososia, pęczek zielonych szparagów, dowolne kiełki, olej rzepakowy do posmarowania
Z notatnika dietetyka