szparagi - 5593 przepisów (strona:48/373)

Szparagi pieczone z wędzonym boczkiem podane z jajkiem sadzonym 135

Sezon na szparagi jeszcze trwa więc tym razem zaproponujemy szparagi zielone podane z jajkiem sadzonym. Składniki: - 1 wiązka zielonych szparag - boczek wędzony (1 opakowanie w plasterkach ok. 15 dag) - sól, pieprz, cukier - trochę oliwy, śmietanki 12% - 1 łyżka masła - 2 jajka Składniki na 2 porcje. Bierzemy szparagi, obcinamy końcówki, myjemy i wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli(...)cukru. Po 5 minutach wyciągamy szparagi i studzimy. Następnie bierzemy po 2 szparagi mniej więcej tej samej długości i owijamy w boczek. Gotowe szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i śmietanką, przyprawiamy pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.15-20 minut. Pod koniec pieczenia zabieramy się za jajka. Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła

Kuchenne Wariacje
Tarta z boczkiem, szparagami i mozzarellą 144

Okres na szparagi w pełni więc nasza kolejna propozycja z tymi zielonymi „pałeczkami” – tarta z boczkiem, szparagami i mozzarella Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 8 zielonych szparag - 1 cebula - 200 g wędzonego boczku - 2 jajka - 1 łyżka masła - sól, pieprz - 150g śmietanki(...)smażymy aż zrobi się rumiany. Teraz do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy starty na tarce ser żółty i mieszamy. Szparagi obcinamy na kawałki długości promienia formy zaczynając od główki. Pozostałą część szparag kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do masy. Należy pamiętać aby części zdrewniałych szparag odciąć i wyrzucić. Wyciągamy ciasto

Kuchenne Wariacje
Po prostu szparagi 129

przepis zapodział mi się pomiędzy wieloma, jakie już zgromadziłam w swoim komputerze, i choć sezon na szparagi właściwie dobiegł końca (można je jeszcze kupić, ale i cena i jakość nie taka jak w maju), postanowiłam podzielić się nim z moimi gośćmi. Na ulubionych blogach i portalach kulinarnych wypatrzyłam sobie kilka ciekawych przepisów na dania ze szparagów i planowałam jeden(...)nich wypróbować. Największą chętkę miałam na elegancką tartę z dodatkiem pieczonej papryki, ale jak to bywa z planami, ulegają zmianie. Domownicy poprosili mnie o podanie szparagów w najprostszej formie - z wody, z masełkiem i bułeczką tartą - były pyszne! :) Składniki: pęczek zielonych szparagów sól szczypta cukru 3 łyżki sklarowanego masła bułka tarta Wykonanie: Szparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc

Kuchenne zapiski Edyty
Omlet ze szparagami i fetą 166

Lekka propozycja - przepis na omlet ze szparagami i fetą. Gorąco polecam, bo sezon na szparagi wkrótce minie :( SKŁADNIKI  (na 1 porcję)   2-3 jajka 4-5 szt. szparagów 50 g fety 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżeczka oliwy  sól pieprz PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Przekrawamy szparagi na pół(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy je na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy 4 łyżki wody i przykrywamy na około 4-5 minut, aż szparagi zmiękną  i wchłoną wodę. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szparagi i smażymy około 4 minut, aż omlet w połowie się zetnie. Posypujemy jajka szczypiorkiem i fetą pokrojoną w kostkę, po czym przykrywamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami 122

Dzisiaj kolejna ekspresowa i pyszna odsłona dania ze szparagami, czyli tym razem zapraszam na omlet ze szparagami i pieczarkami.  Zrobimy go dosłownie w parę chwil, ponieważ zielone szparagi są gotowe do jedzenia po kilku minutach. Dla urozmaicenia do szparagów dodałam pieczarki. Na blogu, pod hasłem "szparagi" znajdziecie kilkanaście innych przepisów na to pyszne i zdrowe warzywko. Omlet z zielonymi(...)szparagami i pieczarkami Czas przygotowania: 20 minut Składniki na 2 porcje Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 6-7 pieczarek 4 jajka sól morska pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, kładziemy szparagi, i przekrojone na ćwiartki pieczarki. Warzywa chwilę smażymy, a następnie patelnię przykrywamy i smażymy

Kulinarne przygody Gatity
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I MIĘTĄ 138

delikatna słoneczna poświata. Kobieta w fartuszku i kwiecistej chuście schyla się z małym nożykiem w ręce. Pracuje w pocie czoła, bym ja, kilka godzin później, mogła kupić świeże, kuszące szparagi .     W moim rodzinnym domu rzadko jadało się szparagi. W sumie, nie wiem nawet dlaczego. Może przez cenę? Choć ta w środku sezonu jest całkiem przyjazna. Może przez(...)dostępność? Choć na wsi są bardziej pod ręką, aniżeli w wielkim, zatłoczonym mieście.     Nieważne. Liczy się to, że obecnie zakochałam się w szparagach już trzeci rok w rzędu i wiem, że w kolejny maj znowu moja miłość do szparagów zapłonie.        Uwielbiam łączyć nietuzinkowo. Świeże, zielone szparagi, delikatna i aromatyczna mięta. Zielony, słodki

W kuchni Karmel-itki
Szparagi z masłem cytrynowym, parmezanem i pomidorkami cherry 150

Sezon na szparagi w pełni...Zastanawiałem się jak przygotować danie ze szparagów, aby nie stracić ich smaku i uroku. Zdecydowałem się delikatnie je zblanszować i przesmażyć na maśle z pomidorkami cherry. Do tego świeży rozmaryn i płatki parmezanu. Proste i szybkie danie dla tych, co na świeże szparagi czekają cały rok.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania(...)złSKŁADNIKI:500 g świeżych szparagów10 pomidorków koktajlowych (cherry)1 cytrynaświeży rozmaryn1 łyżka klarowanego masłapłatki parmezanusól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Umyte i obrane szparagi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok 5 min.Ugotowane szparagi smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy rozmaryn i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zarumienione szparagi przekładamy na talerz.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i delikatnie podsmażamy na maśle

kulinarnyJa
ZUPA SZPARAGOWA – KREM/PRZECIERANA – 4,75 zł 179

Szparagi są cudownym warzywem, nie dość, że zdrowe, to i smaczne. W dodatku można przyrządzać je na wiele sposobów – zupa szparagowa przecierana/ krem jest jednym z nich. Sezon na szparagi niedługo się kończy, więc warto ją przyrządzić. Jednak dla nas wykorzystanie tak szlachetnego warzywa w całości do zupy jest lekką przesadą, dlatego przyrządzamy ją tylko z końcówek szparag, a resztę(...)smakiem i kolorem, a spożywana w akompaniamencie grzanek z ciemnego pieczywa staje się bardzo sycącym daniem. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. OBIERANIE SZPARAG (5 min): szparagi obieramy obieraczką do warzyw, kładąc je pojedynczo na płaskim naczynku i trzymając za ich główki, prowadzić obieraczkę, zaczynając jakiś 1 cm od zakończenia główki do samego dołu

Nerds Kitchen
Zupa krem szparagowo-selerowa 37

czerwcu żal nie korzystać z darów ogrodu w postaci sezonowych warzyw i owoców. Zajadajmy się teraz szparagami! Smok poleca je w wydaniu zupa krem szparagowo-selerowa. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/06\/zupa-krem-szparagowo-selerowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/06\/zupa-krem-szparagowo-selerowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/06\/zupa-krem-szparagowo-selerowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 cebula,\r","1 z\u0105bek(...)czosnku,\r","1 p\u0119czek szparag\u00f3w,\r","p\u00f3\u0142 selera,\r","1 kostka roso\u0142owa warzywna ,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","lubczyk,\r","ok 500ml wody,\r","100ml \u015bmietanki 18%,\r","odrobina oliwy"],"name":"Zupa krem szparagowo-selerowa","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 i czosnek obra\u0107 i pokroi\u0107 drobno.\r","Zeszkli

Bardzo Gruby Smok
Szparagi z winegretem 28

Szparagowego szaleństwa ciąg dalszy… tym razem na zimno, w sałatce z pomidorem i papryką w musztardowym sosie winegret. Szybkie, orzeźwiające, eleganckie i smaczne. Składniki: ? pęczek białych i zielonych szparagów ? sól, cukier do gotowania szparagów Sos winegret ? 3 łyżki oliwy ? 3 łyżki octu winnego ? 3 łyżeczki musztardy ? sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku ? 1/2 papryki żółtej ? 1 pomidor ? kilka listków(...)bazylii Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. ? Białe szparagi dodatkowo obrać cieniutko obieraczką do warzyw. ? Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić białe szparagi i gotować 5 minut, po czym dodać zielone i gotować jeszcze 7 minut. Delikatnie odcedzić

To co kocham
Sałatka ze szparagami 56

Wiosno przyjdź już! A tymczasem przywołuję wiosnę komponując świeżą i bardzo smaczną sałatkę ze szparagami. Ostatnio odkryłam, że szparagi zielone najlepiej smakują nie ugotowane czy upieczone, ale usmażone na oliwie z dodatkiem soli – prosty i bardzo efektowny sposób. Idealnie smakują same czy też w sałatkach czy daniach. Są lekko chrupkie, tracą surowość a smak zostaje zintensyfikowany. PRZEPIS SAŁATKA(...)SZPARAGAMI Składniki: 0,5 sałaty lodowej 1 pęczek szparagów zielonych 2 pomidory pęczek rzodkiewek 1 szklanka grzanek 2 łyżki ziaren do sałatek: słonecznik, dynia, len, sezam 50 ml sosu winegret – przepis oliwa sól Jak zrobić sałatkę ze szparagami: Sałatę lodową myjemy i dokładnie osuszamy. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Szparagi myjemy, odcinamy im końce i kroimy na kawałki. Na patelni

Dorota Smakuje
Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie curry 54

Makaron ze szparagami i boczkiem. Makaron ze szparagami i boczkiem      Szybki makaron ze szparagami, boczkiem, cebulką i czosnkiem. Makaron doprawiony curry, kurkumą i sosem sojowym. Sos do makaronu z kremowej śmietanki 30%. Zamiast śmietany można użyć pełnotłustego mleka kokosowego. Składniki: około 250g makaronu (np. świderki, penne) mały pęczek szparagów 1 drobno posiekana szalotka 2 posiekane ząbki czosnku(...)mielonego imbiru 1 łyżeczka curry w proszku sos sojowy, pieprz mielony do smaku 1 duży kubek śmietanki 30% (lub mleko kokosowe) Przepis: Krok 1. Odłamać grube i zdrewniałe końcówki szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie pokroić szparagi na około 1cm kawałki, główki zachować w całości. Makaron ugotować al'dente według przepisu podanego na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać

Moja Książka Kucharska
Łosoś ze szparagami 65

Sezon na szparagi jest krótki, warto więc korzystać, póki czas. Zielone szparagi, w przeciwieństwie do białych, są miękkie, nie trzeba więc ich obierać przed gotowaniem. Jest to o tyle istotne, że to właśnie tuż pod skórką znajduje się bogactwo witamin i składników mineralnych, które możemy znaleźć w tym warzywie, m.in. witaminę C, K czy z grupy B, a także fosfor(...)magnez, potas czy wapń. Szparagi często polecane są osobom ze skłonnościami do anemii ze względu na zawartość żelaza i kwasu foliowego. Również osoby na dietach redukcyjnych z pewnością polubią szparagi - w 100g dostarczą one tylko 18kcal. Łosoś ze szparagami - przepis na 4 porcje Do przygotowania łososia będą Ci potrzebne: 600g łososia, pęczek zielonych szparagów, dowolne kiełki, olej rzepakowy do posmarowania

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania