Całkiem szybki, prosty i smaczny obiad z ryżem w roli głównej. Kremowe risotto z parmezanem, które wzbogaciłam zielonymi szparagami. składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 szklanka ryżu arborio 4,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 1 garść drobno startego parmezanu 1 cebula 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki masła klarowanego(...)podsmażenia szparagów Szparagi dokładnie umyć i odkroić zdrewniałe końcówki. Odciąć główki a resztę pokroić na małe kawałki ok 1,5 cm. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić pokrojone szparagi bez główek (będą dorzucone na koniec). Smażyć aż szparagi zmiękną ale nadal będą chrupkie, na koniec dorzucić główki i smażyć jeszcze 3-4 minutki. Podsmażone szparagi przełożyć na talerz. Można
Monia miesza i gotujeZapraszam Was na kolejny przepis na kanapki z pieczonymi szparagami i awokado. Szparagi można jeść na różne sposoby. Często przyrządzam tartę ze szparagami lub pożywną sałatkę . Uwielbiam pieczone szparagi , więc pomysł na przepis na kanapki powstał dosłownie w kilka minut. O dziwo dzisiaj wygrzewałam się na balkonie. W zaciszu słupek rtęci skoczył od razu do 25ºC. W końcu…. Wylegując(...)się w słońcu wymyśliłam kanapki ze szparagami, w międzyczasie zapach pieczonego pieczywa już roznosił się po kuchni. Pyszne kanapki muszą być koniecznie ze świeżego domowego pieczywa. Upiekłam chleb z cukinią . Oczywiście do kanapek można dowolne pieczywo. Bułki czy marchewkowe trójkąty pasują równie wyśmienicie. Robicie często kanapki ? Ja tak! Bardzo lubię kanapki na śniadanie lub kolację. Nie mniej lubię wymyślać coraz
codojedzeniadziś nie o zupie miałam pisać, bo na nią przyjdzie czas innym razem. Choć to właśnie zupa otwierała u nas sezon już tydzień temu. Mam nadzieje, że teraz szparagi będą gościły u nas dość często, a to dlatego, że czas kiedy można się nimi delektować jest krótki. Trzeba wykorzystać go w pełni, tym bardziej, że szparagi są źródłem wielu witamin(...)minerałów. A co najważniejsze są prebiotykiem. To substancje, które odżywiają pożyteczne bakterie jelitowe. Od nich zaś zależny całe nasze zdrowie, odporność i samopoczucie. Zadbajcie więc o nie jedząc szparagi. Zielona sałatka ze szparagami składniki dla 2 osób: pęczek zielonych szparagów 1 pomidor malinowy 1 szalotka 100-120 g sera feta 2 garście roszponki dresing natka pietruszki - spora ilość
Przysmaki KarolkiSKŁADNIKI 320 g makaronu paglia e fieno 200 g zielonych szparagów 200 g pomidorków 50 g czarnych oliwek 50 g parmezanu 2 ząbki czosnku bazylia oregano s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta paglia e fieno 200 g di asparagi 200 g di pomodorini 50 g di olive nere 50 g di parmigiano(...)spicchi d'aglio basilico origano sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie dania z makaronu rozpoczynamy od oczyszczenia szparagów z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy sol ą i pieprzem oraz 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Szparagi mieszamy, aby ca ł e były pokryte olejem. Szparagi pieczemy ok. 10-15 minut
La grande e la piccola cuocaOstatnio przygotowałam szparagi w wersji na słono ( makaron ze szparagami ), więc dziś dla odmiany wariant słodki. Staram się maksymalnie wykorzystać sezon, dlatego moja kuchnia staje się ostatnio nieco monotematyczna Uwielbiam zielone szparagi nie tylko za walory zdrowotne i piękną prezencję, ale też za to że nie wymagają długiej obróbki termicznej. Jeśli tak jak ja użyjecie patelni grillowej, uda Wam się(...)przygotować pyszne i odrobinę zaskakujące danie w dosłownie kilka minut. Grillowane szparagi z sosem orzechowym 2017-04-27 22:04:52 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 400 g zielonych szparagów 1 łyżeczka oleju kokosowego Sos orzechowy 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki syropu klonowego 1 - 1,5 łyżki soku z cytryny szczypta soli Przygotowanie Odetnij zdrewniałe końce szparagów. Na patelni
Powiedz dietom nieSzparagi już się pojawiły, wiec i mnie do przygotowania dania skusiły. Łososia 🐟 do nich dobrałam i jeszcze ryż 🍚 na zielono 💚 przygotowałam. Biały ryż ze szpinakiem połączyłam, do którego groszek dołożyłam. Szparagi i ryba 🐟 w piekarniku się grzały ♨, tak trochę wiosennie leniuchowały 😋, a ryż 🍚🍴szybko się gotował, bo na połączenie ze szpinakiem się szykował. Groszek wskoczył(...)dogadali i odcieni zieleni, białemu ryżu nadali. Danie niczym wiosna 🌷🌹🌼 - zielona 🌵 🍀 💚, radosna 😄, zdrowie na talerzu poukładane, zostało szybko, ze smakiem pozjadane. Składniki na 2-3 porcje: pęczek szparagów zielonych, ok. 300 g surowego filetu z łososia norweskiego, 2 łyżki musztardy Djon, ok. kopiastą łyżkę ziaren kapary, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, pieprz cytrynowy do smaku, olej rzepakowy
Moniki Smakołykiwiosną aż kipią smakiem i zaskakują chrupkością, od maja zapełniają warzywne stragany ciesząc oko każdego roślinożercy. Nie sposób obojętnie przejść obok stojących na baczność pęczków białych i zielonych szparagów, zawsze ostatecznie lądują w moim koszyku. Szparagi są wdzięcznym produktem, jeśli tylko ich nie rozgotujemy to pasują właściwie do wszystkiego. Ja na początku sezonu muszę nimi zaspokoić pierwotny głód w wersji(...)najprostszej, to znaczy gotuję je al dente, polewam masłem, posypuję parmezanem lub prażonymi migdałami, a to po to żeby później móc już do woli eksperymentować. Zielone szparagi nie wymagają obierania, obieram tylko te białe, szparaga należy nagiąć mniej więcej w 1/3 długości i sam pęknie w miejscu nadającym się do spożycia, końcówki zachowujemy do sosu. Od jakiegoś czasu, nazwijmy
Słodki Kompromisochotę na zimną, sycącą i naprawdę prostą do przygotowania sałatkę z makaronem, zielonymi szparagami, pomidorkami i usmażoną piersią z kurczaka? Taka sałatka spokojnie może zastąpić tradycyjny obiad :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g makaronu, np. rurek 1 połówka cytryny lub limonki pomidorki, np. śliwkowe, koktajlowe 1 duża pierś z kurczaka sól(...)opakowaniu. Przelać zimną wodą i ostudzić. Pierś umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki piersi z kurczaka. Ostudzić. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. W małym garnku zagotować wodę. Posolić ją. Do gotującej się wody włożyć szparagi. Uwaga: główki nie powinny być cały czas w wodzie! Najpierw gotować końcówki (kilka minut
UgotowaćJaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą w ręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego(...)wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły – ale praktycznie robi się samo, a do tego całkiem dobrze smakuje… A najlepiej, oczywiście w towarzystwie wina! Kremowe jaglotto ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 80ml mleka kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża
Fill The Bowlsiebie i pod swoje smaki i zachcianki. A że takie dni zdarzają się niezwykle rzadko, to postanowiłam połączyć, to co uwielbiam w tym sezonie: CYKORIĘ, FENKUŁ i ZIELONE SZPARAGI. Plus orzechy włoskie, taki mój must have w kuchni. Składniki na dwie porcje: (umownie dwie, bo chyba zdajecie sobie sprawę, że wcięłam sama wszystko) 2 cykorie 1 fenkuł (koper włoski(...)zielonych szparagów 4 łyżki ziołowego masła 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku cukier trzcinowy 1 łyżeczka miodu 5 łyżek wody 5 łyżek wina ryżowego, bądź zamiennie: sherry, nalewka babuni, w ostateczności i woda będzie w porządku garść orzechów włoskich Opcjonalnie: szynka parmeńska kilka kawałków sera gorgonzola Wykonanie: Masło ziołowe: Rozpuszczam na wolnym ogniu kostkę masła, dodaję do niego suszony
gutfutpożegnanie sezonu szparagowego proste, pyszne danie. Tak podane szparagi na pewno zrobią wrażenie na gościach. To jeden z lepszych sposobów na efektowne podanie szparagów. Szparagi podane w makaronowych rurkach cannelloni z tymiankowym masłem smakują bardzo wykwintnie i są wyjątkowo proste do przygotowania. Wystarczy ugotowane cannelloni wypełnić ugotowanymi szparagami, następnie zapiec bardzo krótko w piekarniku. Należy pamiętać, ze canelloni po ugotowaniu(...)powiększą rozmiar co najmniej 3-krotnie, także zmieszczą się nawet te grubsze okazy szparagów. Składniki: 12 szparagów 6 rurek cannelloni 50-60 g masła 3-4 gałązki tymianku skórka z cytryny lub pomarańczy 2 łyżki bułki tartej 25 g startego parmezanu sól, pieprz Wykonanie: odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, następnie je obrać. Gotować około 10 minut w wodzie z solą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Letni delikatny i lekkostrawny obiad! Przepyszny makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru. Uwielbiam szparagi, najbardziej lubię zielone cienkie, lubię je łączyć z różnymi składnikami, ale wydaje mi się, że szparag kocha sąsiedztwo masła, oliwy z oliwek i czosnku, lubi też świeże zioła jak bazylia, tymianek, mięta czy natka pietruszki. Lubi też wino białe wytrawne(...)cydr. Tak zdecydowanie to moje ulubione połączenia składników. Cały szkopuł w przygotowaniu szparagów polega na tym aby po ugotowaniu były one nadal lekko chrupiące- all dente, czyli na ząb, czyli ma być chrupnięcie. Niestety widzę tak wiele zdjęć szparagów potraktowanych katastrofalnie, od tych nawet nie obranych i bez odciętych końcówek..., poprzez rozgotowane, rozmiękczone coś blado zielonego, bądź spalone w piekarniku
SMYKWKUCHNIDzisiaj zachęcam Was do przygotowania piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem szparagów, boczku i suszonych pomidorów. Proste i smaczne połączenie składników. Takie danie możecie podawać, np. z młodymi ziemniakami. Jeżeli macie ochotę na inne dania z wykorzystaniem szparagów to przygotujcie pizzę wegetariańską z jajkiem lub makaron z piersiami kurczaka i pomidorami . Składniki na 4 porcje: 2 piersi(...)kurczaka (wagowo ok. 0,5 kg) 2 łyżki posiekanego, wędzonego boczku 3-4 pomidory suszone (bez zalewy) 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% masło klarowane do smażenia kurkuma sól, pieprz ostra papryka Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Każdy kawałek przeciąć na 2 części. Przygotowane mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wstawić do lodówki
UgotowaćBardzo ciekawy sposób przygotowania i podania szparagów - szparagi pieczone w pergaminie. Danie bardzo proste i szybkie, do podania na co dzień i od święta. Możesz szparagi podać odpakowane lub w paczuszkach przewiązanych dekoracyjnym sznurkiem i ozdobione majowymi kwiatami. Szparagi ułożyłam na zielonych listkach czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Dodatkowo do paczuszek zapakowałam po gałązce tymianku cytrynowego i masełko czosnkowe . Szparagi(...)dodatkiem ziół są pełne smaku i aromatu, a metoda bardzo wygodna. Polecam! Składniki na 2 porcje: 500-600 g mieszanych szparagów liście czosnku niedźwiedziego - ilość dowolna liście lubczyku - ilość dowolna gałązki tymianku sól, pieprz 2 krążki masełka czosnkowego sól, pieprz 2 arkusze pergaminu Wykonanie: szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obrać nożykiem do warzyw. Umyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domowa wersja ze szparagami Hot dog czyli domowa wersja ze szparagami. Szparagi zielenią się na placach targowych, w końcu po latach mają coraz lepszą cenę. Czas je wykorzystywać jak najczęściej, bo są zdrowe i pyszne. Tu wykorzystuje zielone szparagi, których nie trzeba obierać, mogą być jedzone na surowo. Te hot dogi przygotowałam już kilka razy, bo rodzina się(...)domaga. A, że robi się je szybko a smak jest pyszny. Hot dog domowa wersja ze szparagami 8 bułek takich podłużnych 4 łyżki majonezu domowego 4 łyżki ketchupu 8 kiełbasek frankfurterek 20 dkg sera żółtego 8 liści zielonej sałaty 8 zielonych szparagów pieprz + do podania sos czosnkowy Mieszamy w miseczce ketchup, majonez
Kuchnia na wzgórzu