szparagi - 5593 przepisów (strona:51/373)

Zupa-krem z białych szparagów 138

Kremowa i delikatna w smaku zupa-krem z białych szparagów. Idealny pomysł na sezonowy obiad. Zupę-krem podałam z podsmażonym wędzonym boczkiem, aby dodać do niej odrobinę chrupkości. Składniki na 3 porcje: 1 duży pęczek białych szparagów (0,5 kg) 3 szklanki wody 1 żółtko 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml) do smaku sól, pieprz(...)cukier do podania 100 g wędzonego, surowego boczku Szparagi umyć, obrać i odciąć z nich drewniane końcówki. Obrane szparagi pokroić na mniejsze części. Wodę zagotować, posolić i dodać do niej szparagi oraz obierki wraz z drewnianymi końcówkami. Gotować 15 minut, aż do miękkości szparagów. Wywar przecedzić i z powrotem włożyć do niego ugotowane szparagi. Kilka główek odłożyć do dekoracji

Ugotować
Kurczak ze szparagami i pieczarkami w sosie śmietanowym 156

Szparagi... zobaczyłam je na półce w sklepie. Mimo, że jeszcze nie sezon na nie, postanowiłam kupić i zrobić smaczne danie na obiad właśnie z dodatkiem szparagów. Moja dzisiejsza propozycja na obiad jest trochę złożona. Żeby zrobić tę wersję, trzeba najpierw ugotować kurczaka w całości z warzywami. Z części rosołu robię sos, a resztę rosołu zamrażam w pojemnikach i wykorzystuję(...)później jako bazę do sosów, delikatnych zup i innych dań. Ale powrócę do mojego dzisiejszego dania. Mięso po ugotowaniu jest delikatne, mięciutkie. Razem z sosem stanowi aksamitną całość. Szparagi czynią to danie bardziej wykwintne a pieczarki dodają charakteru. Oj, mogłabym tak jeszcze zachwalać, ale lepiej będzie jeśli sami się przekonacie. Składniki: 1 kurczak (mój był duży 2 kg) seler

Kuchnia u Krysi
Francuska tarta z beszamelem i szparagami 89

Już są! Jak tylko zobaczyłam świeże szparagi w sklepie nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie kupić. 🙂 Przygotowałam z nich tartę. Francuska tarta z beszamelem i szparagami to bardzo proste i szybkie rozwiązanie na kolację lub przyjęcie. Połączenie szparag i beszamelu to zawsze strzał w dziesiątkę, do tego chrupiące ciasto francuskie i ser – aż ślinka cieknie. Francuska tarta(...)beszamelem i szparagami Składniki: ciasto francuskie (275 g) pęczek zielonych szparag (około 16 szt) 1/2 sera camembert (60 g) garść startego sera mozzarella (1/2 kulki) garść pomidorków koktajlowych łyżka posiekanej natki pietruszki Sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 375 ml mleka (1 i 1/2 szklanki) czosnek granulowany sól Najpierw w rondelku o grubym dnie roztapiamy masło

PatiGotuje
Tartaletki na francuskim cieście z zielonymi szparagami, jarmużem i szczypiorkiem 83

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto ten moment dobrze wykorzystać. Obecnie w importowane szparagi możemy się zaopatrzyć przez cały rok.  Najsmaczniejsze jednak są wtedy, kiedy to u nas jest na nie sezon, a najlepsze takie prosto z pola. Ciasto francuskie, takie ze sklepu. Dlaczego? Przygotowanie ciasta francuskiego w domu jest po prostu czasochłonne… Ale przyjdzie jeszcze taki(...)zrobienie własnoręcznie tego delikatnego (i …tłuściutkiego) ciasta. Składniki   na 8 tartaletek  (foremki o średnicy 12 cm) 375 g ciasta francuskiego (opakowanie XXL)* 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanych listków jarmużu 200 ml śmietany 30% 4 jaja 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej 8 łyżek startego sera wędzonego sól, pieprz Wykonanie

Tajemnice Smaku
Szaszłyki z grilla – szparagi z serem halloumi 151

Szaszłyki z zielonych szparagów i halloumi to propozycja na grilla dla wegetarian i dla mięsożerców,  którzy  już mają  przesyt kiełbasek, steków i hamburgerów. Szaszłyki możemy również przygotować w domu na patelni grillowej, na zwykłej patelni lub w piekarniku. Potrawa jest prosta i szybka w przygotowaniu. Szaszłyki serwujemy gorące, ponieważ ser halloumi, kiedy ostygnie jest gumowaty. Składniki SZASZŁYKI(...)pęczek zielonych szparagów 200 g sera halloumi 1 cytryna listki mięty MARYNATA papryczka chili – 1-2 cm świeżej lub szczypta suszonej kilka listów mięty 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie Zielone szparagi blanszujemy. W  garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się

Tajemnice Smaku
Frittata ze szparagami, pomidorkami i wędzonym serem 85

zmarnuje! Frittatę możemy przygotować na żeliwnej patelni lub innej, którą można włożyć w całości do piekarnika. Dobrze sprawdzi się również patelnia z odpinaną rączką. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 250 g pomidorków koktajlowych 6 jajek 150 g sera żółtego wędzonego, startego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 2 łyżki(...)oliwy sol, pieprz Wykonanie Zielone szparagi blanszujemy. W  garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy szparagi i gotujemy około 2 minut, po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy do wody z lodem. Jajka wbijamy do miski, dodajemy jogurt grecki

Tajemnice Smaku
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan 101

Perastem. Konoba znajduje się w starym młynie, który jest przepięknie wpasowany pomiędzy Bokę Kotorską i wzgórza. Trafiliśmy tam w trakcie sezonu szparagowego, więc i nasze talerze zostały zdominowane przez szparagi. Na Bałkanach szparagi przerabia się na wszystko, co możliwe (nie widzieliśmy chyba tylko deserów). Zaczynamy od pasztetu ze szparagów i sałatki ze szparagów. Spróbowaliśmy również risotto ze szparagami i spaghetti(...)oczywiście też ze szparagami). Najlepsze okazały się jednak (niespodzianka!) szparagi w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane dzikie szparagi podane z oliwą, czosnkiem i natką pietruszki. Ceny: spaghetti/risotto około 10-12 euro, pasztet/sałatka około 6 euro. Za obiad dla dwóch osób z winem zapłaciliśmy około 35 euro

Roślinożerni urlopowicze
Spaghetti ze szparagami 71

Spaghetti ze szparagami to pyszne, pożywne i łatwe danie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają(...)szparagów nie powinno zabraknąć w diecie. Składniki : 1 opakowanie makaronu spaghetti zielone szparagi ( dla 2 osób zużyłam pół pęczka) śmietana 18% – mały kubeczek starty ser żółty ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony na drobno czosnek oraz pokrojone w nieduże kawałki szparagi. Wlać śmietanę, przykryć patelnię

Smaczne Potrawy
Keto sałatka z jajkiem i łososiem (Paleo, LowCarb) 146

Keto sałatka z jajkiem, łososiem wędzonym i szparagami Sałatka – śniadanie gotowe w kilka minut A dokładniej keto sałatka z jajkiem w koszulce, łososiem wędzonym i szparagami. Idealna propozycja na wartościowe śniadanie, w dodatku częściowo wykonana z “resztek”. Z wczorajszego obiadu zostało mi bowiem kilka ugotowanych szparagów i trochę sosu majonezowo- bazyliowego . W lodówce zalegało jeszcze napoczęte opakowanie(...)mieszanki sałat. Uznałam więc, że wszystko przemawia za tym, żeby zrobić jakąś sałatkę. Szybko wymieszałam sałatę z pokrojonymi szparagami, dodałam wczorajszy sos i pozostało mi jedynie zająć się jajkami. Dzięki specjalnym silikonowym foremkom gotowanie jajek w koszulkach na szczęście nie sprawia mi już tyle problemów, co kiedyś. Właściwie dopiero odkąd je mam jest to w ogóle możliwe, co niezmiernie mnie

Modern Cave Girl
Kasza jaglana z groszkiem, cukinią i szparagami 110

doszukałam się przynajmniej pięciu przepisów, które nie zostały poddane publikacji. A właściwie zdjęć do nich. Jednym z nich jest ten. Cóż. Pomimo, że sezon na MOJE UKOCHANE KWIATY, czyli szparagi, zaczyna się dopiero w czerwcu podzielę się z Wami przepisem na nie już teraz, być może uda Wam się dorwać jeden pęczek lub wykorzystacie tę inspirację w połowie następnej wiosny(...)Jeśli na tym blogu jest dwadzieścia przepisów na szparagi, a gwarantuje, że jest ich więcej, to każda notka obarczona jest tym samym zdaniem. Wyznaniem uwielbienia do tego zielonego cudu. Jeżeli w życiu jakieś warzywo miałabym w bezkres pouwielbić, nad życie kochać i być mu wierna to wybrałabym szparagi. Za smak, za konsystencję, za wygląd. Kradną moje serce, mam do nich

Mango Papaja
Sałatka ze szparagami i burratą 138

Jeszcze ostatnim rzutem na taśmę udało mi się kupić nasze polskie szparagi, pewnie lada dzień znikną ze sklepów, bo sezon na nie już prawie się skończył. Postanowiłam z nich zrobić jakąś szybką sałatkę. Nastąpił więc szybki rzut okiem na wnętrze lodówki i już wiedziałam co będzie mu towarzyszyło na talerzu. Tak oto powstała sałatka ze szparagami i burratą z dodatkiem(...)spróbuje na pewno zakocha się w niej na zabój. Z reguły jada się ją z dodatkiem pomidora, odrobiny oliwy i czarnym pieprzem, ale uznałam, że zielone szparagi też będą dla niej godnym kompanem. Powiem Wam, że to danie to petarda! Sałatka ze szparagami i burratą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 burrata 1 duży pomidor malinowy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa szparagowa kremowa 107

Czas Przygotowania : 1h Czas Gotowania : 40 min Gotowe w :1 h 40 min   Sezon na szparagi w pełni! Szparagi pieczone, duszone, grilowane! Za to u mnie dziś zupa szparagowa. Szybka, smaczna i kremowa z dodatkiem ziemniaków. Składniki 1 pęczek szaragów 3/4 ząbki czosnku 3 łyżki masła do smażenia 1 kg ziemniaków 3 łyżki słodkiej śmietany Sól, biały pieprz, gałka(...)plasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy pokrojone ziemniaki i przesmażamy kilka minut do momentu aż ziemniaki zrobią się lekko szkliste. 4 Połowe ziemniaków wyciągamy, do reszty dorzucamy pokrojone szparagi i po kilku minutach podlewamy wodą (około 1 litr). Dodajemy przyprawy i gotujemy do momenty, aż szparagi i ziemniaki będą miękkie. Na koniec wszystko blendujemy. 5 Do zblendowanej zupy dodajemy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Młode ziemniaki rozmarynowo czosnkowe z cytrynowym kurczakiem i szparagami 144

Szparagi swój sezon maja, ziemniaki młode się zaczynają. Kurczak porą roku się nie przejmuje, bo kiedy chcemy to na obiad się go szykuje. Ziemniaki młode cienką skórkę mają, więc obieranie ich czasu nam nie zabierają. Wystarczy je tylko umyć, czy lekko wyszorować, skórki nie zdejmować, bo będą na patelni podsmażone, następnie na złoty kolor uduszone. Kurczak w tym samym czasie(...)będzie przygotowywany, cytrynowymi smakami doprawiany. Szparagi od mięsa zrobią się gorące, aż będą idealnie chrupiące. Trzy składniki, patelnia i garnek do ich przygotowania, a jaka radość z dobrego obiadu zjadania. Składniki: ziemniaki: ok. 1 kg młodych ziemniaków (niewielkich, takiej samej wielkości), 4 łyżki oleju rzepakowego,   ok. 5 ząbków czosnku  w  łupkach , 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól

Moniki Smakołyki
Risotto ze szparagami i papryką 139

Risotto ze szparagami i papryką Mam dzisiaj dla was przepis na przepyszne szparagowe risotto. Smaczny, zdrowy, kolorowy i lekki obiad. Polecam użyć ryżu Arborio, gdyż zwykły może nam się rozgotować. Aromatyczne, kremowe risotto z zielonymi szparagami, ziołami i papryką to obiadowy strzał w dziesiątkę. Polecam!     Składniki: 1 szklanka ryżu (najlepiej Arborio) 2 łyżki masła 1 łyżeczka kurkumy(...)pół łyżeczki soli i pieprzy po pół łyżeczki: oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu- zioła mogą być świeże lub suszone 1 pęczek zielonych szparagów pół papryki (użyłam czerwonej i żółtej) 2 szklanki wrzątku     *** W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kurkumę, sól, pieprz oraz zioła i wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem

Blog z Apetytem
Makaron ze szparagami i pieczarkami 169

ryneczki i stragany zalewają szparagi, to znak, że za moment będziemy mieć dostępne wszystkie młode warzywa. Na naszych talerzach znów zagoszczą kolory. Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto korzystać i przygotowywać z nich zupy, tarty, dodawać do pizzy, risotto, omletów lub makaronu. U mnie właśnie całkiem nieźle spisały się w połączeniu z makaronem i pieczarkami. Cytryna orzeźwia całość. Mmmm(...)smak wczesnego lata. Podaję przepis na dwie porcje. Ja użyłam makaronu w kształcie kokardek, ale inne kształty też będą ok. Makaron ze szparagami i pieczarkami: 250 g makaronu (np. typ kokardki) 200 g pieczarek (u mnie brązowe) 8 zielonych szparagów ⅓ szklanki śmietanki 30% 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka tartego, dojrzewającego sera skórka otarta z cytryny 1 łyżka soku

Poezja smaku