szparagi - 5593 przepisów (strona:58/373)

Lody z białych szparagów z sosem truskawkowym 53

Szparagi - majowa nowalijka,która od kilku lat zyskuje coraz większe uznanie. I chociaż sezon na nie jest dość krótki coraz częściej po nie sięgamy. Robimy zupy, zapiekamy, dodajemy do omletów, risotto, a nawet do deserów. Tak to nie żart. Ze szparagów można zrobić deser i dzisiaj to Wam udowodnię.  Co powiecie na lody z białych szparagów z sosem truskawkowym(...)Brzmi dziwnie? Jest pysznie. Lekko ziemisty smak lodów ze słodyczą truskawek smakowo komponuje się świetnie. LODY z BIAŁYCH SZPARAGÓW  Składniki: lody: 1 pęczek białych szparagów 1,5 szkl mleka 1,5 szkl śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru ekstrakt waniliowy  sos: 150 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) 2 łyżki cukru Przygotowanie: lody: Szparagi obieramy i gotujemy

Bon appetit mon amie
Ryż smażony z jajkiem i szparagami. Szybko, pysznie i na jednej patelni. PRZEPIS 426

Tylko kilka składników, za to świetnie do siebie pasujących. Szparagi smażone razem z ryżem i jajkiem smakują genialnie. Prosto, szybko i pysznie. Przepis na ryż smażony z jajkiem i szparagami Składniki: pół pęczka świeżych zielonych szparagów (około 6-8 sztuk), 100 gramów białego ryżu, 1 mała cebula, jeden ząbek czosnku, 2 jajka, pół łyżeczki kurkumy w proszku, sól, pieprz, olej(...)zrobić ryż smażony z jajkiem i szparagami? Ryż ugotuj na sypko – jeśli sprawia ci to trudność, możesz użyć ryżu parboiled. Ze szparagów odłam twarde końcówki, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj. Jajka wbij do miseczki i roztrzep – w tym przepisie wszystkie składniki warto przygotować wcześniej, ponieważ zaraz wszystko będzie działo się bardzo szybko. W woku

Kulinarna Polska
Kanapka ze szparagami i jajkiem sadzonym 60

jednak, że trzeba szukać wymyślnych przepisów i spędzać dużo czasu w kuchni. Wystarczy kilka produktów, by w 10 minut wyczarować zdrowe i pożywne śniadanie, jakim jest kanapka ze szparagami i jajkiem sadzonym. Taka propozycja z pewnością posmakuje całej rodzinie. Składniki ulubione pieczywo – 2 kromki jajko – 2 sztuki szparagi – 5 sztuk masło – do smarowania pieczywa cukier, sól(...)łyżeczce ulubione kiełki – do dekoracji Kanapka ze szparagami i jajkiem sadzonym – przepis Przygotowanie kanapek zaczynamy od oderwania zgrubiałej części od szparagów. Następnie umieszczamy warzywa w wysokim garnku z wodą. Dodajemy sól, cukier i trochę masła. Gotujemy 3 minuty. Kiedy szparagi się gotują przyrządzamy jajko sadzone – na patelni rozpuszczamy masło i wbijamy jajko. Smażymy je ok 4 minuty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pstrąg z zielonym kaszotto, szparagami i sałatką 81

cały tydzień biegania potem, żeby zmieścić się jednak w stary rozmiar. Z racji tego, że jeszcze nie potrafię się zdecydować, czy wolę jeść na mieście albo czy wolę gotować szparagi na rozmaite sposoby w domu, to praktykuję jedno i drugie, a że kuchnia dobrze mi wychodzi i na mieście też wszystko smaczne, to czwarty dzień już tylko jemy, jemy(...)jemy.  Filet z pstrąga na chrupko z pysznym pęczotto - kaszotto z mrożonym groszkiem, cukinią i szparagami oraz sałatką miodowo- musztardową się kłania dziś akurat. A oto przepis.  Składniki (na 2 porcje): Ryba: 2 kawałki pstrąga po 150- 200 g  szczypta soli, pieprzu, ząbek czosnku, sok z cytryny  masło do smażenia i oliwa z oliwek Kaszotto - pęczotto

Mango Papaja
Wiosenne risotto ze szparagami 65

Wiosenne risotto ze szparagami Kilka dni temu, moja koleżanka z dawnych lat podesłała mi zdjęcie dania, które ukręciła. W jego skład wchodziły szparagi, o których istnieniu zupełnie zapomniałem, a właśnie zaczęły się pojawiać w sklepach. Nic w tym dziwnego zresztą, ponieważ wiosna, to sezon na nie. Od razu pomyślałem, że muszę coś dla Ciebie przygotować, bo pewnie spacerując po sklepie(...)wpadną Ci w oczy i będziesz rozmyślać co z nich zrobić. Pierwszą i obowiązkową pozycją w moim odczuciu jest risotto ze szparagami. W moim wydaniu risotto jest delikatne, kremowe i da się w nim wyczuć smak szparagów, które pod zębami subtelnie chrupią. Aby zachować danie w wiosennych klimatach, postanowiłem dodać zielony groszek oraz zwieńczyć owe risotto ze szparagami koperkiem. Dlaczego

Blendman
Omlet ze szparagami i wędzonym łososiem 79

Sezon na szparagi właśnie się zaczyna. Ja szparagi wprosr ubóstwiam, szczególnie te zielone. Lubię też bardzo wędzonego łososia. Połączyłam dwa uwielbiane przeze mnie smakołyki i wyszedł pyszny, zdrowy i omlet. Polecam wam go szczególnie na śniadanie które musi być pelnowartosciowe. Bo omlet co prawda snażony, ale dostarcza nam wielu cennych składników: bogate w białko jaja, pełne witamin szparagi i łosoś(...)zawierający kwasy omega. Pewnie jestem okropnym żarłokiem, ale pochłonęłam calutki sama:) 3 jajka  5 dość grubych zielonych szparagów 50 g wędzonego łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Sól i pieprz Ze szparagów odciąć końce. Jajka roztrzepać w misce z solą i pieprzem. Na patelnię wlać trochę wody z solą i kiedy się zagotuje wrzucić na nią szparagi

Krylowa Kuchnia
Pałki kurze nadziewane szparagami i serem camembert 93

rodziny. Podać to danie z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Jeśli ma być to wersja na imprezowa, to dodać mniej wody i gotować do momentu odparowania nadmiaru płynu. Przygotowanie szparag – odłamać zdrewniałe końcówki, wrzucić je do małego garnuszka. Wlać 1/2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, odcięte łodyżki od koperku, vegetę. Gotować 10 minut. Odstawić do momentu aż będzie potrzebny wywar(...)Następni przelać przez sitko i wywar wykorzystać jako bazę do sou. Szparagi obrać za pomocą skrobaczki. Odłamać łebki i odłożyć. Natomiast łodyżki zmielić blenderem ale nie na papkę. Muszą być wyczuwalne kawałeczki. Przygotowanie mięsa – płaty mięsa rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Przygotowanie farszu – w miseczce wymieszać rozdrobnione łodyżki szparag razem z serem bardzo drobno pokruszonym

Kuchnia Pokoleń
Kaszotto ze szparagami 101

Kaszotto ze szparagami – Tanie danie, łatwe do przygotowania, jednogarnkowe, bardzo i na długo sycące, bogate w błonnik, naprawdę smaczne ! Było już wegetariańskie kaszotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami , pokazywałam też mięsne Pęczotto z boczkiem wędzonym, cukinią i porem . Czas na wersję wiosenną ze szparagami. PRZEPIS NA KASZOTTO ZE SZPARAGAMI Składniki na kaszotto ze szparagami: 2 szkl kaszy pęczak(...)cebula 1 por 1 pęczek szparagów 4 młode marchewki 2 ząbki czosnku 250g boczku wędzonego 100g sera żółtego wędzonego 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 50g masła olej Jak zrobić pęczotto ze szparagami: Na niewielkiej ilości oleju szklimy poszatkowaną cebulę i pora. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, plasterki marchewki i smażymy aż wszystkie składniki

Dorota Smakuje
Makaron ze szparagami 104

Makaron ze szparagami zielonymi, pesto bazyliowym i pestkami dyni – szybkie i łatwe do przygotowania danie, które zrobicie w zaledwie 15 min. Szybki obiad sezonowy dla tych co w wiecznym niedoczasie a jednak chcą zjeść coś zdrowego i sycącego. PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI Składniki na makaron ze szparagami (4 porcje): 500g makaronu – u mnie bezglutenowe penne 1 pęczek(...)szparagów zielonych 3-4 łyżki (ok 60g) pesto z bazylii 3 łyżki startego sera twardego typu parmezan 5 łyżek oliwy sól pieprz 1 ząbek czosnku 4 łyżki pestek dyni Jak zrobić makaron ze szparagami: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki twarde i kroimy w kawałki ok 1cm. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szparagi

Dorota Smakuje
Makaron ze szpinakiem, szparagami i tofu 75

Sezon na szparagi trwa zdecydowanie zbyt krótko! Zgadzacie się ze mną? W tym sezonie było mi z nimi zdecydowanie nie po drodze i wykorzystałam je w swojej kuchni zaledwie parę razy. Na szczęście za każdym razem były wyśmienite :D Szaragi nie lubią długiej obróbki termicznej, wystarczy im chwila w wodzie czy na patelni żeby zachowały swoją cudowną jędrność i chrupkość(...)Dzięki temu też są produktem, który pozwala na przygotowanie szybkich, ale oryginalnych i pysznych potraw. Szparagi nie potrzebują też wielu dodatków. Makaron, oliwa, trochę szpinaku wystarczą i będą świetnym tłem dla głównego bohatera - szparagów.  A Wy w jakiej formie lubicie wykorzystywać szparagi? MAKARON ZE SZPINAKIEM, SZPARAGAMI I TOFU Czas przygotowania 10-15 minut Makaron pełnoziarnisty 60g 4-5 szparagów

HealthyCreations
Co jeść w maju? Sezonowe warzywa i owoce 118

niskokaloryczne. Stanowią środek wspomagający usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Pomagają w zwalczaniu obrzęków, w wielu chorobach układu moczowego i w chorobie reumatycznej. Ogórki przyspieszają także pasaż jelitowy, zapobiegając zaparciom. Szparagi białe Szparagi białe są grubsze i nieco łagodniejsze w smaku od szparagów zielonych. Ich kolor wynika ze sposobu uprawy – białe szparagi rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło(...)skóry, włosów i paznokci. Są to warzywa lekkostrawne, o niskiej wartości energetycznej – 100 g dostarcza organizmowi jedynie 18 kalorii, dużej zawartości wody (95%) i witamin oraz składników mineralnych. Szparagi zielone Są jednocześnie niskokaloryczne i pożywne.Zielone szparagi mają dość ostry, wyrazisty smak. Są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, dzięki czemu posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości

365 dni dookoła kuchni
Wieża z pomidorów i mozzarelli ze szparagami 160

sole i pieprzem i jem z majonezem lub zielonym pesto, lub drobno posiekana cebulka ;) Uwielbiam to! Dziś jednak z pomidorów przygotowałam fantastyczna przystawkę - wieże z pomidorów i mozzarelli ze szparagami . Połączenie pomidorów z mozzarella jest oczywiście idealne, a dodatek szparagów i oliwy aromatyzowanej bazylia sprawia tylko ze połączenie wchodzi na wyższy poziom i jest po prostu rewelacyjne!  Gorąco(...)polecam! Wieża z pomidorów i mozzarelli ze szparagami Składniki:  2 duże pomidory  2 kulki mozzarelli mały pęczek cienkich szparagów 2 garście bazylii 1-2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz sos balsamiczny (opcjonalnie) Przygotowanie:  Szparagi umyć, poobłamywać stwardniałe końcówki i ugotować na parze al dente. Listki bazylii posiekać i przełożyć do miseczki, czosnek rozgnieść i posiekać, dodać

Codzienne Gotowanie
Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską 110

Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską 2018-06-25 16:31:01 Porcje 1 To od śniadania zależy, jak będzie wyglądał twój dzień. Ten pierwszy posiłek jest na prawdę ważny i zapewnia dawkę pozytywnej energii do pracy. Dobrze zatem go skomponuj! Omlet to świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Dziś podrzucam Wam kolejny, prosty przepis na to jedno(...)najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Świeże jajka prosto z fermy, wspaniała szynka parmeńska o subtelnym i bogatym smaku i chrupiące zielone szparagi. Śniadanie mistrzów, spróbuj koniecznie! Drukuj Czas przygotowania 55 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Czas przygotowania 55 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Ingredients 2 jajka 6-8 sztuk zielonych szparagów

Wędrówki po kuchni
Tarta z krewetkami i szparagami 190

Sezon na szparagi powoli dobiega końca, dlatego dzisiaj prezentuję kolejny przepis na tartę ze szparagami Smacznego ! Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 250 g krewetek ( ok. 15 sztuk) – 300 g szparagów – 1 szklanka gęstej śmietany 18% – 3/4 szklanki parmezanu – 250 g serka ricotta(...)sól i pieprz – 1/2 ząbku czosnku     Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Krewetki obieramy . W misce wymieszaj jajka, serek ricotta i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty

I LOVE LIFE
Łosoś smażony ze szparagami i suszonymi pomidorami 153

SKŁADNIKI:                            ok 7 szt. zielonych szparagów  3 suszone pomidory ząbek czosnku 150 g świeżego łososia łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz WYKONANIE: 1.  Szparagi umyć i osuszyć. 2.  Szparaga wsiąść do ręki i złamać na wysokości ok 2-3 cm od końca(...)przy wyginaniu szparag powinien złamać się dokładnie na granicy zdrewniałej końcówki. 3.  Szparagi pokroić na 2 cm paski. 4.  Suszone pomidory i czosnek drobno pokroić. 5.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać czosnek i chwilkę podsmażyć ( nie rumienić ). 6 . Dodać szparagi i suszone pomidory, podsmażyć ok 2 minut. 7. Łososia umyć i osuszyć. Doprawić sola i pieprzem

Atlas Smaków