żeby ostygło. Makaron ryżowy połamać na drobniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić makaron do dużej miski. Przygotowanie szparagów – szparagi umyć, jeśli mają twarde końcówki to je wyrzucić. Ja miałam młode i nic nie musiałam usuwać. Do garnka wlać wodę, osolić do smaku i dodać 1/2 łyżeczki cukru(...)Podobno cukier powoduje że szparagi pozostaną ładnie zielone. Tak słyszałam w programie Jakubiaka na kuchnia + Szparagi dodać do wrzącej wody i gotować bardzo krótko 1 minutka wystarczy. Szparagi muszą być lekko twardawe. Odcedzić szparagi i przelać zimną wodą. Pokroić w 4 cm kawałki. Papryki – umyć i osuszyć. Oczyścić z błonek i nasionek. pokroić je w słupki. Jeśli będziecie mieli
Kuchnia PokoleńKolejny przepis z użyciem zielonych szparagów. Tym razem również w dość klasycznym wykonaniu, mianowicie z dodatkiem kremowego sosu holenderskiego i jajka. Połączenie płynnego żółtka, szparagów i sosu to coś niesamowitego. Koniecznie musicie spróbować. Jest to ciekawa propozycja przystawki. Klasyczny sos holenderski przygotowuje się z żółtek, masła, soku z cytryny i białego pieprzu. Żółtka ubija się w tzw. kąpieli wodnej(...)ułatwiłam sobie zadanie i zamiast ubijać żółtka na parze, ubiłam je na puszysto i dodałam do nich gorące roztopione masło. Dzięki temu Wasz sos raczej nie powinien się zwarzyć Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie holenderskim 2 porcje Składniki: 10 szparagów zielonych 2 jajka 2 żółtka 50 g masła 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 2 kromki ciemnego
PatiGotujeKochani sezon na szparagi jeszcze trwa, wiec szkoda byłoby z niego nie skorzystać! Oto przepis na trochę inną pizzę niż zazwyczaj. Zamiast sosu pomidorowego, jej bazą jest beszamel . Powiem Wam szczerze, ta wersja skradła moje serce! Pizza bianca ze szparagami 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos beszamel z TEGO PRZEPISU(...)mozzarelli 125 g żółtego sera (u mnie gouda) pęczek cienkich, zielonych szparagów (około 20) 10 plasterków dojrzewającej szynki oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od zrobienia ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU . W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem beszamel. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe, białe i jasnozielone końce (szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu). Pamiętajcie aby włączyć piekarnik
PatiGotujeProste i bardzo smaczne roladki z kurczaka, których środek wypełniają zielone szparagi z mozzarellą. Otoczone chrupiącą, serową panierką, to smaczna propozycja na wiosenny obiad z wykorzystaniem szparagów. 2 filety z kurczaka 250 g szparagów zielonych 250 g sera mozzarella sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia PANIERKA: 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki startego parmezanu 2 jajka Szparagi umyć(...)odłamać w palcach twarde końce. Szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu. Zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut. Wyłowić i włożyć na chwilę do zimnej wody. Filety z kurczaka rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Ser pokroić w plastry i ułożyć na mięsie. Położyć z brzegu parę sztuk szparagów, delikatnie oprószyć solą
https:KKuchniaMniamlunch, na obiad i na kolację. Pizzomaniacy zjedzą ją nawet na śniadanie. Ta pizza ze szparagami i jajkiem była gotowa w 30 minut. Gotowe ciasto na pizzę znacznie skróciło czas spędzony w kuchni (ale to domowe zawsze będzie najlepsze!) . Wegetariańska, lekka i optymistycznie zielona. Szybka i sycąca wiosenna pizza z tylko kilku sezonowych składników. Pierwsze wrocławskie upały, kilka ważnych rzeczy(...)coś pora przesadzić, tu podlać i w pewnym momencie głód wbija człowieka w fotel. Pałętało mi się w lodówce gotowe ciasto (pierwotnie przeznaczone na coś innego niż pizza). Pęczek szparagów też czekał na swoją kolej, zapobiegawczo zawinięty w wilgotną ścierkę, gdyby ta kolej miała nadejść kilka dni później. Szparagi lubią jajko. Ja lubię i pizzę, i ser. Więcej nie potrzeba
Karo in the KitchenKokardki ⋈ 🍜 zieleń 💚 do siebie zaprosiły, smaczne danie ze sobą utworzyły. Szparagi, pok czoi, groszek zielony, razem na patelni „zatańczyły” i idealnie się połączyły. Czosnek dodał smaku wyrazistego, pieprz cytrynowy kwaskowego, tymianek aromatu głębokiego, a ser grana padano lekko słodkiego. Połączenie tych smaków i aromatów fajnie się skomponowało, i w efekcie bardzo ciekawe, szybkie danie powstało :). Składniki(...)czoi, 1 garść zielonych szparagów, 2 ząbki czosnku, 2 szczypty mielonego pieprzu cytrynowego, świeżo mielony pieprz czarny do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 200 g makronu kokardki, 100 g groszku mrożonego, sól do smaku, ½ łyżeczka cukru, świeży tymianek, ser grana padano. Przygotowanie: Z opłukanych szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie je w łuk pozostawiamy w zimnej wodzie
Moniki Smakołykikanapek. Pesto, bo o nim tu mowa, dziś do wykonania dosłownie ze wszystkiego co tylko się nada. Ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia. U mnie pesto z zielonych szparagów obowiązkowo pojawia się co roku. Poprzednio było dodatkiem do łososia, a dziś w nieco innej kombinacji jest uzupełnieniem dania z makaronem. Polecam Wam również użyć takie szparagowe pesto jako smarowidło(...)kanapek czy naleśników. Zapewniam, że smakuje wybornie, jest też urozmaiceniem codziennej diety. Korzystajcie więc dopóki jeszcze są dostępne nasze rodzime szparagi. Na zdrowie. Pesto szparagowe z makaronem składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki tartego parmezanu 2 garście migdałów oliwa z oliwek sól, pieprz ewentualnie sok z cytryny szczypta chili makaron parmezan do dekoracji Wykonanie: Szparagi myjemy
Przysmaki KarolkiSzparagi są teraz wszędzie! Korzystajcie bo sezon na nie jest niestety krótki, a one są przepyszne. Wcześniej proponowałam Wam zielone w wersji smażonej z boczkiem i gorgonzolą , a dziś przedstawiam białe szparagi, wstępnie pieczone w masełku z czosnkiem i ziołami a następnie dopiekane pod grubą warstwą brie i mozzarelli. Są absolutnie przepyszne i pasują do każdego dania głównego. Polecam gorąco(...)Scroll down for recipe in English Szparagi zapiekane z serem (6 porcji) Składniki: 2 pęczki szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcami 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżki ziół prowansalskich sól i pieprz 100 g sera brie lub camemberta, posiekanego 1 szklanka startej mozzarelli Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Natłuść większe naczynie
karmelowyPyszny i lekki posiłek. Tak przygotowane szparagi doskonale nadają się na śniadanie czy kolację z chrupiącą bagietką lub na obiad w towarzystwie młodych ziemniaczków. Wystarczy 15 minut aby przygotować to pyszne danie. Polecam bo sezon na szparagi jest krótki ;) Dla 2 osób: pęczek zielonych szparagów 2 jajka kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki siekanego szczypiorku sól, kolorowy pieprz parmezan lub grana(...)padano 2 łyżki octu łyżeczka cukru Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki i związać sznurkiem w pęczek. W wysokim garnku zagotować tyle wody (z dodatkiem łyżeczki soli i cukru) aby po włożeniu szparagów pionowo ich główki wystawały ponad wodę. Szparagi przykryć i gotować na małym ogniu ok 8-10 minut. Sprawdzić wcześniej czy są miękkie aby się nie rozgotowały
Smakołyki AsiSezon na szparagi w pełni. Ja również nie mogłam oprzeć się ich zakupowi. Po przyjściu do domu zaczęłam zastanawiać się co z nich wyczarować. Ponieważ nie lubię marnować produktów, często zalegających w szafce czy lodówce postanowiłam oczywiście wykorzystać to co miałam pod ręką. Zapraszam na wariację :-) Cukiniowy makaron ze szparagami i ricottą Uwielbiam warzywa w każdej postaci. Przepis(...)spaghetti z cukinii pojawiał się nie tak dawno na moim blogu. jeśli macie ochotę na zoodles to zapraszam tutaj . Tym razem wersja majowa, sycąca - ze szparagami, włoskim serem ricotta i czosnkiem. Składniki: pęczek szparagów - ilość według uznania. Ja szparagi uwielbiam więc było ich sporo. 1 duża cukinia 1 cebula 100 g sera ricotta 2-3 ząbki czosnku masło
Marta próbujePomysł na szybki do przygotowania, lekki, wegetariański obiad - zupa z zielonymi szparagami, młodymi ziemniakami i serem feta. Proste i smaczne połączenie smaków :) Jeżeli szukacie innych dań z wykorzystaniem szparagów to kliknijcie TUTAJ . Składniki na porcje dla 4 osób: 5-6 średniej wielkości młodych ziemniaków (waga po obraniu około 0,5 kg) 1 pęczek zielonych szparagów 1 l gorącej(...)chwilę smażyć. W gorącej wodzie rozpuścić domową wegetę. Przygotowaną zalewę wlać do ziemniaków. Całość delikatnie posolić i popieprzyć. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż do lekkiej miękkości ziemniaków. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki (główki pozostawić w całości!). Do ziemniaków dodać szparagi (bez główek!). Całość gotować kilka minut, aż do miękkości szparagów. Następnie dodać główki
Ugotowaćlawendy, a my mamy rzepak. Napatrzeć się na te nasze krajobrazy nie mogę i cieszę się, że w tym zabieganym maju znalazłam chwilę na nacieszenie oczu pięknym żółtym kolorem. Szparagami też już się nacieszyłam, choć pewnie za chwilę będę czuć niedosyt. Więc może jeszcze uda się coś przygotować, posmakować, zapamiętać smak na kolejne kilka miesięcy. Szparagi zielone można zamienić(...)białe, które do zupy nadają się idealnie. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 łyżki masła 3 szklanki wywaru z jarzyn 150 ml gęstej śmietany sól, świeżo mielony pieprz oraz grzanki Przygotowanie: Szparagi myjemy i obieramy do wysokości 1/3 od dołu. Zdrewniałe końcówki odcinamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na grubsze plastry
bistro mamaSałatkę ziemniaczaną można jeść ze wszystkimi sezonowymi smakami. Teraz jest pora na szparagi, więc dodaję je do wszystkiego, zabieram w pudełku do pracy i mrożę na zimę. Klasyczna sałatka też nie może się bez nich obejść. Wolę zielone szparagi i w ybieram zawsze te mniejsze i chudsze, bo nie wymagają obierania i gotują się dosłownie chwilkę. Młode wystarczy właściwie tylko(...)zblanszować. Składniki: 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki dojrzały pomidor pokrojony na ósemki pół pęczka ugotowanych szparagów z odciętymi końcówkami jajko na twardo przekrojone na pół pół czerwonej cebuli drobno posiekanej pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki garść oliwek zielonych lub czarnych po szczypcie suszonego oregano i pieprzu 2 łyżki sosu beszamelowego (może być
Ugotowane pozamiataneSzparagi są teraz najsmaczniejsze i w najlepszej cenie, trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa! Dziś prezentuję doskonały dodatek do każdego dania głównego, podsmażone szparagi podane z chrupiącym boczkiem i gorgonzolą z pewnością zachwycą każdego. Także osobę wykonującą danie, gdyż są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Szparagi z boczkiem i gorgonzolą (4 porcje(...)Składniki: 150 g boczku, pokrojonego w kostkę 500 g szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami sól i pieprz do smaku ¼ szklanki gorgonzoli, pokruszonego lub pokrojonego w kosteczkę (można użyć innego sera pleśniowego) Przygotowanie: Umieść dużą patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmaż do chrupkości, po czym przełóż na papierowe ręczniki. Umieść tą samą patelnię na średnim ogniu, włóż szparagi
karmelowyKiedyś ich nie lubiłam, dziś uwielbiam ! To taka moja zielona miłość, do której tęsknię i czekam, aż jak co roku o tej samej porze zawita do mojej kuchni. Szparagi , bo o nich mowa, coraz częściej goszczą w naszych domach. To w brew pozorom proste warzywo, daje szereg możliwości kulinarnych. Od dań prostych, poprzez nieco bardziej skomplikowane, do wyrafinowanych kreacji. Polecam(...)ciut za dużo dodane do zupy, zepsuje jej smak. A jeśli nie zupa, to co ? Może tarta, risotto, makaron ? PRZEPISY oczywiście na blogu. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z ZIELONYMI SZPARAGAMI Składniki na zupę krem z zielonymi szparagami: 350 g zielonych szparagów 1 korzeń pietruszki ( średniej wielkości ) 1 mała cukinia 1 średnia cebula 500 ml wody 100 ml śmietanki 30 % sól
kolorowotorcikowo