szparagi - 5593 przepisów (strona:69/373)

Rosół ze szparagami – nie można się najeść 158

Wiele osób dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię … Ja od czasu do czasu przygotowuje rosół jak mam ochotę lub czujemy się źle tym razem Rosół ze szparagami . Rosół ze szparagami Rosół ze szparagami Składniki: 2 marchwie por ok. 30 g 1 pierś kurczaka (nie za duża) kawałek wołowiny rosołowej 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarna pół cebuli(...)woda ok 2 litry korzeń pietruszki świeża pietruszka brukiew ok 140 g lub seler sól szparagi Przepis : Do dużego garnka włóż pierś z kurczaka,wołowinę, obrane marchewki, pokrojoną w kostkę brukiew lub seler, pietruszkę i por, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz obraną połówkę cebuli. Zalać 2 litrami wody. W trakcie gotowania dodaj świeże zioła oraz obrane szparagi. Gotuj

Gotowanie-uk
Krem z białych szparagów 185

Prosty przepis na dietetyczną zupę krem z białych szparagów, którą można zjeść zarówno na obiad jak i kolację. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, około 4 porcji. Produkty 500 g białych szparagów, 2 średnie ziemniaki, 2 cebule, 1 litr wody 1 łyżka masła, 1/2 szklanki mleka sól, szczypta cukru. natka pietruszki do ozdobienia Przygotowanie W garnku od zupy rozpuść(...)Chwilę ją podsmaż. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Następnie również wrzuć je do garnka. Chwilkę podsmaż i zalej warzywa litrem wody. Następnie obierz i pokrój szparagi. Dorzuć je do gotującej się zupy. Zupę gotuj, aż ziemniaki i szparagi będą miękkie. Garnek zdejmij z gazu i zmiksuj zupę za pomocą blendera na gładki krem. Do miski wbij

Fit&Fast Kitchen
Szparagi pieczone z serem i czosnkiem 129

Delikatne szparagi otulone serem i świeżym czosnkiem to idealny dodatek do obiadu czy kolacji. Przygotowanie jest bardzo proste, a smak po prostu wspaniały. Spróbujcie, póki jeszcze są szparagi. Składniki: pęczek szparagów zielonych 100g żółtego sera 2 ząbki czosnku 50g zimnego masła  szczypta soli Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Ser ścieramy na tarce, ząbki czosnku wyciskamy. Szparagi układamy w naczyniu(...)żaroodpornym, nacieramy czosnkiem i posypujemy startym serem. Zimne masło ścieramy na tarce, posypujemy nim szparagi. Doprawiamy delikatnie solą. Szparagi wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200*C na 20 minut

Gotowanie i blogowanie
Zapiekanka z makaronem i szparagami 208

Mecz za meczem. Koktajl za koktajlem. Micha truskawek. Czerwcowe migawki. Mój ostatni wymysł jak wykorzystać szparagi. Żeby nie było tak jak zawsze, a równie smacznie i szybko. I tak oto powstała ta zapiekanka :) Składniki: pęczek białych szparagów 30 dag pieczarek 20-25 dag makaronu 15 dag żółtego sera Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki 3/4 szklanki wywaru(...)szparagów 1/3 kubka mleka sól, pieprz, cukier, vegeta Szparagi obrać i ugotować do miękkości w wodzie z solą, cukrem i odrobiną masła. Odcedzić, wywar zachować. Pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na połówki przez co gotową zapiekankę trudniej było podzielić). Makaron ugotować aby był al dente. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć, aż będą miękkie. Gotowy makaron wymieszać

My simple kitchen
Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami 122

Sezon na szparagi w pełni, co bardzo mnie cieszy, bo czekam na niego cały rok i zawsze żałuję, że tak szybko się kończy. Najbardziej lubię te zielone - nie wymagają obierania i dużo bardziej mi smakują. Zazwyczaj przyrządzam je bardzo prosto i bez zbędnych dodatków, tak, by zachować ich naturalny smak. Tym razem propozycja na obiad jest bardzo szybka(...)wymaga dużo pracy, do tego całość jest lekka, zdrowa i kolorowa ;) Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami pęczek zielonych szparagów 5-6 młodych ziemniaków średniej wielkości 1 duży batat ekologiczne jajka olej kokosowy sól, pieprz, koperek, suszony lub świeży czosnek Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wyłożyć na jeden koszyk parowaru. Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końce

FitKot
Sałatka makaronowa ze szparagami i cukinią 127

Dzisiaj propozycja na makaronową sałatkę śniadaniową. Zielone szparagi i cukinia, smażone na oliwie, nadają jej charakterystycznego smaku. Aromatyczny, prażony sezam idealnie komponuje się z warzywami. Do tego uroczy makaron farfalle i mamy pyszne śniadanie, idealne również do lunch-box'u. Składniki: 150 g makaronu farfalle (kokardki) 4 łyżki oliwy extra vergine do sałatki 2 czubate łyżeczki sezamu pęczek zielonych szparagów(...)Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy.  Makaron przekładamy do miski, polewamy oliwą extra vergine i mieszamy. Sezam wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Od szparagów odłamujemy końcówki, które wyrzucamy.  Tak przygotowane szparagi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na plasterki

Smak mojego domu
Surówka ze szparagami i truskawkami z szampańsko-waniliowym winegretem 140

Szparagi i truskawki to najsmaczniejszy majowy duet. Szparagi z pysznym, dietetycznym, balsamicznym sosem truskawkowym prezentowałam  tutaj . Dzisiaj również szparagi w wybornym towarzystwie truskawek, ale na surowo. Cienkie, skośnie pocięte plasterki szparagów z plasterkami truskawek, a wszystkie skropione szampańskim winegretem z dodatkiem wanilii i chrupiących orzeszków pinii. Prawdziwa uczta smaków! Jeśli pominiesz wino musujace i dodatek wanilii, a użyjesz tradycyjnego(...)winegretu z cytryną też będzie smacznie, choć już nie tak wykwintnie. Składniki na 2 porcje: 4 grube białe szparagi   125 g dużych, aromatycznych truskawek 1/2 laski wanilii 1 łyżka octu winnego sól, pieprz z młynka 1-1,5 łyżeczka miodu 2 łyżki wina musujacego 1,5 łyżki oliwy 1 garść orzeszków pinii jadalne kwiatki wg upodobania Wykonanie: szparagi umyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z ciasta francuskiego ze szparagami i łososiem wędzonym (Torta di pasta sfoglia con asparagi, salmone affumicato e ricotta) 137

proponuj ę  Wam przepyszny i wyrazisty w smaku tort z ciasta francuskiego w sosie z ricotty ze szparagami i  wędzonym  łososiem. Smacznego :) SKŁADNIKI 500 gr szparagów 400 gr ricotty 100 gr  wędzonego  łososia 30 gr parmezanu 2 opakowania ciasta francuskiego s ó l, pieprz     PRZYGOTOWANIE Szparagi po umyciu, usunięciu suchych(...)twardych końcówek, gotujemy na parze. Ugotowane szparagi powinny być lekko twardawe. Odstawiamy do wystygnięcia.   Szparagi kroimy w kawałeczki. Główki szparagów odkładamy do dekoracji. W misce mieszamy ricottę, z pokrojonym drobno łososiem, startym parmezanem i szparagami. Doprawiamy solą i pieprzem.   Płaty ciasta francuskiego rozkładamy

La grande e la piccola cuoca
Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce, parmezanem i ziołowym dressingiem 108

kolorów, wszystko już na dobre obudziło się do życia a teraz nim tętni i powoduje uśmiech na mojej twarzy. Uwielbiam moment kiedy bez problemu mogę kupić pęczek moich ulubionych szparagów, botwinki czy kilka gałązek rabarbaru. Kiedy wokół pięknie pachnie bez a Pani na straganie zachęca do kupna polskich truskawek. I wtedy już wiem, że jestem w miejscu w którym być(...)powinnam, które kocham. Składniki (na 1 porcję): 6-7 szparagów zielonych 1/4 awokado 1 jajko 1 łyżka octu kawałek parmezanu, otartego obieraczką do jarzyn dressing: garść świeżych ziół: bazylii tajskiej, mięty i oregano, 2 łyżki oleju pistacjowego, 1 łyżka soku z limonki, szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli Szparagi myję i obieraczką do jarzyn kroję w cienkie plasterki. Główki pozostawiam

Mango Papaja
Risotto ze szparagami w trzech formach. I z cheddarem 202

szparagowe, pikantno-słodkie od sera, kremowe i wciągające. Eleganckie i delikatnie chrupiące szparagowe główki, wesołe zielone plasterki i zielone jak Shrek szparagowe purée. Wszystko podbija i spaja truflowa oliwa. Szparagi myjemy, pozbawiamy je zdrewniałych końców. Dzielimy je na trzy części – główkę, środek i dół. Główki i doły odkładamy w całości, środki – cieniutko tniemy na mandolinie w plasterki. W garnku zagotowujemy(...)litra wody z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru. Najpierw gotujemy doły szparagów – do czasu aż będą bardzo miękkie – około 10-12 minut w zależności od grubości. Odcedzamy, przekładamy do blendera i miksujemy je na gładko. W tej samej wodzie przez 3-4 minuty gotujemy główki szparagów – odcedzamy je i odkładamy na później. Cienko pokrojone plasterki szparagów wrzucamy

Karo in the Kitchen
Carpaccio z białych szparagów 153

smakoszy zaczyna się szparagami. To jedyny miesiąc kiedy w sklepach można znaleźć szparagi prosto z pola. Tylko teraz są naprawdę świeże i dorodne. Na te subtelne w smaku białe i zielone pędy trzeba długo czekać, ale warto. To źródło wielu witamin, mikroelementów i błonnika. Wspomagają pracę wątroby i nerek, oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają przemianę materii, więcej tutaj(...)zdrowe warzywko nic nie straci ze swych wartości, gdy podasz je na surowo, bez obróbki cieplnej. Zapraszam na carpaccio szparagowe z dodatkiem parmezanu i soku z cytryny. Cieniuteńko pocięte szparagi, skropione wysokiej jakości oliwą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość udekorowana stokrotkami wygląda bardzo romantycznie i uroczo. Tak podana przystawka będzie prawdziwą ozdobą eleganckiego, uroczystego spotkania. Składniki na 2 porcje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flan ze szparagów z pomarańczowym zabaione 113

Idealne dla gości.  Składniki 500 g białych szparagów 1 łyżeczka cukru sól 2 jajka 125 g śmietany słodkiej biały pieprz pomarańcza 2 żółtka 150 ml soku pomarańczowego 4 żaroodporne foremki ( 150 ml ) masło do foremek     Przygotowanie   Szparagi umyłem, odkroiłem zdrewniałe końcówki. Pędy obrałem, gotowałem w 2 l osolonej wody przez ok. 20 minut. Rozgrzałem piekarnik(...)temperatury 150 stopni C. Wyjąłem szparagi z wody. Czubki szparagów odkroiłem i odstawiłem je na bok w niewielkiej ilości wywaru. Szparagi drobno pokroiłem i zmiksowałem z 2 łyżkami wywaru. Piure szparagowe wymieszałem z jajkami i śmietaną. Mocno posoliłem i doprawiłem pieprzem. Żaroodporne foremki natłuściłem i napełniłem masą. Foremki ustawiłem na blasze, do której wlałem gorącą wodę na wysokość równą grubości

R'n'G Kitchen
Risotto ze szparagami (Risotto agli asparagi) 134

obiad proponuj ę  klasyczne danie kuchni włoskiej, risotto. Tym razem w wersji warzywnej, ze szparagami, z dodatkiem marchwi. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr ry żu  do risotto   400 gr szparagów 50 gr masła 2 cebulki 750 ml - 1 litr wywaru warzywnego parmezan oliwa z oliwek s ó l, pieprz   PRZYGOTOWANIE Ze szparagów(...)usuwamy suche i twarde końcówki. Główki szparagów odkrajamy i blanszujemy ok. 1 minuty. Łodygi szparagów kroimy w kosteczkę (jak na zdjęciu poniżej). Cebulki i marchew kroimy w kosteczkę. Na roztopionym maśle (30 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy

La grande e la piccola cuoca
Szparagi na maśle z jajkiem, pomidorem, świeżą kolendrą oraz aromatycznym tostem z pastą pomidorową, tymiankiem. 241

Szparagi sezon już rozpoczął się na dobre. Można podawać je w wielu odsłonach. Smażone na maśle są delikatne, aksamitne, lekko chrupiące. Połączone z jajkiem smakują wybornie. Kolejną ich cechą jest to, że czas przygotowania jest bardzo krótki. Zapraszam na historię śniadania z ich udziałem. SKŁADNIKI : (porcja na 2 osoby)   szparagi ilość wedle uznania  jajko(...)kolendra świeża  wedle uznania  sól, świeżo zmielony pieprz wedle uznania   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kawałki chleba smarujemy pastą pomidorową, posypujemy  świeżym tymiankiem. Pieczemy do chrupkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Rozgrzewamy patelnie z masłem, dodajemy pocięty na drobno czosnek, dodajemy szparagi, smażymy ok.  2-3 minuty, po czym dodajemy pomidorki. Całość smażymy ok. 5-7 minut

Basia w kuchni
Quiche ze szparagami w sosie z ricotty i fety (Quiche con asparagi, ricotta e feta) 122

Sezon szparagowy w pełni i mogłabym jeść szparagi 3 razy dziennie, począwszy od śniadania, na obiad a na kolacji skończywszy. Mimo mojej szparagowej obsesji,  oszczędzam moj ą  rodzinę i przygotowuj ę  je tylko raz dziennie ;)  Wczoraj na kolacj ę  przygotowałam  quiche w sosie jajeczno-serowym z ricott(...)parmezanem i fet ą a królem mojego dania były oczywiście szparagi.  Quiche nie jest pracochłonny, w godzinę mamy przygotowane pyszne danie.  Smacznego :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 gr szparagów 200 gr ricotty 100 gr sera feta 50 gr startego parmezanu 2 jaja 100 ml mleka gałka muszkatałowa

La grande e la piccola cuoca