Szparagi w sosie holenderskim i jajeczkiem po benedyktyńsku to klasyczne, pyszne danie którym zachwyca się nie jedna osoba. Łagodność szparagów, w połączeniu z delikatnym jajkiem, z płynnym żółtkiem, podkreślone kremowym, orzeźwiającym sosem o cytrynowej nucie. Pełna harmonia na talerzu. Polecam. SKŁADNIKI : szparagi 1-2 pęczka kilka jajek tarty parmezan(...)PRZYGOTOWANIE : Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i jeżeli jest taka potrzeba należy je jeszcze trochę obrać ( zielone, młode szparagi często nie wymagają obierania ). W wysokim garnku gotujemy szparagi w osolonym wrzątku 3 minuty, licząc, czas od zagotowania się wody. Wyjmujemy, polewamy zimną wodą i rozkładamy na talerze. Sos holenderski - żółtka przekładamy do miski, wlewamy sok z cytryny, dodajemy
Kulinarne Fantazje Mariolimożna przygotować pyszne danie w niecałe 10 minut? Oczywiście, w dodatku wszystkie jego składniki gotujemy razem, w jednym garnku. Sezon na szparagi w pełni, a muszę przyznać, że dopiero w tym roku rozsmakowałam się w nich. Przez wiele lat unikałam ich, sądząc, że nie będą w moim guście, a jednak myliłam się. Dzisiaj nie mogę wyobrazić sobie życia bez zielonych(...)szparagów, są pyszne! Spaghetti z zielonymi szparagami i parmezanem / 1 porcja Składniki: 1 porcja makaronu spaghetti kilka łodyżek zielonych szparagów 4 łyżki lub więcej startego grana padano lub parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi myjemy. Osuszamy. Odłamujemy zdrewniałe białe i jasnozielone końcówki. Każdą szparagę kroimy na pół. Zagotowujemy wodę
Moja smaczna kuchniaOkres na szparagi się już skończył, jednak w niektórych sklepach nadal można je kupić. Nie są tanie ale ja je uwielbiam. Świeże szparag gotuje się mniej więcej przez 4 minuty na parze lub przez 3 minuty w niewielkiej ilości wody. Szparagi przed gotowaniem należy umyć i odłamać z nich końcówki. Odpowiednio krótkie gotowanie sprawi, że szparagi będą chrupiące, jędrne(...)zielone. Co powiecie na zupę szparagową podaną na śniadanie? Z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu? Mówię Wam... niebo w gębie :) Składniki: 1 op. zielonych szparagów 0,7 l. wody 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki płatków owsianych sok z połówki cytryny sól, pieprz biały Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końce (ok. 3 cm), łodyżki pokroić
Kuchnia w oparachPyszny pomysł na śniadanie - bogaty w białko omlet - na szczęście moje ukochane szparagi już się pokazały :) SKŁADNIKI (1 porcja - 380 kcal) 2 jajka 5 szt. zielonych szparagów 30 g sera feta 50 g łososia wędzonego sól, pieprz, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części zielnych szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Kroimy szparagi na pół(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy je na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy 4 łyżki wody i przykrywamy na około 4-5 minut, aż szparagi zmiękną i wchłoną wodę. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szparagi i smażymy około 4 minut, aż omlet w połowie się zetnie. Posypujemy fetą pokrojoną w kostkę i plastrami łososia, doprawiamy ziołami, po czym
Moje Kuchenne Rewelacjesprowadzane z cieplejszych zakątków świata, pojawienie się nowalijek nie jest już takim świętem jak kiedyś, gdy oznaczały koniec zimy i nadejście wiosny. Dzisiaj oznaką początku nowego sezonu są szparagi. Owszem też można je kupić przez cały rok, ale z końcem zimy zaczynają pojawiać się w węższej ilości i po przyzwoitych cenach. Szparagi, piękne, intrygujące wyglądem, przypominając kołczan strzał amora, trzeba(...)spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie je w kanonicznej wersji szefa Maccione. My również je dodaliśmy, bo grzyby świetnie
Niedzielny kucharzSZPARAGI W KREMIE Z SEREM DOLCELATTE ❤️ Ach! Jakie to szybkie i proste 😋 😊 Szparagi w delikatnym sosie serowym. Zamiast sera dolcelatte można użyć musztardy diżońskiej (1 łyżka). Szparagi w kremie cytrynowym : w tej wersji ser pomijamy i tuż przed podaniem dodajemy do gorącego kremu skórkę i sok z jednej cytryny. Zobacz jak w domu możesz przygotować fantastyczne szparagi w aksamitnym sosie(...)serowym. SKŁADNIKI : -4 szklanki świeżych szparagów -1 szklanka pokrojonego w kostkę sera dolcelatte -1i1/2 szklanki śmietanki 36% -sól i świeżo zmielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Odłamujemy stwardniałe końcówki szparagów, pozostałe pędy przekrawamy na pół i gotujemy, najlepiej na parze przez jakieś 5 minut, lub do czasu, aż będą gotowe. W rondelku rozpuszczamy ser i śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas
Moja Książka KucharskaŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART Raz na jakiś czas mam ochotę na tartę albo quiche i ten dzień ostatnio nastąpił. Tak jak wszystko w mojej kuchni tarta też jest w zdrowszej, bo pszenno-żytniej wersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy(...)vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek łososia (ok. 300 g) jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata
Martyna Cooksskładniki: 1 pęczek zielonych szparagów ok. 500 -750 ml rosołu lub wywaru warzywnego 1 mała cebula 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy masło i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone szparagi (pozostawiamy(...)kilka główek w całości) wlewamy troszkę rosołu i dusimy parę minut. Do podduszonych szparag wlewamy gorący rosół. Całość gotujemy ok. 15 min. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy rozmieszaną w małej ilości zupy śmietanę, doprawiamy a następnie blendujemy na krem. Odłożone główki szparagów wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3 min. Gotowy krem podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy z ugotowanymi
Domowy Smak JedzeniaZapraszam dzisiaj na tarte ze szparagami na kruchym cieście. Tartę upiekłam kilka dni temu, właściwie zaraz po powrocie z Zakopanego ;) Dzielę się przepisem dopiero dzisiaj, musicie mi wybaczyć ale to tylko dlatego,że moja tarta brała udział w pewnym konkursie kulinarnym, na danie z wykorzystaniem szparag. Konkurs rozstrzygnął się wczoraj, zdobyłam jedną z trzech nagród głównych;) jaką(...)farsz: kostka białego chudego twarogu 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 2 białka 4 jajka 3 małe oscypki kilka łyżek konfitury żurawinowej sól ziołowa pieprz cytrynowy pęczek szparag łyżka masła Przygotowanie: Składniki na cisto zagniatamy, wykładamy ciastem formę to tarty, nakłuwamy sód widelcem i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Szparagi obieramy ze skóry, odłamujemy spróchniałą końcówkę
Życie zaczyna się w kuchniZupa ze szparagami, ziemniakami i koperkiem Thermomix Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1500 g bulionu warzywnego 600 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w grubą kostkę) pęczek zielonych szparagów 2 miarki śmietany 18% do zup i sosów (miarka jest załączona do TM – przykrywamy nia pokrywę) koperek sól, pieprz Thermomix przepisy. Zupa ze szparagami, ziemniakami(...)bulion – podgrzewamy czas 3 min/temp.100/obr.1 Do naczynia Thermomix wrzucamy ziemniaki i gotujemy czas 10 min/temp.100/obr. wsteczne Soft (czas możemy skrócić lub wydłużyć w zależności od miękkości ziemniaków). Ze szparagów odrywamy zgrubiałe końce (powinny same się złamać). Szparagi kroimy w 2-3 cm kawałki. Wrzucamy do naczynia Thermomix i gotujemy czas 1 min/obr. wsteczne Soft . Ściągamy pokrywę. Dolewamy śmietanę, sól
Themo przepisyBardzo smaczna i szybka propozycja obiadowa. Zapiekanka. A jeśli zapiekanka, to składniki możemy komponować dowolnie, wg naszego uznania. Do mojej upchnęłam akcent wiosenny – zielone szparagi. Zapraszam! Składniki: 2/3 opakowania ciasta francuskiego 3 ugotowane ziemniaki dowolnej wielkości 3 pieczarki 4 plastry kiełbasy salami 4 plastry sera żółtego 150g zielonych szparagów 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki śmietanki(...)cienkie kawałki ziemniaki oprószone słodką papryką i tymiankiem. Na ziemniakach ułożyć plasterki pieczarek. Następnie wyłożyć plastry sera i salami. Tę warstwę można dodatkowo posypać oregano. Teraz kolej na szparagi. Szparagi powinny być obgotowane w lekko osolonej wodzie. Ułożyć szparagi, naprzemiennie, raz trzonkiem do góry, a raz główką. Na szparagi wyłożyć śmietanowy sos. Wierzch udekorować dowolnie np. plastrami pomidora. Posypać oregano
Raj dla PodniebieniaTortilla z grilla z pysznymi szparagami z kurczakiem. Idealnie pasuje do niej nowy sos Tatarski Winiary . Polecam z ogórkiem małosolnym, cukinią. Polecam zaskoczyć rodzinę i gości. Będą zajadać się do ostatniego okruszka. Tortille można podać także z sosem ziołowym albo czosnkowym Winiary . 4 tortille pszenne 4 szparagi białe 4 szparagi zielone sos tatarski Winiary 2 garście roszponki 8 pomidorków koktajlowych(...)ogórki korniszony 1 papryczka chili 1 cukinia 1 pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka olej rzepakowy Od szparagów odcinam końce. Gotuję aldente w osolonej wodzie. Białe szparagi gotuję trochę dłużej, zielone dodaję później. Pierś z kurczaka kroję na cienkie paski. Każdego szparaga owijam plastrami piersi, posypuję przyprawą do kurczaka. Smaruję olejem rzepakowym.Układam na grillu elektrycznym i grilluję około
wesoła kuchniaCześć! Często powtarzam, że w prostocie siła i powtórzę to po raz kolejny! Kilka ulubionych składników – zielona fasolka szparagowa, zielone szparagi i jajko, tworzą bardzo fajne danie. Ps. Płynne żółtko wywołuje u mnie foodgasm. Chyba żaden produkt nie wywołuje u mnie takiej euforii. A Wy macie coś takiego, co wywołuje tyle emocji? Składniki (2 duże porcje): 500 g zielonej(...)fasolki szparagowej 1 pęczek zielony szparagów 2 jajka 2 łyżki masła sól, świeżo zmielony pieprz, cukier biały ocet winny Wykonanie: Fasolka szparagowa: Fasolkę umyj, obierz i oczyść. Wrzuć do zimnej wody (około 2 l.), dodaj 1/2 – 1 łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru. Doprowadź do wrzenia i gotuj około od 10 do 20 minut. W trakcie gotowania najlepiej próbować
Moja pasja smakuWolnowar przepisy cd… Dawno nie było nic z diety samuraja i szparagów OK, trochę szparagów było, ale to chwilowo ostatni przepis z tym warzywem, chyba że macie ochotę na więcej to dajcie znać! A jeśli lubicie je tak jak ja to sprawdźcie tą tartę ze szparagami , idealna opcja na śniadanie, nie można się jej oprzeć. Serio! Ale wracając(...)idealnie pasuje po treningu (komosa i węgle) i do tego przygotowywana jest w wolnowarze. Danie w stylu wrzuć, wstaw i zapomnij (na jakieś 4 do 6 godzin). No i szparagi, których ciągle nie mam dość coś jak boczek… Zanim przejdziemy do składników to zaznaczę, że mój slowcooker ma 5,6L, proporcje dostosujcie do pojemności Waszych urządzeń. Składniki
PaleoLifeWiecie już że uwielbiam szparagi miłością wielką acz krótką - bo sezon krótki ;) Dlatego zawsze staram się maksymalnie wykorzystać je w kuchni wiosną :) Uwielbiam też omlety na śniadanie (no wiecie jajka na śniadanie = przyspieszenie metabolizmu :)) Dlatego dziś pyszne połączenie - to co bardzo lubię łączyć w omletowych propozycjach - pomidorki i feta plus ukochane zielone szparagi :) Mega pycha! Oczywiście można zjeść omlet(...)lekki obiad czy kolację - jeśli komuś mało - dorzucając jeszcze jedno jajko :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 316 kcal) 2 jajka 4-5 sztuk zielonych szparagów 40 g sera feta 100 g pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek Sól, świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy szparagi - odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na kilka części - odkładamy
Moje Kuchenne Rewelacje