Cześć! Często powtarzam, że w prostocie siła i powtórzę to po raz kolejny! Kilka ulubionych składników – zielona fasolka szparagowa, zielone szparagi i jajko, tworzą bardzo fajne danie. Ps. Płynne żółtko wywołuje u mnie foodgasm. Chyba żaden produkt nie wywołuje u mnie takiej euforii. A Wy macie coś takiego, co wywołuje tyle emocji? Składniki (2 duże porcje): 500 g zielonej(...)fasolki szparagowej 1 pęczek zielony szparagów 2 jajka 2 łyżki masła sól, świeżo zmielony pieprz, cukier biały ocet winny Wykonanie: Fasolka szparagowa: Fasolkę umyj, obierz i oczyść. Wrzuć do zimnej wody (około 2 l.), dodaj 1/2 – 1 łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru. Doprowadź do wrzenia i gotuj około od 10 do 20 minut. W trakcie gotowania najlepiej próbować
Moja pasja smakuWiecie już że uwielbiam szparagi miłością wielką acz krótką - bo sezon krótki ;) Dlatego zawsze staram się maksymalnie wykorzystać je w kuchni wiosną :) Uwielbiam też omlety na śniadanie (no wiecie jajka na śniadanie = przyspieszenie metabolizmu :)) Dlatego dziś pyszne połączenie - to co bardzo lubię łączyć w omletowych propozycjach - pomidorki i feta plus ukochane zielone szparagi :) Mega pycha! Oczywiście można zjeść omlet(...)lekki obiad czy kolację - jeśli komuś mało - dorzucając jeszcze jedno jajko :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 316 kcal) 2 jajka 4-5 sztuk zielonych szparagów 40 g sera feta 100 g pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek Sól, świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy szparagi - odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na kilka części - odkładamy
Moje Kuchenne Rewelacjeuwielbiam szparagi,mogłabym je jeść codziennie i nie wiem czy by się znudziły. Dziś moja kolejna propozycja na zupkę ze szparagami. Nie wiem sama która lepsza - właściwie ja nie umiem zdecydować. Tutaj link do tej sprzed roku http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/05/krem-szparagowy.html Polecam obie wersje,dajcie znać,która Wam bardziej przypadła do gustu. Składniki: 30 dag zielonych(...)szparagów 10 dag szpinaku 2 ziemniaki 1 średnia cebula czosnek 1 łyżka masła klarowanego sól,pieprz,gałka muszkatołowa 700 ml bulionu warzywnego bądź drobiowego jajka ( u mnie przepiórcze) Szparagi oczyścić,odciąć zdrewniałe końcówki,główki szparagów odciąć a łodygi pokroić w plastry. Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę i 3 ząbki czosnku pokroić w kostkę. W rondelu rozgrzać
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek białych szparagów ok 500 g kurczaka (u nas to pozostałości po kurczaku na soli , ale mogą to być też lekko wcześniej podsmażone piersi z kurczaka), pokrojonego na dowolne kawałki 3 ząbki czosnku 300 ml śmietany kremówki 2-3 garście startego parmezanu (lub więcej jeśli lubicie ;)) masło (klarowane) do smażenia sól, pieprz(...)makaron Przygotowanie Białe szparagi umyjcie i obierzcie, zielone tylko umyjcie. Odłamcie z nich zdrewniałe końce (trzymając za koniec szparaga ułamcie go- sam złamie się w odpowiednim miejscu). Pokrójcie na mniej więcej 2 cm kawałki. Czosnek obierzcie i pokrójcie w plastry. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzejcie masło. Wrzućcie plasterki czosnku, chwilę przesmażcie i dorzućcie pokrojone szparagi. Smażcie na niewielkim płomieniu
OliveandThymeSzparagi to chyba najbardziej wyczekiwane nowalijki. Każdego roku, jak tylko się pojawią, stają się władcami naszych stołów i żołądków... Składniki: - pęczek szparag - 50 ml masła - 2 łyżki wrzącej wody - sól, pieprz - paluch z masłem czosnkowym Przygotowanie: Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję inny sposób jakim jest(...)wygięcie szparaga i końcówka sama się odłamuje. Szparagi zrobiłam na patelni z emulsją maślaną. Szparagi smażymy kilka minut na maśle, nie za długo aby zachowały chrupkość, a następnie podlewamy wrzącą wodą. Czekamy, aż z masła powstanie emulsja. Zdejmujemy patelnię z ognia
Życie zaczyna się w kuchniZapiekanka która w sobie szpinak, makaron, szparagi i jajko oraz boczek. Czyli zdrowo, syto porcja warzyw i kalorii w jednym naczyniu. Sezon na szparagi w pełni to trzeba korzystać. Zalecam zapiekać zapiekankę tak żeby żółtko było płynne. 30 dkg szpinaku 1 pęczek szparagów zielonych 100 g makaronu spaghetti ugotowanego 7 pomidorków koktajlowych 3 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)łyżki śmietany 18 % ukwaszonej 10 plastrów boczku wędzonego masło klarowane Szpinak dokładnie myję, osuszam i przesmażam na maśle klarowanym, dodaję czosnek rozduszony. Doprawiam solą, pieprzem, jak przestygnie dodaję śmietanę. Szparagi wrzucam do osolonego wrzątku na 4 minuty. Owijam plastrami boczku po dwie szparagi. Makaron wykorzystałam od obiadu z dnia poprzedniego, wymieszałam go ze szpinakiem, przełożyłam do naczynia do zapiekania
wesoła kuchniaRewelacyjna przystawka na wieczór do piwka, wystarczy gotowe ciasto francuskie, zielone szparagi i w ciągu 20 minut mamy gotowe na stole szparagi w cieście. Składniki: ok.20 dość cienkich zielonych szparagów gotowe ciasto francuskie 1 jajko Wykonanie: 1. Zielone szparagi gotujemy 5 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy paski długości 3/4 szparaga i szerokości(...)ciasto mogło się zawinąć dookoła szparagi. 3. Zawijamy szparagi ciastem dobrze sklejając ich brzegi. 4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. 5. Pieczemy około 10 minut w temp. 200 st. C (na złoty kolor
Z notatnikawiem, czy poniższy wpis można nazwać przepisem, ale umówmy się w takim razie, że będzie to inspiracja do przygotowania szparagów. Co prawda przepis ten powstał już jakiś czas temu, ale dopiero teraz udało mi się złapać chwilę, aby umieścić go na blogu. Szparagi w szynce z parmezanem: Szparagi myjemy i odcinamy z nich zdrewniałe końcówki. Następnie każdy z nich zawijamy(...)szynkę parmeńską (ja wykorzystałem szynkę szwarcwaldzką). Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym parmezanem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut. Smacznego! Post Szparagi w szynce z parmezanem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wytrzymać do drugiego dania. Poniższa zupa jest bardzo delikatna w smaku, dlatego warto podkręcić ją odrobiną mięty i skórki z cytryny. A dla efektu estetycznego przypieczone główki zielonych szparagów będą doskonałe. Składniki: 500g białych szparagów 2 białe cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 pełna łyżka jasnego masła migdałowego lub z nerkowców 2 łyżki soku(...)cytryny sól i biały pieprz do smaku kilka główek zielonych szparagów kilka listków mięty świeżo starta skórka cytrynowa Szparagi umyj, obierz i odkrój zdrewniałe końce (2-3cm). Pokrój je w 5cm kawałki. Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć czosnek oraz cebulę i podsmażaj 2 minuty, następnie dorzuć szparagi. Po kolejnych
Roślinna - blog wegańskiSkładniki (na 1 porcję) - jajko (ok. 60 g), - 7 szparagów (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - ząbek czosnku, - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - koperek, - łyżeczka octu. Sposób przygotowania 1. Odcinamy ok. 1/3 szparagów. 2. Szparagi gotujemy na stojąco ok. 5 min. 3. Ugotowane szparagi podsmażamy na maśle z dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku. 4. Zagotowujemy wodę z octem(...)Jajko wybijamy do miseczki. 6. Do wody z octem powoli wlewamy jajko z miseczki. Gotujemy ok. 3-4 min. 7. Jajko podajemy ze szparagami i ziemniakami posypanymi koperkiem. Jajko w koszulce ze szparagami jest bogate w: - lecytynę (pochodzącą z jajka), która wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, - kwas foliowy (pochodzący ze szparagów), niezbędny do syntezy DNA. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzepisy na pyszne bruschetty skomponowane z sezonowych, wiosennych składników - bruschettę z ricottą, rzodkiewką i pesto, bruschettę z wiosenną zieleniną i fetą oraz bruschettę z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, szparagami i parmezanem. Podane razem czy osobno - te kanapeczki są pyszne, proste i efektowne. Która podoba Wam się najbardziej? Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić(...)patelni grillowej opiecz 8 kromek bagietki, a także 8 pomidorków koktajlowych. Wyciśnij pomidorki na każdą kromkę chleba, następnie ułóż porcję smażonej zieleniny i posyp pokruszoną fetą. Bruschetta z grillowanymi szparagami Wśród wiosennych propozycji nie mogło zabraknąć kanapeczki ze szparagami. Punktem wyjścia był mój przepis z zeszłego roku na tost z grillowanymi szparagami, parmezanem i jajkiem w koszulce . Postanowiłam je jednak
Chilli Czosnek i OliwaSzparagi! Czekam na nie cały rok! I co roku jestem wielce zdziwiona, że sezon na nie tak szybko się kończy. Najlepsze – zielone. Najsmaczniejsze podduszone 3 minuty na maśle, ale to niczym podrażnienie kubków smakowych. Wpakujmy je więc do risotto i zróbmy sobie niebiański obiad Składniki na porcje dla 4 osób: 500 g zielonych szparagów 500 g ryżu Pingo Doce(...)Wykonanie: W garnku rozpuszczamy w wodzie 3 łyżki koncentratu bulionu warzywnego (jeśli korzystamy z przepisu podlinkowanego powyżej). Gotujemy, aż będzie gorący. Nigdy do risotto nie używamy zimnego bulionu. Od szparagów odcinamy końcówki, resztę myjemy i kroimy na 4 części. 20 g masła roztapiamy na patelni i wrzucamy na nią pokrojone szparagi. Podsmażamy 3 minuty. Odstawiamy na bok. W garnku
gutfutWiosna upakowana w małych, uroczych tartach z ciasta francuskiego. Z cytrynowym twarożkiem, szparagami, zielonym groszkiem i miętą. Wyglądały tak pięknie, że aż żal mi je było zjadać... Oczywiście żartuję ;) Szparagi i zielony groszek uwielbiam i nie byłabym w stanie oprzeć się daniu z ich dodatkiem. Mam nadzieję, że Wy również się skusicie i przygotujecie te efektowne tarty w domu, szczególnie(...)robi się je tak prosto! Jeżeli lubicie tarty z ciasta francuskiego, polecam Wam również moje tarty z botwinką, gorgonzolą i jakiem . Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem Składniki / na 8 kwadratowych tart: opakowanie ciasta francuskiego 275 g 300 g koziego twarożku (można zamienić na ricottę) sól, pieprz sok z 1 cytryny, skórka z 1/2 cytryny pęczek zielonych szparagów oliwa
Chilli Czosnek i Oliwakocha szparagi, na pewno zachwyci się bulionem z białych szparagów. Białe szparagi, biały ryżowy makaron . Bulion jest niezwykle klarowny. Moja propozycja do komunijnego menu . Składniki: Wiązka białych szparagów 3 marchewki pietruszka korzeń duża sok z cytryny 1 łyżka oraz odrobina skórki z cytryny spory kawałek selera korzeniowego. 3 litry wody sól i pieprz do smaku pół kurczaka(...)makaron ryżowy Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Zdejmujemy szumowinę jeśli jest. Obieramy nożem szparagi i kroimy na 3 równe części. Główki zostawiany na koniec gotowania. Wrzucamy obrane warzywa oraz szparagi i gotujemy ok godzinę. Pod koniec gotowania dodać końcówki szparag, sok z cytryny ze skórką i gotować jeszcze kilka minut. Podawać z białym makaronem lub z innym
AZgotuj!