szparagi - 5593 przepisów (strona:72/373)

Sos ze szparagów z makaronem 30

ędziecie zachwyceni tym przepisem. Ja jestem. Zaczęłam go stosować i nie mogę przestać. Teraz kiedy są wreszcie szparagi robię go dwa razy w tygodniu. Można zrobić wersję wegańską że skwarkami z suszonych pomidorów lub jeśli jesz mięso z boczkiem.  Składniki: 2-4 porcje   (w zależności od wielkości szapargów) 1 pęczek szparagów zielonych 1 szalotka oliwa z oliwek(...)skórka z cytryny trochę Przygotowanie: Nastawić wodę na makaron i ugotować tak jak jest napisane na opakowaniu (odlać około 1 szklanki wody po ugotowaniu, będzie potrzebna do sosu). Szparagi umyć i odciąć twarde końcówki. Następnie łodygi pokroić w talarki zostawiając końcówki, je kroimy wzdłuż na pół i odkładamy na później. Rozgrzać trochę oliwy i wrzucić pokrojone łodygi szparagów oraz pokrojoną

AZgotuj!
Tarta ze szparagami. 32

Kruche ciasto, szparagi i masa śmietankowo jajeczna. Oto pyszna tarta.  Delikatna i krucha. Dosłownie rozpływa się w ustach.  Smakuje na ciepło i na zimno, chociaż ja akurat wolę na ciepło :) Szparagi podsmażyłam na maśle, dzięki temu są chrupiące i moim zdaniem  smaczniejsze niż gotowane.  Polecam do tarty, sos czosnkowy. Pycha :) Sprawdźcie przepis.  Składniki: Ciasto kruche(...)pszennej (użyłam tortowej) 100 g. masła 1 jajko 1/3 łyżeczki soli  Nadzienie: 150 g. śmietanki 30 % 2 jajka 100 g. sera żółtego 50 g. sera feta 350 g. szparagów  sól, pieprz Dodatkowo: 1/2 łyżki masła do smażenia szparagów  Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać  masło i wysiekać.  Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść

Agusiowe smakołyki
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 41

ziemniaków, to świetny sposób na przygotowanie pysznej przekąski. Co więcej, jeśli użyjesz odpowiedniego dressingu, sałatka wcale nie musi być ciężka, ani obciążona majonezem lub śmietaną. Młode ziemniaki, rzodkiewka, zielone szparagi i szczypiorek, to idealne składniki wiosennej sałatki. Dzięki prostemu sosowi winegret, sałatka jest lekka, świeża i pyszna! Spora ilość przepisów na sałatki ziemniaczane przypomina tłuczone ziemniaki. Naszym zdaniem sałatka powinna(...)panierce . Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że będzie często gościł na Waszych stołach! Sałatka z ziemniakami i rzodkiewką Składniki: młode ziemniaki: 300 – 400 g rzodkiewka: 1 pęczek szparagi zielone: 250 g szczypiorek: 1 pęczek posiekana natka pietruszki: 1 łyżka ocet jabłkowy: 1 łyżka olej: 2 łyżki musztarda Dijon: 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku Sałatka ziemniaczana

Kuchnia Na Wypasie
Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym 97

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z wykorzystaniem szparagów. Sezon na nie trwa zdecydowanie zbyt krótko dlatego staram się go wykorzystać w pełni. Dzisiaj zrobiłam obłędne kluseczki gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki (2 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa 500 g kluseczek gnocchi 1 pęczek zielonych szparagów 5 – 6 suszonych pomidorów(...)smażenia 200 g śmietany 30% ser grana padano Wykonanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na 1 – 2 cm kawałki. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni

Moja pasja smaku
Szparagi z jajkiem w koszulce i boczkiem 45

Cześć. Dzisiaj chciałabym Wam polecić jedno z moich ulubionych śniadań – zielone szparagi z jajkiem w koszulce i boczkiem. Całość posypana odrobiną sera grana padano. Wszystkie smaki łączą się ze sobą idealnie. Uważam, że w prostocie siła i tak jest właśnie z tym przepisem. Składniki (2 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka 4- 6 plasterków boczku wędzonego surowego(...)Wykonanie: Naszykuj duży garnek i wlej do niego wodę na wysokość 10 cm. Wstaw na duży ogień, dodaj 3 łyżki octu winnego, doprowadź do wrzenia. Uwaga! Wody nie solimy! Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Rozgrzej patelnię – bez tłuszczu. Smaż plastry boczku z dwóch stron na złoty kolor. Odłóż

Moja pasja smaku
Jak smakuje najdroższe Prosecco Superiore DOCG i dlaczego połączysz je ze szparagami i każdą potrawą? 53

Natomiast w smaku nie ma porównania! Jeśli już jesteś wielką fanką/ wielkim fanem Prosecco – zachwycisz się nim z pewnością. Poniżej znajdziecie przepis na lekkie danie ze szparagami oraz fotorelację z konferencji Enjoy European Quality Food , w której miałam zaszczyt uczestniczyć. Kilka ciekawostek 100 ml Prosecco ma około 49 kcal – może więc być dobrym wyborem, gdy chcecie coś uczcić lub idziecie(...)mandarynek + Prosecco – wypróbuj przepis Sałatka z gruszką i kieliszek Prosecco sałatka z melona, szynki parmeńskiej, gorgonzoli i rukoli i kieliszek Prosecco Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i zielonymi szparagami i kieliszek Prosecco Szparagi z sosem tuńczykowym (przepis poniżej) w towarzystwie Prosecco Wykonanie Szparagi umyj a następnie usuń z nich zdrewniałe końcówki (jeśli je mają oczywiście). Szparagi wrzuć do lekko osolonego

Eat me! Fit me!
Jak smakuje najdroższe Prosecco Superiore DOCG i dlaczego połączysz je ze szparagami i każdą potrawą? 57

Natomiast w smaku nie ma porównania! Jeśli już jesteś wielką fanką/ wielkim fanem Prosecco – zachwycisz się nim z pewnością. Poniżej znajdziecie przepis na lekkie danie ze szparagami oraz fotorelację z konferencji Enjoy European Quality Food , w której miałam zaszczyt uczestniczyć. Kilka ciekawostek 100 ml Prosecco ma około 49 kcal – może więc być dobrym wyborem, gdy chcecie coś uczcić lub idziecie(...)mandarynek + Prosecco – wypróbuj przepis Sałatka z gruszką i kieliszek Prosecco sałatka z melona, szynki parmeńskiej, gorgonzoli i rukoli i kieliszek Prosecco Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i zielonymi szparagami i kieliszek Prosecco Szparagi z sosem tuńczykowym (przepis poniżej) w towarzystwie Prosecco Wykonanie Szparagi umyj a następnie usuń z nich zdrewniałe końcówki (jeśli je mają oczywiście). Szparagi wrzuć do lekko osolonego

Eat me! Fit me!
Zapiekanka makaronowa ze szparagami pod beszamelem. 58

Coś dla wielbicieli beszamelu i szparagów. Smaczna i sycąca zapiekanka.  Makaron, szynka, ser i szparagi. Do tego sos beszamelowy. Niewiele składników,  a całkiem fajne danie. Wprawdzie kaloryczne, ale co tam, ja lubię sobie pojeść.  .  Składniki: 150 g. makaronu (miałam penne) 400 g. szparagów zielonych 100 g. szynki (najlepiej konserwowej) 100 g. sera żółtego Beszamel(...)masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka (szklanka 240 ml ) sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej  Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki i włożyć do wrzącej,  osolonej wody. Gotować 3 minuty. Jeśli szparagi są grube to minutę dłużej.  Moje były cienkie.  Ugotowane szparagi pokroić na małe kawałki

Agusiowe smakołyki
Szparagi z bobem i ziemniakami 61

Szybki lancz z ugotowanych ziemniaków i bobu, później przesmażonych i pociętych na paski szparagi. Podane z sadzonym jajkiem i szczypiorkiem. Czas : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: Pęczek szparagów 8 młodych ziemniaków Szklanka bobu (może być mrożony) 2 jajka Kilka łyżek siekanego szczypiorku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj ziemniaki, pokrój(...)włóż do rondla, zalej wodą, wstaw na kuchenkę, zagotuj. Gotuj 10 minut. Przepłucz bób, wsyp do rondla z ziemniakami. Gotuj jeszcze 5 minut. Odcedź. Krok 2 W międzyczasie umyj szparagi i obieraczką do warzyw pokrój szparagi w paski. Krok 3 Rozgrzej w rondlu 2 łyżki masła, kiedy się zapieni, wyłóż na nie ziemniaki i bób. Smaż aż ziemniaki się przyrumienią

Niedzielny kucharz
Omlet z gorgonzolą i szparagami 64

sumie wypadałoby. Dziś jednak nie o tym omlecie, dziś o zwyczajnym z nadzwyczajnymi dodatkami. Gorgonzola wylądowała trochę przypadkiem. Na początku w ogóle obawiałam się, że jej smak przyćmi smak szparagów, ale nic takiego się nie stało. Wszystko bardzo ładnie ze sobą zagrało. Najważniejsze jednak, że omlet jest banalny w obsłudze i robi się go szybko. Z dodatkami możecie szaleć, możecie(...)zioła. Wracając jednak do gorgonzoli, dodałam ją, bo została mi odrobina z innej potrawy. Pilnowałam jedynie, żeby nie przesadzić z ilością. Myślę, że wyszło w punkt. A co do szparagów, nie jestem jakimś wielkim fanem. Tzn. nie byłam. Jadałam je pod różnymi postaciami, głównie grillowane, pieczone. Były ok. I w sumie tyle. Parę dni temu zrobiłam surówkę z nimi

Kardamonovy
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Banalnie prosta i pyszna przekąska. PRZEPIS 59

Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, pieczenie też nie trwa długo, a efekt jest świetny. Szparagi w cieście francuskim nie tylko pięknie wyglądają, ale też są wyjątkowo pyszne. Przepis na szparagi w cieście francuskim z boczkiem Składniki: Na każdą porcję 3 zielone szparagi , z których należy odłamać twarde końcówki Szeroki na około 2 cm pasek ciasta francuskiego – użyliśmy gotowego 2 plasterki(...)boczku Jak zrobić szparagi pieczone w cieście francuskim z boczkiem? Szparagi najpierw owiń boczkiem, następnie ciastem francuskim “w spiralkę”. Ułóż w foremce na papierze do pieczenia. Ciasto posmaruj wodą. Piecz w temp. 200 stopni około 20 minut – aż ciasto się zarumieni – od razu podawaj. Artykuł Szparagi w cieście francuskim z boczkiem. Banalnie prosta i pyszna przekąska

Kulinarna Polska
Wiosenna sałatka ze szparagami 79

Pora roku idealnie sprzyja takim pomysłom ze względu na dostępność dużej ilości świeżych warzyw i owoców, z których można przygotować zdrowe dania. Poznaj przepis na lekką wiosenną sałatkę ze szparagów i truskawek. Jest bardzo orzeźwiająca, a jej przygotowanie zajmie ci niecałe 10 minut! Składniki: szparagi – 10 sztuk truskawki – 8 sztuk kiełki lucerny – 50 g sok z cytryny(...)łyżki cukier, sól – po łyżeczce oliwa – 3 łyżki sól, czosnek granulowany do smaku Wiosenna sałatka ze szparagami – przepis Pozbywamy się twardej części szparagów, następnie wrzucamy warzywa do garnka z wodą z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy odrobinę masła i gotujemy przez ok. 4 minuty. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy solą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowane szparagi z boczkiem 84

spotkania przy grillu ze znajomymi. Zazwyczaj na tego typu imprezach królują kiełbaski, karkówka i innego rodzaju mięsa. Warto przygotować czasem coś nieco lżejszego dla żołądka. Taką alternatywą mogą być szparagi owinięte boczkiem. Przygotowanie przekąski zajmuje dosłownie chwilę, a smak potrawy naprawdę zachwyci niejedno podniebienie. Wypróbuj go koniecznie podczas organizacji kolejnego grilla. Składniki szparagi – 10 sztuk boczek wędzony(...)plasterków sól, cukier – po łyżeczce masło – odrobina do smaku Szparagi z boczkiem – przepis Zaczynamy od oderwania stwardniałych końcówek szparagów. Następnie wsadzamy warzywa do wysokiego garnka z wodą, tak by główki wystawały ponad jej powierzchnię. Dodajemy sól i cukier oraz odrobinę masła. Gotujemy przez ok 3-4 minuty. Ugotowane szparagi owijamy plastrami boczku. Następnie umieszczamy je na rozgrzanym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szparagi z krewetkami 74

Szparagi są bardzo wdzięcznym warzywem, które świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Bardzo dobrze sprawdzają się jako zdrowy dodatek do obiadów i wiosennych, lekkich sałatek. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, dlatego świetnie sprawdzą się w menu osób zabieganych. Dziś przepis na pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie – szparagi z krewetkami. Połączenie tych dwóch produktów zapewnia bardzo ciekawe(...)wrażenia smakowe. Składniki szparagi – 200g krewetki tygrysie – 350g masło klarowane – 2 łyżki czosnek – 2 ząbki białe wino – 100 ml sól, pieprz cytrynowy – do smaku Szparagi z krewetkami – przepis Krewetki doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i pokrojonym drobniutko czosnkiem. Ostawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny, by przeszły przyprawami. Od szparagów odrywamy twardą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szparagi z gremolatą i serem pecorino 50

kuchnia włoska NIGDY mi się nie znudzi. Wczoraj, zajadając szparagi, stwierdziłam, że dla mnie nie ma nic lepszego. To są te smaki i nic na to nie poradzę. Będę Was katować tą kuchnią. Szparagi jak szparagi, same w sobie są pyszne. Gremolatę robiłam pierwszy raz (jest to mieszanka natki pietruszki, czosnku i skórki z cytryny), pecorino jadłam pierwszy raz. Uśmiech(...)miałam o taaaaki. Obiecałam mojemu „włoskiemu” Bro, że za tydzień mu to zaserwuję. Liczę na taki sam uśmiech. Składniki: 500 g zielonych szparagów pęczek natki pietruszki skórka z 1 cytryny 1 duży ząbek czosnku oliwa sól kawałek sera pecorino Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Jeżeli chcecie, możecie

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania