szparagi - 5593 przepisów (strona:74/373)

Piątek: Zdrowe gnocchi z batatów ze szparagami 141

Śliczne, pomarańczowe kluseczki, które można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż nie zawierają zbędnych węglowodanów. Zamiast zwykłych ziemniaków gnocchi zostały zrobione z ziemniaków słodkich. Dodatek szparagów dodaje im urody i smaku. Czas: 30 minut pieczenia batata plus 20 minut na przygotowanie Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji : 4 Gniocchi pięknie komponują się kolorystycznie że szparagami i pomidorkami koktajlowymi Kiedy zobaczyliśmy przepis(...)słodkich ziemniaków na Tasty.co było oczywiste, że musimy go wypróbować. Kluseczki były takie piękne, pomarańczowe, że aż prosiło się, żeby je zjeść. No i zrobiliśmy je: batatowe gniocchi że szparagami. W przepisie piękne jest to, że ciasto robi się w dość łatwy sposób. Klasyczne, ziemniaczane gnocchi to danie wymagające, gdyż trzeba tak dobrać proporcje mąki i ziemniaków, żeby kluski

Niedzielny kucharz
Wtorek: Makaron primavera 104

zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera po łacinie oznacza wiosna. W 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque powstało słynne dzisiaj danie o tej właśnie nazwie – spaghetti primavera. Działo się(...)klienci nie mogli doczekać się wiosny i jego smaków. Szef kuchni skomponował wtedy danie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona

Niedzielny kucharz
Szparagowo rzodkiewkowy krem 114

Pyszna lekka zupa wegańska do zrobienia w 20 minut. Zupa jest ze szparagów i rzodkiewek. Wykorzystałam jadalne liście rzodkiewki które często są wyrzucane a można je jeść i są naprawdę dobre. Zupę możemy zabrać ze sobą do pracy, na lunch. 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek rzodkiewek 1 por biała część sól, pieprz natka pietruszki 125 ml mleczka kokosowego(...)bulionu warzywnego olej rzepakowy Szparagi myję, odcinam końcówki jak są twarde i kroje na kawałki. Główki szparagów odkładam. Por i liście rzodkiewki myję dokładnie i kroję. W garnku rozgrzewam olej, dodaje por i przesmażam chwilę, dodaję szparagi, liście rzodkiewki, wlewa bulion i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Dwie minuty przed końcem gotowania wkładam główki szparag i gotuję je krótko

wesoła kuchnia
Magnifica – restauracja ukryta wśród drzew – Kraków 114

wołowego z suszonym pomidorem, w towarzystwie pikli i majonezu lubczykowego wraz z chrupką jaglaną. Naprawdę był przepyszny, odpowiednio doprawiony, porcja akuratna.   Chwilę później dostalimy Kozi ser zapiekany ze szparagami w towarzystwie chałki, z majonezem miodowo -cytrynowym. Porządny kawałek koziej rolady, rozpływający się w ustach. Mniam ! Zaraz potem wjechały pierogi z soczewicą i młodą kapustą, szparagi, krem z pasternaku(...)zupa .. zupa tajska z krewetkami, makaronem ryżowym, kiełkami bambusa i kolendrą. Rany, to był jedna z lepszych zup tajskich jakie jadłam w dwoim życiu. Obłęd.   Krem z zielonych szparagów, jajko, orzechy, groszek i mięta – dobra klasyczna zupa. Sałatki Potem chwila oddechu ;) i sałaty jedna z tofu, guacamole i orzechami, a druga ze szparagami, jajkiem .. obydwie bardzo dobre. Dania

Kuchnia na wzgórzu
Risotto ze szparagami. Pyszny początek sezonu! [PRZEPIS] 118

Kwiecień to czas, gdy w sklepach pojawiają się pierwsze szparagi. Nie zdołaliśmy się powstrzymać i gdy tylko wróciliśmy do naszej kuchni z dorodnym pęczkiem, zrobiliśmy pyszne risotto. Ten sezon nie mógł rozpocząć się lepiej! Przepis na risotto ze szparagami Składniki: 200 gramów ryżu do risotto ( arborio ), cebula, łyżka masła, szklanka białego wina, bulion, około 10 zielonych szparagów, 100 ml śmietanki(...)tłuszczem, wlej wino i poczekaj aż prawie całe zniknie. Następnie podlewaj bulionem (użyliśmy warzywnego, ale oczywiście może być też na mięsie) do czasu aż ryż będzie półtwardy. Często mieszaj. Szparagi umyj i odetnij twarde końcówki, następnie pokrój je w większe kawałki i dorzuć do ryżu. Kontynuuj gotowanie, podlewając bulionem. Gdy ryż będzie al dente (ziarenka są miękkie, ale nadal czuć

Kulinarna Polska
Wtorek: Sałatka z pieczonego łososia, soczewicy i szparagów 113

Łosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe pomidorki i jędrne szparagi – wszystko skropione delikatnym winegretem. Naprawdę nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2-3 Jak ugotować soczewicę Przy gotowaniu soczewicy obowiązuje jedna generalna zasada: ilość wody musi być trzy razy większa niż soczewicy. Ziarenka w trakcie gotowania pęcznieją, trzykrotnie powiększając(...)Ugotowana w posolonym wrzątku może być twarda. Przepis na glazurę do łososia pochodzi ze strony Marthy Stewart . Składniki: 0,5 kg świeżego łososia Szklanka czerwonej soczewicy 6-8 łodyg szparagów Duża garść pomidorków koktajlowych Szczypta cukru Sól i pieprz Glazura do łososia 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny

Niedzielny kucharz
KURCZAK W SOSIE Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 113

Delikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)paznokci, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera. A ponadto są uznawane za afrodyzjak 😉 Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g białych szparagów 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytyny sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
Omlet francuski ze szparagami i kozim serem 124

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem 2018-06-20 16:49:52 Porcje 1 Pyszne, proste, zdrowe i sycące śniadanie? Omlet to zawsze dobre rozwiązanie! Przygotujesz go zaledwie w kilka minut. Dodatkową jego zaletą jest to, że codziennie możemy przygotować inną wersję tego śniadania. Dziś stawiam na wersję wegetariańską: wspaniałe szparagi w połączeniu z delikatnym serem kozim - jednym(...)Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 10 min Ingredients 2 jajka 6-8 sztuk zielonych szparagów 20 g sera koziego * 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony kolorowy pieprz sól do smaku Instructions Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Najlepszym sposobem jest wygięcie szparaga

Wędrówki po kuchni
KURCZAK W SOSIE Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 129

Delikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)paznokci, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera. A ponadto są uznawane za afrodyzjak 😉 Składniki: 3-4 filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g białych szparagów 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytyny sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
Tarta ze szparagami i łososiem 179

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 300 g świeżego filetu z łososia – 200 g szparagów – 1 szklanka gęstej śmietany 18% – 1 mozzarella – 4 duże jaja – sól i pieprz     Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę(...)włożyć na chwilę do lodówki. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.Kilka zostawiamy do dekoracji. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy w misce ze szparagami. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną

I LOVE LIFE
Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej z jajkiem 172

jest miesiącem obfitującym w warzywa i owoce, na które czekamy przez cały rok. Świeże szparagi w połączeniu z jajkiem i szynka to je dno z moich ulubionych śnia dań.  To z decy dowanie śnia danie mistrzów. Wy także lubicie szparagi? :)   Skła dniki: pęczek zielonych szparagów 8-10 plastrów szynki szwarcwal dzkiej 3 jajka łyżka masła świeżo zmielony pieprz(...)Przygotowanie: Szparagi myjemy i wrzucamy do gotującej się wo dy na 4 -5 minut.   O dce dzamy szparagi i zawijamy je w plastry szynki. Na patelni rozpuszczamy masło i ukła damy szparagi, obwinięte w szynce. Smażymy z każ dej strony do lekkiego zarumienienia. Wbijamy jajka i po d przykryciem dusimy około dwóch minut. Prze d po daniem posypujemy świeżo

ChilliJemy
Wiosenna sałatka ze szparagami, szpinakiem i tuńczykiem 161

wiosną. W końcu konkurs, w którym chciałabym wziąć udział widnieje pod hasłem: Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes! Skoro sałatka miała być typowo wiosenna, sezonowa, zdecydowałam się na szparagi i rzodkiewkę. Całościowo sałatka prezentuje się w ten sposób, że na półmisku mamy świeży szpinak, plasterki rzodkiewki, cząstki tuńczyka, a wszystko to przykryte obsmażonymi szparagami owiniętymi szynką parmeńską, posypane kiełkami rzodkiewki(...)skropione miodowo-musztardowym dressingiem. Niby mix. Niby misz masz, ale wyszło całkiem fajnie. Spróbujcie. pęczek szparagów ok 200 g szynki parmeńskiej ok 150 g świeżego szpinaku 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym Princes pęczek rzodkiewek garść kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2-3 łyżeczki płynnego miodu 2-3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego sól, pieprz

Smaki Na Talerzu
Sałatka z zielonych szparagów 128

Sezon na szparagi w pełni, co najbardziej pasuje do szparagów chyba jajka oraz szynka szwarcwaldzka, dlatego najbardziej popularne jajka sadzone na szparagach albo szparagi pieczone w szynce :) Postanowiłem zrobić jakiś przepis z połączenia tych dwóch pierwszych produktów, jajko - źródło białka , szparag - porcja warzyw więc brakuje węgli i tłuszczu - jako źródło węglowodanów poszły młode ziemniaczki (jakoś ryże, kasze(...)dwojga - standardowo żona zjadła 1/3 a ja 2/3 podanej porcji ale tak to już u nas jest że moje porcje muszą być dwa razy większe :) Składniki: 250g zielonych szparagów 3 młode ziemniaczki 4 jajka 20 ml oleju z pestek winogron 2 łyżeczki musztardy chrzanowej ząbek czosnku sól, pieprz  2-3 gałązki świeżego szczypiorku W garnuszkach gotujemy szparagi, jajka

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Jajka sadzone ze szparagami i świeżym szpinakiem 146

Szparagi na śniadanie ??? ja uwielbiam a Wy? Pokazuję jak fajnie i smacznie rozpocząć dzień jedząc takie oto poniższe pyszności ze szparagami w roli głównej!Życzę smacznego Składniki/1 porcja: – 2 wiejskie jaja – garść świeżego szpinaku – kilka pomidorków kotajlowych – 1 plaster dobrego boczku – 3 zielone szparagi – zielona cebulka Przygotowanie: Szpinak i pomidorki koktajlowe myjemy i układamy na talerzu. Na rozgrzaną(...)patelnię grillową wrzucamy plaster boczku i umyte wcześniej zielone szparagi. Grillujemy aż szparagi będą miękie a boczek ładnie się zarumieni.Układamy na talerzu. Na patelnię wbijam ostrożnie 2 jaja i smażymy około 3-4 minuty na tzw. sadzone. Białko musi się ściąć a żółtka lekko zacząć gęstnieć. W tym momencie ściągamy delikatnie z patelni drewnianą łyżką i przekładamy na talerz

I LOVE LIFE
SZPARAGI W SOSIE HOLENDERSKIM Z JAJKIEM PO BENEDYKTYŃSKU + FILMIK 103

Szparagi w sosie holenderskim i jajeczkiem po benedyktyńsku to klasyczne, pyszne danie którym zachwyca się nie jedna osoba. Łagodność szparagów, w połączeniu z delikatnym jajkiem, z płynnym żółtkiem, podkreślone kremowym, orzeźwiającym sosem o cytrynowej nucie. Pełna harmonia na talerzu. Polecam.  SKŁADNIKI :  szparagi 1-2 pęczka  kilka jajek tarty parmezan(...)PRZYGOTOWANIE :  Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i jeżeli jest taka potrzeba należy je jeszcze trochę obrać ( zielone, młode szparagi często nie wymagają obierania ). W wysokim garnku gotujemy szparagi w osolonym wrzątku 3 minuty, licząc, czas od zagotowania się wody. Wyjmujemy, polewamy zimną wodą i rozkładamy na talerze.  Sos holenderski - żółtka przekładamy do miski, wlewamy sok z cytryny, dodajemy

Kulinarne Fantazje Marioli