Składniki (ilość wg uznania i zapotrzebowania ) Sałatka: brokuły zielona cebulka zielony groszek (mrożony) słonecznik łuskany szparagi zielone biała kapusta olej lniany lub inny tłoczony na zimno sok z cytryny Dodatki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek Przygotowanie: Załączam piekarnik by rozgrzał się na temperaturę 240 stopni. Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam(...)momentu zagotowania wody odlewam wodę i zostawiam do przestudzenia. Dzięki tej metodzie nie stracą koloru i nie będą rozgotowane. W garnku zagotowuję wodę, wrzucam groszek, gotuję około 10 minut. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce (szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część) .Zielonych szparagów nie obieramy. Ziemniaki i bataty obieram, kroję w kostkę, wkładam do miski, dodaję oliwy
Szkrab Je SamSzparagi białe, fioletowe, zielone - mnie najbardziej smakują te odmiany białej, pomimo konieczności obierania, a co za tym idzie utraty pewnych składników odżywczych. Białe szparagi rosną pod ziemią, bez dostępu do jakichkolwiek promieni słonecznych, stąd ich biały kolor, posiadają jednak delikatny i łagodny smak. Wypustki zielonych szparagów wyrastają jednak wysoko ponad ziemię i dzięki temu, z pomocą słońca łapią zielony kolor(...)Odmiana zielona nie wymaga obierania, jedyni odłamania zdrewniałych końcówek, posiadają wyrazisty, lekko ostry smak. Fioletowe szparagi to już rarytas, wprawdzie różnią się od zielonych i białych tym, że zawierają więcej cukrów i mniejszą ilość błonnika, ale ta odmiana szparagów jest trudna w uprawie, ponieważ mogą one rosnąć jedynie przez krótką chwilę i należy je zebrać, zanim pod wpływem
Słodki Kompromisswoją własną, ulubioną. Moje dzieci mogą jeść na około capricciosa czy romana. Ja natomiast testuję co i rusz nowe smaki. Moja niedzielna pizza to pizza z szynką parmeńską i szparagami. Uwielbiam szynkę parmeńską. Lekko przestudzona jest taka chrupiąca i smaczna. Świetnie pasuje do nieco słodkich szparagów. Bardzo lubię pizzę ze szparagami . Korzystam póki jeszcze są. Jeśli już piekę pizzę(...)Składniki: 1 pizza 200 g mąki 100 ml zimnej wody 10 g drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy 80 g szynki parmeńskiej 100 g mozzarella, sałatkowe kuleczki 200 g szparagów 1 łyżka orzechów piniowych 2 łyżki pomidorowego sosu do pizzy kilka listków świeżej bazylii coleslaw do pizzy, tutaj przepis Jeśli masz zamiar piec pizzę na kamieniu to nagrzej go piekarniku
codojedzeniaLepsze w smaku niż szparagi w panierce są tylko szparagi zawijane w boczku :)To mój absolutny faworyt jeśli chodzi o szparagi: kruche, aromatyczne i przede wszystkim niezwykle smaczne! Czas przygotowania 5 minut + 15 minut pieczenia Składniki: Pęczek szparagów około 12 sztuk Boczek w plastrach około 12 sztuk Olej rzepakowy do posmarowania Przyprawy: sól, pieprz Szparagi myjemy i odłamujemy(...)zdrewniałe końcówki. Owijamy każdy szparag w plasterek boczku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku ustawionym na grzanie góra i dół na 15 minut o temperaturze 180 stopni*. Ostatnie 5 minut przełączamy na termoobieg, Wyjmujemy i podajemy na ciepło, Smacznego. *szparagi można umieścić również na grillu na około kwadrans, często przewracając
Kolizje SmakówSałatkę przygotowałam z fioletowych szparagów . Ponieważ szparagi podczas gotowania traca swój kolor, szkoda ich gotować. Najlepiej podawać je na surowo lub smażone, grilowane. Są one słodsze od zielonych i białych. Szparagów fioletowych nie trzeba obierać, koncówkę oczywiście należy odłamywać. 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g halloumi, sos: 1,5 łyżki musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, sól, 1 łyżeczka miodu(...)łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy, Szparagi umyć, odłamać końce (końce zawsze zostawiam i dodaję na przykład do zupy...), pokroić w plasterki podłużne (tak jak tagliatelle) lub w ukośne. Ser cienko pokroić, ja kroję nożem do obierania warzyw. Sos: musztardę wymieszać z cytryną i miodem – doprawić do smaku solą. Następnie mieszając dodać olej. Polać sosem sałatkę. Szparagi posypać
królestwo garówMakaron ze szpinakiem i szparagami to niecodzienne połączenie „zielonych” składników. Tak, tak będzie tym razem to danie bez mięsa ale myślę, że nie nie będziecie żałować. Do przygotowania tej potrawy wykorzystamy makaron razowy dzięki czemu danie to będzie dużo bardziej zdrowsze. Oczywiście możecie wykorzystać dowolny makaron – rurki, albo świderki, pszenny albo pełnoziarnisty. Osobiście polecam Wam wykorzystanie(...)same właściwości co świeży szpinak. Jeśli nie musicie to nie przepłacajcie :) Danie to jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki (na 2 porcje) 200g mrożonego szpinaku mała cebula 8 szparagów 1,5 szklanki makaronu łyżka masła sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku 100 ml śmietany Makaron ze szpinakiem i szparagami – przepis Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba dość szybko przerobić, jeśli zależy nam, aby zachowały swój niepowtarzalny smak. Ponieważ w zamrażalniku nie miałam już nawet odrobiny miejsca, więc na kilka dni przeszłam na dietę szparagową Krokiety serowo szparagowe przygotowałam wg przepisu(...)Paula, Stelli i Mary McCartney (tak, to ten Paul McCartney z The Beatles i jego córki), którzy w czerwcu 2009 roku zainicjowali kampanię Meat Free Monday. Połączenie ziemniaków i szparagów z serem mozzarella dało zaskakująco świetny efekt, więc mam nadzieję, że krokiety serowo szparagowe będą Wam smakowały. Ps. Moim zdaniem przepis powinien się nazywać krokiety ziemniaczano-serowe ze szparagami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - pieczony łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową podany z młodymi ziemniakami i zielonymi szparagami. Trio idealne! Zachęcam do przygotowania. Składniki na 2 porcje: łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową 1 filet z łososia wraz ze skórką (wagowo około 300 g) 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku odrobina(...)soku z cytryny sól, pieprz pieczone ziemniaki 4-5 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków odrobina oleju przyprawa chilli, np. w młynku sól smażone szparagi 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki masła szczypta soli Na samym początku przygotować ziemniaki: dokładnie wyszorować, przeciąć wzdłuż na 4 części i przyprawić solą oraz chilli. Polać odrobiną oleju i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do naczynia
UgotowaćBardzo dobre danie, lubię czuć smak szparag. Najlepiej jak są świeże, ale czasami trudno je dostać. Tym razem też użyłam ze słoiczka. Piersi kurze pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Z ostrą delikatnie, to danie nie ma być pikantne. Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Białe szparagi obrać i odłamać twarde końcówki. Zielone obrać tylko(...)wysokości łodygi. Również odłamać twarde końcówki. Jeśli użyjecie ze słoika to szparagi odcedzić. Wszystkie szparagi pokroić na 5 cm kawałki. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i obsmażyć cebulkę pokrojoną drobno i czosnek. Cebulka tylko musi zmięknąć, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć aż pieczarki puszczą wodę. Wlać wino i gotować na małym ogniu aż wino prawie wyparuje. Mąkę ziemniaczaną
Kuchnia PokoleńIdealnie kruchy, rozpływający się w ustach spód, pyszne, świeże zielone szparagi oraz kremowa masa śmietanowo-jajeczna. Palce lizać. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ciasto (wszystkie składniki schłodzone): 2 szklanki (280 g) mąki pszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka(...)kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. Szparagi: 1) Odciąć twarde, jasne końce szparagów (jeżeli mamy grubsze szparagi, cieniutko obrać). 2) Zielone łodyżki opłukać i osuszyć, przekroić na połowy. 3) Połówki z główką zawinąć pojedynczo w plasterki szynki
Fitsweet.meprzerwie między meczami czas na lekką kolację więc zapraszam na szparagi zapiekane z szynką, pod pyszną kołderką chlebowo-ziołową. Fajne, lekkie danie dla wszystkich wielbicieli szparagów. Nie rozpisuję się zbytnio, bo właśnie zaczął się ciekawie zapowiadający się mecz Hiszpania-Irlandia. Zmykam szybko przed telewizor Szparagi zapiekane z szynką 1 kg białych szparagów 4 kromki chleba tostowego 4 łyżki masła(...)łyżek posiekanych ziół 1 cebula 2 łyżki mąki 350 ml bulionu warzywnego 50 ml mleka 350 g gotowanej szynki w plasterkach sól, pieprz, cukier Szparagi umyć, obrać i odkroić zdrewniałe końce, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez 15 minut. Z tostów odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki masła i zmiksować. Wsypać 2 łyżki ziół
Pieguskowa KuchniaSZPARAGI to nie tylko afrodyzjak! ;) Szparagi są bogate w witaminy (A, C i E) i składniki mineralne, a przy okazji są niskokaloryczne . Zawierają kwas foliowy, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Dzięki zawartości błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego. Szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne. Zawarta w szparagach asparagina wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. SKŁADNIKI(...)pół pęczka szparagów zielonych 5 ziemniaków 1 duży ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego koperek, szczypiorek 1/2 łyżeczki lubczyku 1/3 łyżeczki kurkumy 200 g śmietany 18% sól, pieprz oliwa z oliwek 1 łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na oliwie z oliwek z dodatkiem masła smażymy ziemniaki pokrojone w kostkę, dorzucamy plasterki czosnku, kurkumę i lubczyk. Następnie dolewamy bulion warzywny
wege i kropkaeżeli tak jak ja uwielbiasz szparagi w najprostszej postaci, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Przypieczony na grillu i jeszcze ciągnący się ser halloumi, orzeźwiająca mięta, chrupiące migdały, lekko ostra i pięknie konstruująca czerwona cebulka oraz mnóstwo zielonych szparagów. To zdecydowanie przepyszna kombinacja. Do sałatki możesz dorzucić również pokrojone na plasterki truskawki, a do oliwy dodać otartą skórkę z cytryny(...)polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło. To idealna propozycja na sezonowy lekki obiad oraz jako dodatek do dań z grilla. * SKŁADNIKI na 4 porcje 2 pęczki zielonych szparagów 200 g sera halloumi 1 czerwona cebula garść listków świeżej mięty 2 łyżki płatków migdałów olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek sól * PRZYGOTOWANIE Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce
Food Squareostatni moment na kupienie i przygotowania świeżych zielonych szparagów. Tegoroczny sezon skończy się lada moment. Dlatego dziś zapraszam Was na jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem tych przepysznych warzyw. Tym razem dodałam je do aromatycznych pieczarek Portobello i zapiekłam wraz z mozzarellą. Wyszło pysznie i lekko. Zapraszam! Pieczarki Portobello to brunatna odmiana naszej poczciwej i lubianej białej pieczarki. Tak naprawdę(...)kalorie. Portobello jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy D i fosforu. Możemy je przygotowywać na wiele sposobów: faszerować, smażyć, dusić, grillować lub piec. ------------------------------------------------------------- Pieczarki Portobello ze szparagami Czas przygotowania : 40 minut Składniki: 5 dużych kapeluszy Portobello 5 szparagów 5 plasterków mozzarelli 1 szalotka 1/2 małej czerwonej papryki oliwa do smażenia sól pieprz posiekana natka Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy
Kulinarne przygody GatityLekka, pożywna i bardzo zdrowa zupa krem. Główki szparagów podsmażone na maśle to chrupiący dodatek. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 700 ml rosołu drobiowego 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól biały pieprz starty parmezan 1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe części. Związane nitką wstawiamy pionowo do garnka z wrzącą wodą. Główki powinny wystawać ponad(...)powierzchnię. Gotujemy około 5 minut. 2. Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Stopniowo dolewamy gorący rosół. 3. Dodajemy pokrojone szparagi bez główek. Gotujemy przez chwilę. Wszystko blendujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy odrobinę wywaru pozostałego po gotowaniu szparagów. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. 4. Rozlewamy do talerzy. Dodajemy podsmażone na maśle
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty