minionego roku. Wkrótce zaczną wybiegać w pędy kwiatowe, więc wymyślam potrawy, w których wykorzystuje się duże ilości tych warzyw. A żeby nie zapomnieć, że mamy wiosnę, dodałam zielone szparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię(...)które ładnie się topią. Składniki : gotowe ciasto francuskie 2 pory z jak największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki 100 g gorgonzoli kilkanaście liści mięty (dałam odmianę omszoną) kilka plastrów sera typu mozzarella pieprz Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim, pamiętając o wykonaniu rantów. Przygotowujemy nadzienie: Pory dobrze opłukać i pokroić na półtalarki. Rozdrobnić
Weekendy w domu i ogrodzieSezon szparagowy już się rozpoczął. Nie trwa zbyt długo, więc trzeba go wykorzystać ile się da. Jeśli lubicie dania z szparagami to polecam Wam makaron z szparagami w śmietankowym sosie. Palce lizać. Danie podane na talerzu z kolekcji Evolution White z Porcelana Bogucice. Składniki: 0,5 pęczka zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 200 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 250 g makaronu świderki 1 łyżka masła klarowanego Do smaku sól pieprz czarny Ale-raj pieprz czerwony Ale-raj gałka muszkatołowa Ale-raj Przygotowanie: Z szparagów odłamać zdrewniałe końce. Zagotować osoloną wodę w wysokim garnku, włożyć pionowo związane szparagi i gotować około 2-3 minuty, pamiętając by główki szparagów nie były zanurzone. Po ugotowaniu przełożyć
Ala piecze i gotujePyszny przepis na tagliatelle z zielonymi szparagami. Śmietanowo- serowy sos doskonale komponuje się z chrupiącymi szparagami. Polecam :) SKŁADNIKI 350g tagliatelle 1 pęczek zielonych szparagów 2 małe cebule 200g śmietany 30% 200g tartego sera corregio (lub innego twardego sera) sól pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka(...)szklimy na dużej patelni. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Jeśli nie są to młode, cienkie warzywa - obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy na 2 cm kawałki. Odkładamy główki, resztę wrzucamy na patelnię, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu i smażymy na małym ogniu przez 15-20 minut. W tym czasie w rondelku podgrzewamy śmietanę z serem do utworzenia gęstego
Moje Kuchenne RewelacjeWstyd się przyznać - oboje z Mężem do tej pory nie mieliśmy okazji jeść zielonych szparagów. Przynajmniej żadne z nas takiej sytuacji nie pamięta. Ja na pewno ich do tej pory sama nie przyrządzałam. Już w zeszłym sezonie o nich wspominaliśmy jednak się nie złożyło. Tym razem udało się zanim zniknęły ze sklepowych półek. Oczywiście najpierw zrobiłam "research" jak najlepiej(...)przyrządzić. Zdecydowanie najpopularniejszy przepis w sieci to szparagi zapiekane z szynką dojrzewającą pod beszamelem (przepis żródłowy) . Na pierwszy raz w sam raz - pomyślałam. Pozostało przepis wprowadzić w życie: Składniki: pęczek zielonych szparagów (12 sztuk) 6 cienkich plastrów szynki dojrzewającej (np. Szwardzwaldzkiej) 1 kulka mozzarelli 400 ml sosu beszamelowego (o którym w następnym wpisie) sól, cukier Przygotowanie: Szparagi płuczemy - szczególnie zwracając
Kuchnia po mojemuSuper jest zatrzymać smak majowych warzyw. Ja uwielbiam po prostu szparagi, jako dodatek do mięs, ale również KREM ZE SZPARAGÓW. Dlatego zamrażam to warzywo i przypominam sobie jego smak jesienią i zimą w formie kremu- polecam. Składniki na 2 porcje: pęczek białych szparagów (ew. ze słoiczka), lub zamrożone 1 szkl. bulionu 1 szkl. kremówki łyżka masła 2 żółtka mała cebula(...)cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz WYKONANIE: Szparagom odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz. Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś 15 minut. Z wywaru wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je. Szparagi w rondlu zmiksuj na gładki krem, dolewając śmietankę roztrzepaną z żółtkami
Kuchnia BeatySzparagi są sezonowym warzywem bardzo popularnym w Wielkopolsce. Szparagi pojawiają się w sprzedaży maju i czerwcu. Kilka km od Trzcianki jest sporo gospodarstw, w których uprawia się szparagi. Wczoraj wybraliśmy się tam i wróciliśmy z kilkoma kg zielonych i białych. W naszym domu szparagi przygotowuje się je na różne sposoby. W rodzinnym domu najczęściej jadaliśmy białe szparagi z bułką tartą(...)masłem. Ja osobiście bardzo lubię zielone szparagi, gdyż nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je też jeść na surowo, doskonale pasują do sałatek. Szparagi z sosem holenderskim są również wyśmienite w smaku, sos holenderski jest lekki jak piórko mimo, że wyglądem przypomina ciężki majonez, przygotowuje się go na bazie żółtek, masła, a doprawia solą, białym pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOkres szparagowy trwa u nas na całego. Piotrek postanowił to wykorzystać i ugotować kremową zupę szparagową z białych szparagów. Jak mamy w domu szparagi to potrafimy wstawić je do naszego całodziennego menu. Kremowa zupa szparagowa została podana z dodatkiem białych i zielonych szparagów, oraz grzanek z dodatkiem boczku i jabłek. Gęsta śmietana kremowa zagęściła doskonale tę zupę. Idealna, aksamitna kremowa(...)zupa szparagowa. Polecam. Polecam też inne pomysły na szparagi: Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Szparagi z sosem holenderskim Składniki: pęczek białych szparagów łepki zielonych szparagów ½ litra bulionu warzywnego 2 czubate łyżki gęstej śmietany kremowej sól morska biały pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: Szparagi cienko obieramy obierakiem do warzyw, odcinamy zdrewniałe końcówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczyli inaczej dniem zimnej Zośki i faktycznie można się z tym zgodzić, ponieważ pogoda za oknem jest naprawdę niezaciekawa.. Ale bohaterem dzisiejszego postu nie są zimni ogrodnicy, lecz szparagi ! Nasza propozycja na obiad/lunch/kolację/przystawkę to właśnie te niskokaloryczne białe warzywa zapiekane wraz z łososiem pod sosem na bazie żółtek, białego wina, parmezanu, masła, czosnku i bazylii(...)Propozycja jest naprawdę fenomenalnie pyszna: lekko kruche szparagi, ze słono-kwaskowatym aromatycznym łososiem oraz puszystym, delikatnym sosem z wyczuwalną nutą bazylii, który sprawia, że wraz z każdym kęsem chce się więcej... (: A więc naprawdę polecamy zaserwować sobie takie szparagi w najbliższych nienajcieplejszych dniach maja, bo pomimo, że potrawa jest dość efektywna to przy okazji naprawdę prosta! Kochani korzystajmy
Symfonia SmakówSałatka ze szparagami to bardzo lekka i smaczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcia. Fajnie komponuje się z przekąskami z grilla i nie tylko. Przepis na sałatkę jest bardzo prosty, a sama sałatka składa się z kilku prostych składników. Całość wykończona jest delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego. Jeśli macie ochotę na lekką i smaczną przekąskę, sałatka(...)szparagami będzie idealnym wyborem. Zapraszam na przepis! SAŁATKA ZE SZPARAGAMI NA GRILLA Składniki 300 g szparagów 4 jajka 1 mała sałata rzymska 250 g pomidorków koktajlowych Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy pieprz sól Wykonanie Jajka gotujemy na twardo
Alle Dobre!Leczo ze szparagami to danie w stylu wegetariańskim przepełnione smakiem i letniki warzywami. Idealne by zjeść je z pieczywem czy podane z ryżem. Tym razem podałam je z grzankami bo robię je regularnie z czerstwego chleba i bardzo nam smakowało. Muszę przyznać, że uwielbiam dania typu leczo i w ciągu lata przygotowuję je często. Może to profanacja a może fantazja(...)blogu znajdziecie przepisy na leczo z młodą kapustą, leczo warzywne, leczo z rzodkiewkami, leczo z dynią, leczo z cukinią. Co wy na to? Lubicie? PRZEPIS NA LECZO ZE SZPARAGAMI Składniki: 2 szt papryki 1 pęczek szparagów zielonych 2 szt małej cukinii 2 szt cebuli 1 kg pomidorów 1 marchewka młoda 1 kolba kukurydzy – opcjonalnie 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki
Dorota SmakujeFilety z kurczaka w sosie truflowym ze szparagami, są zaprzeczeniem tego, że w sprawie połączenia kurczaka i szparagów, powiedziano już wszystko. Sos śmietanowy zmieniłam za sprawą pasty truflowej w nieziemsko pyszny dodatek do kurczaka i szparagów. Ja jadam to danie bez dodatków, ale bardzo dobrze będzie smakować z makaronem lub ryżem. Składniki: 600 g filetów z piersi kurczaka(...)pęczka zielonych szparagów 2 duże ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 300 g śmietany 18% 2 łyżeczki pasty truflowej 1/4 szkl. wody kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Filety z piersi kurczaka pokroić na 4 cm kostkę. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na kawałki. Na dużej patelni
Codziennik Kuchennysezonie na szparagi warto je wykorzystać do różnego rodzaju dań, przekąsek czy sałatek. Zupa szparagowa, sałatka czy makaron ze szparagami to bardzo smaczne dania, które warto wypróbować, w sezonie szparagowym, który niestety nie trwa zbyt długo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem zagościła u nas sałatka szparagowa z jajkiem, którą przygotowałam na rodzinnego grilla. Jest niesamowicie uniwersalna, smaczna i łatwa(...)przygotowaniu. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole i wygląda bardzo okazale. Sałatka ze szparagami to rewelacyjna sezonowa przekąska, która idealnie sprawdzi się na grilla. Będzie również idealnym pomysłem na kolację czy nawet na obiad! Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że sałatka Wam posmakuje! SAŁATKA ZE SZPARAGAMI – PRZEPIS Składniki 4 jajka 300 g szparagów 1 mała sałata
Przepiski.plSzparagi z makaronem w sosie śmietankowym Sezon na szparagi nie może obejść się bez tego dania. Powiem Ci szczerze, że gdy tylko na targach i bazarach pojawiają się nasze polskie zielone szparagi, to danie bardzo często gości na naszym stole. Zapytasz dlaczego? Ano dlatego, że szparagi z makaronem w sosie śmietankowym to idealne połączenie makaronu z delikatnym i kremowym sosem(...)który doskonale współgra z zielonymi szparagami. Na dodatek danie to jest bardzo proste do przygotowania, wymaga tylko kilku podstawowych składników i dosłownie kilkunastu minut w kuchni. Czego chcieć więcej? Według mnie w maju chyba nic więcej do szczęścia nie potrzeba... Makaron przygotowałam z zielonymi szparagami, bo lubimy je bardziej niż te białe, a poza tym nie trzeba ich obierać
Kulinarne przygody GatityProponuję Wam dzisiaj danie wegetariańskie z udziałem polenty i zielonych szparagów, groszu i bobu. Kaszę kukurydzianą czyli polentę można przygotować na wiele sposobów, dobrze łączy się z ratatouille, grzybowym ragoût, warzywami- świeżymi i mrożonymi, można ją również podpiec w piekarniku. Przygotowanie: 20 min. Czas gotowania: 20 min. Porcja dla 4 osób: ● 160 g kaszy kukurydzianej ● 1 pęczek zielonych(...)szparagów ● 1 pęczek świeżej cebuli ● 200 g świeżego zielonego groszku ● 150 g świeżego obranego bobu ● 10 cl białego wina wytrawnego ● 80 g startego parmezanu ● 15 cl gęstej śmietany (typu śmietana do sosów Danone’a) ● kilka łyżek oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie: Szparagi umyj, odłam twardą końcówkę (odłamuje się sama, jeśli delikatnie zegniesz szparaga) i obierz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagłos) Sałatka ze szparagami i serem feta to doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Idealna również, jako dodatek do mięs w sezonie grillowym. Świeża, lekka, do przygotowania w kilka chwil. Warzywa połączone z serem feta, czerwoną cebulą oraz kawałkami orzechów włoskich to pyszne połączenie. Sałatkę podałam z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, jednak możecie ją serwować ze swoimi(...)ulubionymi sosami jak winegret czy balsamico. Smacznego! Zobacz też inne pomysły na świeże sałatki: Sałatka z gruszką i serem pleśniowym Sałatka ze szparagami i truskawkami Sałatka z serem halloumi Sałatka ze szparagami i fetą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki pęczek szparagów garść pomidorków koktajlowych 150 g sera feta/typu feta czerwona cebula kilka orzechów włoskich pieprz oliwa
Kuchnia Bazylii