Sezon na szparagi w końcu się rozpoczął! Cały rok czekam na ten moment. Uwielbiam zielone szparagi w każdej postaci. Tym razem postawiłam na risotto. Danie jest delikatne, kremowe i sycące. Jest po prostu idealne! Risotto z zielonymi szparagami Składniki: 350 g ryżu arborio lub canaroli około 125 g zimnego masła 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml białego wina około(...)bulionu 2 ząbki czosnku 1 pęczek zielonych szparagów (około 12 sztuk) około 100 g twardego sera Parmezan czy Gran Padano + trochę do posypania Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe, białe i jasnozielone końce (szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu). Odcinamy główki, które pozostawiamy w całość, a resztę
PatiGotujeKolejny, szybki, prosty i pyszny pomysł na szparagi. Wystarczy owinąć je plastrami boczku, posypać parmezanem i tymiankiem i reszta robi się sama! Tak przygotowane szparagi wraz z jajkiej w koszulce stanowią świetną propozycję śniadaniową. Idealnie komponują się z młodymi ziemniakami i pomidorkami w wersji obiadowej, a ułożone na listkach rukoli i skropione octem balsamicznym będą przepyszną kolacją. Brzmi świetnie(...)tego do ich przygotowania wystarcza jedyne 15 min! :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 30 szparagów 10 plasterków boczku 2 łyżki parmezanu 3 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku (użyłam tymianku cytrynowego) oliwa z oliwek sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałe końce. Chwytamy po trzy szparagi i owijamy je jednym plasterkiem boczku. To samo robimy z resztą szparagów
DefinicjaSmakuSezon szparagowy w pełni. Następny pęczek szparagów jaki kupisz koniecznie przygotuj z zielonym groszkiem. Świetne połączenie smakowe, jednocześnie z kawałkiem ryby lub mięsiwa kompletny obiad i to jaki pyszny! Dodatkowo pięknie się prezentuje! Zdrowo, pięknie, pysznie i expresowo, bo potrzebujesz nie więcej niż 10 minut. Za to właśnie uwielbiam zielone szparagi! Idealna majowa sałatka. Zapraszam do przepisu! Składniki(...)porcje: 500 g zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku garstka orzechów włoskich 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: szparagi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłamać zdrewniałe końcówki na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wyłóż szparagi. Smaż przez kilka minut. Dołóż zielony, zarożony groszek groszek i podlej zawartość patelni 2-3 łyżkami gorącej wody lub białym winem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szparagach jestem zakochana bez pamięci wiecie, trąbię o tym wszem i wobec, a w sezonie trudno mi się powstrzymać, aby w ciągu tygodnia nie kupić minimum trzech pęczków mojego ulubionego bukietu. Tak, wiosną tylko takie bukiety mogę dostawać! Na szparagi mam sposobów milion, lubię je proste z chipsem z szynki parmeńskiej i jajkiem w koszulce ale niesamowicie smakują(...)risotto, doskonale z makaronem i idealnie prezentują się w tarcie. Korzystam z sezonu i na pewno jeszcze nie jeden przepis ze szparagami ujrzycie w tym roku na blogu, dopóki będą dostępne. Banalnie prosta pizza, doskonałe, cienkie ciasto i chrupiący spód a do tego lekki sos, żółty ser, szparagi, feta, szynka parmeńska i świeża bazylia. To są smaki, które uwielbiam
Mango PapajaZawsze przygotowując szparagi, mam odruch zostawiania stwardniałych końcówek do późniejszego wykorzystania, bo szkoda ich wyrzucać. Zalegają w lodówce, aż sumienie podpowiada, że czas najwyższy coś z nimi zrobić. Tak było i tym razem. W rezultacie powstała pyszna i szybka zupa, a końcówki szparagów się nie zmarnowały. Składniki (na 3 porcje): stwardniałe końcówki szparagów (z całego pęczka) kilka główek szparagów(...)chorizo lub boczek łyżeczka suszonego lubczyku (lub gałązka świeżego) pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz łyżka oleju do smażenia Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Szparagi obrać ze stwardniałej skórki. Dodać do ziemniaków. Do warzyw dolać tyle wody, by zakryła ona warzywa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Po zagotowaniu wody ze szparagami dodać pora pokrojonego w grube talarki
Weekendy w domu i ogrodzieDziś przedstawiam świetny pomysł na pyszny, szybki i sycący obiad po pracy da całej rodziny. Potrawka z kurczakiem, szparagami, papryką, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie pomidorowym sprawdzi się zawsze. A podana z chrupiącym chlebkiem na pewno nie skończy się na jednej porcji. Zawsze robię go więcej i zamrażam w formie porcji na jeden talerz żeby poratować się obiadem(...)koty więc jest co odkurzać Poniżej przedstawiam przepis tradycyjny i w wariancie na TCC, zapraszam! Scroll down for recipe in English Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami (4-6 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 2 piersi drobiowe, bez kości i skóry (jeśli nie lubisz), pokrojone w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone
karmelowyCiasto drożdżowe z świeżymi ziołami 🌾🌿 i powkładanymi do niego szparagami, tak sobie wymyśliłam i w mniej niż 30 min ⏳ zrobiłam. Składniki na ciasto zmiksowałam, do niego posiekane zioła dodałam, pieprzem wyostrzyłam 😈 i solą doprawiłam. Ciasto rosło, a ja 👩 w tym czasie szparagi w wodzie chłodziłam, następnie ręcznikiem papierowym osuszyłam. Ciasto na blachę przełożyłam, szparagi dołożyłam i tylko pieczenie zostało(...)potem….....oj bardzo smakowało 😁👅. Składniki: pęczek bardzo cienkich szparagów, ok. 0,5 kg, 40 g świeżych drożdży, 400 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 2 jaja, 60 ml oleju rzepakowego Rapso, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 pęczek zielonej pietruszki, garść listków świeżej mięty, garść liści świeżego lubczyku
Moniki Smakołykioknem może wiosny nie ma, ale za to u mnie w kuchni jak najbardziej panuje wiosenna aura. Przygotowałam dla Was lekką zupę krem ze szparagów, której smak i wygląd wynagradza obecne anomalie pogodowe Zupa krem ze szparagów 2017-05-10 20:39:02 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 pęczki zielonych lub białych szparagów 4 łyżki masła(...)ząbek czosnku 4 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 2 garści szpinaku szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka mleka kokosowego sól, pieprz świeże zioła i jogurt grecki do podania Przygotowanie Szparagi umyj, odłam twarde i grube końce (ok. 3 cm). Obierz białe łodygi za pomocą nożyka lub obieraczki do warzyw (zielonych szparagów nie musisz obierać). Pokrój ja na 2 cm kawałki
Powiedz dietom niemakaronu pełnoziarnistego 1 filet (pojedynczy) z kurczaka sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła klarowanego przyprawa do gyrosa do smaku 200 ml śmietany kremówki 30% pół pęczka zielonych szparagów Przygotowanie; Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię wkładamy masło, mięso kroimy w kostkę dodajemy na patelnię. Po kilku minutach wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy(...)mięso będzie miękkie a sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. W garnku gotujemy wodę, solimy ją, na wrzątek wrzucamy szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Wierzchołki odkładamy. Szparagi gotujemy około 3-4 min. (Wcześniej należy odłamać zdrewniałe końcówki, zielonych szparagów nie obieramy) Kiedy szparagi są miękkie dorzucamy wierzchołki zaledwie na dwie minuty. One są bardzo delikatne więc gdybyśmy całe
Radość kipiąca uśmiechem.będzie idealnie nadawało się do podania zarówno na uroczysty obiad, jak i na codzienny posiłek. Aby było jeszcze bardziej zdrowe (a sezon w pełni) podamy je ze świeżo przygotowanymi szparagami. Możecie je ugotować jednak w naszej wersji przygotujemy je w parowarze. Pierś z kaczki podana ze szparagami – składniki (na 2 porcje) 2 piersi z kaczki sól czarny pieprz pęczek(...)szparagów Pierś z kaczki podana ze szparagami – przygotowanie Pierś z kaczki powinna być w temperaturze pokojowej. Skórę nacinamy nożem w kratkę. Solimy i pieprzymy z obu stron. Na rozgrzanej patelni smażymy przez 4 minuty z każdej strony (uwaga: zaczynamy smażenie od strony ze skórą) . Podsmażoną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez ok. 11 minut . Jeśli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeżeli znudziliście się tradycyjną formą podawania szparagów (ugotowanych w wodzie) to zachęcam do ich przygotowania w nieco inny sposób. Zielone szparagi panierowane w jajku i mące kukurydzianej to pomysł na bezglutenową i wegetariańską przekąskę na słono. Szparagi przygotowanie w poniższy sposób najlepiej smakują podane na ciepło wraz z dodatkiem lekko ostrego sosu. Składniki na porcję dla 3-4 osób(...)pęczek zielonych szparagów 2 jajka mąka kukurydziana sól, pieprz kurkuma słodka papryka odrobina oleju sos 100 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki sosu słodkie chilli Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do płaskiego talerza wbić jajka, przyprawić je solą, pieprzem, słodką papryką oraz kurkumą i za pomocą widelca całość ze sobą wymieszać. Do drugiego talerza wsypać mąkę kukurydzianą. Szparagi obtoczyć
Ugotowaćznudziły się Wam już szparagi? Nie? To dobrze, bo mam przygotowanych dodatkowo 100 przepisów Żartuję! Ale może coś się jeszcze pojawi i będziecie mieli większy wybór, kiedy pojawią się już nasze polskie szparagi. Dziś czas na ciekawy przepis na pesto ze szparagami. Danie wygląda i smakuje jak z 3 gwiazdkowej restauracji Michelin. Do tego jak to bywa na tym blogu(...)groszek zawiera mniej kwasu fitynowego niż ryż, a namaczanie i gotowanie redukuje jego ilość o ponad 70%. Oczywiście to Wy musicie podjąć decyzję czy chcecie spróbować pesto ze szparagami i groszkiem. Słuchajcie swojego ciała. Dobra, a teraz łapcie przepis: Składniki: pęczek szparagów bekon (kilka plasterków) świeża bazylia orzeszki pini oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku garść groszku Przygotowanie: Groszek zalewamy
PaleoLifePowoli zaczynamy sezon na szparagi, co mnie niesamowicie cieszy. Szparagi są dość łatwe w obróbce i wszechstronne. Zrobicie z nich zupę, dodatek do makaronu czy ugrillujecie z dodatkiem oliwy. Co ciekawe są uważane za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków Korzystajcie więc z sezonu, bo niestety trwa dość krótko (od kwietnia do końca czerwca). Makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi(...)Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 200 g makaronu penne pełnoziarnistego 1 łyżka oleju 300 g zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych garść szpinaku świeża bazylia do posypania sos 1 duże jajko 50 g mozzarrelli szczypta soli szczypta czarnego pieprzu Przygotowanie Ugotuj makaron al dente w dużej ilości słonej wody. W dużej misce połącz za pomocą
Powiedz dietom niezimno, w sałatce z pomidorem i papryką w musztardowym sosie winegret. Szybkie, orzeźwiające, eleganckie i smaczne. Składniki: • pęczek białych i zielonych szparagów • sól, cukier do gotowania szparagów Sos winegret • 3 łyżki oliwy • 3 łyżki octu winnego • 3 łyżeczki musztardy • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku • 1/2 papryki żółtej • 1 pomidor • kilka listków(...)bazylii Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. • Białe szparagi dodatkowo obrać cieniutko obieraczką do warzyw. • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić białe szparagi i gotować 5 minut, po czym
To co kochamOpiszę w dwóch słowach: śniadanie mistrzów! :) Składniki (na 1 porcję): - 4 szparagi - 2 plastry szynki dojrzewającej (np. prosciutto, parmeńskiej) - 1 jajko - parmezan - masło - pieprz Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki (wystarczy wygiąć szparaga, a złamie się w odpowiednim miejscu). Do wysokiego garnka wlewamy wodę, delikatnie ją solimy i wkładamy szparagi na stojąco, tak aby górne końcówki nie były pokryte wodą(...)bardzo delikatne, więc ugotują się na parze). Szparagi gotujemy al dente ok 5 minut od zagotowania, następnie wyjmujemy z wody i przelewamy bardzo zimną wodą. Szparagi owijamy szynka (po dwa na jeden plaster), następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie smażymy jajko sadzone na maśle. Szparagi w szynce wykładamy na talerz, na szparagach układamy jajko
Cook&Love