sobota to taki dzień, w którym mamy zazwyczaj wiele domowych obowiązków i nie zawsze jest czas na przygotowanie jakiegoś skomplikowanego obiadu. Tym razem będzie u nas bardzo klasycznie – szparagi w szynce długo dojrzewającej, młode ziemniaczki z koperkiem i jajko sadzone. Dla niektórych z Was danie to wyda się strasznie proste, ale póki nie spróbujecie to nie przekonacie się(...)jest wyśmienite :) Cały jego smak dostępny jest właśnie w jego prostocie. Korzystajcie, póki jeszcze trwa sezon na szparagi . Składniki: pęczek szparagów 15 plastrów szynki długo dojrzewającej młode ziemniaczki koperek łyżka masła jajka sól – ja użyłem soli himalajskiej -> możecie ją kupić TUTAJ pieprz Przepis: Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy we wrzątku ok. 2 minuty. Następnie każdy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół(...)asparagus! To preapre the dich you’ll need more or less half n hour, seriously! Enjoy cooking! SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g pappardelle 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów 1 spory pomidor 450 g mięsa z udek kurczaka 100 g sera typu Lazur 100 g jogurtu greckiego 30 g przecieru pomidoru sól, pieprz, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwa INGREDIENTS
Martyna CooksSezon na szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego garść orzeszków ziemnych bez soli i oleju sól pieprz świeżo mielony Szparagi(...)czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni lub w głębokim garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotki. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy szparagi i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos sojowy, imbir i czosnek. Smażymy ok. 8 minut. Na koniec dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy i smażymy jeszcze 5 - 7 minut. Smażone szparagi podajemy jako
My Chcemy Jeśćbazylii tajskiej zamarynowała, następnie paprykę czerwoną na wierzch poukładałam. Folią aluminiową każde, oddzielnie pozawijałam i z dwóch stron grillowałam. Podałam go z grillowanymi talarkami i chrupiącymi zielonymi szparagami. Mięso wyszło soczyste, idealne, a przygotowanie jego jest proste, banalne. Składniki: 3 filety z kurczaka, garść zielonych szparagów, 1 papryka słodka spiczasta, garść świeżych listków mięty, garść świeżych listków bazylii tajskiej(...)dwóch stron. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z każdej str. pod koniec doprawiamy solą. Szparagi płuczemy i nacinamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Tak przygotowane szparagi tuż przed grillowaniem dajemy
Moniki Smakołykiprzepisami na wiele sposobów, ale często przekonuję się, że to, co proste jest najlepsze. I tak jest również w tym przypadku! Składniki (dla 2 osób): 500 g zielonych szparagów parę plastrów sera pleśniowego typu blue (akurat taki, krojony w plastry miałam) kilka orzechów włoskich łyżka masła sól Wykonanie: Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj pod wodą. W wysokim garnku(...)ugotuj wodę, posól. Do gotującej się wody wrzuć szparagi, główkami do góry (główki szparagów muszą wystawać nad wodę). Gotuj 2-3 minuty. Odcedź szparagi i przelej zimną, bieżącą wodą, dzięki temu szparagi zachowają swoją jędrność. Osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj szparagi i delikatniej podsmażaj ok 2 minut. Przełóż na talerz, pokrusz ser, posyp drobniej posiekanymi
gutfutRisotto ze szparagami i bekonem – przepyszne, kremowe, delikatne. Idealne na sezon szparagowy. Przepyszny, aksamitny ryż, chrupiące szparagi i lekko chrupki bekon, który można także zastąpić np. wędzonką krotoszyńską, albo surową wędzoną szynką (np. myszką). Risotto wcale nie jest trudne, jeśli tylko przestrzega się wszystkich zasad i używa się dobrego gatunku ryżu. Risotto ze szparagami i bekonem może stanowić zarówno(...)przekąskę, jak i danie główne. Bez wątpienia obowiązkowa pozycja w majowym menu, gdy sezon szparagowy w pełni. Risotto ze szparagami i bekonem jest delikatne i wbrew pozorom bardzo lekkie. Składniki: 240g ryżu do risotto Uncle Ben ok. 100g bekonu lub wędzonki pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku – zmiażdżone 1 duża cebula – poszatkowana 1 l bulionu 200ml białego wina
Pociąg Do KuchniWalory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a potem do innych europejskich kuchni. Do Polski przywędrowały w XVIII wieku, ale dopiero sto lat później rozpoczęto ich uprawę. Oto przepis na ciekawą potrawę ze szparagami - frittatę z dodatkiem rukoli(...)czarnych oliwek i suszonych pomidorów. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 jajka 1 opakowanie serka wiejskiego light 8 plastrów suszonych pomidorów w oleju 10 czarnych oliwek 1 łyżeczka cukru trzcinowego garść rukoli kilka szczypt ziół prowansalskich kilka szczypt czosnku niedźwiedziego sól grubo mielony pieprz Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce
My Chcemy Jeśćszparagami u mnie zawsze ciężko bo albo są bardzo drogie albo po prostu nie mam ich gdzie kupić albo jak już są to bardzo złej jakości, że szkoda pieniędzy. W tym roku wyjątkowo udało mi się już na początku sezonu zakupić piękne szparagi i to w dobrej cenie. Więc co nie co szparagowego przygotowałam. Była frittata , teraz szparagi w cieście(...)koniec ale to już w następnych wpisach. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego-300 g 1 pęczek zielonych szparagów (ok 25 sztuk) 9 plastrów szynki dojrzewającej 7 plastrów żółtego sera 1 jajko sezam i siemię lniane złote do posypania Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości mniej więcej
Monia miesza i gotujeMakaron pełnoziarnisty Lubella , oliwa, czosnek i ... szparagi ! To takie proste i baaardzo pyszne. Uwielbiam takie nieskomplikowane dania. Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi, nie sposób więc ich nie wykorzystać w kuchni. Ja najbardziej lubię te zielone. Wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć lub ugotować na parze i są gotowe do jedzenia. Muszę przyznać, że z lekką niepewnością podeszłam(...)sklepach znajdziecie różne rodzaje makaronu Pełne Ziarno: świdry, kokardki małe, spaghetti, pióra, świdry z żytem, kokardki i świdry z orkiszem. Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 opakowanie makaronu Lubella Pełne Ziarno gniazdka wstążki oliwa z oliwek EV sól morska 1/2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatitykolejny pomysł na prostą sałatkę albo jak ktoś woli na sałatkowy lunch. Kasza, szparagi, pomidorki koktajlowe i bazylia. Wiem, że to nie za bardzo sezon na szparagi. Dlatego proponuję wyjątkowo takie ze słoiczka. W końcu lepszy rydz niż nic. Ta sałatka na tę zaletę, że jest prosta, smaczna, sycąca i co najważniejsze zawsze się udaje. A to już przepis. Sałatka(...)kaszy ze szparagami. Porcja dla 4 osób: Potrzebne nam będą: 150 g kaszy, 3 opakowania zielonych szparagów, kilka listków bazyli, 2 cebulki, 10 pomidorków koktajlowych, 1 łyżka poszatkowanych migdałów, 1 łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Odsączyć, przepłukać szparagi. Przekroić na pół. Umyć i przekroić na pół pomidorki koktajlowe. Obrać i poszatkować cebulkę. Zagotować wodę do gotowania kaszy. (Potrzebna nam będzie
MODA NA BIOmoje próby poniosły klęskę. Trudno. Mam nadzieję, że nazwa dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne oliwki - zielone oliwki - 1 łyżeczka kaparów - pół papryczki chilli - natka pietruszki - kilka pomidorków koktajlowych - rozmaryn - bazylia - masło Przygotowanie pstrąga: Rybę czyścimy, myjemy(...)piekarniku. Czas obróbki termicznej takiej ryby zależny jest od jej wielkości, sposobu przygotowywania (grill, patelnia, piekarnik) i temperatury. 20 minut to czas optymalny. Składniki na szparagi: - pęczek szparagów zielonych - 200 gram masła - 3 żółtka - 1,5 łyżeczki octu winnego białego - 1 łyżka gorącej wody - sól - pieprz Przygotowanie szparagów: Ja zielonych szparagów nie obieram, ułamuję im tylko końcówki (szparagi same
Życie zamknięte w smakujuż kolejna w tym roku odsłona zielonych szparagów. Te lubię najbardziej. Łatwo je przygotować a pyszny, wiosenny obiad szybko ląduje na stole :) Tym razem wersja z rzodkiewką i zieloną cebulką. Składniki na 2-3 osoby: 2 pęczki zielonych szparagów 1 duży pęczek rzodkiewek 6 młodych ziemniaków 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem 3-4 łyżki masła 4 ząbki czosnku(...)sól 1 łyżeczka cukru pieprz Szparagi obrać w dolnej części i odciąć końcówki lub odłamać zdrewniałe końcówki. W wysokim garnku zagotować wodę z małą ilością soli i cukru. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na parze ( najlepiej w tym samym garnku, w którym pod koniec będziemy gotować szparagi). Kiedy ziemniaki już będą ugotowane, na wrzątek wrzucić szparagi
Jemy Pijemyzmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka(...)ziół i kurkumy - przepis niedługo! ;) * w skład przyprawy "pieprz pomarańczowy" wchodzi: wysuszona i zmielona skórka pomarańczowa (50%), pieprz biały (20%), lubczyk (20%) i pieprz czarny (10%) 1. Szparaga złapać obiema rękami, trzymając za końce, górną część łapiąc nieco dalej od główki, żeby jej nie uszkodzić. Wyginać lekko, aż pęknie - miejsce przełamania jest dokładnie tam, gdzie powinno być - pamiętajmy
Kuchnia PrezydentowejSezon na szparagi jeszcze trwa więc tym razem zaproponujemy szparagi zielone podane z jajkiem sadzonym. Składniki: - 1 wiązka zielonych szparag - boczek wędzony (1 opakowanie w plasterkach ok. 15 dag) - sól, pieprz, cukier - trochę oliwy, śmietanki 12% - 1 łyżka masła - 2 jajka Składniki na 2 porcje. Bierzemy szparagi, obcinamy końcówki, myjemy i wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli(...)cukru. Po 5 minutach wyciągamy szparagi i studzimy. Następnie bierzemy po 2 szparagi mniej więcej tej samej długości i owijamy w boczek. Gotowe szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i śmietanką, przyprawiamy pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.15-20 minut. Pod koniec pieczenia zabieramy się za jajka. Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła
Kuchenne Wariacje