szparagi - 5593 przepisów (strona:47/373)

Truskawkowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym 95

Truskawkowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym 2018-05-11 16:36:57 Porcje 2 Zrobiłam się trochę monotematyczna, gdyż wraz z pierwszym tchnieniem wiosny na blogu pojawiły się przepisy z czosnkiem niedźwiedzim i królują do dziś. Usprawiedliwiam się tym, że sezon na czosnek jest dość krótki. Starałam się więc ten czas wykorzystać maksymalnie, aby pokrzepić się(...)jakże zdrową rośliną, konsumując ją w różnych potrawach. Czosnek niedźwiedzi ustępuje powoli miejsce szparagom, które są w szczycie sezonu. Jednakże udało mi się jeszcze połączyć te dwie wspaniałe rośliny w lekkiej i świeżej sałatce. Świeże liście sałaty, szpinaku i czosnku niedźwiedziego połączone z soczystymi i słodkimi truskawkami, które pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo z zielonymi szparagami. Dodatkiem, który wzbogaca

Wędrówki po kuchni
Szparagi zielone pieczone pod panierką z bułki tartej i parmezanu 152

Szparagi zielone pieczone pod panierką z bułki tartej i parmezanu Jesteśmy w sezonie na szparagi od kwietnia do czerwca, korzystajmy wiec, ponieważ warzywa te są bardzo dla nas zdrowe, a wachlarz kulinarny nieograniczony. Przygotowanie takich szparag nie wymaga ani czasu ani wysiłku. Po upieczeniu świetnie sprawdza się jako przystawka oraz jako dodatek do dan głównych. Jedna uwaga(...)jeżeli szparagi są już nieco grubsze i dojrzalsze powinno się końcówki obrać, ja tak uczyniłam. Przy młodych jest to niepotrzebne. Składniki: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 łyżka startego parmezanu  1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Przygotować szparagi do pieczenia. Obciąć drewniane końcówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą

Wino Francja Kuchnia
Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto 103

Spaghetti z pesto i szparagami – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania w 15 minut, w którym można się zakochać! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Spaghetti z pesto i szparagami zamiast groszku Makaron z pesto ze szparagami i ziemniakami – tak brzmi pełna nawa potrawy, która jest naszą wariacją na temat klasycznej włoskiej pasty, uważaną(...)jedną z najelegantszych – makaronu z zielonym groszkiem (chodzi o strączki) z ziemniakami i pesto. Ponieważ na świeży groszek trzeba jeszcze poczekać, a tegoroczne szparagi już są – postanowiliśmy nieco pozmieniać oryginalną recepturę. Wyszło pysznie. Ziemniaki z makaronem Połączenie ziemniaków z makaronem może Wam się wydać nieoczywiste i dziwne, ale tak naprawdę jest to sztandarowe rozwiązanie włoskiej kuchni, które

Niedzielny kucharz
Klasycznie – szparagi, młode ziemniaczki i jajko sadzone 168

sobota to taki dzień, w którym mamy zazwyczaj wiele domowych obowiązków i nie zawsze jest czas na przygotowanie jakiegoś skomplikowanego obiadu. Tym razem będzie u nas bardzo klasycznie – szparagi w szynce długo dojrzewającej, młode ziemniaczki z koperkiem i jajko sadzone. Dla niektórych z Was danie to wyda się strasznie proste, ale póki nie spróbujecie to nie przekonacie się(...)jest wyśmienite :) Cały jego smak dostępny jest właśnie w jego prostocie. Korzystajcie, póki jeszcze trwa sezon na szparagi . Składniki: pęczek szparagów 15 plastrów szynki długo dojrzewającej młode ziemniaczki koperek łyżka masła jajka sól – ja użyłem soli himalajskiej -> możecie ją kupić TUTAJ pieprz Przepis: Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy we wrzątku ok. 2 minuty. Następnie każdy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 93

KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół(...)asparagus! To preapre the dich you’ll need more or less half n hour, seriously! Enjoy cooking! SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g pappardelle 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów 1 spory pomidor 450 g mięsa z udek kurczaka 100 g sera typu Lazur 100 g jogurtu greckiego 30 g przecieru pomidoru sól, pieprz, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwa INGREDIENTS

Martyna Cooks
Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi 116

Sezon na szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową.  Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego garść orzeszków ziemnych bez soli i oleju sól pieprz świeżo mielony Szparagi(...)czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni lub w głębokim garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotki. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy szparagi i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos sojowy, imbir i czosnek. Smażymy ok. 8 minut. Na koniec dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy i smażymy jeszcze 5 - 7 minut. Smażone szparagi podajemy jako

My Chcemy Jeść
Grillowany kurczak o nucie miętowej ze szparagami i talarkami ziemniaczanymi 120

bazylii tajskiej zamarynowała, następnie paprykę czerwoną na wierzch poukładałam. Folią aluminiową każde, oddzielnie pozawijałam i z dwóch stron grillowałam. Podałam go z grillowanymi talarkami i chrupiącymi zielonymi szparagami.  Mięso wyszło soczyste, idealne, a przygotowanie jego jest proste, banalne. Składniki: 3 filety z kurczaka, garść zielonych szparagów, 1 papryka słodka spiczasta, garść świeżych listków mięty, garść świeżych listków bazylii tajskiej(...)dwóch stron. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z każdej str. pod  koniec doprawiamy solą. Szparagi płuczemy i nacinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Tak przygotowane szparagi  tuż przed grillowaniem dajemy

Moniki Smakołyki
Szparagi lekko blue 98

przepisami na wiele sposobów, ale często przekonuję się, że to, co proste jest najlepsze. I tak jest również w tym przypadku! Składniki (dla 2 osób): 500 g zielonych szparagów parę plastrów sera pleśniowego typu blue (akurat taki, krojony w plastry miałam) kilka orzechów włoskich łyżka masła sól Wykonanie: Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj pod wodą. W wysokim garnku(...)ugotuj wodę, posól. Do gotującej się wody wrzuć szparagi, główkami do góry (główki szparagów muszą wystawać nad wodę). Gotuj 2-3 minuty. Odcedź szparagi i przelej zimną, bieżącą wodą, dzięki temu szparagi zachowają swoją jędrność. Osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj szparagi i delikatniej podsmażaj ok 2 minut. Przełóż na talerz, pokrusz ser, posyp drobniej posiekanymi

gutfut
Risotto ze szparagami i bekonem 111

Risotto ze szparagami i bekonem – przepyszne, kremowe, delikatne. Idealne na sezon szparagowy. Przepyszny, aksamitny ryż, chrupiące szparagi i lekko chrupki bekon, który można także zastąpić np. wędzonką krotoszyńską, albo surową wędzoną szynką (np. myszką). Risotto wcale nie jest trudne, jeśli tylko przestrzega się wszystkich zasad i używa się dobrego gatunku ryżu. Risotto ze szparagami i bekonem może stanowić zarówno(...)przekąskę, jak i danie główne. Bez wątpienia obowiązkowa pozycja w majowym menu, gdy sezon szparagowy w pełni. Risotto ze szparagami i bekonem jest delikatne i wbrew pozorom bardzo lekkie. Składniki: 240g ryżu do risotto Uncle Ben ok. 100g bekonu lub wędzonki pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku – zmiażdżone 1 duża cebula – poszatkowana 1 l bulionu 200ml białego wina

Pociąg Do Kuchni
Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami 82

Walory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a potem do innych europejskich kuchni. Do Polski przywędrowały w XVIII wieku, ale dopiero sto lat później rozpoczęto ich uprawę. Oto przepis na ciekawą potrawę ze szparagami - frittatę z dodatkiem rukoli(...)czarnych oliwek i suszonych pomidorów. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów  3 jajka  1 opakowanie serka wiejskiego light  8 plastrów suszonych pomidorów w oleju  10 czarnych oliwek  1 łyżeczka cukru trzcinowego  garść rukoli  kilka szczypt ziół prowansalskich  kilka szczypt czosnku niedźwiedziego  sól  grubo mielony pieprz Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce

My Chcemy Jeść
Szparagi zapiekane w cieście francuskim 164

szparagami u mnie zawsze ciężko bo albo są bardzo drogie albo po prostu nie mam ich gdzie kupić albo jak już są to bardzo złej jakości, że szkoda pieniędzy. W tym roku wyjątkowo udało mi się już na początku sezonu zakupić piękne szparagi i to w dobrej cenie. Więc co nie co szparagowego przygotowałam. Była frittata , teraz szparagi w cieście(...)koniec ale to już w następnych wpisach. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego-300 g 1 pęczek zielonych szparagów (ok 25 sztuk) 9 plastrów szynki dojrzewającej 7 plastrów żółtego sera 1 jajko sezam i siemię lniane złote do posypania Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości mniej więcej

Monia miesza i gotuje
Makaron pełnoziarnisty ze szparagami 103

Makaron pełnoziarnisty Lubella , oliwa, czosnek i ... szparagi ! To takie proste i baaardzo pyszne. Uwielbiam takie nieskomplikowane dania. Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi, nie sposób więc  ich nie wykorzystać w kuchni. Ja najbardziej lubię te zielone. Wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć lub ugotować na parze i są gotowe do jedzenia. Muszę przyznać, że z lekką niepewnością podeszłam(...)sklepach znajdziecie różne rodzaje makaronu Pełne Ziarno: świdry, kokardki małe, spaghetti, pióra, świdry z żytem, kokardki i świdry z orkiszem. Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 opakowanie  makaronu Lubella Pełne Ziarno gniazdka wstążki oliwa  z oliwek EV sól morska 1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Pomysł na prostą sałatkę: Sałatka z kaszy ze szparagami. 114

kolejny pomysł na prostą sałatkę albo jak ktoś woli na sałatkowy lunch. Kasza, szparagi, pomidorki koktajlowe i bazylia. Wiem, że to nie za bardzo sezon na szparagi. Dlatego proponuję wyjątkowo takie ze słoiczka. W końcu lepszy rydz niż nic. Ta sałatka na tę zaletę, że jest prosta, smaczna, sycąca i co najważniejsze zawsze się udaje. A to już przepis. Sałatka(...)kaszy ze szparagami. Porcja dla 4 osób: Potrzebne nam będą: 150 g kaszy, 3 opakowania zielonych szparagów, kilka listków bazyli, 2 cebulki, 10 pomidorków koktajlowych, 1 łyżka poszatkowanych migdałów, 1 łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Odsączyć, przepłukać szparagi. Przekroić na pół. Umyć i przekroić na pół pomidorki koktajlowe. Obrać i poszatkować cebulkę. Zagotować wodę do gotowania kaszy. (Potrzebna nam będzie

MODA NA BIO
Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparagi z sosem holenderskim 143

moje próby poniosły klęskę. Trudno. Mam nadzieję, że nazwa dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU  oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne oliwki - zielone oliwki - 1 łyżeczka kaparów - pół papryczki chilli - natka pietruszki - kilka pomidorków koktajlowych - rozmaryn - bazylia - masło Przygotowanie pstrąga: Rybę czyścimy, myjemy(...)piekarniku. Czas obróbki termicznej takiej ryby zależny jest od jej wielkości, sposobu przygotowywania (grill, patelnia, piekarnik) i temperatury. 20 minut to czas optymalny.  Składniki na szparagi: - pęczek szparagów zielonych - 200 gram masła - 3 żółtka - 1,5 łyżeczki octu winnego białego - 1 łyżka gorącej wody - sól - pieprz Przygotowanie szparagów: Ja zielonych szparagów nie obieram, ułamuję im tylko końcówki (szparagi same

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania