przepisami na wiele sposobów, ale często przekonuję się, że to, co proste jest najlepsze. I tak jest również w tym przypadku! Składniki (dla 2 osób): 500 g zielonych szparagów parę plastrów sera pleśniowego typu blue (akurat taki, krojony w plastry miałam) kilka orzechów włoskich łyżka masła sól Wykonanie: Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj pod wodą. W wysokim garnku(...)ugotuj wodę, posól. Do gotującej się wody wrzuć szparagi, główkami do góry (główki szparagów muszą wystawać nad wodę). Gotuj 2-3 minuty. Odcedź szparagi i przelej zimną, bieżącą wodą, dzięki temu szparagi zachowają swoją jędrność. Osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj szparagi i delikatniej podsmażaj ok 2 minut. Przełóż na talerz, pokrusz ser, posyp drobniej posiekanymi
gutfutRisotto ze szparagami i bekonem – przepyszne, kremowe, delikatne. Idealne na sezon szparagowy. Przepyszny, aksamitny ryż, chrupiące szparagi i lekko chrupki bekon, który można także zastąpić np. wędzonką krotoszyńską, albo surową wędzoną szynką (np. myszką). Risotto wcale nie jest trudne, jeśli tylko przestrzega się wszystkich zasad i używa się dobrego gatunku ryżu. Risotto ze szparagami i bekonem może stanowić zarówno(...)przekąskę, jak i danie główne. Bez wątpienia obowiązkowa pozycja w majowym menu, gdy sezon szparagowy w pełni. Risotto ze szparagami i bekonem jest delikatne i wbrew pozorom bardzo lekkie. Składniki: 240g ryżu do risotto Uncle Ben ok. 100g bekonu lub wędzonki pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku – zmiażdżone 1 duża cebula – poszatkowana 1 l bulionu 200ml białego wina
Pociąg Do KuchniWalory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a potem do innych europejskich kuchni. Do Polski przywędrowały w XVIII wieku, ale dopiero sto lat później rozpoczęto ich uprawę. Oto przepis na ciekawą potrawę ze szparagami - frittatę z dodatkiem rukoli(...)czarnych oliwek i suszonych pomidorów. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 jajka 1 opakowanie serka wiejskiego light 8 plastrów suszonych pomidorów w oleju 10 czarnych oliwek 1 łyżeczka cukru trzcinowego garść rukoli kilka szczypt ziół prowansalskich kilka szczypt czosnku niedźwiedziego sól grubo mielony pieprz Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce
My Chcemy Jeśćszparagami u mnie zawsze ciężko bo albo są bardzo drogie albo po prostu nie mam ich gdzie kupić albo jak już są to bardzo złej jakości, że szkoda pieniędzy. W tym roku wyjątkowo udało mi się już na początku sezonu zakupić piękne szparagi i to w dobrej cenie. Więc co nie co szparagowego przygotowałam. Była frittata , teraz szparagi w cieście(...)koniec ale to już w następnych wpisach. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego-300 g 1 pęczek zielonych szparagów (ok 25 sztuk) 9 plastrów szynki dojrzewającej 7 plastrów żółtego sera 1 jajko sezam i siemię lniane złote do posypania Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości mniej więcej
Monia miesza i gotujeMakaron pełnoziarnisty Lubella , oliwa, czosnek i ... szparagi ! To takie proste i baaardzo pyszne. Uwielbiam takie nieskomplikowane dania. Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi, nie sposób więc ich nie wykorzystać w kuchni. Ja najbardziej lubię te zielone. Wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć lub ugotować na parze i są gotowe do jedzenia. Muszę przyznać, że z lekką niepewnością podeszłam(...)sklepach znajdziecie różne rodzaje makaronu Pełne Ziarno: świdry, kokardki małe, spaghetti, pióra, świdry z żytem, kokardki i świdry z orkiszem. Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 opakowanie makaronu Lubella Pełne Ziarno gniazdka wstążki oliwa z oliwek EV sól morska 1/2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatitykolejny pomysł na prostą sałatkę albo jak ktoś woli na sałatkowy lunch. Kasza, szparagi, pomidorki koktajlowe i bazylia. Wiem, że to nie za bardzo sezon na szparagi. Dlatego proponuję wyjątkowo takie ze słoiczka. W końcu lepszy rydz niż nic. Ta sałatka na tę zaletę, że jest prosta, smaczna, sycąca i co najważniejsze zawsze się udaje. A to już przepis. Sałatka(...)kaszy ze szparagami. Porcja dla 4 osób: Potrzebne nam będą: 150 g kaszy, 3 opakowania zielonych szparagów, kilka listków bazyli, 2 cebulki, 10 pomidorków koktajlowych, 1 łyżka poszatkowanych migdałów, 1 łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Odsączyć, przepłukać szparagi. Przekroić na pół. Umyć i przekroić na pół pomidorki koktajlowe. Obrać i poszatkować cebulkę. Zagotować wodę do gotowania kaszy. (Potrzebna nam będzie
MODA NA BIOmoje próby poniosły klęskę. Trudno. Mam nadzieję, że nazwa dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne oliwki - zielone oliwki - 1 łyżeczka kaparów - pół papryczki chilli - natka pietruszki - kilka pomidorków koktajlowych - rozmaryn - bazylia - masło Przygotowanie pstrąga: Rybę czyścimy, myjemy(...)piekarniku. Czas obróbki termicznej takiej ryby zależny jest od jej wielkości, sposobu przygotowywania (grill, patelnia, piekarnik) i temperatury. 20 minut to czas optymalny. Składniki na szparagi: - pęczek szparagów zielonych - 200 gram masła - 3 żółtka - 1,5 łyżeczki octu winnego białego - 1 łyżka gorącej wody - sól - pieprz Przygotowanie szparagów: Ja zielonych szparagów nie obieram, ułamuję im tylko końcówki (szparagi same
Życie zamknięte w smakujuż kolejna w tym roku odsłona zielonych szparagów. Te lubię najbardziej. Łatwo je przygotować a pyszny, wiosenny obiad szybko ląduje na stole :) Tym razem wersja z rzodkiewką i zieloną cebulką. Składniki na 2-3 osoby: 2 pęczki zielonych szparagów 1 duży pęczek rzodkiewek 6 młodych ziemniaków 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem 3-4 łyżki masła 4 ząbki czosnku(...)sól 1 łyżeczka cukru pieprz Szparagi obrać w dolnej części i odciąć końcówki lub odłamać zdrewniałe końcówki. W wysokim garnku zagotować wodę z małą ilością soli i cukru. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na parze ( najlepiej w tym samym garnku, w którym pod koniec będziemy gotować szparagi). Kiedy ziemniaki już będą ugotowane, na wrzątek wrzucić szparagi
Jemy Pijemyzmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka(...)ziół i kurkumy - przepis niedługo! ;) * w skład przyprawy "pieprz pomarańczowy" wchodzi: wysuszona i zmielona skórka pomarańczowa (50%), pieprz biały (20%), lubczyk (20%) i pieprz czarny (10%) 1. Szparaga złapać obiema rękami, trzymając za końce, górną część łapiąc nieco dalej od główki, żeby jej nie uszkodzić. Wyginać lekko, aż pęknie - miejsce przełamania jest dokładnie tam, gdzie powinno być - pamiętajmy
Kuchnia PrezydentowejSezon na szparagi jeszcze trwa więc tym razem zaproponujemy szparagi zielone podane z jajkiem sadzonym. Składniki: - 1 wiązka zielonych szparag - boczek wędzony (1 opakowanie w plasterkach ok. 15 dag) - sól, pieprz, cukier - trochę oliwy, śmietanki 12% - 1 łyżka masła - 2 jajka Składniki na 2 porcje. Bierzemy szparagi, obcinamy końcówki, myjemy i wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli(...)cukru. Po 5 minutach wyciągamy szparagi i studzimy. Następnie bierzemy po 2 szparagi mniej więcej tej samej długości i owijamy w boczek. Gotowe szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i śmietanką, przyprawiamy pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.15-20 minut. Pod koniec pieczenia zabieramy się za jajka. Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła
Kuchenne WariacjeOkres na szparagi w pełni więc nasza kolejna propozycja z tymi zielonymi „pałeczkami” – tarta z boczkiem, szparagami i mozzarella Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 8 zielonych szparag - 1 cebula - 200 g wędzonego boczku - 2 jajka - 1 łyżka masła - sól, pieprz - 150g śmietanki(...)smażymy aż zrobi się rumiany. Teraz do miski wrzucamy jajka, śmietankę, jogurt i dokładnie mieszamy. Masę doprawiamy solą, pieprzem. Następnie dodajemy starty na tarce ser żółty i mieszamy. Szparagi obcinamy na kawałki długości promienia formy zaczynając od główki. Pozostałą część szparag kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do masy. Należy pamiętać aby części zdrewniałych szparag odciąć i wyrzucić. Wyciągamy ciasto
Kuchenne Wariacjeprzepis zapodział mi się pomiędzy wieloma, jakie już zgromadziłam w swoim komputerze, i choć sezon na szparagi właściwie dobiegł końca (można je jeszcze kupić, ale i cena i jakość nie taka jak w maju), postanowiłam podzielić się nim z moimi gośćmi. Na ulubionych blogach i portalach kulinarnych wypatrzyłam sobie kilka ciekawych przepisów na dania ze szparagów i planowałam jeden(...)nich wypróbować. Największą chętkę miałam na elegancką tartę z dodatkiem pieczonej papryki, ale jak to bywa z planami, ulegają zmianie. Domownicy poprosili mnie o podanie szparagów w najprostszej formie - z wody, z masełkiem i bułeczką tartą - były pyszne! :) Składniki: pęczek zielonych szparagów sól szczypta cukru 3 łyżki sklarowanego masła bułka tarta Wykonanie: Szparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc
Kuchenne zapiski EdytyLekka propozycja - przepis na omlet ze szparagami i fetą. Gorąco polecam, bo sezon na szparagi wkrótce minie :( SKŁADNIKI (na 1 porcję) 2-3 jajka 4-5 szt. szparagów 50 g fety 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżeczka oliwy sól pieprz PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Przekrawamy szparagi na pół(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy je na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy 4 łyżki wody i przykrywamy na około 4-5 minut, aż szparagi zmiękną i wchłoną wodę. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szparagi i smażymy około 4 minut, aż omlet w połowie się zetnie. Posypujemy jajka szczypiorkiem i fetą pokrojoną w kostkę, po czym przykrywamy
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj kolejna ekspresowa i pyszna odsłona dania ze szparagami, czyli tym razem zapraszam na omlet ze szparagami i pieczarkami. Zrobimy go dosłownie w parę chwil, ponieważ zielone szparagi są gotowe do jedzenia po kilku minutach. Dla urozmaicenia do szparagów dodałam pieczarki. Na blogu, pod hasłem "szparagi" znajdziecie kilkanaście innych przepisów na to pyszne i zdrowe warzywko. Omlet z zielonymi(...)szparagami i pieczarkami Czas przygotowania: 20 minut Składniki na 2 porcje Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 6-7 pieczarek 4 jajka sól morska pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, kładziemy szparagi, i przekrojone na ćwiartki pieczarki. Warzywa chwilę smażymy, a następnie patelnię przykrywamy i smażymy
Kulinarne przygody Gatitydelikatna słoneczna poświata. Kobieta w fartuszku i kwiecistej chuście schyla się z małym nożykiem w ręce. Pracuje w pocie czoła, bym ja, kilka godzin później, mogła kupić świeże, kuszące szparagi . W moim rodzinnym domu rzadko jadało się szparagi. W sumie, nie wiem nawet dlaczego. Może przez cenę? Choć ta w środku sezonu jest całkiem przyjazna. Może przez(...)dostępność? Choć na wsi są bardziej pod ręką, aniżeli w wielkim, zatłoczonym mieście. Nieważne. Liczy się to, że obecnie zakochałam się w szparagach już trzeci rok w rzędu i wiem, że w kolejny maj znowu moja miłość do szparagów zapłonie. Uwielbiam łączyć nietuzinkowo. Świeże, zielone szparagi, delikatna i aromatyczna mięta. Zielony, słodki
W kuchni Karmel-itki