Sezon na szparagi co prawda już się kończy, ale wciąż możemy z niego skorzystać i cieszyć się ich smakiem w pełni. Najczęściej szparagi jadamy w całości, jako dodatek do obiadu lub sałatki. Zielone szparagi są popularniejsze, może dlatego, że nie trzeba ich obierać 😉 Wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki i gotowe. Z kolei białe szparagi musimy najpierw obrać, a następnie odłamać zdrewniałe(...)końcówki. Jeśli decydujecie się na białe szparagi będziecie mieć odrobinę więcej pracy, ale może Wam to wynagrodzić fakt, że możecie przygotować z nich dwa dania - szparagi możecie wykorzystać jako surówkę do obiadu czy składnik sałatki, a z obierek i odłamanych końcówek przygotować pyszną zupę krem. Pamiętajcie też, że obierki i końcówki możecie śmiało mrozić - dzięki temu będzie mogli cieszyć się
Z notatnika dietetykaSzparagi z młodymi ziemniakami – mega pyszne i proste do przygotowania danie na obiad. Zrobiło się cieplej a ja na ostatnich nogach, w ostatnim miesiącu ciąży, więc tylko takie bardzo proste dania wchodzą teraz w grę. Proste nie znaczy, że gorsze. Już dawno przekonałam się o tym, że kilka dosłownie składników tworzy najlepsze potrawy i tak jest i tym razem(...)Młode ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego (na parze w szybkowarze 7 minut – sprawdź ), do tego szparagi pięć minut podsmażone i kiełbasa. Podane ze świeżą papryką, pomidorkami i awokado – gęba w niebie jak to się mówi PRZEPIS SZPARAGI Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych 250g kiełbasy 500g lub więcej młodych ziemniaków ugotowanych oliwa sól do podania: pomidorki koktajlowe
Dorota SmakujeSezon na szparagi powoli zbliża się ku końcowi, więc najwyższy czas, by zabrać się za ich przygotowanie :) Pokażę Wam dziś jak gotować szparagi oraz jedną z najpopularniejszych form ich podania, z klasycznym sosem holenderskim, który świetnie pasuje również do jajek. Składniki: - 1 pęczek (ok. 500 g) zielonych szparagów - trzy żółtka - 150 g (3/4 kostki) masła - 1,5 łyżki soku(...)sól, pieprz Zaczynamy od masła, które musimy rozpuścić, a następnie zebrać z góry biały nalot, który się tam pojawi. Roztopione masło odkładamy na bok i zabieramy się za nasze szparagi. Należy je bardzo dokładnie umyć, a następnie pozbyć się zdrewniałych końcówek - wystarczy jedną ręką złapać szparaga na końcu, a drugą mniej więcej pośrodku, po czym go zgiąć, na skutek czego
Kulinarne zapędy KokosaZielone szparagi z serem burrata i gremolatą Czym jest gremolata? Gremolata to sos, który składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku, skórki cytrynowej i oliwy. Gremolata to doskonały dodatek do wielu dań, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ten wyśmienity ziołowy sos uzupełni smak wielu potraw mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Doskonale komponuje się z twarożkiem, mozzarellą lub właśnie(...)burratą. Składniki SZPARAGI pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego kulka sera burrata sól pieprz GREMOLATA 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 – 2 ząbki czosnku, starte lub zmiażdżone 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz opcjonalnie w sezonie kilka posiekanych listków czosnku niedźwiedziego Wykonanie GREMOLATA
Tajemnice SmakuWitam serdecznie, sezon szparagowy w pełni, więc tym razem propozycja na pyszny obiad, ze szparagami i makaronem w roli głównej. Danie jest proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i sytne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania dania będziemy potrzebowali: 250 g makaronu orzo pęczek szparagów (500 g) – najlepiej jest wybrać w miarę cienkie 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu około 3 łyżek(...)szalotki 2 łyżki usiekanej natki pietruszki sól, pieprz oraz pół kostki (około 150 gramów) sera sałatkowego Favita lub sera feta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Szparagi z makaronem Przygotowanie: Z umytych szparagów odłamuję palcami zdrewniałą końcówkę i wyrzucam, a resztę kroję w kilkucentymetrowe kawałki. Czosnek drobniutko kroję, cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do czosnku
Uwaga Babcia GotujeSałatka z grillowanych szparagów idealna do dań z grilla. Do sałatki można dodać grillowany oscypek, lub w wersji wegańskiej wędzone tofu. Można dodać grillowane warzywa: młody groszek w strączkach, fasolkę szparagową, hiszpańskie papryczki zielone „piment os de padron”, młode cukinie na chrupiąco, boczniaki dobrze zrumienione. Przepis według Agaty Wojdy. Do sałatki wino różowe niemieckie Ernst Bretz Spätburgunder Rosé halbtrocken(...)Rheinhessen. 1/2 pęczka białych szparagów, 1/2 pęczka zielonych szparagów, pęczek dymki, garść mieszanki dowolnych liści i ziół: rukwi wodnej, bazylii, estragonu, melisy, musztardowca, bazylii, mięty, szpinaku, rzymskiej sałaty... 1 czubata łyżka prażonych utłuczonych orzechów laskowych, kilka truskawek, 1 łyżka ciemnego cukru, 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 3 łyżki octu jabłkowego, 1/4 łyżeczki startego imbiru, 2 łyżki syropu
królestwo garówOmlet kojarzy się wszystkim z daniem śniadaniowym, choć mi zdarza się robić go także na kolację. Dziś mam dla Was sezonową wersję ze szparagami którą możecie równie dobrze zrobić rano co pod wieczór. Ten omlet możesz wzbogacić dodatkami takimi jak wędzony łosoś czy boczek, jeśli chcesz by Twój omlet był jeszcze bardziej treściwy, albo dodatkami bez mięsa takimi jak suszone(...)koszyka Książka Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj do koszyka Szukasz podobnych przepisów, zajrzyj też do: – szparagi z jajkiem – szakszuka – szakszuka – sałatka ze szparagami i jajkiem – omlet z białek – tost z jajkiem i szynką OMLET ZE SZPARAGAMI Ilość porcji: 2 Czas przygotowania
nietylkopasta.plsklepach i na targowiskach już powoli zaczynają pojawiać się szparagi. Osobiście je uwielbiam więc oczywiście pierwszy pęczek tych zielonych pyszności już zagościł w naszej kuchni w tym sezonie. A dlaczego właściwie warto spożywać szparagi? Są niskokaloryczne a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są także cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu(...)potasu i fosforu. Chyba nikt nie ma wątpliwości co do tego, że warto uwzględnić je w swojej diecie Dziś mam dla Was pomysł na ekspresowy posiłek z zielonymi szparagami w roli głównej. Oto szybka sałatka ze szparagami, fetą i pomidorkami. Polecam, jest naprawdę przepyszna! Składniki (2 porcje): 8 zielonych szparagów, garść pomidorków koktajlowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki
Natka PietruszkiKupiłam szparagi i nie zawahałam się ich użyć Tym razem jednak to danie nie należy do tych niskokalorycznych ale czasami przecież można sobie pozwolić na kulinarną rozpustę. Potrawka z indyka ze szparagami jest pyszna, kremowa i idealnie pasuje podawana z ryżem, makaronem czy kopytkami. Zapraszam na potrawkę z indyka ze szparagami Potrawka z indyka ze szparagami Składniki: (dla 4 osób(...)piersi z indyka 2 białe części pora 6 średnich marchewek pęczek zielonych szparagów 400 ml śmietany 30-36% 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej 0,5 kostki masła lub olej do smażenia sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: Szparagi opłukać, oberwać zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki tak, aby zostały całe główki. Pory przeciąć wzdłuż, dobrze wypłukać
UgotujmyTo.plSezon na szparagi trwa, a więc korzystajmy z nich. Dziś makaron ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami, które nadają wspaniałego aromatu całej potrawie, a do tego lekki, kremowy sos. Pycha! I to wszystko w niecałe 30 minut :D To danie ma rekomendację mojej córci, która sama spytała, czy może spróbować tego co ja jem. "dziecko bierz wszystko!" i wzięła(...)Makaron penne ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi śliwkami Składniki: 1) ok. 250 g makaronu penne 2) 100 g szynki parmeńskiej w plastrach 3) ok. 150 g suszonych śliwek 4) pęczek szparagów
Na kulinarnym poligoniePrzepis na wytrawną tartę ze szparagami, cukinią oraz serem feta. Smaczny pomysł na danie bez mięsa, dzięki dodatkowi fety smak jest wyrazisty, a konsystencja kremowa. Tarta z zielonymi szparagami to smaczny pomysł na obiad lub kolację. Spód do tarty można przgotować wcześniej, a później tylko wrzucić ją na godzinę do piekarnika i mamy pyszny i zdrowy posiłek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Drukuj Tarta ze szparagami cukinią oraz fetą. Składniki Składniki na tartę: 250 g mąki pszennej 130 g masła 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 pęczek szparagów 150 g cukinii pokrojona w półplastry 0,5 cm grubości 140 g sera feta 100 ml mleka 3 łyżki jogurtu greckiego szczypta pieprzu do smaku Instrukcje Spód do tarty: Wszystkie składniki na ciasto
To co lubię - gotuję i polecamSpaghetti ze szparagami to pyszne, pożywne i łatwe danie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają(...)szparagów nie powinno zabraknąć w diecie. Składniki : 1 opakowanie makaronu spaghetti zielone szparagi ( dla 2 osób zużyłam pół pęczka) śmietana 18% – mały kubeczek starty ser żółty ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony na drobno czosnek oraz pokrojone w nieduże kawałki szparagi. Wlać śmietanę, przykryć patelnię
Smaczne PotrawyPyszne sushi z zielonymi szparagami i awokado. Bogate w smaku i pięknie prezentujące się na stole. Dosyć łatwe w przygotowaniu, choć wcześniej należy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Szparagi wystarczy lekko natrzeć oliwą i krótko usmażyć lub zgrillować na suchej patelni, pod koniec dodając sezam. Dokładny czas smażenia zależy od grubości szparagów, ale nawet grube(...)okazy nie będą smażyć się dłużej niż 8 minut. Zarówno ryż jak i szparagi można przygotować z lekkim wyprzedzeniem. Jednak zwinięte rolki powinny być serwowane od razu. SKŁADNIKI / 3-6 PORCJI 1 pęczek szparagów zielonych 1 łyżka oliwy lub oleju 2 łyżeczki sezamu 2 szklanki ryżu do sushi 6 płatów sushi nori (listki prasowanych alg morskich) 6 płaskich łyżek majonezu
cool and minty