Tarta ze szparagami i boczkiem została wzbogacona smakowo poprzez dodatek pasty z czosnku niedźwiedziego . Pasta nadała tarcie również ciekawy zielony kolor. Zielone szparagi i wędzony boczek to składniki, które stanowią bardzo zgrany i smaczny duet. Dziś poszłam na łatwiznę i na spód tarty wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, które doskonale się sprawdziło. Tartę ze szparagami, boczkiem i pastą z czosnku(...)niedźwiedziego robi się w kilka chwil. Najlepiej smakuje lekko podgrzana. Składniki: 1 duży pęczek zielonych szparagów 200 g chudego, wędzonego boczku 4 jajka ekologiczne 1/2 szkl. maślanki (może być jogurt naturalny lub śmietanka 30%) 1 łyżka pasty z czosnku niedźwiedziego lub 2 nieduże ząbki czosnku gotowe ciasto francuskie 1/3 łyżeczki soli sól, cukier do gotowania szparagów Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać
Codziennik Kuchennymożna przygotować zarówno z zielonych, jak i białych szparagów. Można przygotowac w jednej większej formie, lub kilku mniejszych. 500 g szparagów, 20 g mąki pszennej, 20 g masła, 10 g żelatyny, Szparagi umyć, odłamać koncówki, obrać – obieramy białe i zielone szparagi, łatwiej będzie je przecierać. Obierków i końcówek nie wyrzucamy! Szparagi włożyć do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody(...)ugotować do miękkości, wyjąć. Do wywaru ze szparagów wkadamy obierki i końcowki, gotujemy około 15 – 20 minut. Płyn odcedzamy (zostawiamy, bo jest nam potzrebny) odciskając końcówki (wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne). Ugotowane szparagi przetrzeć przez sito. Połączyć wywar z przetartymi szparagami. Powinniśmy otrzymać 500 ml – jeżeli mamy za mało, należy dolać wodę, jeżeli za dużo, należy odparować przez gotowanie
królestwo garówSezon na szparagi w pełni, dlatego w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów na szybkie i proste dania ze szparagami. Dzisiaj na blogu risotto ze szparagami. Klasyk można by powiedzieć, ale u mnie postanowiłam trochę złamać ten przepis. I risotto podałam z wędzonym łososiem i dużą dawką świeżych ziół. Przepis warty wypróbowania, ja uwielbiam risotta! przepis na risotto(...)szparagami: - 1 pęczek zielonych szparagów polskich - 3 ząbki czosnku - 2 szalotki - 150 ml śmietnaki - 150 ml mleka - łosoś wędzony około 200g - świeże oregano i tymianek - natka pietruszki - parmezan wedle uznania - oliwa z oliwek i 2 łyżki masła - 300 g ryżu do risotto Na maśle i oliwie podsmaż, a dokładnie zeszklij posieakny czosnek i cebulę. Nie może Ci się przypalić
SMYKWKUCHNITarta z zielonymi szparagami to nasza Kuroniowa obowiązkowa pozycja, podczas majowego wysypu tych wspaniałych warzyw. Nie wiem jak Wy ale ja już przebieram nóżkami, na myśl o szparagach. Nie ma chyba drugiego takiego warzywa, na które bym tak bardzo czekał. Kocham ich uniwersalność, kruchość i smak. Pisałem(...)już o tym w jednym z moich wpisów. Przepis na mistrzowskie szparagi. Przygotowana dzisiaj tarta z zielonymi szparagami idealnie zwiastuje miesiąc maj. Do wykonania tarty, użyliśmy z Bogusią naszego sprawdzonego w 100% przepisu na kruche ciasto. Jest najłatwiejsze, najtrwalsze ze wszystkich które wypróbowaliśmy, nie trzeba go nawet
kuron.com.plTagiatelle verde ze szparagami, grejfrutem i mozzarellą to szybka sałatka makaronowa. Wstyd się przyznać ale nie jadłam jeszcze świeżych szparagów, takie marynowane ze słoiczka to i owszem nawet mi smakowały, ale do dzisiaj. Dzisiaj spróbowałam świeżych usmażonych szparagów no i jestem zachwycona ich smakiem. Sałatka ta, to moja propozycja do akcji kulinarnej sezon na szparagi której autorem jest blue_megi(...)Tagiatelle verde, szparagi 250 g makaronu Tagliatelle verde 4 białe szparagi czerwony grejfrut szczypiorek 1 kulka mozzarelli olej, sól, pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, szparagi obieramy, kroimy na ukośne kawałki i smażymy do przyrumienienia na rozgrzanym oleju. Grejpfruta obieramy, dzielimy na cząstki i obieramy ze skórki, szczypiorek drobno siekamy a mozzarellę kroimy w kostkę. Ugotowany i odsączony makaron
Pieguskowa Kuchniajuż szparagowe ostatki ! Jeszcze w sklepach znajdziecie ostatnie pęczki ze szparagami. A obok szparagów już zieleni się dumnie bób ! Właśnie w najlepsze trwa na niego sezon, więc tak sobie wykombinowałam, że to może być bardzo smaczny i zdrowy zielony duet. Delikatne zielone szparagi o wyrazisty w smaku bób to bardzo fajne połączenie. Warzywa ugotowałam na parze(...)miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści roszponki Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego oliwa z oliwek
Kulinarne przygody GatityWiosenny omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami często przygotowujemy na weekendowe śniadanie. Robi się go bardzo szybko i w zasadzie można użyć do niego dowolnych warzyw. Ja najbardziej lubię połączenie szparagów z wiejską, wędzoną szynką i pomidorkami koktajlowymi. Czasami wrzucamy trochę fety, która nadaje słoności. Śmiało eksperymentujcie – zamiast szparagów można użyć przecież fasolki szparagowej, bobu czy groszku. Najlepiej smakuje(...)chwilę omlet pod rozgrzany grill piekarnika (wtedy trzeba go robić na patelni, którą można wkładać do pieca) lub po prostu smażyć go cały czas pod przykryciem. Omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami: 8 ekologicznych, wiejskich jajek 1 mały pęczek szparagów kilka plasterków dobrej jakości szynki kilka pomidorków koktajlowych opcjonalnie: kawałki fety lub koziego sera szczypior lub zielone części dymki
Poezja smakuSzparagi owinięte nitkami makaronu i lekko zrumienione, położone na pesto z zielonego groszku i rukoli. Całość posypana uprażonymi ziarnami słonecznika i startym parmezanem. Pyszna potrawa, która może być podana jako przystawka lub lekki obiad. Zielone szparagi uwielbiam i w sezonie przygotowuję je bardzo często. Są zdrowe, przepyszne i chrupiące. Nigdy nie gotujcie ich zbyt długo, wystarczą 3 minuty (grubsze(...)minuty), w przeciwnym razie staną się niesmaczne. Pesto z rukoli i groszku idealnie komponuje się z makaronem i szparagami. Zielony groszek wspaniale przełamuje wyrazisty smak rukoli. Polecam Składniki: 10 zielonych szparagów około 150 g długiego spaghetti (50 cm) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła Pesto: 1/2 puszki groszku „Bonduelle” 1 garść rukoli 1 łyżka oliwy
Oryginalny smakbardzo szybko się grilluje i im krócej tym lepiej smakuje. Ziemniaki na talarki pozamieniane, równie szybko są grillowane, cienkie i chrupiące, smakiem, babcine talarki przypominające. Szparagi wiadomo są bardzo zdrowe, a prosto z grilla, wyjątkowe. Pasternak cienki maksymalnie, z grilla smakuje idealnie. Tylko pasternak niczym nie doprawiamy, a pozostałe składniki solą i pieprzem oprószamy(...)proste połączenie mięsa z warzywami wygrywa swoimi smakami. Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa, pęczek zielonych szparagów, kilka ziemniaków (3-4 szt. średniej wielkości), duży pasternak, olej rzepakowy, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy
Moniki SmakołykiBalsamiczny kurczak ze szparagami Korzystając z wciąż trwającego sezonu na szparagi przygotowałam kolejne danie z ich wykorzystaniem. Balsamiczny kurczak ze szparagami , to kolejna potrawa zaczerpnięta z książki Gino D'acampo - Pronto!, z której niedawno przygotowałam fantastyczną tarte z zielonymi warzywami . Podtytuł tej książki brzmi - "dania w 20 minut" i faktycznie autor przedstawia tam proste dania kuchni włoskiej, które można zrobić(...)mniej niż pół godziny. Do takich potraw należny także balsamiczny kurczak ze szparagami, a ponieważ uwielbiam nieskomplikowane i błyskawiczne w przygotowaniu dania postanowiłam przygotować go któregoś dnia po pracy. Przyrządzenie kurczaka ze szparagami zajmuje właściwie tyle czasu ile potrzeba, aby ugotował się ryż. Zdecydowanie polecam, szczególnie zabieganym i zapracowanym! Balsamiczny kurczak ze szparagami Składniki : kubek ryżu 2 piersi
Codzienne GotowanieSzparagi zielone, w sezonie smakują najlepiej. Warto korzystać póki są i smakują najlepiej Szparagi z patelni z czosnkiem i aromatycznym rozmarynem. Fantastyczny smak na letnie śniadanie lub kolację Szparagi z patelni z pieczonym czosnkiem Drukuj Czas przygotowania 2 min Czas gotowania 8 min Czas całkowity 10 min Ilość porcji: 1 Składniki pęczek szparagów zielonych 3 ząbki czosnku(...)łupinie 2 gałązki rozmarynu świeżego sól, pieprz do smaku papryka wędzona (może być ewentualnie słodka) oliwa Wykonanie Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki (same się przełamią w odpowiednim miejscu). Szparagi suszymy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szparagi, czosnek, rozmaryn. Solimy i pieprzymy. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Szparagi posypujemy na koniec papryką wędzoną. Czosnek przeciskamy
Apetyt na ZieloneTarta serowa ze szparagami Jest wiosna, są szparagi. To moje motto na wiosnę. Dzisiaj szparagi trafiły do tarty i jest naprawdę pysznie. Bardzo kruchy spód (jeżeli macie, pomieszajcie mąkę zwykłą i krupczatkę), zielone szparagi i mocno serowa masa. Gdyby nie ciasto, wszystko byłoby ekspresowe, ale oczywiście kruchy spód można przygotować wcześniej. Szparagów nie trzeba gotować i zazwyczaj nie wymagają obierania(...)Jeżeli lubicie szparagi, to gorąco polecam! Składniki na formę 20x28 cm: Ciasto 200 g mąki 130 g zimnego masła 30 g drobno startego sera (np. bursztyn, parmezan, pecorino) szczypta soli 2-3 łyżki lodowatej wody Nadzienie 15-20 szparagów 4 jaja 180 ml mleka (lub pół na pół ze śmietaną) 120 g sera cheddar sól i pieprz Mąkę posiekać
Pełny talerzpojawia się w sklepach lub na straganach nie mogę się jej oprzeć. Kupiłam dwa pęczki i postanowiłam wykorzystać ją do mojej ulubionej zupy, a że miałam w lodówce jeszcze szparagi to stwierdziłam, że też je wrzucę. Zupa wyszła przepyszna! Delikatna botwinka, szparagi i młode ziemniaki, zabielona śmietanką – co mogło pójść nie tak? Jadłam ją cały weekend i nie mogłam(...)Companion postanowiłam przygotować moją ulubioną zupę właśnie w nim. Dlatego poniżej przedstawiam wersję na ten sprzęt, oraz klasyczną w rondelku Zapraszam! Scroll down for recipe in English Botwinka ze szparagami (4-5 porcji) Składniki: 2 pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
karmelowyWykwintne połączenie białych szparagów z truflami tworzy dzisiejsze błyskawiczne, minimalistyczne danie. Szybki, lekki i wyjątkowy obiad przygotujesz dosłownie w 15 minut. Szparagi ugotowałam razem z makaronem. W międzyczasie na patelni przygotowałam masełko truflowe i voila - majowa uczta gotowa! Nie masz trufli, nie szkodzi, zastąp je oliwą lub podrasuj smak solą truflową. Doskonałe składniki to gwarant pysznego i wyjątkowego dania. Zapraszam(...)przepisu! Składniki: 250 g makaronu 500 g białych szparagów 2 łyżki masła 2-3 małe trufle (ze słoiczka w słonej zalewie) 30 g parmigiano reggiano oliwa truflowa/sól truflowa pieprz z młynka 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: odłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Obrać szparagi kierująć nożyk od główki do dołu szparaga, główki pomijając. Pociąć szparagi w kilkucentymetrowe kawałki zagotować osoloną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zielona pizza bianco z pesto i szparagami na kolację. Uwielbiam pizzę ze szparagami . To jest uniwersalna pizza, którą można jeść na ciepło i na zimno. Moja pizza bianco to pizza domowa od a do z i za każdym razem inna. Ta pizza zawiera tyle zieleniny, że śmię ją nazywać zieloną. Posmarowałam ją sosem bianco, posypałam orzechami i wstawiłam do piekarnika(...)Pięknie się upiekła, więc ładnie ją przystroiłam.Wczoraj zrobiłam pesto , miałam jeszcze kilka szparagów i kozi twaróg. Uwielbiam kozi ser. Jest kremowy i posiada taki specyficzny smak. Kupuję go w małych opakowaniach, pokrojonego na grube plastry. Pizza smakuje z nim wyjątkowo! Taka domowa pizza ze szparagami to coś dla wielbiciele kuchni włoskiej. Będąc we Włoszech w zeszłym roku znalazłam wiele
codojedzenia