szparagi - 5593 przepisów (strona:50/373)

Wiosenny burger ze szparagami i sosem duńskim 75

Ostatni wpis na Gnudi ze szparagami i pokrzywą zdobył masę Waszej uwagi, dlatego pozostając w szparagowym klimacie, zapraszam dzisiaj na wspniałego burgera pełnego wiosny! Między chrupiącymi połówkami bułki kryje się soczysty burger z łososia, ciągnącej się, mlecznej mozzarelli i ogromu aromatycznych, świeżych ziół. Do tego lekko podsmażone, chrupkie zielone szparagi i przepyszny, wiosenny sos remoulade! Remoulade to popularny zimny(...)duński. Wypełnioniy po brzegi różnorodnymi dodatkami, takimi jak kapary, kiszone lub konserwowe ogórki, czy nawet anchois, dodaje daniom charakteru i świetnie komponuje się w wiosennym burgerze z rybą i szparagami. Jednak żeby burger miał w sobie tę wiosenną lekkość, zastąpiłam część majonezu w sosie jogurtem greckim i to był strzał w dziesiątkę! :D Zapraszam Was zatem na tego przepysznego burgera

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Cytrynowy makaron ze szparagami 132

razem postawiłam na prostotę i tradycyjne smaki. Do klasycznego makaronu spaghetti dodałam cytrynę oraz dobrej jakości oliwę, pyszne zielone szparagi i kilka dodatków które stworzyły pyszny kremowy sos i genialne mega szybkie danie. Tego naprawdę trzeba spróbować. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj(...)makaron z polędwicą –  makaron z krewetkami –  makaron z kurkami –  spaghetti aglio oilo –  spaghetti bolognese –  spaghetti carbonara –  spaghetti z krewetkami CYTRYNOWY MAKARON ZE SZPARAGAMI Przygotowanie : 10-15 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – porcja makaronu spaghetti dla 2 osób, około 250 g makaronu – 100 ml oliwy z oliwek dobre jakości – 2 ząbki czosnku

nietylkopasta.pl
Tarta serowa ze szparagami 80

Sezon na moje ukochane szparagi w pełni! Mogę je jeść w każdej postaci. Ostatnio przygotowała z nim wytrawną tartę Tarta serowa ze szparagami smakuje wybornie zarówno na ciepła jak i na zimno. Połączenie kruchego ciasta z masą jajeczną szparagami i serem nie może się nie udać. Tarta serowa ze szparagami Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 130 g zimnego masła(...)około 3 łyżek startego twardego sera (pecorino, parmezan, grana padano) 2 łyżki zimnej wody sól Nadzienie: około 14-16 zielonych szparag 4 jajka pół szklanki mleka 2 łyżki mascarpone około 60 g startego na grubych oczkach sera żółtego (gouda, morski, cheddar) około 30 g sera z niebieską pleśnią około 30 g sera feta lub ale feta pieprz sól Rozpoczynamy

PatiGotuje
Zupa wiosenna ze szparagami 65

Zupa wiosenna ze szparagami , zupa z młodej włoszczyzny ze szparagami , białymi i zielonymi. Pyszna, delikatna zupa. 600 g mięsa (u mnie szponder), pęczek młodej włoszczyzny, 2 - 3 ziemniaki, 3 białe szparagi, 5 zielonych szparagów, 2 łyżki kaszy manny, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier, Mięso włożyć do garnka, dodać listek, ziele angielskie i pieprz(...)niego zrobić pierogi , tort naleśnikowy , klops z mięsa gotowanego … . Smak na zupę przecedzić. Ziemniaki i włoszczyznę obrać. Ziemniaki i selera pokroić w kostkę, marchewkę, pora i pietruszkę w półplasterki. Szparagi białe umyć, odłamać końce, obrać (najlepiej obieraczką do miękkich warzyw). Pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Szparagi zielone umyć, odłamać końce i pokroić w skośne plasterki grubości około

królestwo garów
Z ŁĄKI NA TALERZ: Golaski w pokrzywie 98

otoczony cieniusieńką warstwą semoliny, która utrzymuje w jedności ich krągłe kształty :) Puszyste golaski z ricotty i parmezanu, doprawione gałką muszkatołową moszczą się w zielonym gniazdku uwitym z pierwszych zielonych szparagów i liści majowej pokrzywy, która podsmażona straciła swój parzący charakter. Do tego słuszna ilość masła, aromatyczny czosnek i kilka kropel orzeźwiającego soku z cytryny na sam koniec. Pozostaje zanurzyć się(...)zielonych smakach i odpłynąć na majowych obłoczkach z ricotty i parmezanu w stronę  Tak właśnie smakują: wiosenne popołudnie, ciepły wieczór i pierwsze wiosenne burze. Gnudi z pokrzywą i szparagami Potrzebujesz: Gnudi 500g ricotty 50g parmezanu 120g semoliny / kaszy manny + do obtaczania gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki soli Do tego: 3 łyżki masła klarowanego 1 duży ząbek czosnku 3/4 szklanki liści

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Grzanki ze szparagami i wędzonym twarogiem 68

Czas zacząć sezon szparagowy. Te przepyszne zielone łodygi - bo wolę zielone szparagi - najbardziej lubię jeść dość klasycznie, w sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Jednak kiedy nie mam czasu na sosy i jajka, powstają najrozmaitsze tosty. Dziś polecam Wam moje najnowsze odkrycie. Grzanki z podgrzewanym serem wędzonym i grillowanymi szparagami. Pycha! :) Składniki (4 porcje): 4 pajdy ulubionego pieczywa 12 łodyg(...)zielonych szparagów 1 łyżka masła 275 g. wędzonego twarogu solankowego 1/2 szkl. wody 2 szczypty cukru sól, pieprz Kromki pieczywa zrumień na patelni grillowej lub zwykłej. Ze szparagów odłam zdrewniałe końce, a łodygi pokrój na pół lub na 3 części. Na drugą patelnię wlej wodę, włóż szparagi i dodaj cukier. Gotuj na mocniejszym ogniu, aż woda odparuje. Teraz dodaj

Delicious Place
Focaccia ze szparagami i ziołami 101

maju! Wprawdzie pogoda nas nie rozpieszcza i nasza majówka jest chłodna i deszczowa, ale za to na naszych talerzach jest gorąco i słonecznie. Dziś zapraszam Was na danie ze szparagami, w końcu maj to sezon na szparagi. Focaccia ze szparagami i ziołami nie dość, że jest pyszna to przepięknie się prezentuje na talerzu. Serdecznie Wam polecam, będzie idealna jako(...)dodatek do grilla, lub tak po prostu do pochrupania. Focaccia ze szparagami i ziołami Focaccia ze szparagami i ziołami Proporcje na blachę o wymiarach:  32 x 32 cm Czas przygotowania:  9 godzin Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Tortellini ze szparagami 62

dosłownie 10-15 minut. Robiłam już tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami , tortellini z brokułami , tortellini z pikantnym sosem pomidorowym . Tym razem w moim sosie pojawiło się fantastyczne zestawienie: szparagi i boczek. Wyszło idealnie! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki  sklep(...)makaron z krewetkami z białym winem –  makaron z polędwicą –  makaron z tuńczykiem –  makaron z cukinią –  makaron z kurczakiem –  makaron z szynką TORTELLINI ZE SZPARAGAMI PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: –  300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką) – 7-8 zielonych szparagów – 100 g wędzonego boczku

nietylkopasta.pl
Frittata szparagowa o truflowym smaku z Chorwacji 69

kawa, to wszystko tradycyjne śniadania chorwackie.  Mój wybór padła na region Istrii, którą łączy w sobie świeże lokalne produkty i starożytną tradycję.  Wszechobecne w Istrii trufle i szparagi, można zjeść pod różną postacią. A w związku, z tym że na kuchnię istryjską wielki wpływ miała kuchnia włoska, zapraszam na Frittatę lub omlet, jak to woli.  Na zakończenie(...)mojej nudnej opowieści, życzę Ci smacznego.  👥 – 1 ⏰ – 10 minut 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 2-3 jajka Pęczek szparagów Olej truflowym Sól Pieprz świeżo Bagietka Grana Padano Jeśli mamy już te kilka składników, Frittata szparagowa czeka, by ją zjeść na śniadanie Po pierwsze dzień dobry. Po drugie przygotuj szparagi, odłam zdrętwiałe końcówki i wyrzuć. Nożem odetnij

RafalCook
Wiosenna jajecznica ze szparagami 79

zaczyna się na dobre. Słoneczne poranki i coraz dłuższe dni codziennie mnie zachwycają. Pora więc na na wprowadzenie kolorów również na swoim talerzu. W sklepach rozpoczął się sezon na szparagi. Oczywiście sposobów na przygotowanie szparagów jest całe mnóstwo, ale ten którym dzielę się dzisiaj jest rewelacyjny! Wiosenna jajecznica ze szparagami nastraja mnie pozytywnie na cały dzień. Warto też pamiętać(...)zielone szparagi mają bardzo mało kalorii (około 20 kcal na 100g). A w dodatku są bardzo bogatym źródłem witamin (K, C, E, A) oraz kwasu foliowego. Przygotowanie takiej jajecznicy zajmie Ci mniej niż 10 minut, a jej cudowny i wyrazisty smak oraz wartości odżywcze dają Ci energię na cały dzień. Wypróbuj koniecznie i daj znać czy wiosenna jajecznica ze szparagami

Gotujemywdomu.pl
Tarta szparagowa 76

Zielone szparagi z dodatkiem sera Parmezan i orzechów włoskich zapieczone na cieście francuskim – moja propozycja na szybką przekąskę. Zielone szparagi są delikatnym warzywem przez co 30 minut w piekarniku na upieczenie tary wystarczy w zupełności. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Tarta ze szparagami Składniki na tartę szparagową. opakowanie ciasta francuskiego(...)zielonych szparagów 8 dkg sera Parmezan 10 dkg orzechów włoskich 1 jajko szczypta soli Jak zrobić tartę szparagową. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach dokładnie nakłuć widelcem i posmarować jajkiem. Kolejno równomiernie wysypać połowę startego sera Parmezan i oraz połowę posiekanych orzechów włoskich. Szparagi umyć, usunąć łykowatą część po czy pokroić

MeCooks
Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem 77

Sezon na szparagi trwa wyjątkowo krótko więc warto wykorzystać ten czas maksymalnie. Szparagi polubiłam całkiem niedawno 2-3 lata temu i żałuję że tak późno. Przepis pewnie dla wielu osób jest znany ale myślę, że warto go przypomnieć. Smak i zapach obłędny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem Składniki Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem(...)wiązka szparagów 6 plastrów szynki parmeńskiej parmezan sól Instrukcje Odcinamy końcówki szparagów 1-1,5 cm (zdrewniałą część). Szynkę kroimy w plastry szerokości 1 cm i owijamy szparagi, układamy w naczyniu żaroodpornym. Solimy odrobinę i całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w temp 180 stopni przez około 40 minut. Artykuł Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Omlet ze szparagami 80

Zaczął się w końcu sezon na szparagi, niestety jest krótki dlatego trzeba go maksymalnie wykorzystać. Zapraszam więc na pyszny omlet ze szparagami, takie właśnie drugie śniadanie zrobiłyśmy razem z córcią. Był naprawdę pyszny :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); omlet ze szparagami to co lubie gotuje i polecam Drukuj Omlet ze szparagami Składniki 5 szparagów 3 jajka 1 mała cienka kiełbaska (opcjonalnie(...)łyżek mleka 5 małych kulek mozzarelli lub pół małej kawałek papryki czerwonej łyżeczka natki pietruszki sól pieprz olej lub masło klarowane Instrukcje Końcówki szparagów odłamujemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na lekko posoloną wodę. Gotujemy 2 minuty, osączamy z wody. Na patelni o średnicy 20 cm podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w plasterki (na małej ilości tłuszczu). Jajka roztrzepujemy w misce

To co lubię - gotuję i polecam
Przepyszna pasta ze szparagów 65

Sezon na szparagi właśnie pakuje ostatnie szpargały do walizki. W przyszłym roku w środku kwietnia znów zapuka do warzywniaków, a potem do naszych kuchennych drzwi i okien. Znów stanie przed nami smukły, chrupiący i w najpiękniejszym odcieniu jasnej zieleni i kości słoniowej. Tymczasem połowę ostatniego pęczka tych pięknych warzyw zamieniam w przepyszną, zieloną pastę. Aromatyczne smarowidełko, pełne szparagowych historii(...)głębokiego smaku oparłam o przepis klasycznego pesto bazyliowego. Zmniejszyłam ilość ziół, dodając w ich miesce podwójną porcję szparagów, a potem zmiksowałam na gładko z oliwą, orzechami i odrobiną parmezanu. Wspaniała na kanapki, chrupiące grzanki ale i jako pesto do makaronu :) Świeży, szparagowy smak wzmocniony ziołami i aromatycznym czosnkiem sprawdzi się także jako dodatek do grillowanych warzyw i mięs. Naprawdę warto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami 64

Sezon na szparagi się powoli kończy, więc trzeba je jeść szybko póki jeszcze są. Mam dziś dla Was przepis na bardzo prosty i szybki makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami, z pietruszkowo-cytrynowym sosem z oliwą, posypany parmezanem. Obiad w 30 minut maksymalnie. Nie ma wymówek. Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami 4 porcje Składniki: 1 pęczek szparagów 1 łyżka(...)skórka z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ok 70 g startego parmezanu sól, pieprz do smaku, opcjonalnie trochę suszonego chilli Wykonanie: Szparagi pozbawić twardych końcówek, obrać w razie potrzeby i pokroic na kawałki ok 3 cm. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, wrzucić szparagi i na nie dużym ogniu podsmażyć

Cooking for Emily

Proponowane wyszukiwania