maju! Wprawdzie pogoda nas nie rozpieszcza i nasza majówka jest chłodna i deszczowa, ale za to na naszych talerzach jest gorąco i słonecznie. Dziś zapraszam Was na danie ze szparagami, w końcu maj to sezon na szparagi. Focaccia ze szparagami i ziołami nie dość, że jest pyszna to przepięknie się prezentuje na talerzu. Serdecznie Wam polecam, będzie idealna jako(...)dodatek do grilla, lub tak po prostu do pochrupania. Focaccia ze szparagami i ziołami Focaccia ze szparagami i ziołami Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cm Czas przygotowania: 9 godzin Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek
Kulinarne przygody Gatitydosłownie 10-15 minut. Robiłam już tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami , tortellini z brokułami , tortellini z pikantnym sosem pomidorowym . Tym razem w moim sosie pojawiło się fantastyczne zestawienie: szparagi i boczek. Wyszło idealnie! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep(...)makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką TORTELLINI ZE SZPARAGAMI PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką) – 7-8 zielonych szparagów – 100 g wędzonego boczku
nietylkopasta.plkawa, to wszystko tradycyjne śniadania chorwackie. Mój wybór padła na region Istrii, którą łączy w sobie świeże lokalne produkty i starożytną tradycję. Wszechobecne w Istrii trufle i szparagi, można zjeść pod różną postacią. A w związku, z tym że na kuchnię istryjską wielki wpływ miała kuchnia włoska, zapraszam na Frittatę lub omlet, jak to woli. Na zakończenie(...)mojej nudnej opowieści, życzę Ci smacznego. 👥 – 1 ⏰ – 10 minut 🇭🇷 – Chorwacja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 2-3 jajka Pęczek szparagów Olej truflowym Sól Pieprz świeżo Bagietka Grana Padano Jeśli mamy już te kilka składników, Frittata szparagowa czeka, by ją zjeść na śniadanie Po pierwsze dzień dobry. Po drugie przygotuj szparagi, odłam zdrętwiałe końcówki i wyrzuć. Nożem odetnij
RafalCookzaczyna się na dobre. Słoneczne poranki i coraz dłuższe dni codziennie mnie zachwycają. Pora więc na na wprowadzenie kolorów również na swoim talerzu. W sklepach rozpoczął się sezon na szparagi. Oczywiście sposobów na przygotowanie szparagów jest całe mnóstwo, ale ten którym dzielę się dzisiaj jest rewelacyjny! Wiosenna jajecznica ze szparagami nastraja mnie pozytywnie na cały dzień. Warto też pamiętać(...)zielone szparagi mają bardzo mało kalorii (około 20 kcal na 100g). A w dodatku są bardzo bogatym źródłem witamin (K, C, E, A) oraz kwasu foliowego. Przygotowanie takiej jajecznicy zajmie Ci mniej niż 10 minut, a jej cudowny i wyrazisty smak oraz wartości odżywcze dają Ci energię na cały dzień. Wypróbuj koniecznie i daj znać czy wiosenna jajecznica ze szparagami
Gotujemywdomu.plZielone szparagi z dodatkiem sera Parmezan i orzechów włoskich zapieczone na cieście francuskim – moja propozycja na szybką przekąskę. Zielone szparagi są delikatnym warzywem przez co 30 minut w piekarniku na upieczenie tary wystarczy w zupełności. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Tarta ze szparagami Składniki na tartę szparagową. opakowanie ciasta francuskiego(...)zielonych szparagów 8 dkg sera Parmezan 10 dkg orzechów włoskich 1 jajko szczypta soli Jak zrobić tartę szparagową. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach dokładnie nakłuć widelcem i posmarować jajkiem. Kolejno równomiernie wysypać połowę startego sera Parmezan i oraz połowę posiekanych orzechów włoskich. Szparagi umyć, usunąć łykowatą część po czy pokroić
MeCooksSezon na szparagi trwa wyjątkowo krótko więc warto wykorzystać ten czas maksymalnie. Szparagi polubiłam całkiem niedawno 2-3 lata temu i żałuję że tak późno. Przepis pewnie dla wielu osób jest znany ale myślę, że warto go przypomnieć. Smak i zapach obłędny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem Składniki Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem(...)wiązka szparagów 6 plastrów szynki parmeńskiej parmezan sól Instrukcje Odcinamy końcówki szparagów 1-1,5 cm (zdrewniałą część). Szynkę kroimy w plastry szerokości 1 cm i owijamy szparagi, układamy w naczyniu żaroodpornym. Solimy odrobinę i całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w temp 180 stopni przez około 40 minut. Artykuł Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamZaczął się w końcu sezon na szparagi, niestety jest krótki dlatego trzeba go maksymalnie wykorzystać. Zapraszam więc na pyszny omlet ze szparagami, takie właśnie drugie śniadanie zrobiłyśmy razem z córcią. Był naprawdę pyszny :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); omlet ze szparagami to co lubie gotuje i polecam Drukuj Omlet ze szparagami Składniki 5 szparagów 3 jajka 1 mała cienka kiełbaska (opcjonalnie(...)łyżek mleka 5 małych kulek mozzarelli lub pół małej kawałek papryki czerwonej łyżeczka natki pietruszki sól pieprz olej lub masło klarowane Instrukcje Końcówki szparagów odłamujemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na lekko posoloną wodę. Gotujemy 2 minuty, osączamy z wody. Na patelni o średnicy 20 cm podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w plasterki (na małej ilości tłuszczu). Jajka roztrzepujemy w misce
To co lubię - gotuję i polecamSezon na szparagi właśnie pakuje ostatnie szpargały do walizki. W przyszłym roku w środku kwietnia znów zapuka do warzywniaków, a potem do naszych kuchennych drzwi i okien. Znów stanie przed nami smukły, chrupiący i w najpiękniejszym odcieniu jasnej zieleni i kości słoniowej. Tymczasem połowę ostatniego pęczka tych pięknych warzyw zamieniam w przepyszną, zieloną pastę. Aromatyczne smarowidełko, pełne szparagowych historii(...)głębokiego smaku oparłam o przepis klasycznego pesto bazyliowego. Zmniejszyłam ilość ziół, dodając w ich miesce podwójną porcję szparagów, a potem zmiksowałam na gładko z oliwą, orzechami i odrobiną parmezanu. Wspaniała na kanapki, chrupiące grzanki ale i jako pesto do makaronu :) Świeży, szparagowy smak wzmocniony ziołami i aromatycznym czosnkiem sprawdzi się także jako dodatek do grillowanych warzyw i mięs. Naprawdę warto
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSezon na szparagi się powoli kończy, więc trzeba je jeść szybko póki jeszcze są. Mam dziś dla Was przepis na bardzo prosty i szybki makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami, z pietruszkowo-cytrynowym sosem z oliwą, posypany parmezanem. Obiad w 30 minut maksymalnie. Nie ma wymówek. Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami 4 porcje Składniki: 1 pęczek szparagów 1 łyżka(...)skórka z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ok 70 g startego parmezanu sól, pieprz do smaku, opcjonalnie trochę suszonego chilli Wykonanie: Szparagi pozbawić twardych końcówek, obrać w razie potrzeby i pokroic na kawałki ok 3 cm. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, wrzucić szparagi i na nie dużym ogniu podsmażyć
Cooking for EmilyCzas czytania: 2 min Typowo wiosenna pizza, pizza z cukinią i szparagami. Pizza jest rewelacyjna, aromatyczna i bardzo smaczna. Po upieczeniu koniecznie posypcie pizzę rukolą i skropcie octem balsamicznym, będzie obłędna! Do ciasta dodałam suszone oregano, dzięki temu ciasto jest bardzo aromatyczne i smaczne. Z takiego ciasta można przygotować nie tylko spód do pizzy, ale i cieniutkie paluszki posypane grubą(...)schować do lodówki, a następnie wykorzystać w ciągu 24 godzinach. Ciasto przed pieczeniem należy, wyjąc z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem. Smacznego! Print Pizza z cukinią i szparagami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pizza na cienkim cieście z dodatkiem cukinii, rukoli i zielonych szparagów. Course Obiad Cuisine Włoska Keyword cukinia, szparagi Prep Time
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Sałatka z kaszy gryczanej z dodatkiem szparagów to pełnowartościowy pożywny posiłek, a w mniejszej ilości może być dodatkiem do dania głównego. Kasza gryczana bogata jest w białko, składniki mineralne, węglowodany, żelazo, potas, magnez i nie zawiera glutenu! Czyli samo zdrowie, a do tego pyszne delikatne, zielone szparagi, przepiórcze jajeczka, soczyste, słodkie pomidorki koktajlowe oraz chrupiąca sałata(...)ugotowanej dzień wcześniej, zazwyczaj gotuję odrobinę więcej na obiad. Ta pyszna sałatka z pewnością zagości na naszym Wielkanocnym stole, a dziś na kolacji! Smacznego! Print Sałatka z kaszy i szparagów .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Błyskawiczna pożywna sałatka. Course Sałatki Cuisine Polska Keyword kasza gryczana, szparagi Prep Time 15 minutes Cook Time 12 minutes Total
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Mini pulpeciki podane na kolorowej sałacie z zielonymi szparagami, sosem musztardowo-miodowym, to wersji wegańskiej, a w wersji dla każdego proponuję dodać krewetki. To jest moja propozycja na szybki i lekki lunch. Niskokaloryczny i smaczny posiłek jest propozycją nie tylko dla dbających o linię. To również super obiad dla ceniących sobie łatwość i szybkość przygotowania! Muszę(...)usmażenia. Oczywiście pulpeciki można też upiec w piekarniku, wystarczy im 20 minut w 180 st C. Ten sposób przygotowania będzie wersją super fit! Mini pulpeciki można podać z sałatą, szparagami, krewetkami lub z sosem pomidorowym i puree z kalafiora, ale dodatki najlepiej wybierzcie sami. Poniżej wklejam tabelkę dla tych, którzy liczą kalorie. Tabela przedstawia wyliczenia na całe danie, czyli pulpeciki
SprawdzonaKuchnia.pl