Zapowiada się piękny 1 Maj. Słońce świeci od samego rana, a i na moim talerzu również bardzo słonecznie, złote, kremowe curry z kurczakiem, szparagami i pieczarkami. Niedawno pisałam, że pojawiły się szparagi. Szparagi należą do moich ulubionych warzyw. Ostatnio kupiłam spore opakowanie zielonych szparagów w postaci samych kłosów. Nieco droższe, ale nie muszę już odcinać twardych końcówek. Końcówki właściwie(...)kremowe curry to potrzebujecie kokosowe mleko. Ja użyłam akurat kokosowej śmietanki, przez co curry było jeszcze bardziej kremowe. Jeśli nie lubicie kokosowego mleka, to polecam przepis na kurczaka ze szparagami w śmietanie. Skoro żółte curry to potrzeba do tej potrawy również curry w proszku, kurkumy i kminu rzymskiego. Curry powinno być ostre. Jeśli wolicie mniej ostre to wystarczy jedno małe
codojedzeniaSzparagi zapiekane w szynce to błyskawiczny pomysł na smaczną przystawkę, albo lekką kolację. Tak przygotowane szparagi możemy podać ze śmietanowym dipem, albo posypane tartym parmezanem. W tym wpisie znajdziesz listę składników i sposób przygotowania szparagów. Składniki pęczek szparagów szynka parmeńska 2-3 łyżki oliwy czarny pieprz sól Potrzebujecie tyle plasterków szynki parmeńskiej ile macie szparagów. Szparagi zapiekane w szynce(...)przygotować Przepis na to danie jest bardzo szybki. W wysokim garnku wstawiamy wodę z odrobiną soli. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy je do gotującej się wody na maksymalnie 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy osuszamy i zawijamy w szynkę parmeńską. Układamy w formie do zapiekania, skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warunki sprzyjające staniu przy garach. O nie! Właściwie najlepszym pożywieniem są lody, a poza tym warzywa i owoce. Pełnia sezonu truskawkowego i kończący się sezon na szparagi skłoniły mnie do przygotowania sałatki, która dla mnie jest kwintesencją wczesno letnich smaków. Truskawki i szparagi to bardzo dobry duet, do tego sos na bazie octu balsamicznego i nic więcej do pełni kulinarnego(...)szczęścia nie trzeba. No może poza kromką grillowanego pieczywa. Smacznego! Składniki: sałata rzymska 200 g truskawek 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki masła 75 ml białego wytrawnego wina sól pieprz sos: 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Przygotowanie: Sałatę, szparagi i truskawki myjemy i osuszamy
Smakowity Blog Kulinarnylodówce czekała na mniepęcek szparagów. Część trafiła do zupy rem a druga część wykorzystałam na sałatkę. Tym razem szparagi wrzuciłam na patelnię grillową razem z serem halloumi. Dorzuciłam trochę sałaty i kilka pomidorków i pyszna sałatka gotowa. składniki: 1 kostka sera halloumi 3-4 garście porwanej sałaty ok 1/2 pęczka zielonych szparagów 10-12 pomidorków cherry 2 garście ziaren słonecznika(...)łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól,pieprz olej rzepakowy do skropienia szparagów Składniki na dwie porcje. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Porwaną sałatę ułożyć na talerzach. Pomidorki przekroić na pół. Przygotować sos-olej z pestek winogron wymieszać z miodem, musztardą i sokiem z cytryny, do smaku doprawić solą
Monia miesza i gotujePlacek ze szparagami, placek z zielonymi szparagami . 300 g zielonych szparagów, 2 całe dymki, 100 ml mleka, 60 ml oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki startego sera cheddar, gałka muszkatołowa, sól, świeżo mielony pieprz, olej słonecznikowy lub oliwa, Szparagom odłamać końcówki, pokroić je w cienkie plasterki. Dymkę pokroić w cienkie plasterki. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć dymkę, dodać(...)szparagi, razem przesmażyć. Smażyć mieszając, aż szparagi zmiękną. Jajka wymieszać z olejem i mlekiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem, dodać szparagi z dymką i ser. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można udekorować zielonymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi lub kwiatami
królestwo garówPieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli to danie, które może nie zachwyca wyglądem (nie ma się co dziwić skoro wszystko jest wymieszane ), ale smakuje cudownie. Prosta, nieskomplikowana potrawa, która będzie świetnym dodatkiem np. do mięs, ryb lub może stanowić lekki samodzielny posiłek. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków 1/2 pęczka szparagów 4 łyżki oliwy(...)Dodać oliwę z oliwek, doprawić solą i wymieszać. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut, aż ziemniaczki staną się złote. Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około
Oryginalny smakinny. Więc nie ma obawy, że danie się znudzi. Do smażenia omletów polecam sezonowe produkty. Najlepiej smakują gdy występują wtedy gdy jest czas ich obfitości. Późną wiosną szczególnie kuszą szparagi i wszelkiego rodzaju zielone listki (zioła). Składniki: 5 dużych zielonych szparagów 2 jajka eko kilka pieczarek 1 łyżka masła klarowanego zioła do przybrania: koperek, szczypiorek, kolendra, tymianek, pietruszka, musztardowiec(...)łyżki gazowanej wody mineralnej lub mała szczypta proszku do pieczenia szczypta soli, pieprz czarny - do smaku Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na plastry. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na 2-3 części, grube kawałki przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać 1/2 łyżki masła klarowanego , wrzucić pieczarki i szparagi. Smażyć na średnim ogniu, aż pieczarki lekko się
Codziennik KuchennyPyszny i szybki sposób na przygotowanie szparagów? Według mnie to grillowanie (ja używam grilla gazowego), dosłownie kilka minut na ogniu i gotowe. Tym razem szparagi owinęłam cienkimi plastrami surowego wędzonego boczku. Do tego nieco oliwy z oliwek, żeby szparagowe łebki się nie spaliły, cytryna, świeży tymianek i gotowe. Grillowane szparagi z boczkiem to idealna letnia przystawka przed konkretami, które się(...)będą na nim grillować później. To pyszny wstęp do letniej uczty na świeżym powietrzu. Grillowane szparagi z boczkiem Grillowane szparagi z boczkiem Czas przygotowania : 20 minut Składniki: 10 zielonych szparagów 10 plasterków surowego wędzonego boczku plasterki cytryny świeży tymianek sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Każdego szparaga owijamy plasterkiem boczku. Układamy na kratce
Kulinarne przygody Gatitypyszny obiad. Zawsze mam w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, tak na wszelki wypadek, bo można z niego wyczarować szybkie dania z tego co mamy pod ręką. Tym razem szparagi czekały na swoją kolejkę, nie miałam na nie pomysłu, ale jak jest francuskie, to pomysł zawsze się znajdzie. Szybka tarta ze szparagami i kozim serem jest pyszna i na ciepło(...)zimno. To idealny lekki obiad czy kolacja. Na pewno wielbiciele zielonych szparagów będą zachwyceni! Szybka tarta ze szparagami i kozim serem Szybka tarta ze szparagami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 200 ml gęstej śmietany 18% sól pieprz łyżeczka suszonego tymianku
Kulinarne przygody GatityOstatni wpis na Gnudi ze szparagami i pokrzywą zdobył masę Waszej uwagi, dlatego pozostając w szparagowym klimacie, zapraszam dzisiaj na wspniałego burgera pełnego wiosny! Między chrupiącymi połówkami bułki kryje się soczysty burger z łososia, ciągnącej się, mlecznej mozzarelli i ogromu aromatycznych, świeżych ziół. Do tego lekko podsmażone, chrupkie zielone szparagi i przepyszny, wiosenny sos remoulade! Remoulade to popularny zimny(...)duński. Wypełnioniy po brzegi różnorodnymi dodatkami, takimi jak kapary, kiszone lub konserwowe ogórki, czy nawet anchois, dodaje daniom charakteru i świetnie komponuje się w wiosennym burgerze z rybą i szparagami. Jednak żeby burger miał w sobie tę wiosenną lekkość, zastąpiłam część majonezu w sosie jogurtem greckim i to był strzał w dziesiątkę! :D Zapraszam Was zatem na tego przepysznego burgera
Kuchnia w Słońcu Skąpanarazem postawiłam na prostotę i tradycyjne smaki. Do klasycznego makaronu spaghetti dodałam cytrynę oraz dobrej jakości oliwę, pyszne zielone szparagi i kilka dodatków które stworzyły pyszny kremowy sos i genialne mega szybkie danie. Tego naprawdę trzeba spróbować. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj(...)makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – makaron z kurkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami CYTRYNOWY MAKARON ZE SZPARAGAMI Przygotowanie : 10-15 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – porcja makaronu spaghetti dla 2 osób, około 250 g makaronu – 100 ml oliwy z oliwek dobre jakości – 2 ząbki czosnku
nietylkopasta.plSezon na moje ukochane szparagi w pełni! Mogę je jeść w każdej postaci. Ostatnio przygotowała z nim wytrawną tartę Tarta serowa ze szparagami smakuje wybornie zarówno na ciepła jak i na zimno. Połączenie kruchego ciasta z masą jajeczną szparagami i serem nie może się nie udać. Tarta serowa ze szparagami Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 130 g zimnego masła(...)około 3 łyżek startego twardego sera (pecorino, parmezan, grana padano) 2 łyżki zimnej wody sól Nadzienie: około 14-16 zielonych szparag 4 jajka pół szklanki mleka 2 łyżki mascarpone około 60 g startego na grubych oczkach sera żółtego (gouda, morski, cheddar) około 30 g sera z niebieską pleśnią około 30 g sera feta lub ale feta pieprz sól Rozpoczynamy
PatiGotujeZupa wiosenna ze szparagami , zupa z młodej włoszczyzny ze szparagami , białymi i zielonymi. Pyszna, delikatna zupa. 600 g mięsa (u mnie szponder), pęczek młodej włoszczyzny, 2 - 3 ziemniaki, 3 białe szparagi, 5 zielonych szparagów, 2 łyżki kaszy manny, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier, Mięso włożyć do garnka, dodać listek, ziele angielskie i pieprz(...)niego zrobić pierogi , tort naleśnikowy , klops z mięsa gotowanego … . Smak na zupę przecedzić. Ziemniaki i włoszczyznę obrać. Ziemniaki i selera pokroić w kostkę, marchewkę, pora i pietruszkę w półplasterki. Szparagi białe umyć, odłamać końce, obrać (najlepiej obieraczką do miękkich warzyw). Pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Szparagi zielone umyć, odłamać końce i pokroić w skośne plasterki grubości około
królestwo garówotoczony cieniusieńką warstwą semoliny, która utrzymuje w jedności ich krągłe kształty :) Puszyste golaski z ricotty i parmezanu, doprawione gałką muszkatołową moszczą się w zielonym gniazdku uwitym z pierwszych zielonych szparagów i liści majowej pokrzywy, która podsmażona straciła swój parzący charakter. Do tego słuszna ilość masła, aromatyczny czosnek i kilka kropel orzeźwiającego soku z cytryny na sam koniec. Pozostaje zanurzyć się(...)zielonych smakach i odpłynąć na majowych obłoczkach z ricotty i parmezanu w stronę Tak właśnie smakują: wiosenne popołudnie, ciepły wieczór i pierwsze wiosenne burze. Gnudi z pokrzywą i szparagami Potrzebujesz: Gnudi 500g ricotty 50g parmezanu 120g semoliny / kaszy manny + do obtaczania gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki soli Do tego: 3 łyżki masła klarowanego 1 duży ząbek czosnku 3/4 szklanki liści
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCzas zacząć sezon szparagowy. Te przepyszne zielone łodygi - bo wolę zielone szparagi - najbardziej lubię jeść dość klasycznie, w sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Jednak kiedy nie mam czasu na sosy i jajka, powstają najrozmaitsze tosty. Dziś polecam Wam moje najnowsze odkrycie. Grzanki z podgrzewanym serem wędzonym i grillowanymi szparagami. Pycha! :) Składniki (4 porcje): 4 pajdy ulubionego pieczywa 12 łodyg(...)zielonych szparagów 1 łyżka masła 275 g. wędzonego twarogu solankowego 1/2 szkl. wody 2 szczypty cukru sól, pieprz Kromki pieczywa zrumień na patelni grillowej lub zwykłej. Ze szparagów odłam zdrewniałe końce, a łodygi pokrój na pół lub na 3 części. Na drugą patelnię wlej wodę, włóż szparagi i dodaj cukier. Gotuj na mocniejszym ogniu, aż woda odparuje. Teraz dodaj
Delicious Place