szparagi - 5593 przepisów (strona:45/373)

Szparagowe trzy po trzy 163

Druga odsłona mojej ostatnio ulubionej zabawy blogowej: trzy po trzy . Dostajemy trzy składniki, i mamy z nimi skomponować dowolne danie. Tym razem padło na szparagi, jajka i ser. Kiedy tylko o nich przeczytałam, od razu miałam przed oczami śliczne tartaletki. Niewiele się zastanawiając, kupiłam wszystkie potrzebne składniki i przystąpiłam do działania. Danie jest wyjątkowo proste, ale dla mnie było małym(...)koziego sera. Jakimś cudem udało mi się kupić opakowanie, i kiedy otworzyłam je w domu, przeżyłam lekki szok - kozi ser jest naprawdę słony! Troszkę się bałam, że zdominuje delikatne szparagi, ale okazało się, że zamiast tego nadał tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Potrawka ziemniaczano-szparagowa z jajem sadzonym 70

Moja ulubiona potrawka ziemniaczana z cebulą i boczkiem nabrała bardziej wiosennego charakteru dzięki dodatkowi zielonych szparagów. Tym razem podałam je z jajkiem w koszulce, ale można też zrobić jajka sadzone (jak w przypadku przepisu na jajka sadzone na ziemniakach z boczkiem ). To są zdecydowanie moje smaki! Jest prosto i pysznie. Spróbujcie. Składniki (dla 3-4 osób): około 850 g młodych(...)ziemniaków pęczek zielonych szparagów 200 g boczku (u mnie surowy, cienkie plastry) 1 duża cebula sól, pieprz mielona papryka posiekany koperek lub dymka jajka – ilość wg potrzeb Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę równej wielkości. Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy przez około 15 minut (powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać). Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę (nie musi być

Smaki Na Talerzu
Łosoś pieczony ze szparagami i masłem czosnkowym. Banalny w przygotowaniu, zawsze zachwyca. PRZEPIS 93

uwielbiamy takie przepisy! Łosoś pieczony ze szparagami i masłem czosnkowym właściwie robi się sam, a gdy pojawia się na stole, wszystkim od razu ślinka leci. Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej. Przepis na łososia pieczonego ze szparagami i masłem czosnkowym Składniki: 2 porcje łososia o wadze około 150 gramów, pęczek szparagów zielonych, 1/4 kostki masła, 2 ząbki czosnku, 3-4 plasterki(...)cytryny, sól, pieprz. Jak zrobić łososia pieczonego ze szparagami i masłem czosnkowym? Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy krawędzi noża lub widelcem, dodaj do bardzo miękkiego masła, wymieszaj. Łososia oprósz solą i pieprzem. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj połową masła czosnkowego – najłatwiej zrobić to pędzelkiem kuchennym lub po prostu

Kulinarna Polska
Białe szparagi po benedyktyńsku. Nic nie przebije klasyki. PRZEPIS 103

Chyba trudno wyobrazić sobie lepszy sposób podania białych szparagów niż z sosem holenderskim i dobrze zrobionym jajkiem w koszulce, czyli po benedyktyńsku. Wykwintnie i prosto zarazem, niesamowicie pyszne. Przepis na białe szparagi po benedyktyńsku Składniki: Pęczek białych szparagów, cztery żółtka, ćwierć kostki masła, sok z połówki cytryny, biały pieprz, sól, jajka do przygotowania jajek w koszulce. Jak zrobić szparagi(...)benedyktyńsku? Szparagi umyj pod bieżącą wodą, odłam zdrewniałe końcówki, następnie obierz przy pomocy obieraczki do warzyw z pominięciem główek. Szparagi wrzuć do gotującej się wody, gotuj około 6 minut – najprościej zrobić to na patelni – zobacz . Wyjmij z wody. Masło rozpuść w rondelku. Żółtka roztrzep rózgą w misce. W garnku zagotuj niewielką ilość wody, połóż na nim miskę

Kulinarna Polska
Makaron z kurczakiem i szparagami. 119

Sezon na szparagi trwa. Trzeba to wykorzystać, bo jest krótki. Dziś zapraszam  na danie obiadowe, właśnie z dodatkiem szparagów. Połączyłam je z kurczakiem  i śmietanką. Niewiele składników, proste i szybkie przygotowanie.  Czego chcieć więcej ?  Chyba tylko dobrego smaku...., jest i to. Gwarantuję, że to naprawdę dobrze smakuje.  Połączenie szparagów i śmietanki, to raj dla podniebienia(...)Mąż też chwalił, więc chyba coś w tym jest :) Z podanych składników zrobiłam 3 porcje. Składniki: 300 g. makaronu ( u mnie rurki) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 500 g. szparagów 1,5 szklanki śmietanki 30 % sól, pieprz masło klarowane i olej do smażenia ser żółty do posypania Wykonanie: Piersi umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Szparagi

Agusiowe smakołyki
Szparagi z ryżem – danie jednogarnkowe 90

Szparagi z ryżem – danie jednogarnkowe – sycące, proste, super smaczne. Warto je przygotować póki trwa sezon na szparagi. Wolicie ryż czy kaszę? Co dobrego robiliście ze szparagów w tym roku? To danie możecie przygotować z ryżem ale też z kaszą, np jęczmienna wiejską, bulgurem, kaszą orkiszową. Możecie tu użyć rosołu czy też wywaru warzywnego, może być nawet(...)kostki ekologicznej. Finalnie można dodać natkę pietruszki lub inne ulubione zioła np koperek, pokrzywę, bazylię. PRZEPIS SZPARAGI Z RYŻEM Składniki : 250g ryżu 2 cebule 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku pęczek zielonych szparagów ok 1l bulionu sól pieprz ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła 4 łyżki startego sera żółtego Jak zrobić szparagi z ryżem: Najpierw w garnku z grubym dnem

Dorota Smakuje
Kolacja z grilla – recenzja Amica GK4011 134

każdej kuchni. Chodzi o grill elektryczny dzięki któremu bardzo łatwo i szybko przygotujecie fajne danie. Ja wykorzystałam to urządzenie do przygotowania kolacji – grillowanego sera halloumi i zielonych szparagów. Zapraszam Was na wpis kolacja z grilla – recenzja Amica GK4011. Grillowany ser halloumi – pycha! Zielone szparagi z grilla – mniam! Grillowany ser halloumi i zielone szparagi Składniki: pęczek zielonych(...)szparagów, ser halloumi, 200g, oliwa z oliwek, 2 łyżki, szczypta soli. Sposób przygotowania Najpierw odłamałam stwardniałe końce szparagów. Następnie polałam warzywa oliwą z oliwek i posoliłam. Później położyłam szparagi na tackę grillową. Ser halloumi pokroiłam w plastry o grubości około 1cm. Później ułożyłam je obok szparagów. Wszystko grillowałam z zamkniętą pokrywą urządzenia przez kilka minut. Szparagi były gotowe wcześniej niż

Natka Pietruszki
RISOTTO ZE SZPARAGAMI 131

Sezonowe risotto z zielonymi szparagami - lekkie, kremowe, proste i pyszne. Świetne na elegancki obiad lub lekką kolację lub lunch. Przygotujecie je ekspresowo, w mniej niż 30 minut, na jednej patelni, z kilku zaledwie składników. Bez bałaganu na kuchennym blacie, bez obierania i podgotowywania szparagów. Ugotowałam je  na białym wytrawnym winie oraz lekkim, warzywnym bulionie (krótko podgotowanym z dodatkiem twardych(...)końców szparagów). Na koniec połączyłam z masełkiem i tartym serem Grana Padano, które po rozpuszczeniu i połączeniu z bulionem utworzyły aksamitny i esencjonalny sosik. Warto zadbać, aby użyte składniki były jak najlepszej jakości: niezbyt kwaśne białe wino, szparagi jędrne, dobry parmezan, a ryż odpowiedniej odmiany- typ arborio lub carnaroli. Do tego esencjonalny bulion warzywny - domowy lub np. ze słoiczka . SKŁADNIKI

cool and minty
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 172

kcal / W: 90 g / B:28 g/ T: 8 g] 80 g makaronu 400 ml wody lub bulionu warzywnego 80 g groszku 200 g pieczarek marchew liście botwinki 5 szparagów 25 g suszonych pomidorów w oleju sól i pieprz Pieczarki obierz i pokrój w półplasterki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Suszone pomidory pokrój w paski(...)oraz sól i pierz. Następnie, po kilku minutach dodaj groszek i marchewkę. Gotuj do czasu, aż wszystko będzie miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodaj posiekane liście botwinki oraz szparagi. Danie przed podaniem dopraw solą i pieprzem. Kolacja: Tofucznica z warzywami i chlebem żytnim [419 kcal / W: 41 g / B: 22,3 g/ T: 16,6 g] 120 g naturalnego

365 dni dookoła kuchni
Kurczak, szparagi i pappardelle / Chicken, asparagus and pappardelle 90

Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus(...)asparagus! To preapre the dich you’ll need more or less half n hour, seriously! Enjoy cooking! SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g pappardelle 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów 1 spory pomidor 450 g mięsa z udek kurczaka 100 g sera typu Lazur 100 g jogurtu greckiego 30 g przecieru pomidoru sól, pieprz, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwa INGREDIENTS

Martyna Cooks
Sałatka z kaszką kuskus i szparagami 140

jest zmienna, mamy mało słońca, ale za to dużo deszczu. My nie jesteśmy z tego zadowolenia, natomiast rośliny są przeszczęśliwe! Wszystko rośnie jak na drożdżach i moje ukochane zielone szparagi też. Dziś zapraszam Was na kolejną pyszna propozycję, sałatka z kaszką kuskus i szparagami to idealna propozycja na majowy lunch czy lekką kolacje. Sałatkę możemy podawać zarówno na zimno(...)ciepło, w zależności od Waszych upodobań i gustów. Sałatka z kaszką kuskus i szparagami Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszki kuskus 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 czerwonej cebuli 1 opakowanie małych kulek mozzarelli pomidorki koktajlowe świeża kolendra olej do smażenia Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy sól pieprz  Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Curry ze szparagami 162

Curry ze szparagami Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis, póki trwa sezon na szparagi. Curry ze szparagami jest wegańskie, bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek. Najlepiej smakuje z ryżem, kaszą lub z pieczywem. PRZEPIS NA CURRY ZE SZPARAGAMI Składniki na curry ze szparagami: 2 pęczki szparagów białych 2 cebule 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 ziemniaki 3 marchewki 4 łodygi selera naciowego(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka kurkumy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól listki świeżej kolendry Jak zrobić curry ze szparagami: Na oleju kokosowym smażymy pokrojone w sporą kostkę cebulę i seler naciowy. Kiedy warzywa lekko się zeszklą dodajemy obrane i pokrojone w kawałki szparagi, ziemniaki, marchew pokrojone w grubą kostkę

Dorota Smakuje