Zupa z białych szparagów to pomysł na szybki, niedrogi (oczywiście w sezonie na szparagi ;)) i bardzo smaczny obiad. Do przygotowania poniższej zupy potrzebujemy szparagi, śmietanę oraz przyprawy. Najlepiej smakuje podana z domowymi grzankami . Jeżeli macie zielone szparagi to zachęcam Was do przygotowania kremu szparagowego (przepis tutaj ). Składniki: 1 pęczek białych szparagów (500 g) 100 g śmietany(...)łyżką mąki pszennej 1 łyżka soli himalajskiej pieprz opcjonalnie 50 g serka topionego Szparagi obrać i pozbawić włókien. Umyć i pokroić na 4 części. Do garnka wrzucić obrane szparagi, dodać serek topiony, wsypać sól i wlać co najmniej 5 szklanek wody (szparagi muszą być zakryte). Gotować na średnim ogniu. Gdy szparagi będą miękkie to zupę posmakować i ewentualnie doprawić solą
UgotowaćChoć osobiście wolę zielone szparagi i w sezonie kupuję tylko te, w listopadzie nie pogardziłem białymi. Zwłaszcza, że były w takiej samej cenie, jak te, które kupuję wiosną. Z listopadowych szparagów zrobiłem zupę. Podałem ją z plasterkiem gorgonzoli i zblanszowanym wierzchołkiem pędu szparaga. Składniki: pęczek białych szparagów 3 ziemniaki 4 szalotki 1,5 l bulionu 1 łyżka klarowanego masła(...)żółtka kilka plasterków gorgonzoli mielony czarny pieprz szczypta soli szczypta cukru Sposób przygotowania: Szparagi umyć i oczyścić z włókien. Wierzchołki pędów odciąć (będą potrzebne do dekoracji), a pozostałą część pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone szparagi i ziemniaki zalać bulionem, dodać szczyptę cukru i soli, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. W tym czasie
W SMAKpoprzedniego dania, które robiłam na śniadanie z zielonymi szparagami zostały mi zdrewniałe końce. Specjalnie ich nie wyrzucałam, ponieważ było mi ich szkoda. Chciałam je wykorzystać do wywaru na zupę. Potem stwierdziłam jednak, że nie poprzestanę na samym wywarze i zrobiłam zupę-krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam(...)niej żółtą papryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pęczek zielonych szparagów wraz ze zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą) ok. 1,5 - 2 litrów wywaru warzywnego lub drobiowego (ja akurat nie miałam, więc zalałam warzywa wodą i dodałam nieszczęsną kostkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWykorzystałam to, że sezon na szparagi trwa i przygotowałam makaron ze szparagami w sosie śmietanowym. Oczywiście dodałam do sosu szpinaku, bo nie tylko go lubię, ale także jakoś bardzo mi pasuje takie szpinakowo-szparagowe połączenie. Danie jest łatwe do przygotowania a smakuje wyśmienicie. Zapraszam na makaron ze szparagami w sosie śmietanowym…. Makaron ze szparagami Składniki (dla dwóch osób(...)świeżego szpinaku 10-15 szparagów 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 200 ml śmietany 30-36 % kawałek sera pleśniowego (opcjonalnie) olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz 1-2 łyżki startego parmezanu 1. Szparagi opłukać, odłamać końcówki i pokroić każdego na 2-3 części. Szpinak opłukać. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. 2. Na rozgrzany
UgotujmyTo.plkształtną główkę młodej kapusty. Z dziecięcą łapczywością ulegam pokusie nabrzmiałych czerwonością truskawek. Na ostatnim stoisku przypominam sobie o botwince, a to wszystko dlatego, że zbyt długo przyglądałam się szparagom. Strzeliste zielone pałeczki pojadą ze mną do domu usadowione na honorowym miejscu. Nie wiem jeszcze co z nich ugotuję. Nie mam pojęcia co zrobię z kapustą, do czego(...)żadnej techniki, są tylko sposoby, co i jak zrobić. No, czy będziemy odmierzać i ważyć, czy już zaczniemy gotować."* A więc zaczynam gotować. Sięgam po szparagi. Kładę je obok słoiczka z pesto ukręconym dzień wcześniej. Tak, to już się dzieje. Najpierw powoli, później coraz szybciej toczą się myśli, których szept zamienia się w pięć prostych liter - PIZZA. Majowa
KUCHARNIAWstyd się przyznać, ale do tej pory nie używałam w kuchni szparagów. Podchodziłam do nich nieufnie, nie do końca wiedząc co z nimi zrobić i czego się po nich spodziewać. Robiąc zakupy na weekend, zobaczyłam jednak jak pięknie prezentują się na wejściu stoiska z warzywami i tym sposobem, zamiast do domu wrócić z rabarbarem, wróciłam z nimi. Przy pierwszym spotkaniu(...)potraktowałam je trochę brutalnie i postanowiłam zrobić z nich miazgę. I tak powstała zupa krem ze szparagów. Bardzo delikatna. Drobny pazur nadaje jej gałka muszkatołowa i kilka kawałków surowego pora, który miał stanowić dekorację, a okazał się dodatkiem, który gorąco polecam jako składnik obowiązkowy.Składniki:500g białych szparagów1 duży por0,7l wody100g śmietany 18% 1 kostka rosołowa drobiowa1 czubata łyżka
W kuchni wieczoremDruga odsłona mojej ostatnio ulubionej zabawy blogowej: trzy po trzy . Dostajemy trzy składniki, i mamy z nimi skomponować dowolne danie. Tym razem padło na szparagi, jajka i ser. Kiedy tylko o nich przeczytałam, od razu miałam przed oczami śliczne tartaletki. Niewiele się zastanawiając, kupiłam wszystkie potrzebne składniki i przystąpiłam do działania. Danie jest wyjątkowo proste, ale dla mnie było małym(...)koziego sera. Jakimś cudem udało mi się kupić opakowanie, i kiedy otworzyłam je w domu, przeżyłam lekki szok - kozi ser jest naprawdę słony! Troszkę się bałam, że zdominuje delikatne szparagi, ale okazało się, że zamiast tego nadał tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoja ulubiona potrawka ziemniaczana z cebulą i boczkiem nabrała bardziej wiosennego charakteru dzięki dodatkowi zielonych szparagów. Tym razem podałam je z jajkiem w koszulce, ale można też zrobić jajka sadzone (jak w przypadku przepisu na jajka sadzone na ziemniakach z boczkiem ). To są zdecydowanie moje smaki! Jest prosto i pysznie. Spróbujcie. Składniki (dla 3-4 osób): około 850 g młodych(...)ziemniaków pęczek zielonych szparagów 200 g boczku (u mnie surowy, cienkie plastry) 1 duża cebula sól, pieprz mielona papryka posiekany koperek lub dymka jajka – ilość wg potrzeb Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę równej wielkości. Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy przez około 15 minut (powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać). Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę (nie musi być
Smaki Na Talerzuuwielbiamy takie przepisy! Łosoś pieczony ze szparagami i masłem czosnkowym właściwie robi się sam, a gdy pojawia się na stole, wszystkim od razu ślinka leci. Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej. Przepis na łososia pieczonego ze szparagami i masłem czosnkowym Składniki: 2 porcje łososia o wadze około 150 gramów, pęczek szparagów zielonych, 1/4 kostki masła, 2 ząbki czosnku, 3-4 plasterki(...)cytryny, sól, pieprz. Jak zrobić łososia pieczonego ze szparagami i masłem czosnkowym? Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy krawędzi noża lub widelcem, dodaj do bardzo miękkiego masła, wymieszaj. Łososia oprósz solą i pieprzem. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj połową masła czosnkowego – najłatwiej zrobić to pędzelkiem kuchennym lub po prostu
Kulinarna PolskaChyba trudno wyobrazić sobie lepszy sposób podania białych szparagów niż z sosem holenderskim i dobrze zrobionym jajkiem w koszulce, czyli po benedyktyńsku. Wykwintnie i prosto zarazem, niesamowicie pyszne. Przepis na białe szparagi po benedyktyńsku Składniki: Pęczek białych szparagów, cztery żółtka, ćwierć kostki masła, sok z połówki cytryny, biały pieprz, sól, jajka do przygotowania jajek w koszulce. Jak zrobić szparagi(...)benedyktyńsku? Szparagi umyj pod bieżącą wodą, odłam zdrewniałe końcówki, następnie obierz przy pomocy obieraczki do warzyw z pominięciem główek. Szparagi wrzuć do gotującej się wody, gotuj około 6 minut – najprościej zrobić to na patelni – zobacz . Wyjmij z wody. Masło rozpuść w rondelku. Żółtka roztrzep rózgą w misce. W garnku zagotuj niewielką ilość wody, połóż na nim miskę
Kulinarna PolskaSezon na szparagi trwa. Trzeba to wykorzystać, bo jest krótki. Dziś zapraszam na danie obiadowe, właśnie z dodatkiem szparagów. Połączyłam je z kurczakiem i śmietanką. Niewiele składników, proste i szybkie przygotowanie. Czego chcieć więcej ? Chyba tylko dobrego smaku...., jest i to. Gwarantuję, że to naprawdę dobrze smakuje. Połączenie szparagów i śmietanki, to raj dla podniebienia(...)Mąż też chwalił, więc chyba coś w tym jest :) Z podanych składników zrobiłam 3 porcje. Składniki: 300 g. makaronu ( u mnie rurki) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 500 g. szparagów 1,5 szklanki śmietanki 30 % sól, pieprz masło klarowane i olej do smażenia ser żółty do posypania Wykonanie: Piersi umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Szparagi
Agusiowe smakołykiSzparagi z ryżem – danie jednogarnkowe – sycące, proste, super smaczne. Warto je przygotować póki trwa sezon na szparagi. Wolicie ryż czy kaszę? Co dobrego robiliście ze szparagów w tym roku? To danie możecie przygotować z ryżem ale też z kaszą, np jęczmienna wiejską, bulgurem, kaszą orkiszową. Możecie tu użyć rosołu czy też wywaru warzywnego, może być nawet(...)kostki ekologicznej. Finalnie można dodać natkę pietruszki lub inne ulubione zioła np koperek, pokrzywę, bazylię. PRZEPIS SZPARAGI Z RYŻEM Składniki : 250g ryżu 2 cebule 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku pęczek zielonych szparagów ok 1l bulionu sól pieprz ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła 4 łyżki startego sera żółtego Jak zrobić szparagi z ryżem: Najpierw w garnku z grubym dnem
Dorota Smakuje