szparagi - 5593 przepisów (strona:59/373)

Pieczony omlet ze szparagami i warzywami 160

Pieczony omlet ze szparagami i warzywami Pieczony omlet ze szparagami, to pyszny pomysł na rodzinne niedzielne śniadanie.    Pieczony omlet przyznam szczere powstał w ciągu chwili, a rodzina była zauroczona smakiem. Tak, więc przepis zapisuje na kartach naszego rodzinnego bloga.  Pieczony omlet ze szparagami  8 jajek od naszych kur 10 szparagów 1 papryka czerwona  1 cebula(...)ząbki czosnku  1 łyżeczka proszku do pieczenia  sól, pieprz do smaku Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Szparagi płuczemy w zimnej wodzie, odrywamy zdrewniałe końcówki, pozostałe szparagi kroimy w kawałki 3-4 cm.  Jajka mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, tak żeby nabrały puszystości, dodajemy do nich warzywa i proszek

Kuchnia na wzgórzu
Tartaletki ze szparagami 155

Podrzucam Wam dziś jeszcze jeden bardzo prosty przepis na szparagi w roli głównej. Tartaletki ze szparagami z odrobiną chili d oskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Do ich przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto francuskie. Tartaletki będą elegancką przekąską lub przystawką na uroczysty obiad. Tartaletki ze szparagami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje(...)Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 szklanki jogurtu greckiego 2 jajka sól pieprz pieprz cayenne płatki chili pomidorki koktajlowe 1/2 pęczka zielonych szparagów oliwa do smażenia. Wykonanie: Szparagi płuczemy, odłamujemy końcówki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, układamy szparagi, solimy je. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy przez 5 minut. Odstawiamy szparagi do przestygnięcia, kroimy je na mniejsze kawałki. Pomidorki

Kulinarne przygody Gatity
Makaron ze szparagami w sosie ziołowo-serowym 225

Skoro sezon na szparagi trwa w najlepsze, zapraszam na makaron z pysznymi, zielonymi szparagami w roli głównej W tym przepisie nie użyłam czosnku, ale jestem pewna, że jeżeli go dodacie, sos będzie jeszcze lepszy! Składniki na sos dla 2/3 osób: śmietanka 30% kilka sztuk zielonych szparagów pół garści świeżej bazylii pół garści świeżego oregano garść orzechów nerkowca około(...)sera z niebieską pleśnią sól i pieprz do smaku świeża bazylia i oregano do ozdoby makaron listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='śmietanka 30% kilka sztuk zielonych szparagów pół garści świeżej bazylii pół garści świeżego oregano garść orzechów nerkowca około 100 g sera z niebieską pleśnią sól i pieprz do smaku świeża bazylia i oregano do ozdoby makaron

Kuchnia Bazylii
Risotto z pieczarkami i szparagami 188

słodko więc czas na coś wytrawnego i słonego, w związku, iż młode warzywa zasypują stragany i sklepowe półki dzisiaj postawiłem  na młode, pachnące i kuszące pod każdym względem szparagi, a jako dodatek niezawodne risotto, dzisiaj z pieczarkami i czosnkiem, odrobiną estragonu i koprem, a to wszystko na naparze z zielonej herbaty w towarzystwie szparagów. Do przygotowania całego dania potrzebne(...)będą nam: pęczek młodych szparagów 5-6 średniej wielkości pieczarek 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka śmietany 18%  garść drobno posiekanego świeżego kopru odrobina świeżego lub suszonego estragonu 200g ryżu arborio 500 ml naparu z zielonej herbaty 2 łyżki masła 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Na początku zalejcie zieloną herbatę wrzątkiem, przykryjcie

Kuba Gotuje
Makaron z zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce. 222

fejsbukowej sondzie wygrał przepis  na makaron ze szparagami więc to on pojawi się pierwszy. Uwielbiam ten moment kiedy pod naciskiem widelca  białko pęka i wypływa z niego płynne żółtko.  Otula makaron i szparagi.  Najprostsze jest najlepsze! Życzę Wam smacznej wiosny :) Makaron ze szparagami i jajkiem Składniki na 3 porcje: 250 g makaronu spaghetti 12 sztuk szparagów(...)ocet sól, świeżo mielony pieprz parmezan Do trzech sporych garnków wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Gdy woda zacznie wrzeć do jednego z garnków wrzucamy makaron. Wodę oczywiście solimy. Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki, Kroimy na 3 - 4 cm kawałki. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu do drugiego garnka wrzucamy przygotowane szparagi i trochę soli. W trzecim garnku przygotowujemy

Miksturownik
Zupa krem ze szparagów 181

Cudowne szparagi, teraz są młode, mięciutkie i pyszne. W domu pachnie latem Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę rosołową, obrane i okrojone w plasterki marchewki i korzeń pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli macie wywar warzywny, to nie dodawać już kostki rosołowej. Ja czasami sobie ułatwiam i dodaje kostkę rosołową. Nie zawsze mam wywar w domu i czasu na jego(...)przygotowanie. Szparagi umyć, odciąć łebki i zostawić na później. Nóżki jak są młode i miękkie można pokroić i wrzucić do garnka. Jeśli są twardsze to odłamać końcówkę, a łodyżkę oskrobać. Gotować zupę od 15-20 minut, wszystkie warzywa muszą być miękkie. Dodać serek, gałkę muszkatołową i zmiksować na gładką masę. Jeśli szparagi były trochę włókniste, przetrzeć zupę przez sitko

Kuchnia Pokoleń
OMLET Z ZIELONYMI SZPARAGAMI 134

Kolejny pomysł na szparagi, tym razem śniadaniowy. Puszysty omlet, chrupiące szparagi, słodycz pomidorków, pikantność dymki...całość cudownie rozpływająca się na podniebieniu. Smaczne, zdrowe i sycące danie na cały poranek. SKŁADNIKI: 6-7 zielonych szparagów 4 pomidorki koktajlowe 1 dymka 3 jajka sól pieprz masło A jak to zrobić: Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce. Grubsze końce delikatnie oskrobać nożem. Wstawić szparagi(...)gotującej się wody, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię i gotować około 5 minut, po czym zahartować je w zimnej wodzie. Na patelni roztopić masło, dodać szparagi i lekko je podsmażyć. Zdjąć z patelni. Jajka wbić do miski, doprawić solą, pieprzem i bardzo dobrze roztrzepać przy pomocy rózgi. Im bardziej jajka będą napowietrzone, tym bardziej omlet będzie puszysty. Masę jajeczną

Kuchnia w opałach
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 198

Zostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 min. Twarożek ” Mój ulubiony” mieszamy z sokiem z pomarańczy i whiskey, doprawiamy solą. Dorsza serwujemy na risotto. Mus z białych szparagów, twarożku „Mój ulubiony” i białej czekolady Czas przygotowania 70 min. 4 porcje Składniki: 100 g twarożku ” Mój ulubiony” 100 g białej czekolady 100 ml śmietanki(...)pół pęczka białych szparagów 2 zielone szparagi 75 g cukru 50 ml wody szczypta soli Przygotowanie: Białe szparagi obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki. W rondlu zagotowujemy wodę, solimy ją i gotujemy szparagi na średnim ogniu do miękkości ok 15 min. Odcedzamy, studzimy i blendujemy. Jeśli masa nie jest jedwabiście gładka przecieramy mus przez sitko. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

karmelowy
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 174

już na pewno wiecie, szparagi darzę szczególnym uczuciem <3  Sezon na nie jest niestety zdecydowanie za krótki, więc zawsze staram się go wykorzystać na maxa :) Dzisiaj pyszna tarta na cieście francuskim z mozzarellą i pomidorkami - i oczywiście ze szparagami !!! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g 200 g zielonych szparagów 150 g tartej mozzarelli 150 g pomidorków koktajlowych(...)francuskie. Zawijamy do środka wszystkie brzegi - na grubość około 1/2 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na kwadrans. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Blanszujemy przez 2-3 minuty. Pomidorki przekrawamy na pół. Na upieczonym cieście rozsypujemy równomiernie mozzarellę, układamy szparagi - na przemian główką do góry i na dół

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta z zielonymi szparagami i mascarpone 179

ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 plasterki startego żółtego sera sól i pieprz Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto rozwinąć, boki zwinąć do środka tworząc 1 cm rant, całość ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia. Przygotować szparagi: zielone szparagi mogą mieć zdrewniałą końcówkę. Aby znaleść granicę od której zaczyna się delikatna część(...)szparaga należy wygiąć szparaga bliżej dolnej części pędu. Złamie sie w odpowiednim miejscu, twardą końcówkę wyrzucić. Szparagi myjemy, ewent. miejsca o fioletowym zabarwieniu obieramy. Grubsze szparagi kroimy na pół.  Na cieście rozsmarowujemy mascarpone i posypujemy żółtym serem. Nastepnie układamy szparagi i delikatnie wciskamy w serek.  Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut. Inspiracja: klik

Atlas Smaków
Szparagi z sosem holenderskim 222

pory, w mojej majowej kuchni rządzą szparagi. Dziś klasycznie - z sosem holenderskim :) Nie byłam do niego przekonana ale ze szparagami smakuje wyśmienicie. Niebo w gębie :) 2 pęczki zielonych szparagów 3 łyżki masła 2-4 ząbki czosnku sól  1 łyżeczka cukru Szparagi obrać w dolnej części i odciąć końcówki lub odłamać zdrewniałe końcówki. W wysokim garnku zagotować wodę z małą(...)ilością soli i cukru. Na wrzątek wrzucić szparagi i gotować 3 minuty. Wyjąć z garnka. Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ). Na masło przełożyć szparagi. Chwilę podsmażać.  Szparagi powinny być chrupiące. Wyłożyć na talerze.  Polać sosem holenderskim Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można podać z bagietką

Jemy Pijemy
Białe szparagi z czosnkiem na białym winie 198

Ostatnio w jednym z supermarketów udało mi się kupić szparagi w baaaardzo dobrej cenie, jedyne 3,99 zł :) Pozwoliłam sobie zatem na zakup 3 pęczków i powstała prawdziwa szparagowa uczta :) Najmniej przyjemne jest oczywiście obieranie szparagów, ale i z tym można sobie jakoś poradzić, wiedząc jaka czeka nas nagroda.  Miały być z pomidorkami ale w końcu o nich zapomniałam(...)Składniki: 3 pęczki białych szparagów 3-4 łyżki masła ok 10 cl białego wytrawnego wina 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor lub kilka koktajlowych ( w wersji z pomidorem ) sól  1 łyżeczka cukru pieprz kilka płatków parmezanu lub innego twardego sera Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Przepłukać aby pozbyć się zanieczyszczeń. W wysokim garnku zagotować wodę z małą ilością

Jemy Pijemy
Pizza ze szparagami i czerwoną cebulą 180

Sezon na szparagi niedawno się rozpoczął, wykorzystajcie dobrze ten czas robiąc pyszną pizzę ze szparagami ! Poza szparagami potrzebujecie tylko kilku składników – często najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Kocham pizzę na cienkim i chrupiącym cieście, najczęściej korzystam z przepisu Jima Laheya. Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem ! Z podanej przepisu otrzymacie 2 pizze(...)ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 200 g śmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Składniki – dodatki: pęczek zielonych szparagów 1 duża czerwona cebula sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj

Moja pasja smaku
Kurczak z młodymi ziemniaczkami i szparagami 178

jest miesiącem szparag więc postanowiliśmy je kupić i przyrządzić do obiadu. Z przysmażoną bułeczką tartą są bardzo smaczne Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 opakowanie białych szparag - 10 młodych ziemniaków - trochę koperku - sól, pieprz, ostra czerwona papryka - trochę mąki - trochę oliwy - 2 duże łyżki masła - 2 płaskie łyżki bułki tartej Składniki na 2 porcje. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej(...)ostrą czerwoną papryką. Jak jedna strona kurczaka zrumieni się to dopiero wtedy obracamy na drugą stronę. Pod koniec gotowania ziemniaków i smażenia kurczaka wrzucamy na gotującą się wodę szparagi. Białe szparagi obieramy i obcinamy końcówki. Szparagi gotowaliśmy w zwykłym garnku na leżąco a do wody wrzuciliśmy łyżeczkę soli i cukru. W między czasie na patelni rozpuszczamy 2 duże łyżki masła

Kuchenne Wariacje