Nasz patent na brak szparagów poza sezonem szparagowym jest taki, że w sezonie jemy szparagi tak często, że gdy sezon się kończy mamy ich totalnie dość. Dzisiaj prezentujemy przepis na nasze szparagi w sosie migdałowym z czosnkiem i pomidorem. Ten sos jest po prostu genialny - kremowy i lekko majonezowy, mimo że jest całkowicie wegański! Składniki (2 porcje): - 3 ząbki czosnku(...)podania - 1/2 łyżki octu winnego - sól, pieprz - 3 łyżki wody* - 4-5 łyżek oliwy* * Mniej więcej - trudno podać dokładne proporcje, wszystko zależy od konsystencji - 2 łyżki oliwy - 400 g szparagów Przygotowanie: 1) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę kładziemy nieobrane ząbki czosnku i pół pomidora. Pieczemy przez około 8-10 minut, aż czosnek zmięknie. 2) W międzyczasie
Roślinożerni urlopowiczedodana. NATUR z koperkiem, ta zielona mnie zainspirowała i tak wiosenna tarta powstała. Ciasto zielone, masa serowa, ale wyjątkowa, bo rukola i awokado też się w niej znajdują, a szparagi i jajka przepiórcze całość smakami czarują. Tarta kolorowa, słoneczna, radosna, jak najpiękniejsza wiosna. Smakuje na ciepło znakomicie, na zimno wyśmienicie, ciasto kruche koperkowe, doprawione naturalnie, w połączeniu z masą(...)szparagami i jajkami smakuje genialnie. Składniki forma do tarty o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki krupczatki, 2 żółtka, 1 kopiata łyżka śmietany 18%, 1 duża płaska łyżka Vegety NATUR z koperkiem www.vegeta , nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego gęstego, 1 małe dojrzałe awokado, 270 g sera śmietankowo kanapkowego
Moniki Smakołykipyszny), ale została mi łodyga od brokuła, której nie wykorzystałam do tego dania, ale także nie wyrzuciłam. Postanowiłam ją jakoś wykorzystać. Następnego dnia na śniadanie miałam jajko zapiekane na szparagach i ponownie zostały mi końcówki szparagów. Dorzuciłam je do łodygi brokuła, aby czekały na swoją kolej. Dziś nastąpił ten dzień, w którym postanowiłam wykorzystać te resztki, a najprostszą(...)prostu czyszczenie lodówki. Głównym składnikiem zupy była łodyga brokuła, ale do jej przygotowania wykorzystałam także inne warzywa - cebulę, pora, marchewkę, kawałek pietruszki oraz wspomniane już wcześniej końcówki szparagów. Ugotowaną zupę zmiksowałam i podałam ją z domowymi grzankami przygotowanymi z nie-najświeższego już pieczywa i oprószoną płatkami chilli. Zupa okazała się pyszna, a domowe grzanki sprawiły, że przypomniały mi się zupy
Codzienne Gotowanietemu powoli szykowaliśmy się na wyjazd na Bałkany. Wiosna to idealna pora na odwiedziny tych stron dla wegetarian, ponieważ wtedy tylko dostępne będą tu sezonowe dania ze szparagami i dzikimi szparagami. Wiele restauracji proponuje wtedy dodatkowe szparagowe menu, w którym można znaleźć między innymi risotta, makarony czy sałatki ze szparagami w roli głównej. Jednym z najlepszych miejsc na szparagową ucztę(...)Konoba Ćatovića Mlini , o której już pisaliśmy w naszym wegetariańskim przewodniku kulinarnym po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan . Tam właśnie zaserwowano nam przepyszne spaghetti z dzikimi szparagami. Niestety po dzikie szparagi trzeba udać się na Bałkany osobiście, a obecna sytuacja uniemożliwia takie eskapady, wiec trzeba sobie radzić inaczej... Składniki (2 porcje): - 120-150 g spaghetti
Roślinożerni urlopowiczeSzybka przekąska lub dodatek do obiadu. Przygotujesz to w chwilę, a efekt gwarantowany! Szparagi Ciasto francuskiego Mięta Miód Suszone lub świeże pomidory z czosnkiem Cytryna lub trawa cytrynowa Sól i pieprz do smaku Szparagi myjemy, suszymy i odcinamy dolne zdrewniałe końce, tak, by nasze szparagi miały jednakową długość. Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości(...)szersze niż pięć szparagów i dłuższe od nich. Na ciasto układamy listki świeżej mięty, na nią szparagi, by ich górna część stykała się z górną krawędzią pasków z ciasta francuskiego. Tak przygotowane szparagi polewamy miodem i przyprawiamy. Ja użyłem suszonych pomidorów z czosnkiem, ale z powodzeniem możecie użyć i świeżego czosnku i świeżych małych pomidorków. Na koniec trochę trawy cytrynowej
MarcinChefSzparagi to jedno z tych warzyw, dzięki którym naprawdę wiemy, że nadeszła wiosna. W tym roku w pełni wykorzystujemy sezon szparagowy, który hucznie rozpoczęliśmy na Bałkanach, gdzie szparagi bardzo często gościły na naszym talerzu! Wciąż staramy się korzystać, póki jest na to czas... Szczególnie spodobało nam się połączenie szparagów z halloumi, które przetestowaliśmy już wcześniej w sałatce (przepis kiedyś się(...)pojawi - póki co nie udało się zrobić żadnego sensownego zdjęcia). Na pierwszy rzut idzie więc krem ze szparagów! Składniki (3-4 porcje): - 50 g masła - 2 ząbki czosnku - 500 g zielonych szparagów - garść szpinaku - 3-4 łyżki szczypiorku - 250 ml śmietany 18% - 2 szklanki wody - sól, pieprz - pół kostki halloumi (100-120 g) - olej - pestki dyni - jakieś zielsko
Roślinożerni urlopowiczepójść na bazar. Czekałam na takie wyjście, kiedy można będzie zobaczyć pierwsze polskie zbiory. Stosy rzodkiewek, natki pietruszki i pęki kopru. Kupując "zielone" dostałam od gospodarza w prezencie paczuszkę szparagów (SUPER!). Nigdy wcześniej ich nie jadłam... więc postanowiłam zrobić z nich dzisiejszy obiad :) Skąd wziąć pomysł? Nie znałam żadnego przepisu. Poszperałam w internecie, żeby znaleźć sposób na zupę krem. Dlaczego(...)podstawowych zasad i mądrych wskazówek. Wszystko przeszło przed ważny filtr mojego podejścia do jedzenia: Geniusz tkwi w prostocie i rozpoczęłam gotowanie... Tak powstała... ta dammm... Zupa krem z białych szparagów z sokiem z cytryny Składniki: 500 g białych szparagów 2 duże ziemniaki kawałek selera średnia cebula łyżka masła litr bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa sól morska do smaku
Gary Bez dnaprzepis jest potwierdzeniem, że inspiracja przychodzi z... głodu! :) Kupiłam pęczek szparagów, ale nie miałam na nie szczególnego pomysłu. Pomysł pojawił się, kiedy wróciłam (głodna) do domu po pracy. Zabrałam się do gotowania korzystając z zasobów lodówki i kuchennych szafek, a efekt zaskoczył mnie samą. Powstało pyszne danie o świeżym smaku, w apetycznych kolorach i z różnorodnością struktur. Szparagi i seler(...)lekko chrupią, kurczak jest doskonale miękki, a sos rozpływa się po całym daniu... Serdecznie polecam do wypróbowania! :) Kurczak ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki masła 2-3 kieliszki Żubrówki 200g śmietany 22% 50g startego dojrzałego, twardego sera (np. Grana Padano) 3-4 łodygi selera naciowego 1 pęczek zielonych
Gary Bez dnapół łyżeczki kurkumy sól i pieprz do smaku 3 łyżki orzechów włoskich – ok. 30 g 120 g suchej kaszy jęczmiennej pęczak (po ugotowaniu ok. 288 g) 240 g szparagów 2 garści czarnych oliwek – ok. 90 g Dodatkowo do picia: 200 g kefiru Łosoś pieczony – Ile kcal? Ile WW? – propozycja obiad na diecie cukrzycowej Poszczególne wyliczenia mogą(...)umyć, osuszyć, podzielić na 2 podłużne filety. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Czarne oliwki odsączyć z zalewy, również pokroić na połówki. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki. Szparagi umyć, a następnie jeśli mają twarde łyka to je obrać – jednak z reguły zielone szparagi nie wymagają obierania, zwłaszcza, gdy są cienkie. Następnie pozbawić je zdrewniałych końcówek – w tym celu
Kulinarne PrzebojeSkładniki / 1porcja: – duża garść ulubionych sałat – 4 zielone szparagi – 50 g sera pleśniowego np. Lazur Błękitny – 1 łyżka płatków migdałowych – 5 truskawek – 1 łyżka masła – sól i pieprz dressing – 2 łyżki oliwy z oliwek – sok z 1/3 cytryny Przygotowanie: Sałatę umyj i osusz. Umieść w misce. Szparagi myjemy i odrywamy twardą końcówkę (same odpadną we właściwym miejscu(...)wpływem zgięcia). Szparagi pokrój na mniejsze kawałki ( ja kroje zazwyczaj tylko na pół). Grilluj szparagi na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki masła. Ściągnij z patelni i odłóż do przestudzenia. Na suchej patelni prażymy migdały. Myjemy truskawki i kroimy na pół. Dodajemy do sałatki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę lub kruszymy. Dodajemy do sałatki. Całość skropić sokiem z cytryną i oliwą
I LOVE LIFEcieszą już samym wyglądem. Większość z nich jest niezwykle zdrowa, do tego smaczna i tania. Grzechem byłoby z nich teraz nie korzystać. W mojej kuchni nadal sporo szparagów. Cieszymy się ich smakiem póki są! Zielone szparagi są zupełnie bezproblemowe w przygotowaniu, nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je jeść nawet na surowo. Zielone szparagi przygotowałam(...)talerzu! Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 jajko 1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, bazylia itd) Dodatki: pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła posiekana natka pietruszki i koperek pieprz sól tarty parmezan lub grana padano Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy i odstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnywspominałam łosoś to w Szkocji niezwykle popularna ryba. Wczoraj miałam dla Was tarteletki z łososiem wędzonym , a dziś przygotowałam pyszne danie ze świeżego łososia. Łosoś smażony z ziemniaczkami i szparagami jest niezwykle smaczny, soczysty i delikatny. Muszę przyznać, że tak przygotowany łosoś jest rewelacyjny - najlepszy jakiego dotąd jadłam. Zdecydowanie polecam przygotować go w opisany niżej sposób, a jestem pewna(...)każdemu zasmakuje i nie będziecie narzekać na suchą rybę ;) Łosoś smażony z ziemniaczkami i szparagami Składniki na 2 porcje: 2 filety z łososia ze skórą 250g młodych ziemniaków pęczek koperku 1 cytryna (sok) mały pęczek zielonych szparagów ogórek masło sól, pieprz olej oliwa z oliwek Jak zrobić łososia z ziemniaczkami i szparagami? Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie
Codzienne GotowanieMakaron ze szparagami i oliwa truflową, to przepis na bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Dla oszczędności czasu i energii szparagi gotuję w garnku wraz z makaronem. No i po gotowaniu mam tylko jeden garnek do mycia. To danie to pochwała prostoty, we włoskim stylu - niewiele składników, ale dobrej jakości. Składniki: Porcja spaghetti kilka zielonych szparagów 1-2 łyżki oliwy(...)oliwek 1 łyżka oliwy truflowej 1 - 2 łyżki parmezan lub grana padano 1 łyżka migdałów pokrojonych w słupki lub płatki kilka listków bazylii Przygotowanie: Szparagi umyć, odkroić twarde końce, pokroić na mniejsze kawałki. Migdały uprażyć na suchej patelni. Parmezan utrzeć na tarce lub pokroić obieraczką do warzyw (ja zrobiłam właśnie tak). W garnku zagotować osoloną wodę i dodać makaron, gotować
Codziennik KuchennyWiosenna, zielona zupa krem ze szparagów i szpinaku. Na Pomorzu pogoda obecnie w rozkroku ;) Już od dawna nie zima, ale wiosna jakby w rozterce - "rozkręcić się czy nie?" :) No cóż, trzeba sobie jakoś radzić. Najlepiej dogadzając sobie kulinarnie. Zupa wyszła bardzo smaczna, o wyraźnym smaku szpinaku. Jeżeli ktoś omija go szerokim łukiem, to powinien sięgnąć do innego przepisu - na zupę(...)krem ze szparagów i cukinii. Składniki: 200 g świeżego szpinaku pęczek zielonych szparagów 1 cebula 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego sól pieprz sok z cytryny ser typu feta oliwa masło Wykonanie: Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oliwie. Szparagi umyć, obciąć twarde końcówki oraz główki. Pierwsze wyrzucić, główki
zadanie-gotowanie