Dziecka? :) Powoli wracam do życia, również do blogowania. Jak Wam kiedyś wspominałam, udało mi się przed porodem przygotować kilka smakowitych przepisów, które teraz będę publikować. Zacznę od dania ze szparagami, na które sezon powoli się kończy. Jakiś czas temu kupiłam sobie wreszcie upragnioną patelnię żeliwną, na której mogę smażyć, a potem dopiec potrawę w piekarniku. Wreszcie mogłam przygotować prawdziwą włoską(...)frittatę - tu wersji ze szparagami i kozim serem. Jajka smażymy, aż zetną się od spodu, następnie układamy ser i zapiekamy omlet w piekarniku nastawionym na górną grzałkę. Frittatę możecie zjeść na śniadanie, lub też pokroić w trójkąty i potraktować jako przekąskę, także w czasie pikniku. Jeżeli nie macie w domu patelni, którą można wstawić do piekarnika, możecie przewrócić frittatę
Chilli Czosnek i OliwaDługośmy się do tech szparagów przekonywali, oj długo. A bo to zielone takie, a jak zielone, to wiadomo, przesadnie zdrowe musi. Albo też bo modne takie się wzięło zrobiło, szparagi wpaździerzać, bo tak se hto wymyślił i tera te wszystkie mianstowe jedzo na potęgie, bo trza i wypada. A my – wiadomo- za modo spencjalnie nie przepadamy, trochie bo buntownicze natury(...)nasze takie, ale najbardziej dlatego, że my ze wsi i się nie znamy… A, no i poza tem wszystkiem, to niewyględne te szparagi wcale a wcale. Nu, sami musita przyznać, straszne to to, koszmarny sen ogrodnika normalnie. Ale nic to, se pedzielim, zmagalim się już kiedyś z morskimi potworami , to i szparagom śjakoś radę damy! I co, mili Państwo, się
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichawszystko przez Coś, co przygotowuję dla Was od kilku miesięcy i już lada chwila ruszy... Na razie jeszcze proszę o wybaczenie i w ramach przeprosin - takie kwiatki :)) SZPARAGI. Sezonowy specjał od maja do lipca, zdrowy i smaczny. O ile "zdrowy" to pewnik - dużo białka, witamin i różnych składników mineralnych -, o tyle droga do "smaczny" bywa wyboista... Jednak grunt(...)przed gotowaniem :)) uzbroić się w wiedzę i właśnie mam zamiar podzielić się z Wami tym, co sama już sprawdziłam. Przede wszystkim - szparagi białe czy zielone? Jak się okazuje, to nie różne odmiany tylko różnice w uprawie tej samej rośliny - białe pędy wzrastają w ziemi, zielone - ponad ziemią. Białe są bardziej wodniste, zielone mają konkretniejszy smak, zbliżony do świeżego groszku. Osobiście
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETrzy główne składniki i zaledwie kwadrans wystarczą, aby zrobić sobie pyszne sezonowe śniadanie. Ja ostatnio właśnie tak zacząłem dzień i lepiej być niej mogło. Spróbujcie szparagów na jajkach i boczku. Przepis na szparagi na jajkach i boczku Składniki: Pęczek zielonych szparagów , 6-7 plasterków boczku wędzonego, 4 jajka, sól, pieprz. Jak zrobić szparagi na jajkach i boczku? Szparagi umyj, odłam(...)łykowate końcówki – szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu. Na patelni zagotuj trochę wody, wrzuć szparagi, gotuj przez 2 minuty, wyjmij. Mają pozostać jędrne. Wodę wylej, na patelni ułóż plasterki boczku, na nich wyłóż szparagi, zrób cztery miejsca, wbij w nie jajka, oprósz solą i pieprzem, trzymaj na minimalnym ogniu przez około 5 minut – aż białka się zetną
Kulinarna PolskaKiedy za oknem robi się coraz cieplej, a na straganach czy sklepach pojawiają się młode ziemniaki, szparagi i tego typu warzywne pyszności, zamiast na tradycyjne obiady (typu kotlet, ziemniaki i surówka), mam ochotę na coś innego, takiego typowo letniego. Dzisiejsza propozycja to pewnego rodzaju sałatka z ziemniakami. Podać można ją solo, jako bezmięsny obiad, ale ja dodatkowo podałam(...)wygra w konkursie na NAJSZYBSZE danie, bo wymaga kilku etapów przygotowań i pobrudzenia kilku naczyń, ale moim zdaniem warto. Sałatka składa się ze świeżego szpinaku, zielonego groszku, ziemniaków, szparagów i jajka. Jajko możesz ugotować na twardo lub na miękko, tak jak lubisz. Myślę, że to fajna propozycja na obiad czy ciepłą kolację. na 3 porcje: 500-600 g młodych ziemniaków
Smaki Na TalerzuZupa ze szparagami – kuchnia galicyjska Lokalizacja: Lwów Kolejny raz zapraszam Was do kuchni lwowskiej sprzed 200 lat. Tym razem serwuję zupę ze szparagami, która jest typowym przykładem zupy z tamtych czasów. Czytając przepisy na różnego rodzaju zupy, które umieszczono w słynnej publikacji pt. „Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych(...)Zupa szparagowa z takimi grzankami smakuje wybornie, dlatego zapraszam do wypróbowania przepisu. Zaznaczam, że z racji bardzo lakonicznego podania proporcji składników, o szczegóły przepisu musiałam zadbać sama. Zupa ze szparagami – kuchnia galicyjska Składniki: 8 łodyg szparagów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 litr rosołu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki grzanki z 1 bułki z masłem W łodygach szparagów
Trzeci talerzprzerwie między kolejnym deszczem zdążyłam grillować warzywa i mięso. Nie wiem jak Wy ale dla mnie grillowane szparagi to przepyszny dodatek do mięsa, ryb i sałatek. Najczęściej przyrządzam zielone szparagi . Przyrządza się je bardzo szybko. Grillowane szparagi zwiastują u mnie początki grillowania na świeżym powietrzu. Co prawda ja wolałabym aby już było trochę więcej ciepła, ale 17 stopni na grilla(...)tradycyjny zielony tymianek rośnie jak zwariowany i jego to użyłam do marynaty. Mięso na grilla trzeba koniecznie zamarynować przynajmniej na 2 godziny przed grillowaniem, a najlepiej przez noc. Ze szparagami czy innymi warzywami nie ma takich ceregieli. Wystarczy je wymieszać z oliwą i wrzucić na ruszt. Dopiero po upieczeniu doprawić solą, przyprawami i ziołami. Jeśli macie hodujecie zioła w przydomowym
codojedzeniaRavioli, jak już pewnie dobrze wiecie uwielbiam robić i króluje na naszym stole nie raz. Dzisiaj nowy pomysł na to danie. Do ravioli użyłam sezonowych szparagów zielonych, korzystam póki są dostępne nasze polskie. Aby fajnie podbić smak ravioli, jak i samych szparagów, dodać im kremowości użyłam serka mascarpone i serka gorgonzola. Ravioli podałam z palonym masłem z przyprawami(...)podsmażonymi główkami szparagów, odrobina słodkiej śmietanki, kilka gałązek lubczyku i parmezanu na wierzch, mamy danie, jak z najlepszej restauracji, a potrzebujesz dosłownie kilku prostych składników! Gotowanie może być ciekawe, pyszne i nietuzinkowe. Warto przygotowywać ciekawe dania, które rozkochują nas w kuchni! Polecam! Zapraszam również dzisiaj na mój Instagram , gdzie możesz zobaczyć wykonanie tego dania na moim stories ! przepis na ravioli
SMYKWKUCHNISzparagi to po prostu bardzo pyszne warzywo, dlatego bardzo lubimy przepisy, w których grają one rolę główną. Zrobione z bułką tartą to królestwo prostoty. Świetne danie warzywne lub dodatek obiadowy. Przepis na szparagi z bułką tartą Składniki: pęczek zielonych szparagów, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia pół na pół z masłem. Jak zrobić szparagi(...)bułką tartą? Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki, pozostałą część pokrój na 2-3 części, wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody, na około 2-3 minuty, odcedź, przełóż do miski, przestudź. Do szparagów wbij jajko, delikatnie wymieszaj, wsyp bułkę tartą, dopraw pieprzem ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i masło (nie za dużo), wrzuć szparagi, smaż kilka minut często
Kulinarna PolskaDziś pora na szparagowe love tak nazwaliśmy to szybkie ale bardzo pyszne danie. Ponieważ syn jest miłośnikiem makaronów a mąż kotletów mielonych, postanowiłam to jakoś połączyć. Postanowiłam dodać szparagi i powstało danie jak to syn określił na miarę master chefa, czyli makaron z klopsikami w aksamitnym śmietanowo-szparagowym sosie. Składniki na klopsiki 30dkg mielonego mięsa 1 jajko Garść posiekanej natki(...)pietruszki Garść pokrojonego szczypioru Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sól, pieprz do smaku Składniki na sos 1 pęczek szparag dwie łyżki masła 400 ml śmietany 30 % sól, biały pieprz Krok po Kroku 1 Z mięsa, jajka, zieleniny i przypraw wyrabiamy masę z której formujemy klopsiki (ręce moczymy w wodzie to bardzo ułatwia formowanie) wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyGnocchi ze szparagami i gorgonzolą Gnocchi ze szparagami i gorgonzolą. Oj, czasem są takie przepisy co przychodzą Ci do głowy w ciągu chwili, tak też było z tym daniem. Blady świt czyli kilkanaście minut po czwartej rano ( tak uwielbiam wstawać o tej porze ) i ja w kuchni. Myślę co to na obiad sobie do pracy zrobić, otwieram lodówkę(...)ostatnie szparagi , pierś z indyka… i tak już poszło. Zrobiłam naprawdę błyskawiczny, w sumie prawie sam się zrobił obiad a do tego był przepyszny. Ci którzy tu bywacie częściej, wiecie że ja nie lubię w sumie stać przy garach długo. Koniec gadania, gotujemy ! Gnocchi ze szparagami i gorgonzolą 1/3 opakowania gotowych gnocchi 1 łyżka gorgonzoli 2 szparagi
Kuchnia na wzgórzuMakaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym to idealne połączenie delikatnego smaku szparagów, śmietany, szpinaku i makaronu. Wbrew pozorom jest to bardzo lekkie i pożywne danie. Całość podajemy ze startym parmezanem i włoskimi orzechami. Zobacz również: Makaron razowy z pesto bazyliowym Możecie tutaj wykorzystać dowolny makaron np. penne, świderki. Polecam jednak muszelki, pyszny aromatyczny sos, zostanie w środku muszelek(...)każdym kolejnym widelce będziemy go wyczuwali. Składniki makaron muszelki szparagi duża garść świeżego szpinaku 30g parmezanu 150 ml śmietany 30% sól pieprz kilka orzechów włoskich oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku Poznaj nasz poradnik: Ile gotować jajka Makaron ze szpinakiem i szparagami w sosie śmietanowym – przepis Makaron gotujemy al dente. Najlepiej skorzystać ze przepisu znajdującego się na opakowaniu. Każdy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szparagi na parze – danie proste do przygotowania a przy tym niezwykle smaczne i pełne witamin. Gotowanie na parze nie tylko zachowuje cenne składniki produktów, które parujemy (jest jednym z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej dań), ale również wpływa na intensywność smaku produktów (nie rozmywa się on jak przy gotowaniu w wodzie). PRZEPIS NA SZPARAGI NA PARZE Składniki na szparagi(...)parze: szparagi sól pieprz masło Jak zrobić szparagi na parze: Szparagi myjemy i obieramy – zobacz wpis Jak obrać szparagi . Warzywa układamy w pojemniku parowaru lub w wysokim garnku zagotowujemy wodę – szparagi układamy na metalowej wkładce do gotowania warzyw na parze, przykrywamy przykrywką. Gotujemy na parze przez 15-25 min w zależności od gatunku i grubości. Widelcem sprawdzamy
Dorota Smakuje