niektórych szparagi mogą wydawać się produktem trudnym w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Ich przygotowanie jest banalne. Nie tylko z tego względu warto je dodać do swojego planu żywieniowego. Są także bogate w witaminy oraz niskokaloryczne – co w szczególności powinno ucieszyć osoby, które chcą się pozbyć nadmiaru kilogramów. Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne Szparagi są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu(...)żelaza, selenu i fosforu. Zwiększają one krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych. Poprawiają także pracę układu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika Warto zaznaczyć, że szparagi zawierają związki purynowe , na które powinny uważać osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek. Nie oznacza to, że powinny się ich wystrzegać. Związki purynowe występują naturalnie w produktach wysokobiałkowych. Jedzenie ich raz w tygodniu
Ciasna Kuchniabiałych szparagów, 200 g zielonych szparagów, 150 g twarogu solankowego wędzonego, prażone pestki dyni styryjskiej, oliwa, ocet balsamiczny* Szparagi umyć, obrać . Pokroić szparagi wzdłuż na cienkie paski. Paski białych szparagów włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, przełożyć do miski z zimną wodą. Do wody po białych szparagach włożyć paski zielonych szparagów. Gdy woda(...)się zagotuje, wyjąć i włożyć do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi wyjąć z wody, lekko osuszy ć. Na talerzu ułożyć szparagi, pokruszony twaróg, posypać pestkami dyni, skropić oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę ułożyłam na jadalnych oczywiście, liściach funkii. Zapraszam po więcej przepisów na dania ze szparag ami . *ja użyłam syrop, który pozostał mi po marynowaniu
królestwo garówCzas na szparagi zbliżył się małymi krokami, więc podzielę się z Wami nowymi na nie przepisami. Tym razem przystawkę bardzo szybką przygotowałam, gdzie do zielonych szparagów łososia dodałam. Ryba pierwsze została lekko podsmażona, a następnie z musztardą, kaparami i tymiankiem w piekarniku upieczona. Nie macie czasu, a głód Was dogania(...)zdrową przystawką przegonicie tego „drania” :p Składniki na 3 porcje: 500 g szparagów zielonych, ok. 450 g surowego filetu z łososia norweskiego, 4 łyżeczki musztardy ostrej, 3 łyżeczki ziaren kapary, świeży tymianek, pieprz cytrynowy, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki cukru, pomidory suszone w oleju. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo
Moniki SmakołykiWreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi(...)odłamać. Najlepiej jest je gotować w wysokim garnku tak aby główki wystawały z wody. Zmiękną i tak pod wpływem pary. Dzisiejsze danie robi się błyskawicznie a smakuje obłędnie. Wystarczą szparagi, makaron trochę ulubionych świeżych ziół i parmezan. Polecam na lekki obiad lub kolację. Składniki: (na 3-4 porcje) około 20 szt. zielonych szparagów 200-300 g makaronu np.maccheroni, pappardelle
potrawyregionalneUwielbiam szparagi. Zazwyczaj stawiam na zielone, bo są szybsze w przygotowaniu i nie trzeba ich obierać :) Przez to trochę zapomniałam o ich białej odmianie, która jest równie pyszna. Gotowane w słodkiej wodzie cytrynowej i polane moją wariacją na temat sosu holenderskiego smakują naprawdę wyśmienicie. Warto zatrzymać się na chwilę przy sosie, bo jest naprawdę pyszny. Jest to twór, który(...)tego typu zawsze jest masło i żółtka, różnią się one tylko dodatkami końcowymi, które można dowolnie zmieniać, tworząc nowe wspaniałe smaki. Zachęcam do spróbowania! :) SKŁADNIKI (2 porcje) 10 białych szparagów 2 jajka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta soli sos: 2 żółtka 2 łyżki masła łyżeczka octu balsamicznego ( u mnie z aromatem czerwonych pomarańczy) łyżka soku z pomarańczy
DefinicjaSmakuDziecka? :) Powoli wracam do życia, również do blogowania. Jak Wam kiedyś wspominałam, udało mi się przed porodem przygotować kilka smakowitych przepisów, które teraz będę publikować. Zacznę od dania ze szparagami, na które sezon powoli się kończy. Jakiś czas temu kupiłam sobie wreszcie upragnioną patelnię żeliwną, na której mogę smażyć, a potem dopiec potrawę w piekarniku. Wreszcie mogłam przygotować prawdziwą włoską(...)frittatę - tu wersji ze szparagami i kozim serem. Jajka smażymy, aż zetną się od spodu, następnie układamy ser i zapiekamy omlet w piekarniku nastawionym na górną grzałkę. Frittatę możecie zjeść na śniadanie, lub też pokroić w trójkąty i potraktować jako przekąskę, także w czasie pikniku. Jeżeli nie macie w domu patelni, którą można wstawić do piekarnika, możecie przewrócić frittatę
Chilli Czosnek i OliwaDługośmy się do tech szparagów przekonywali, oj długo. A bo to zielone takie, a jak zielone, to wiadomo, przesadnie zdrowe musi. Albo też bo modne takie się wzięło zrobiło, szparagi wpaździerzać, bo tak se hto wymyślił i tera te wszystkie mianstowe jedzo na potęgie, bo trza i wypada. A my – wiadomo- za modo spencjalnie nie przepadamy, trochie bo buntownicze natury(...)nasze takie, ale najbardziej dlatego, że my ze wsi i się nie znamy… A, no i poza tem wszystkiem, to niewyględne te szparagi wcale a wcale. Nu, sami musita przyznać, straszne to to, koszmarny sen ogrodnika normalnie. Ale nic to, se pedzielim, zmagalim się już kiedyś z morskimi potworami , to i szparagom śjakoś radę damy! I co, mili Państwo, się
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichawszystko przez Coś, co przygotowuję dla Was od kilku miesięcy i już lada chwila ruszy... Na razie jeszcze proszę o wybaczenie i w ramach przeprosin - takie kwiatki :)) SZPARAGI. Sezonowy specjał od maja do lipca, zdrowy i smaczny. O ile "zdrowy" to pewnik - dużo białka, witamin i różnych składników mineralnych -, o tyle droga do "smaczny" bywa wyboista... Jednak grunt(...)przed gotowaniem :)) uzbroić się w wiedzę i właśnie mam zamiar podzielić się z Wami tym, co sama już sprawdziłam. Przede wszystkim - szparagi białe czy zielone? Jak się okazuje, to nie różne odmiany tylko różnice w uprawie tej samej rośliny - białe pędy wzrastają w ziemi, zielone - ponad ziemią. Białe są bardziej wodniste, zielone mają konkretniejszy smak, zbliżony do świeżego groszku. Osobiście
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETrzy główne składniki i zaledwie kwadrans wystarczą, aby zrobić sobie pyszne sezonowe śniadanie. Ja ostatnio właśnie tak zacząłem dzień i lepiej być niej mogło. Spróbujcie szparagów na jajkach i boczku. Przepis na szparagi na jajkach i boczku Składniki: Pęczek zielonych szparagów , 6-7 plasterków boczku wędzonego, 4 jajka, sól, pieprz. Jak zrobić szparagi na jajkach i boczku? Szparagi umyj, odłam(...)łykowate końcówki – szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu. Na patelni zagotuj trochę wody, wrzuć szparagi, gotuj przez 2 minuty, wyjmij. Mają pozostać jędrne. Wodę wylej, na patelni ułóż plasterki boczku, na nich wyłóż szparagi, zrób cztery miejsca, wbij w nie jajka, oprósz solą i pieprzem, trzymaj na minimalnym ogniu przez około 5 minut – aż białka się zetną
Kulinarna PolskaKiedy za oknem robi się coraz cieplej, a na straganach czy sklepach pojawiają się młode ziemniaki, szparagi i tego typu warzywne pyszności, zamiast na tradycyjne obiady (typu kotlet, ziemniaki i surówka), mam ochotę na coś innego, takiego typowo letniego. Dzisiejsza propozycja to pewnego rodzaju sałatka z ziemniakami. Podać można ją solo, jako bezmięsny obiad, ale ja dodatkowo podałam(...)wygra w konkursie na NAJSZYBSZE danie, bo wymaga kilku etapów przygotowań i pobrudzenia kilku naczyń, ale moim zdaniem warto. Sałatka składa się ze świeżego szpinaku, zielonego groszku, ziemniaków, szparagów i jajka. Jajko możesz ugotować na twardo lub na miękko, tak jak lubisz. Myślę, że to fajna propozycja na obiad czy ciepłą kolację. na 3 porcje: 500-600 g młodych ziemniaków
Smaki Na TalerzuZupa ze szparagami – kuchnia galicyjska Lokalizacja: Lwów Kolejny raz zapraszam Was do kuchni lwowskiej sprzed 200 lat. Tym razem serwuję zupę ze szparagami, która jest typowym przykładem zupy z tamtych czasów. Czytając przepisy na różnego rodzaju zupy, które umieszczono w słynnej publikacji pt. „Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych(...)Zupa szparagowa z takimi grzankami smakuje wybornie, dlatego zapraszam do wypróbowania przepisu. Zaznaczam, że z racji bardzo lakonicznego podania proporcji składników, o szczegóły przepisu musiałam zadbać sama. Zupa ze szparagami – kuchnia galicyjska Składniki: 8 łodyg szparagów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 litr rosołu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki grzanki z 1 bułki z masłem W łodygach szparagów
Trzeci talerzprzerwie między kolejnym deszczem zdążyłam grillować warzywa i mięso. Nie wiem jak Wy ale dla mnie grillowane szparagi to przepyszny dodatek do mięsa, ryb i sałatek. Najczęściej przyrządzam zielone szparagi . Przyrządza się je bardzo szybko. Grillowane szparagi zwiastują u mnie początki grillowania na świeżym powietrzu. Co prawda ja wolałabym aby już było trochę więcej ciepła, ale 17 stopni na grilla(...)tradycyjny zielony tymianek rośnie jak zwariowany i jego to użyłam do marynaty. Mięso na grilla trzeba koniecznie zamarynować przynajmniej na 2 godziny przed grillowaniem, a najlepiej przez noc. Ze szparagami czy innymi warzywami nie ma takich ceregieli. Wystarczy je wymieszać z oliwą i wrzucić na ruszt. Dopiero po upieczeniu doprawić solą, przyprawami i ziołami. Jeśli macie hodujecie zioła w przydomowym
codojedzeniaRavioli, jak już pewnie dobrze wiecie uwielbiam robić i króluje na naszym stole nie raz. Dzisiaj nowy pomysł na to danie. Do ravioli użyłam sezonowych szparagów zielonych, korzystam póki są dostępne nasze polskie. Aby fajnie podbić smak ravioli, jak i samych szparagów, dodać im kremowości użyłam serka mascarpone i serka gorgonzola. Ravioli podałam z palonym masłem z przyprawami(...)podsmażonymi główkami szparagów, odrobina słodkiej śmietanki, kilka gałązek lubczyku i parmezanu na wierzch, mamy danie, jak z najlepszej restauracji, a potrzebujesz dosłownie kilku prostych składników! Gotowanie może być ciekawe, pyszne i nietuzinkowe. Warto przygotowywać ciekawe dania, które rozkochują nas w kuchni! Polecam! Zapraszam również dzisiaj na mój Instagram , gdzie możesz zobaczyć wykonanie tego dania na moim stories ! przepis na ravioli
SMYKWKUCHNI